NiCk_ Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 (επεξεργασμένο) Όπως είχα υποσχεθεί, ένα μικρό review του καινούριου μου Retina Macbook Pro .. Πρόκειται για το μοντέλο με 2.3 i7 / 256 SSD / 16GB RAM .. Design Minimal design, αλουμίνιο, γυαλί, “chiclet” keyboard με φωτισμό, μεγάλο trackpad, πλούσιος χώρος για να αναπάβονται τα χέρια κ.α. .. Χαρακτηριστικά με τα οποία τα laptops της Apple έγιναν γνωστά και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το νέο Retina Macbook Pro .. Αυτό που άλλαξε στο φετινό redesign είναι κυρίως το πάχος του laptop .. Η εμμονή της εταιρείας να κάνει τα προϊόντα της όσο το δυνατόν πιο λεπτά οδήγησε σε αποφάσεις που στεναχώρησαν μερικούς αλλά ικανοποίησαν περισσότερους .. Με την αφαίρεση του optical drive, του HDD, του ethernet και του firewire, το Retina Macbook Pro είναι σχεδόν πιο λεπτό από το μισό unibody MBP και λίγο πιο ελαφρύ ... Μπορεί να μην πλησιάζει το Air σε ότι αφορά πάχος παρά σε ένα σημείο, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το τι υπάρχει μέσα στα δύο αυτά lines της Apple, θεωρώ ότι το επίτευγμα της Apple με το Retina είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό από το περσινό της ultrabook .. Κατά τα άλλα, μερικά άλλα πράγματα άλλαξαν σε ότι αφορά design .. Ένα από αυτά είναι ο φορτιστής του laptop .. Ο “L” magsafe των προηγούμενων μοντέλων αποτελεί παρελθόν και πλέον στην θέση του είναι ένας magsafe σε σχήμα “T” που θυμίζει τον magsafe της πρώτης γενιάς .. Θεωρώ ότι ο νέος magsafe είναι καλύτερος μιας και με τον “L” χρειαζόμουν συνέχεια να αλλάζω την θέση του όποτε το μετάφερα για να μην διπλώνεται το καλώδιο .. Νέο design έχουν και τα ανεμιστηράκια αλλά και το cooling system του laptop σύμφωνα με την Apple .. Από την χρήση μου προς το παρών, το Retina δεν ακούγεται καθόλου και οι θερμοκρασίες του είναι εξαιρετικές .. Δεν το έχω πιέσει ιδιαίτερα όμως για να μπορώ να πώ περισσότερα στο θέμα αυτό .. Συνεχίζοντας, πρέπει να αναφερθεί ότι η Apple επέλεξε να αφαιρέσει μερικά πράγματα τα οποία κατά την γνώμη μου ήταν πολύ βολικά στα προηγούμενα unibodies .. Πρόκειται για την ένδειξη μπαταρίας με LED lights στο πλαϊνό μέρος, για το sleep light που αναβόσβηνε στο κάτω δεξιά μέρος όταν το laptop ήταν σε sleep mode και για το infrared sensor το οποίο είναι απαραίτητο για το Apple remote .. Τα δύο πρώτα δεν με απασχολούν τόσο αν και ομολογώ πως θα ήθελα να τα έχω, αλλά το 3ο με απογοήτευσε μιας και μου άρεσε να ελέγχω το laptop μου από τον καναπέ σε μια προβολή ταινίας .. Τώρα θα πρέπει να αγοράσω ένα bluetooth remote μιας και το Apple remote μου είναι άχρηστο .. Τέλος, μια κοσμητική αλλαγή είναι το ότι η Apple επέλεξε να αφαιρέσει την ονομασία “Macbook Pro” από το κάτω μέρος της οθόνης .. Κάποιοι είπαν ότι ο λόγος ήταν για να μην υπάρχει κανένα distraction από τον χρήστη και την οθόνη .. Προσωπικά συμμερίζομαι αυτή την άποψη αλλά επίσης πιστεύω ότι η οθόνη του συγκεκριμένου μοντέλου είναι τόσο καλή που ουσιαστικά μιλάει από μόνη της και δεν χρειάζεται κανένα όνομα για να υπενθυμίσει στον χρήστη τι laptop χρησιμοποιά .. Περισσότερα όμως για την οθόνη αργότερα .. Συνοψίζοντας, το νέο Retina συνδυάζει νέες τεχνολογίες εσωτερικά με ένα καινούριο, πιο λεπτό και πιο ελαφρύ περίβλημα .. Είναι αναμφίβολα το πιο όμορφο “Pro” laptop της εταιρείας, αλλά για εμένα προσωπικά το Macbook Air εξακολουθεί να κρατάει τα ηνία στην συγκεκριμένη κατηγορία .. Ώσπου φυσικά να ανοίξει κάποιος την Retina display Ports Η Apple επέλεξε να αφαιρέσει κάποια ports τα οποία ανήκουν στο παρελθόν κατά την ίδια και να προσθέσει κάποια άλλα στην θέση τους τα οποία είναι ουσιαστικά το μέλλον .. Κάποιος δεν θα βρεί Ethernet και Firewire στο RMBP αλλά Thunderbolt (x2), USB 3 (x2) και HDMI ports .. Επίσης υπάρχει το SD card reader slot .. Προσωπικά θεωρώ ότι η τα νέα ports αποτελούν βελτίωση των προηγούμενων και ελπίζω πως θα αξιοποιηθούν περισσότερο στο μέλλον ( κυρίως το Thunderbolt ) .. Το HDMI port είναι μια πολύ ευχάριστη προσθήκη μιας και για πρώτη φορά δεν θα χρειάζεται κάποιος adapter για να συνδέσει το Mac του στην τηλεόραση .. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι τα ports στο Retina υπάρχουν και στις 2 πλευρές του laptop σε αντίθεση με τα unibodies .. Συγκεκριμένα στην μία πλευρά είναι τα ports του φορτιστή, τα 2 Thunderbolts, 1 USB3 και η θήκη για τα headphones, speakers .. Στην άλλη πλευρά κάποιος θα βρεί το 2ο USB3, το HDMI port και το SD card reader .. Speakers Ένα από τα νέα features του Retina είναι τα καινούρια του speakers .. Σκέφτηκα ότι αξίζει να αναφερθεί κάποιος σε αυτά μιας και είμαι λιγάκι “audiophile” και ομολογώ ότι με εξέπληξαν θετικά .. Ο ήχος τους είναι αναμφίβολα ο καλύτερος που έχω συναντήσει σε speakers της Apple, με πολύ καλά highs και lows .. Αυτό που λείπει είναι η ένταση του μπάσου που είναι σχεδόν ανύπαρκτη .. Για casual listening είναι ότι πρέπει αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν external speakers για τους πιο απαιτητικούς .. Performance Δεν ξέρω τι ακριβώς να γράψω εδώ μιας και δεν είμαι ο κατάλληλος με βάση τις λειτουργίες που εκτελώ στο laptop μου για να μιλήσει για απόδοση .. Αυτό που μπορώ να πώ είναι ότι με το ότι έχω κάνει προς το παρών ( 1080p video, Football Manager 12, basic photo editing κ.α. ) δεν κατάφερα ούτε καν να το πιέσω αλλά νομίζω ότι αυτό είναι απόλυτα λογικό .. Αν υπάρχει κάτι που θέλετε να ρωτήσετε ή κάτι που θέλετε να δοκιμάσω σχετικά με την απόδοση, ευχαρίστως να βοηθήσω .. Display Last but definitely NOT the least ... Η retina display είναι το καλύτερο νέο χαρακτηριστικό του νέου αυτού laptop και οι λόγοι είναι πολλοί ( 5184000 για να είμαστε ακριβείς ! ) .. Με ανάλυση στα 2800x1800 και με ένα IPS panel όλα φαίνονται απλά πολύ καλύτερα ... Η οθόνη έχει 220PPI ( pixels per inch ) που μπορεί να είναι πιο λίγα από αυτά του iPad 3 και του iPhone 4, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση που έχει κάποιος από την οθόνη, τότε οι πιθανότητες να διακρίνει ένα pixel είναι μηδαμινές .. Η ευκρίνεια της οθόνης είναι φανταστική, τα viewing angles είναι εξαιρετικά και η Apple έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά στο να μειώσει το glare από το γυαλί από τα προηγούμενα μοντέλα .. Οι εικόνες φαίνονται καλύτερες, το high definition video εντυπωσιακό, αλλά αυτά που κλέβουν την παράσταση - όσο παράξενο και αν ακούγεται - είναι τα γράμματα .. Όσοι είχατε ένα iPad 1 και μεταβήκατε σε iPad 2, ή ένα iPhone 3G/3GS και μεταβήκατε σε iPhone 4, τότε θυμάστε πόσο τεράστια ήταν η διαφορά ανάγνωσης μιας ιστιοσελίδας ή ενός βιβλίου στην καινούρια retina οθόνη .. Στο νέο RMBP, τολμώ να πώ ότι η διαφορά είναι εξίσου μεγάλη ή και ακόμα μεγαλύτερη .. Η ανάγνωση κειμένων είναι πολύ πιο εύκολη και ξεκούραστη πλέον για τα μάτια μου .. Δεν είμαι ειδικός για να εμβαθύνω ακόμα περισσότερο σε ότι αφορά την οθόνη αλλά αυτό που μπορώ να πώ έιναι ότι μετά από 3 μέρες μαζί της, η επιστροφή στο παλιό μου laptop μοιάζει με ταξίδι στο παρελθόν Γενικά σχόλια Τελικά έγραψα λίγο περισσότερα από ότι περίμενα ! Προσπάθησα να συμπεριλάβω όλες τις εμπειρίες που είχα από το laptop προς το παρών .. Για ότι άφησα έξω και για οτιδήποτε θέλετε να ρωτήσετε μετά χαράς θα απαντήσω αν μπορώ .. Τελειώνοντας, θα πώ ότι και εγώ με την σειρά μου είχα τους ενδοιασμούς σε μια αγορά ενός laptop αξίας 2000 ευρώ, ειδικά στην σημερινή εποχή με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες ... Θα μπορούσα να γλιτώσω 500+ ευρώ και να βολευόμουν με ένα Macbook Air ή 1000 ευρώ και να έπερνα κάτι εντελώς διαφορετικό .. Όμως τελικά έδωσα τα 2000 ευρώ και πήρα ένα laptop το οποίο κατά την γνώμη μου δικαιολογά την αξία του μέχρι και το τελευταίο ευρώ .. Οπώς είπε και ο David Pogue των New York Times στο review του : “.. Superfast. Superthin. Superlight. Superlong battery life. Immense storage. Enough memory to keep lots of programs open at once. Stunning screen, comfortable keyboard, terrific sound. Fast start-up, rugged body, gorgeous looks ..” Pics Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Επεξ/σία 13 Αυγούστου 2012 από NiCk_ 6
tr3quart1sta Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Τώρα θα πρέπει να αγοράσω ένα bluetooth remote μιας και το Apple remote μου είναι άχρηστο .. και με smartphone/ipod/ipad κανεις δουλεια 1
GnG Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 και με smartphone/ipod/ipad κανεις δουλεια πιο app χρειαζόμαστε?
NiCk_ Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 και με smartphone/ipod/ipad κανεις δουλεια Σωστός, δεν το είχα σκεφτεί ! Με το Remote app ή χρειάζομαι κάποιο άλλο ??
tr3quart1sta Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 για iTunes ναι. αν θες πχ για XBMC θα βρεις ενα XBMC App κλπ..
atheatos Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 πιο app χρειαζόμαστε? http://www.iospirit.com/products/remotebuddy/ Sent from my iPad using Insomnia 1
Atapia Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 ..εαν δεν το κατάλαβες παιζει να εισαι και ο πρωτος στο insomnia με την νεα γενια laptop τις apple που θα καθορίσει και το μέλλον τους.. Kαι πάλι μεγεια!!!απλά Εξαιρετικό! 1
panos2000gr Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Το δούλεψα και εγώ σήμερα κανένα 40λεπτο, με τις πρώτες εντυπώσεις να είναι άριστες. Το κάσωμα του ήταν ακριβώς όπως το ήθελα...λεπτό, συμπαγές και συμμετρικό. Αυτό το λέω γιατί ποτέ δεν με κέρδισε απόλυτα το τύπου "δάκρυ" design του MACBOOK Air με τα γνωστά προβληματάκια τριγμών. Επιβεβαιώνω επίσης ότι τα ηχεία είναι αρκετά βελτιωμένα..."μπακάλικα" θα έλεγα 30% καλύτερα σε σχέση με αυτά του MBP 15" < 2012 Όσο για την οθόνη ουσιαστικά είναι αδύνατο να δουλέψουμε στο 2880χ1800 σε καθημερινή χρήση. Η ανάλυση προορίζεται προς το παρόν και ως επι το πλείστον για επεξεργασία εικόνας. Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι θα προτιμήσουν την επιλογή "best for retina" για default ανάλυση, ενώ με κάποιες ρυθμίσεις σε finder, browser κτλ μπορούμε να δουλέψουμε άνετα και στην αμέσως επόμενη (1680χ1050). Οι γωνίες θέασης της οθόνης είναι πάρα πολύ καλές, αλλά την περίμενα λίγο πιο φωτεινή (για τις ταίνιες). Τέλος το panel είναι αρκετά glossy...περισσότερο γυαλιστερό από το Air (αν δεν με ξεγελάει το μάτι μου) και λιγότερο από το κλασσικό glossy του MBP 15.
NiCk_ Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 ..εαν δεν το κατάλαβες παιζει να εισαι και ο πρωτος στο insomnia με την νεα γενια laptop τις apple που θα καθορίσει και το μέλλον τους.. Kαι πάλι μεγεια!!!απλά Εξαιρετικό! Χεχε, ευχαριστώ πάρα πολύ ! Η ειρωνεία είναι ότι είμαι ενάντια στο να είναι κάποιος "early adopter" των προϊόντων της Apple (!) αλλά ευτυχώς όλα είναι μια χαρά με το Retina μου και δεν έχω κάποιο παράπονο .. Θεωρώ ότι τα Retina είναι αναμφίβολα το μέλλον της εταιρείας στα laptops αλλά και desktops .. Στα επόμενα 2 χρόνια περίπου πιστεύω ότι πρωταρχικό μέλημα της εταιρείας θα είναι να βάλει αυτές τις υπέροχες οθόνες σε όλα της τα computers αλλά και να αφαιρέσει αυτά που αφαίρεσε στο Retina (superdrive, ethernet, firewire) .. Όσο για την οθόνη ουσιαστικά είναι αδύνατο να δουλέψουμε στο 2880χ1800 σε καθημερινή χρήση. Η ανάλυση προορίζεται προς το παρόν και ως επι το πλείστον για επεξεργασία εικόνας. Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι θα προτιμήσουν την επιλογή "best for retina" για default ανάλυση, ενώ με κάποιες ρυθμίσεις σε finder, browser κτλ μπορούμε να δουλέψουμε άνετα και στην αμέσως επόμενη (1680χ1050).Οι γωνίες θέασης είναι πάρα πολύ καλές, αλλά την περίμενα λίγο πιο φωτεινή. Τέλος το panel είναι αρκετά glossy, περισσότερο ίσως και από το Air αν δεν με ξεγελάει το μεγαλύτερο μέγεθος. Απλά να πώ ότι το "best for retina" είναι το 2880x1800 σε περιβάλλον εργασίας 1440x900 .. Το μέγεθος των εικονίδιων κ.α. είναι τα ίδιο αλλά τα pixels είναι τετραπλάσια .. Προσωπικά κατέληξα να δουλεύω στο 1680x1050 γιατί το βρίσκω λιγάκι πιο βολικό .. Περισσότερος χώρος εργασίας, λίγο πιο μικρά γράμματα .. Δοκίμασα και το 1920x1080 αλλά είναι υπερβολικό για εμένα ..
panos2000gr Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 πιστεύω ότι πρωταρχικό μέλημα της εταιρείας θα είναι να βάλει αυτές τις υπέροχες οθόνες σε όλα της τα computers αλλά και να αφαιρέσει αυτά που αφαίρεσε στο Retina (superdrive, ethernet, firewire) .. Το ethernet κακώς αφαιρέθηκε κατά την γνώμη μου...υπήρχε χώρος για να παραμείνει.
NiCk_ Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Το ethernet κακώς αφαιρέθηκε κατά την γνώμη μου...υπήρχε χώρος για να παραμείνει. Χώρος ίσως, αλλά το πάχος του ήταν μεγαλύτερο από αυτό που στόχευε η Apple ! Πέρα από την εμμονή της εταιρείας να κάνει τα προϊόντα της όσο πιο λεπτά μπορεί όμως, θεωρώ ότι το ethernet δεν θα λείψει στους περισσότερους .. Καταλαβαίνω ότι αρκετοί θα το ήθελαν αλλά το ίδιο ισχύει και για το superdrive και για την firewire Προσωπικά δεν χρειάζομαι κάποιο από τα 3, γι'αυτό χαίρομαι που τα ξεφορτώθηκαν ..
panos2000gr Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Χώρος ίσως, αλλά το πάχος του ήταν μεγαλύτερο από αυτό που στόχευε η Apple ! Οπως πολύ σωστά έγραψε και ο φίλος haΗa σε κάποιο thread: Δεν ειναι οτι αναγκαστικα επρεπε να φυγει.. Αλλες εταιριες σε εξισου λεπτα λαπτοπ(ή ακομα λεπτοτερα) μπορεσαν και χωρεσαν ethernet. Πχ hp folio με παχος 18mm: http://www.hp.com/un...ml#.T9bgH7WIjsA Ή το hp spectre xt που ειναι λεπτοτερο απο το macbook pro(0.69" εναντι 0.71"), αλλα εχει ethernet: ή το sony ultrabook t13 των 17.8mm (0.7" εναντι 0.71" του macbook pro): http://www.digitalli...k-greece-98400/ Πέρα από την εμμονή της εταιρείας να κάνει τα προϊόντα της όσο πιο λεπτά μπορεί όμως, θεωρώ ότι το ethernet δεν θα λείψει στους περισσότερους .. Καταλαβαίνω ότι αρκετοί θα το ήθελαν αλλά το ίδιο ισχύει και για το superdrive και για την firewire Προσωπικά δεν χρειάζομαι κάποιο από τα 3, γι'αυτό χαίρομαι που τα ξεφορτώθηκαν .. Δεν είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις...το erhernet είναι ακόμη απαραίτητο σε επαγγελματικούς χώρους όπου η ασφάλεια των δεδομένων είναι σημαντική και το wifi απαγορεύεται δια ροπάλου. Μικρό το κακό βέβαια εφόσον υπάρχει αντάπτορας, αλλά δεν επικροτώ την αφαίρεση του.
Atapia Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δεν θα ταίριαζε το ethernet σε τόσο λεπτό minimal κάσωμα είναι κουμούτσα.. Σε όλα τα laptop που παρέθεσες έχει τόσες άχαρες θυρες γυρω που τελικα το ethernet μοιάζει fancy δίπλα τους.. :-D
solamnic Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Πολύ καλή η παρουσίαση... H apple εδω και πολλά χρόνια, μην ξεχνάτε, αγνοούσε παντελώς το hdmi... Νομίζω πάντως οτι η apple αφαιρεί και ότι δεν φαίνεται όμορφο όταν δουλεύεις το macbook.. οχι τόσο η θύρα ethernet, οσο το καλώδιο όταν δουλευεις με δικτυο, νομιζω οτι απο αυτο ηθελε να απαλλαξει τους φορητους της.. Μόλις βγουν οι καινούργιες οθόνες Retina της apple θα είναι όλα τα λεφτά , κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αρκεί να μην έχουν μόνο thunderbolt θύρα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα