orestis000 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Λοιπόν έχω ένα παλιό φλασάκι και έναν παλιό σκληρό και σήμερα έβλεπα μία ταινία την οποία είχα μεταφέρει από το φλασάκι στον σκληρό και για κάποιο λόγο είχε καταστραφεί ένα τμήμα της(τα τελευταία 10 λεπτά) το πρόβλημα είναι πιθανόν επειδή τα μηχανήματα είναι παλιά έτσι; Σκέφτομαι να αγοράσω έναν σκληρό τι πρέπει να προσέξω και τι μάρκα προτείνεται; Σε πόσο χρόνια θα ήταν καλό να τον αλλάξω για να μην έχω παρόμοια προβλήματα;
washcloud Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δεν είναι ότι "είναι παλιά" (εξωτερικός δίσκος & φλασάκι) - είναι ότι κάποιο από τα δυο έχει πρόβλημα (όσο πιο χρησιμοποιημένο το καθ' ένα, εννοείται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να βγάλει πρόβλημα, ιδίως το φλασάκι, αλλά δεν είναι απαραίτητο : κάτι παλιό και πολυχρησιμοποιημένο μπορεί να είναι ακόμη οκ, ενώ κάτι καινούριο να βγάλει σύντομα πρόβλημα...). Αν αυτό που σε νοιάζει περισσότερο είναι τα αρχεία που σώζεις σε αποθηκευτικά μέσα, τότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να διατηρείς αντίγραφά τους. Άλλος τρόπος "εξασφάλισης", δεν υπάρχει, μιας και τα αποθηκευτικά μέσα έχουν αυξημένη ευαισθησία (...μ' άλλα λόγια δεν υπάρχει κάτι "πολύ καλό" που να πάρεις και να βασιστείς ότι δεν θα σου...χαλάσει). Οι σκληροί δίσκοι έχουν μέσο όρο ζωής γύρω στα τρία χρόνια, και οι εξωτερικοί (σκληροι δίσκοι μέσα σε USB θήκη) ακόμη λιγότερο (...κυρίως ακριβώς εξ' αιτίας της θήκης, αλλά και της φορητότητάς τους). Το να κρατάς συχνά (για να μην πω άμεσα/ταυτόχρονα με την εγγραφή ενός αρχείου) αντίγραφα, πχ κάθε βδομάδα είναι, ξαναλέω, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσεις ότι δε θα χάσεις αρχεία λόγω προβλήματος σε ένα και μοναδικό μέσο στο οποίο βασίζεσαι. Το ιδανικό είναι να τα αντιγράφεις σε άλλο σκληρό (εσωτερικό ή έστω εξωτερικό), όσο κι αν αυτό είναι κοστοβόρο. Εναλλακτικά, ΕΣΤΩ σε οπτικά δισκάκια (DVD πχ), που είναι φθηνότερα, και να τα φυλάσσεις/χρησιμοποιείς προσεκτικότατα. Επίσης, μιας και ρωτάς για μάρκες, η απάντηση είναι ότι "γενικά το ίδιο είναι όλες". Η μοναδική, πλέον, εξαίρεση, είναι οι σκληροί δίσκοι της σειράς "black" Western Digital, καθώς έχουν, θεωρητικά, κάπως καλύτερη ποιότητα κατασκευής, γι' αυτό και συνοδεύονται από εγγύηση αντικατάστασης των 5 χρόνων (...γι' αυτό και κοστίζουν γύρω στο 20άρι ακριβότερα πάντως). Χωρίς όμως να σου εξασφαλίζει κάποιος ότι κάποιος "black" δεν μπορεί να βγάλει πρόβλημα, είτε από την πρώτη κι όλας μέρα, είτε στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του - απλά αυξάνονται οι πιθανότητες να περάσουν τα 5 χρόνια απροβλημάτιστα. Το ουσιωδώς σημαντικό εδώ είναι η δυνατότητα αντικατάστασης όμως : ενώ, πλέον, οι περισσότεροι δίσκοι που κυκλοφοράνε, βγαίνουν με μέση εγγύηση τα δύο-τρία χρόνια, μ' έναν black της WD έχεις τουλάχιστον αναφορικά με το υλικό, απολύτως ήσυχο το κεφάλι για μια 5ετία - γι' αυτό και αξίζουν τα εξτρά λεφτά τους. ...τα προηγούμενα έχουν να κάνουν με "σκέτους σκληρούς" όμως. Όταν μιλάμε για "εξωτερικό δίσκο", αλλάζει το πράγμα, και αυτό που συμφέρει είναι αντί να πάρεις έναν "ετοιματζίδικο" εξωτερικό, να φτιάξεις τον δίκό σου, αγοράζοντας ξεχωριστά έναν σκληρό δίσκο και μια USB θήκη για να τον βάλεις μέσα. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι εγγυήσεις που παρέχονται στους έτοιμους αυτούς εξωτερικούς, εκτός του ότι είναι για τα πανηγύρια (1-2 χρόνια), σε περίπτωση που χρειαστείς ν' ανοίξεις την θήκη (πχ αν χαλάσει και θες να πάρεις το περιεχόμενο σκληρό με τα αρχεία σου), ακυρώνεται η εγγύηση. Το ιδανικό λοιπόν, είναι να πάρεις έναν σκέτο σκληρό "black", και μια (SATA) USB θήκη, και να φτιάξεις τον δικό σου "εξωτερικό δίσκο". Eίτε των 3.5 ιντσών (με δικό του ξεχωριστό τροφοδοτικό), είτε των 2.5 που θα τροφοδοτείται από USB. Σκέψου τα παραπάνω, και αποφάσισε αν προτιμάς έναν "ετοιματζίδικο" εξωτερικό με όλα τα "κακά" που είπαμε, ή έναν που θα "φτιάξεις" (δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο να τον βάλεις στην θήκη) εσύ. Χρησιμοποίησε την μηχανή αναζήτησης αγορών Skroutz.gr για να βρείς είτε "έτοιμο", είτε σκληρό και θήκη, με όρους όπως "εξωτερικός δίσκος" και "sata black hdd 500gb" / "sata black hdd 1tb" (συμφέρει καλύτερα αυτή η χωρητικότητα, αναλογικά, εκτός κι αν παραείναι πολλή για τιςε ανάγκες σου) και "2.5 sata case" / "3.5 sata case" για να δεις τιμές και μαγαζιά που βρίσκονται κοντά σου, ώστε να γλυτώσεις και τα μεταφορικά. 1
corrupted Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 +1 σε αυτα που εγραψε ο washcloud. Παρε WD black και μια θηκη και φτιαξε τον δικο σου εξωτερικο. Εγω θα σου προτεινα WD scorpio black που ειναι για laptop και δεν απαιτει εξωτερικη τροφοδοσια ρευματος, αλλα πανε μεχρι 750GB. Αν σου φτανουν τα 750GB ειναι η καλυτερη λυση για μενα.
rounsmith Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Σοβαρά wash cloud το συγκεκριμένο πρέπει να γίνει Sticky Απορώ που δεν βαριέσαι να γράφεις
orestis000 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 δηλαδή βρίσκω έναν σκληρό της WD black τον αγοράζω και μετά επιλέγω κάποια θήκη ανάλογα με το μέγεθος του; ή πρέπει να προσέξω και κάτι άλλο; α! ξέχασα να ρωτήσω η εγγύηση ισχύει μόνο για Ελλάδα; επίσης άμα χαλάσει μου δίνουν άλλον; ή επισκευάζουν τον παλιό;
corrupted Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Οχι, αυτα πρεπει να προσεξεις. Το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι το USB 3.0... Αν δηλαδη σε ενδιαφερει να γινονται σχετικα γρηγορα οι μεταφορες των αρχειων σου (και οχι με 30Mb/sec που προσφερει το USB 2.0 και στα μικρα αρχεια η ταχυτητα μειωνεται κι'αλλο) και εχεις ηδη USB 3.0 στο PC/laptop σου, παρε μια θηκη USB 3.0. Θα σου βγει το πακετακι λιγακι ανεβασμενο ειδικα αν βαλεις και USB 3.0 θηκη, αλλα αξιζει (για μενα). <---> edit: Η εγγυηση ειναι "Worldwide", ισχυει παντου δηλαδη. ΕΔΩ περισσοτερα για τις εγγυησεις των WD. Για την επισκευη ή αντικατασταση, δεν ειμαι σιγουρος, ας απαντησει καποιος αλλος. Αλλα αν δεν περνά τα διαγνωστικα της WD απ'οσο ξερω, υπαρχει αντικατασταση. Αν π.χ βγαλει BAD sectors, πως να τον "φτιαξουν"?
orestis000 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 δεν έχω usb 3 αλλά κάπου διάβαζα πως και στο usb2 εάν έχεις flasaki με usb 3 είναι λίγο πιο γρήγορο...
MoviemakerGr Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Πάρε μια Pcie καρτουλα.Το μέλλον ειναι στο Usb 3 k είναι πολύ ενδιαφέρον κ πολύ λιγότερο σπαστικό .. Εγώ δοκίμασα κ έτοιμο και έφτιαξα κ έναν και αξίζει πολλά μιας και γράφει με 70mb/sec μέσω όρο και με 2 εντελώς διαφορετικά partition(προς το παρόν) , αφού έχω δυο λειτουργικά κ δεν θέλω να τ'ανακατευω.. Εγώ προτιμώ 2,5" δίσκους κ μέχρι 1GB. .. και εδώ είχαμε μια πολυ ενδιαφέρουσα συζήτηση επί του θέματος.. > http://www.insomnia....φές-κ-τα-16-mb/
corrupted Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 OK, ασε το USB 3.0 τοτε. Καλυτερα να παρεις ενα scorpio black εφοσον εχεις laptop... 1. Για να μην εχεις την κουμουτσα τον 3.5''αρι μαζι με ρευματα και καλωδια. 2. Γιατι μπορεις οποτε θες να κανεις τραμπα τους σκληρους σου και να βαλεις τον black στο laptop σου και αυτον που εχεις τωρα στο laptop (που μαλλον θα ειναι 5400rpm) να τον κανεις αποθηκη. Εξαρταται που θες να εχεις την "ασφαλεια" που παρεχει ενας black. Στην αποθηκη σου ή στο λειτουργικο σου... Οπως σου εγραψα και πριν, οι scorpio black πανε μεχρι 750GB... αν σου φτανουν, καλως. Αν οχι, τοτε πας σε 3,5''. Εγω εχω βαλει scorpio black στο laptop, και εχω χωρισει το δισκο σε 2 partitions, το ενα 200GB για τα Win και τα υπολοιπα 500 GB (γιατι εχεις "καθαρα" 700 GB απο τα ονομαστικα 750GB) σαν D:\ για αποθηκη. Και τον παλιο δισκο του laptop τον εχω με USB 2.0 θηκη, αλλα τα δεδομενα που περναω τα εχω και σε DVD's, οποτε δεν με ενδιαφερει και πολυ η υγεια του...
orestis000 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 15 Αυγούστου 2012 οκ ευχαριστώ εάν τελικά αποδειχθεί ο σκληρός που έχω χαλασμένος θα πάρω έναν black της wd
washcloud Δημοσ. 15 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2012 δηλαδή βρίσκω έναν σκληρό της WD black τον αγοράζω και μετά επιλέγω κάποια θήκη ανάλογα με το μέγεθος του; ή πρέπει να προσέξω και κάτι άλλο; α! ξέχασα να ρωτήσω η εγγύηση ισχύει μόνο για Ελλάδα; επίσης άμα χαλάσει μου δίνουν άλλον; ή επισκευάζουν τον παλιό; Κατ' αρχάς κάτσε και σκέψου τί σόι εξωτερικό προτιμάς : oι 2.5άρηδες είναι πιο βολικοί όσον αφορά την φορητότητα καθώς δεν έχουν ξεχωριστό τροφοδοτικό, και ως πιο ελαφρείς έχουν κατά τί λιγότερη πιθανότητα να πάθουν ζημιά αν σου...πέσουν (συν το ότι ακριβώς λόγω μεγέθους πέφτουν λιγότερο εύκολα). Οι 3.5άρηδες από την άλλη, βγαίνουν πρακτικά λίγο πιο φθηνοί, αν πάρεις "αρκετά μεγάλο σκληρό" = τουλάχιστον 1ΤΒ. Εφ' όσον βέβαια χρειάζεσαι αυτή τη χωρητικότητα, και δεν θα περάσει η 5ετία και θα έχεις χρησιμοποιήσει μόνο καμμιά 200αριά από τα GB... Θα έλεγα, αν τα 750GB σου είναι αρκετά, πως είναι καλή περίπτωση για την...περίπτωσή σου ένας 2.5άρης (μπορείς να χρησιμοποιήσεις μάλιστα τον 2.5άρη για δίσκο του λάπτοπ, σε περίπτωση που χαλάσει ο υπάρχων. Γι' αυτό καλό είναι, μόλις τον πάρεις να του φτιάξεις τουλάχιστον δύο partition, με το πρώτο να είναι γύρω στα καμμιά 20αριά GB ας πούμε, όπου και θα βάλεις Windows, αν χρειαστεί, χωρίς να επηρρεάζει τα αρχεία που θα αποθηκεύεις στο άλλο partition. Oπότε το πρώτο partition θα το έχεις πάντα άδειο). Αν τα 750 είναι, θεωρείς, "πολλά", και αν σε παίρνει οικονομικά, πάρε δύο σκληρούς 500άρηδες, βάλε τον έναν στο λάπτοπ, και τον άλλον να τον εναλλάσεις μαζί με τον αρχικό σκληρό του λάπτοπ, στην θήκη, όπου να κρατάς τα αντίγραφα που λέγαμε. Κάτι άλλο ιδιαίτερο, δεν έχει να προσέξεις. Σοβαρά wash cloud το συγκεκριμένο πρέπει να γίνει Sticky Απορώ που δεν βαριέσαι να γράφεις ...βασικά κι εγώ απορώ, διότι συχνόπυκνα τα...ίδια -περίπου- γράφω...Όλο λέω ότι θα γράψω ένα μούλτι-θρεντ (με...στίκι-ποτένσιαλ) "περί δίσκων" (το έχω αρχίσει, αλλά έχει μείνει στην....ιστορική αναδρομή των δίσκων, με την οποία προλογίζω το θέμα), με γενικές πληροφορίες λειτουργίας, οδηγίες για ανάκτηση αρχείων, συμβουλές αγοράς (καλή ώρα) κλπ.....αλλά δεν έχω προκόψει να το συνεχίσω... Ίδωμεν...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα