Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ας πάμε λίγο πίσω όταν ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε το Linux.

 

Το Αύγουστο του 2008 είχα πάει διακοπές στην Εύβοια. Και ο γιος που αυτών που νοίκιαζουν τα δωμάτια είχε ένα laptop με ένα debian και έμπαινα μέσω live cd του ubuntu 8.04 beta .αντί για θάλασσα ασχολούμουν με pidgin firefox 3.0.0και τα λοιπά. Εξερευνώντας το ubuntu /* κάποιος μου πρότεινε πριν λίγα χρόνια το pidgin αντί για MSN */ ο τύπος μου έδωσε το cd με το ubuntu και προσπάθησα όταν ήρθα Θεσσαλονίκη να το βάλω σε μηχάνημα με 192 MB Ram . Φυσικα και δεν πήγε . Χρησιμοποίησα για ένα χρόνο τον υπολογιστή αυτό με windows xp /*ακόμα δουλεύει */ και κάπου τον Ιούνη του 2009 πήρα ένα laptop Acer . Και τον Σεπτέμβρη βάζω ubuntu λάθος /* τότε είχα ένα εθισμό για το zynga poker*/ και χάλασα bootloader των windows και αναγκαστικά να μείνω με Linux. Εμ αυτά. Και μετά κόλλησα το μικρόβιο . Έμαθα πολλά πράγματα και άρχισα δουλεύω σχεδόν όλες τις διανομές με διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα.

 

Αποστολή από το ST15i με τη χρήση Insomnia App

  • Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

εγω δε θυμαμαι ακριβως αλλα νομιζω οτι ειχα βαλει kubuntu καπου το 2007-2008 που ημουνα στο λυκειο

ε μετα σοβαρευτηκα

Δημοσ.

και γω καπου 2008-2009 το επιασα σοβαρα.

 

αφορμη ενα αρχαιο laptop (amd k6 450 mhz, 160MB ram) που μου εμαθε το debian και με εβαλε σοβαρα στο GNU/Linux.

 

Την προ debian εποχη μου (κατι ubu - παραγωγα) δεν την μετραω καν, ειχα τραυματικες εμπειριες και παντα γυριζα σε windows.

 

Απο το debian και μετα, που αρχισα να καταλαβαινω σοβαρα τις διαφορες απο τα windows και οτι μπορω να κανω οτι γουσταρω, χωρις περιορισμους, κολλησα ασχημα.

 

Πλεον arch το κυριο λειτουργικο μου σε desktop netbook laptop και server / home cinema.

Δημοσ.

Πρώτη επαφή ήταν με debian(1η ή 2η έκδοση, δε θυμάμαι) μέσω κάποιου cd περιοδικού, και απο εκεί και μετά δοκιμαστικές εγκαταστάσεις με redhat, slakware, caldera, και αργότερα mandrake, knopix, και γενικότερα ότι κυκλοφορούσε κατά καιρούς, αλλά ποτέ για παραπάνω από εβδομάδα ενασχόλησης(αυτό κυρίως επειδή πολλές επιμέρους συσκευές δε λειτουργούσαν ή υπολειτουργούσαν). Σα βασικό σύστημα για μεγάλες περιόδους από 2009 και μετά πάντως(τους τελευταίους 3-4 μήνες το Ubuntu 12.04 είναι το βασικό μου σύστημα, από το οποίο γράφω αυτή τη στιγμή)

Δημοσ.

Εγώ το έχω ξαναπει. Κάπου διάβασα για αυτό κάποτε στο γυμνάσιο. Έψαξα και εγκατέστησα, την τότε, mandrake 9 ή 10. Ποτέ δεν το χρησιμοποιούσα σαν κύριο λειτουργικό μου παρά μόνο κατά περιόδους σαν διέξοδο από τα win που μου έσπαγαν τα νεύρα.

 

Ξεκινώντας να διαβάζω εδώ στο forum πάντα ήθελα να βάλω linux και να το μάθω σε μεγαλύτερο βάθος για να μπορέσω να το κρατήσω, χωρίς να τα παρατήσω στην πρώτη δυσκολία.

 

Ξεκίνησα να εγκαταστήσω debian αλλά για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα ποτέ δεν ξεκίναγε ο Xorg. Έτσι αποφάσισα να βάλω Arch. Εδώ και κανά 8μηνο είμαι ευχαριστημένος και μπόρεσα να κάνω τα win παιχνιδομηχανή όπως είχα υποσχεθεί στον martinoff. Αυτά...

Δημοσ.

εγω το πρωτο linux που εβαλα ποτε ηταν το 2000 περιπου μαζι με το πρωτο μου pc pentium 3 450 redhat ηταν η διανωμη.απλα απο περιεργια τα εβαλα.ποτε δεν κρατισα σαν main λειτουργικ λινουξ απλα το εχω για να ξεφευγει λιγο το ματι απο τα παραθηρια 7 :-)

Δημοσ.

1995-96 , πανεπιστημιο , σου δινανε κατοπιν αιτησεως "κωδικο για το συστημα"...πηγαινες σε ενα computer room απο τα διαφορα που υπηρχαν στον χωρο του πανεπιστημιου και βουαλα...αντιμετωπος με καποιο ειδους unix , σε λιγδιασμενο τερματικο (dumb) του κερατα.

Στην καλυτερη των περιπτωσεων να διεισδουσες στα "καλα" computer rooms των πληροφορικαριων που ειχαν sun workstations με 16-17αρες οθονες , πληκτρολογια που φυσουσες τα πληκτρα και πατιοντουσαν ...

Μετα μας εβαλαν και SGI workstations (με irix φυσικα).

 

Επειτα εβαλα slackware αν θυμαμαι καλα , dual boot με τα 95αρια τοτε που ειχαν πρωτοκυκλοφορησει....και αυτη ηταν η πρωτη επαφη....

Δημοσ.

Η πρώτη μου "επαφή" ήταν το 1999 με suse linux 5.3. ήμουνα +- 1 λυκείου και είχα γνωρίσει ένα παιδί από mirc που τα είχε περασμένα και μου τα πέρασε... Μετά το 2002 στο πανεπιστήμιο με solaris(unix) είχα περάσει πολλές εκδόσεις στο pc mandrake, redhat, debian(είχα κατεβάσει τα 17 cd) αλλά γενικά ήμουν windows φαν(αν και αντί για explorer.exe είχα σαν shell blackbox). Στο πανεπιστήμιο προτιμούσα να προγραμματίζω σε visual studio + mingw32 ή cygwin ή visual studio+ftp+telnet παρά να περάσω linux(για να βάλεις ελληνικά ήθελες 100 πράγματα να κάνεις compile και να διορθώσεις 100 error σε κακογραμμένο κώδικα και errors λόγο έλλειψης dependencies(δεν υπήρχε apt κλπ). Μέτα που τελείωσα το πανεπιστήμιον πειραματίστηκα με backtrack και για 3-4 χρόνια είχα ubuntu(ενώ παράλληλα δοκίμαζα ότι linux βρήκα) και τα τελευταία 2 χρονιά έχω κατασταλάξει σε arch linux.

 

Υ.Γ.: Αν και πολλά χρόνια είχα 2 λειτουργικά στο pc-laptop άρχισα να γουστάρω τα linux όταν έσβησα κάθε ίχνος από windows.

Υ.Γ.2: Ξέχασα να αναφέρω τα knopix :P

Δημοσ.

To καλοκαίρι του 2009 τα windows vista είχανε γίνει ανυπόφορα , τότε αποφάσισα να εγκαταστήσω Linux έτσι για αλλαγή. Απο εκείνη την ημέρα δεν ξανα χρησιμοποίησα windows.

 

Πρώτη μου διανομή την οποία χρησιμοποιώ ώς σήμερα ήταν-είναι Debian.

Δημοσ.

Το 2001 ξεκινησα να ασχολουμαι με το Suse 7.1 .Ειχε κυκλοφορησει τοτε με βιβλια και 7 cds. Μου αρεσε πολυ και εχω μια συναισθηματικη συμπαθεια επειδη πρωτοξεκινησα απο αυτη την διανομη.Μετα καταπιαστηκα με το Slackware επειδη απο αυτο προερχοταν αρχικα το Suse και ειχα περιεργεια συν οτι μου αρεσε σαν προσωπικοτητα στον χωρο ο Patrick Volkerding ,ηγετικη μορφη στο Linux.

 

Εξαιρετικη διανομη,με κρατησε 5 χρονια αλλα εχω εμφυτη την περιεργεια και την διαθεση να ασχολουμαι με καινουργια πραγματα και λειτουργικα.Το ποσες ωρες εχω χασει αδικα σε distros που δεν μου αρεσαν δεν λεγεται και ακομη και τωρα εχω ενα τριτο PC που δοκιμαζω οτι μπορει να ειναι συμβατο απο περιεργεια.

 

Ασχοληθηκα στο τελος του 2006 νομιζω με το Arch και νομιζω οτι μαζι με το Slack ειναι οι σταθεροτερες linux διανομες.Αλλα πριν 5,6 μηνες αποφασισα παλι να πειραματιστω με το PC-BSD για τον βασικο λογο οτι πολλοι νεαροι φιλοι μου(κυριως πρωην μαθητες)αλλα και διαφοροι αλλοι κοντα στην ηλικια μου εχουν αποφασισει να αφησουν τα Windows μονιμα,(ατομα που η δεν παιζουν games η παιζουν σε κονσολες)και περα απο την προσωπικη περιεργεια θελω να δω ποιο nix λειτουργικο συνδιαζει ποιοτητα με σχετικη ευκολια στην χρηση για να κανουν ενα ξεκινημα.Ετσι μου τραβηξε την προσοχη το PC-BSD,που ειναι ενδιαφερον αλλα εχει αρκετα bugs ακομη.

Δημοσ.

Μετά από αποχή μια δεκαετίας και βάλε από τους υπολογιστές λόγο έντονης κοινωνικής ζωής :P είπα να ασχοληθώ με τους υπολογιστές ξανά, Φυσικά περίμενα μετά από τόσα χρόνια που είχαν περάσει να είχε γίνει κάποιο άλμα από την εποχή της amigas που είχα αφήσει.

Εκπληκτος είδα ότι στους υπολογιστές κυριαρχούσε ένα καρασπασμένο λειτουργικό, δύσχρηστο με καμία ασφάλεια και με την καθημερινή καταναγκαστική τρομοκρατία των virus και του κάθε λογής κακόβουλου λογισμικού.

Στην κυριολεξία είχα τρελαθεί που αντι να προχωρήσουμε μπροστά είχαμε πάει προς τα πίσω. Που είχε χαθεί η λογική σειρά χρήσης από τα λειτουργικά των υπολογιστών και επικρατούσε αυτό το συνονθύλευμα που λεγόταν windows.

Αρχισά να ψάχνω μήπως υπάρχει κάποια εναλλακτική και βρήκα το ubuntu dapper τότε. Επιτέλους βρήκα το λειτουργικό που συνέχιζε την παράδοση και έβαζε όπως γινόταν πάντα την λογική στην χρήση των υπολογιστών.

Δεν έμεινα για πολύ στο ubuntu λόγο gnome και γρήγορα πέρασα σε kubuntu και μιλάμε το kde το λάτρεψα.

Δημοσ.

Εγώ είτε το πιστέψετε είτε όχι την πρώτη επαφή την είχα στο σχολείο!

Πήγαινα σε ΤΕΕ πληροφορικής και ο ένας δάσκαλος ασχολιόταν και μας έφερε στα εργαστήρια καμιά 20αρια ubuntu 7.04 live cds και τα βάλαμε και τα είδαμε!

Μου έκανε τρελή εντύπωση όλο το Open Source όπως περιληπτικά μας το ανέφερε και επειδή γούσταρα πολύ που βλέπω κάτι διαφορετικό αλλά και που ίσως βρω μια έξοδο από τα Windows που από τότε είχαν προλάβει και μου είχαν βγάλει τον καρκίνο,αποφάσισα να δοκιμάσω και στο σπίτι!

Μου πήρε όμως αρκετό καιρό να έχω GNU/Linux σαν main λειτουργικό...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...