Προς το περιεχόμενο

Αλήθειες και ψέματα για το Mac OS

orestis000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εδώ και 3 χρόνια έχω Linux ενώ παλαιότερα είχα Windows. Τις τελευταίες μέρες αρχίζω και συνειδητοποιώ ότι με το Linux δυστυχώς πολλά πράγματα έπρεπε να τα διορθώσω και να ψάχνω λύση που στα Windows δεν είχα ποτέ. Μέσα σε αυτό το κλήμα σκέφτομαι να ρίξω και μια ματιά στο Mac OS. Τι προσφέρει σε αντίθεση με τα Windows; Εντάξει ειναι το γνωστό για τους ιούς. Αλλά τι άλλο υπάρχει; Πχ. στο Linux έπρεπε να ψάχνω συνέχεια για λύση κάποιου bug ή είχα πρόβλημα με το overscan στην tv μου. Με το Mac τι παίζει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

... Ξεκούραση.. απλά κ κατανοητά πράγματα που το πιο δύσκολο part είναι να απομνημονεύσεις τις συντομεύσεις το πληκτρολογίου που έχει πολλές και τα gestures στο pad..

Ό,τι είπε ο moviemaker.

Μιας και έχεις Linux background, δεν θα σου είναι δύσκολο να κάνεις ό,τι θες στο MAC OS. Δεν έχει concky ή compiz, αλλά έχει bash shell, svn pre-installed, python, package manager (macports λέγεται, αλλά πρέπει να τον εγκαταστήσεις) και εν γένει έχει πάρα πολλά στοιχεία και λογισμικά από Linux OS. Ακόμα και το directory structure είναι αρκετά όμοιο με Linux.

Στα υπέρ βάζω τον Finder, ειδικά για την διαχείριση που έχεις στους δικτυακούς σκληρούς και τους ftp (όπου τους διαχειρίζεσαι εγγενώς από τον finder και τους "βγάζει" σαν σκληρούς κανονικούς), και την ευκολία να κάνεις ό,τι θες... μα ό,τι θες.

Επίσης, ένα τρομερό υπέρ είναι το πολύ εύχρηστο track pad! Δεν πρόκειται να χρειαστείς mouse σε laptop. Γκαγαντί.

Ένα ακόμα καλό είναι το interoperability των εφαρμογών της Apple συν το καλό search & find που έχει (spotlight). Το mail application, το address manager application και το photo manager application συνεργάζονται για τις επαφές και μπορείς να έχεις φωτογραφίες, mails, τηλέφωνα, search & find και "faces" (αντιστοίχιση προσώπων και ονομάτων στις φωτογραφίες) οργανωμένα για τις επαφές σου.

Και όλα αυτά, απλά δουλεύουν χωρίς να σκέφτεσαι το πως! Ό,τι μάθεις για ΜΙΑ εφαρμογή, απλά ισχύει και στις άλλες. Π.χ., configuration είναι ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ στο ίδιο μέρος, στο ίδιο menu. Έχει αρκετά καλά στοιχεία που εάν δεν τα δουλέψεις δεν μπορείς να καταλάβεις πώς επιταχύνουν την παραγωγικότητα σου.

Ένα απλό, σε όποια εφαρμογή "ανοίγει" ένα αρχείο (ακόμα και στον browser), εάν κάνεις δεξί κλικ στην κορυφή του παραθύρου, στο όνομα του αρχείου, βλέπεις το path του. Επίσης, μπορείς να κάνεις drag & drop το αρχείο απλά από το ίδιο σημείο. Είτε θες να το αποθηκεύσεις κάπου, είτε να το επισυνάψεις στο email (π.χ.).

Στα κατά, βάζω το γεγονός πως για να κάνεις ό,τι θες θα πρέπει να είσαι "Apple" και πως αυτό κοστίζει λίγο αλμυρούτσικα.

Στα ψέματα βάζω τις "καλύτερες επιδόσεις σε audio video"

Εγώ θεωρώ κατώτερο του explorer τον Finder.

Για δικτυακούς σκληρούς μπορείς να τους κάνεις "μόνιμους" σκληρούς κανονικούς δίσκους και στον explorer,για ftp δεν ξέρω τι παίζει ούτε στο ένα ούτε στο άλλο.

1.Βρίσκω την έλλειψη libraries στον Finder αρκετά αντιπαραγωγική αφότου την συνήθισα στα Windows.

2.Ότι δεν υπάρχει Up button επίσης,αν και υπάρχει σε XP και 8 (όχι σε Vista και 7),με την προυπόθεση ότι μιλάμε για νέα αγορά όμως θα πας στα 8,σωστά;

3.Ότι δεν είναι clickable το path + φυσικά ότι δεν υπάρχει address bar

Στα + το preview βέβαια,πολύ καλύτερο απο αυτό των Windows

Άλλα αρνητικά σε σχέση πάντα με τον ανταγωνισμό είναι ότι δεν υπάρχει "αρκετό" hardware acceleration με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά χρήσης CPU,αυτό διάβασα ότι στο ML βελτιώθηκε.

Φυσικά η κακή υποστήριξη flash.

Γενικά σε επιδόσεις και προσωπικά benchmarks(απο video converting μέχρι zip/unzip,καθημερινές εργασίες δλδ) το βρίσκω κατώτερο σε επιδόσεις απο ότι τα Windows σε ίδιο hardware (Macbook Pro 2010).

Η έλλειψη ίδιας ποιότητας σουίτας Office επίσης,ούτε το Mac MS Office πλησιάζει το αντίστοιχο των Windows.

Επίσης ένα πρόβλημα που προέκυψε και απο ότι είδα στο νετ δεν ήταν μόνο σε εμένα,είναι ότι απο 10.6.8 και μετά μετά το sleep δεν βρίσκει το router,μένω με πατημένο το enter μπορεί και κανά 3λεπτο.

Στο γενικότερο πλαίσιο,ένας μεγάλος μύθος του Mac OS είναι η ασφάλεια του,όχι ότι δεν είσαι ασφαλής αλλά αν το OS είναι ασφαλές.Ο μόνος λόγος που δεν κινδυνεύεις είναι ότι δεν είσαι στο target group.

Τα θετικά θα τα πουνε οι περισσότεροι γι αυτό στέκομαι στα αρνητικά,το touchpad που αναφέρθηκε είναι μακράν ότι καλύτερο έχω χρησιμοποιήσει σε οποιοδήποτε laptop.

Το ilife που έρχεται μαζί είναι άλλο ένα μεγάλο +

Και τώρα θα μπει ο μοντεράτορας να το κλειδώσει,αφού έγραψα κι εγώ

Για το Up button, θαρρώ πως το "δεξιά - αριστερά" βολεύει, εμένα τουλάχιστον, περισσότερο (εάν είναι σε column view στον finder) κυρίως επειδή μπορείς με λίγο αριστερά να δεις όλα τα περιεχόμενα και του directory που είσαι και του από πάνω.

Ένας συνδυασμός του explore που έχει ο explorer μαζί με εμφάνιση του περιεχομένου του directory.

Όσο για το clickable path, είναι όντως ένα μείον. Μερικές φορές που έχω χρειαστεί να αντιγράψω path (ελάχιστες ομολογώ, κυρίως λόγω της λειτουργίας με το drag & drop που περιέγραψα παραπάνω), αναγκάστηκα να ανοίξω "get info" (file properties).

Τα σκεπτικό της γρήγορης πρόσβασης σε directories (libraries στον explorer, sidebar στον finder) νομίζω ότι είναι το ίδιο απλά με διαφορετική εμφάνιση.

2 Ανόμοια πράγματα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα εξάλλου παίζει και η εξοικείωση.. και στο κάτω κάτω δοκίμασε τα πιο δύσκολα ας πάει κ στα εύκολα.. :)

Για το Up button, θαρρώ πως το "δεξιά - αριστερά" βολεύει, εμένα τουλάχιστον, περισσότερο (εάν είναι σε column view στον finder) κυρίως επειδή μπορείς με λίγο αριστερά να δεις όλα τα περιεχόμενα και του directory που είσαι και του από πάνω.

Ένας συνδυασμός του explore που έχει ο explorer μαζί με εμφάνιση του περιεχομένου του directory.

Όσο για το clickable path, είναι όντως ένα μείον. Μερικές φορές που έχω χρειαστεί να αντιγράψω path (ελάχιστες ομολογώ, κυρίως λόγω της λειτουργίας με το drag & drop που περιέγραψα παραπάνω), αναγκάστηκα να ανοίξω "get info" (file properties).

Τα σκεπτικό της γρήγορης πρόσβασης σε directories (libraries στον explorer, sidebar στον finder) νομίζω ότι είναι το ίδιο απλά με διαφορετική εμφάνιση.

Αυτό με το drag & drop δεν το πολυκατάλαβα,το ίδιο ισχύει και στα Windows,εκτός και αν εννοείες κάτι άλλο.

Τα libraries παίρνει σε ένα entry τους φακέλους που θες,δλδ με ένα entry στην sidebar μπορείς να έχεις πολλούς φακέλους.Στον Finder είτε θα έχεις 1 entry=1 φάκελος είτε με smart folder που δεν πλησιάζει σε λειτουργικότητα το αντίστοιχο του explorer.

Το clickable path πέρα απο την χρησιμότητα που ανέφερες είναι και ότι αν είμαι στο /Users/gnsX/Videos/Trailers/bla/bla/bla/bla/bla/bla/bla και θέλω να πάω πίσω στο /Users/gnsX/Videos/Trailers απλά πατάω στην address bar το Trailers του path,σε αντίθεση με τον Finder που κάνεις συνεχή πίσω-πίσω.

Φυσικά το τι σε βοηθάει και σε κάνει παραγωγικό είναι υποκειμενικό,εμένα με βολεύει ας πούμε επειδή τυχαίνει συχνά,άλλους όχι

Αν π.χ. ανοίξεις ένα αρχείο με το QuickTime, πάνω πάνω στο παραθυράκι του QT φαίνεται ένα σαν thumbnail του αρχείου. Εάν κάνεις αυτό drag τότε μπορείς να το κάνεις drop όπου θες. Το ίδιο σε όλα τα λογισμικά.

Από το QT, που το ανέφερα, μέχρι και το TeXShop.

Επίσης, αυτό που λες με τα libraries.. εννοείς ότι εάν διαλέξω πολλούς φακέλους και τους κάνω drag & drop στο "side bar" (ταυτόχρονα και όλους μαζί) του explorer τότε θα φανεί σαν 1 entry και όχι σαν πολλά; Εάν είναι έτσι, όταν πατήσω το library entry, πόσοι φάκελοι θα ανοίξουν; Όλοι;

παιδιά εάν κατάλαβα καλά δηλαδή στην ουσία η διαφορά φαίνεται στης εφαρμογές που δείνει η apple αποκλειστικά για το mac os x αλλά οι οποίες στην ουσία πρέπει να έχεις και ένα ipod,ipad,iphone για να τα χρησιμοποιείσεις....

παιδιά εάν κατάλαβα καλά δηλαδή στην ουσία η διαφορά φαίνεται στης εφαρμογές που δείνει η apple αποκλειστικά για το mac os x αλλά οι οποίες στην ουσία πρέπει να έχεις και ένα ipod' date='ipad,iphone για να τα χρησιμοποιείσεις....[/quote']

Καμία σχέση... Στα Mac κάνεις ότι μπορείς να κάνει στα windows και τα Mac απλά πάρα μα πάρα πολύ πιο εύκολα... Πραγματικά αν δουλέψεις Mac για μερικές ώρες δεν θα θες να δουλέψεις πουθενά αλλού... Είναι με διαφορά το πιο εύχρηστο λειτουργικό που υπάρχει... Ξέχνα τα commands που βάζεις στα Linux για το παραμικρό πρόβλημα... Εδώ μιλάμε για απλότητα και γρηγοράδα... Αυτό που λες με τις συσκευές της Apple δεν ισχύει σε καμία περίπτωση... Δεν χρειάζεσαι καμία... Έχω 3 iPhone και δεν με έχουν εξυπηρετήσει πουθενά ως τώρα στα Mac... Τα χρησιμοποιώ μόνο όταν θέλω να κάνω sync με το iphone

Sent from my iPhone using Insomnia

Εδώ και 3 χρόνια έχω Linux ενώ παλαιότερα είχα Windows. Τις τελευταίες μέρες αρχίζω και συνειδητοποιώ ότι με το Linux δυστυχώς πολλά πράγματα έπρεπε να τα διορθώσω και να ψάχνω λύση που στα Windows δεν είχα ποτέ. Μέσα σε αυτό το κλήμα σκέφτομαι να ρίξω και μια ματιά στο Mac OS. Τι προσφέρει σε αντίθεση με τα Windows; Εντάξει ειναι το γνωστό για τους ιούς.Αλλά τι άλλο υπάρχει; Πχ. στο Linux έπρεπε να ψάχνω συνέχεια για λύση κάποιου bug ή είχα πρόβλημα με το overscan στην tv μου. Με το Mac τι παίζει;

Στραβωσε το "κλημα" και το έφαγε ο γάϊδαρος ....

Αφου έχεις ασχοληθεί με Linux τόσο πολυ δεν θα είναι τίποτα για σένα να στησεις ένα hackintosh για να δεις.

Κάτι άλλο τώρα, όταν δοκίμαζες τα Linux την ίδια ερώτηση έκανες τότε? Τι προσφέρει σε αντίθεση με το windows?

Κάθε λειτουργικο έχει τα υπέρ και τα κατα. Τα συγκριτικά μεταξύ τους είναι ανούσια και ο καθένας χρησιμοποιει ότι του αρέσει. Δεν νομίζω να υπάρχει κάνεις εγκλωβισμένος σε ένα λειτουργικό και ούτε ακολουθεί την μάζα σαν πρόβατο.

Δυστυχώς για το Mac,έγινε διάσημο,για να μην πώ γνωστο, στην μάζα πρόσφατα και υπάρχει μια τάση να παίρνουν όλο και πιο πολλοι Mac μόνο για μόδα χωρίς να έχουν μεγαλη σχέση γενικότερα με τα λειτουργικά.

Το Mac απλως δουλεύει και έχει μια προϊστορία στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών, μεγαλύτερη απο αυτη του Linux με αποτέλεσμα η υποστήριξη να είναι σαφώς καλύτερη και μεγαλύτερη στον τομέα κυρίως του home user.

Δεν έχεις παρα να ψάξεις στην Wikipedia για να δεις ότι 30 χρόνια τώρα συνεχίζει να δουλεύει με τον ένα η με τον άλλο τρόπο.....

Sent from my iPad using Insomnia

Στραβωσε το "κλημα" και το έφαγε ο γάϊδαρος ....

Αφου έχεις ασχοληθεί με Linux τόσο πολυ δεν θα είναι τίποτα για σένα να στησεις ένα hackintosh για να δεις.

Κάτι άλλο τώρα, όταν δοκίμαζες τα Linux την ίδια ερώτηση έκανες τότε? Τι προσφέρει σε αντίθεση με το windows?

Κάθε λειτουργικο έχει τα υπέρ και τα κατα. Τα συγκριτικά μεταξύ τους είναι ανούσια και ο καθένας χρησιμοποιει ότι του αρέσει. Δεν νομίζω να υπάρχει κάνεις εγκλωβισμένος σε ένα λειτουργικό και ούτε ακολουθεί την μάζα σαν πρόβατο.

Δυστυχώς για το Mac,έγινε διάσημο,για να μην πώ γνωστο, στην μάζα πρόσφατα και υπάρχει μια τάση να παίρνουν όλο και πιο πολλοι Mac μόνο για μόδα χωρίς να έχουν μεγαλη σχέση γενικότερα με τα λειτουργικά.

Το Mac απλα δουλεύει και έχει μια προϊστορία στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών, μεγαλύτερη απο αυτη του Linux με αποτέλεσμα η υποστήριξη να είναι σαφώς καλύτερη και μεγαλύτερη στον τομέα κυρίως του home user.

Δεν έχεις παρα να ψάξεις στην Wikipedia για να δεις ότι 30 χρόνια τώρα συνεχίζει να δουλεύει με τον ένα η με τον άλλο τρόπο.....

Το να στήσεις hackintosh δεν είναι και τόσο εύκολο... Πρέπει να έχεις συμβατό hardware αλλιώς δεν γίνεται τίποτα...

Το να στήσεις hackintosh δεν είναι και τόσο εύκολο... Πρέπει να έχεις συμβατό hardware αλλιώς δεν γίνεται τίποτα...

Anyway για δοκιμή τον συμφέρει να πάρει το συμβατό hardware απο το να αγοράσει ένα Mac. Εξάλλου για το λειτουργικο μόνο ενδιαφέρεται. Αν τον ενδιαφερε το Mac ως σύνολο δεν θα ρώταγε καθόλου , ούτε θα καθοτανε να τo συγκρίνει με το windows....

Ακόμα και με lion πιστεύω θα καταλάβει τι εστί Mac OS, χωρίς να ξοδεύτει ιδιαίτερα. Το lion το έχω δει να δουλευει άψογα σε hardware 4ετιας και μάλιστα σε dell desktop pc με κάρτα γραφικών την onboard τις intel....δούλευε σφαιρατο με 4gb ram. Ξέρω ότι κοστίζει αλλα κάθε τι καινούργιο έχει ένα κόστος...

Ναι σίγουρα τον συμφέρει αυτό... Εγώ δουλεύω Mountain Lion σε hardware 5ετίας τέλεια χωρίς κανένα πρόβλημα... Από ταχύτητα δεν συγκρίνεται με windows...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...