Προς το περιεχόμενο

Ανεμιστηράκια κουτιού

fonzi

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εχω διαθέσιμα μερικά ανεμιστηράκια και επειδή στήνω ένα καινούριο μηχάνημα θέλω τα φώτα σας:

Αθροιστικά θα πρέπει όσος αέρας μπαίνει από τα ανεμιστηράκια προς τα μέσα, τόσος να βγαίνει πίσω προσθέτοντας και του τροφοδοτικού μαζί;

Το κουτί έχει από τη μάνα του ένα πίσω 12ρι που βγάζει 43 CFM με 25db θόρυβο και τίποτα άλλο.

Θέσεις έχει όμως πολλές και για όλες τις διαστάσεις.

Εχω και ένα περισευούμενο αθόρυβο (21db) 92mm που βγάζει 37,6 cfm καθώς και ένα akasa 80mm (με led) με 32cfm.

Δεν ξέρω πόσα cfm βγάζει το 12ρι του τροφοδοτικούhttp://www.eteknix.c...-supply-review/

To μηχάνημα δεν θα έχει μεγάλη ανάγκη από ψύξη. Μπροστά αν μπει ανεμιστήρας με led δείχνει ωραίο: http://www.aerocool....193-qs-200-lite

Πως προτείνετε να τα τοποθετήσω;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απο ένα σημείο και μετά η προσθήκη ανεμιστήρων είναι ανούσια και προσφέρει περισσότερο θόρυβο από ότι πτώση θερμοκρασιών.

Επίσης το όσος αέρας εισέρχεται τόσος να εξέρχεται δεν είναι ευαγγέλιο.

Μπορείς να επιτύχεις είτε αρνητική είτε θετική στατική πίεση στο κουτί σου και να έχεις πολύ καλές θερμοκρασίες.

Στην περίπτωση της θετικής πίεσης ελαττώνεις και την σκόνη που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό του υπολογιστή σου, ενώ στην αρνητική το κουτί λειτουργεί σαν απορροφητήρας.

Δοκίμασε ένα ανεμιστήρα μπροστά και ένα πίσω για αρχή και βλέπεις πως είσαι απο θερμοκρασίες σου.

Αν έχεις όρεξη για πειράματα μπορείς να βάλεις και έναν ακόμα στο πλαινό να σου "χτυπάει" την κάρτα γραφικών σου.

Το πως θα καθορίσεις το airflow στο κουτί σου είναι δικό σου θέμα περισσότερο και πόση όρεξη και διάθεση έχεις να ασχοληθείς.

• Like 1

Συνεπώς μάλλον συμφέρει να μετακινήσω τον 12ρη μπροστά ώστε να έχω θετική αντί αρνητική πίεση και να βάλω μετά ίσως και έναν από τους μικρούς πίσω.

Κάρτα γραφικών θα έχω μόνο onboard.

Το κουτί σου υποστηρίζει τους παρακάτω ανεμιστήρες

1. Front - 1x 12cm(or 1X 9cm or 1X 8cm)(optional) 2. Left Side - 2 X 12cm (optional)

3. Rear - 1 X 12cm (included)(or 1X 9cm or 1X8cm)(optional)

καλά θα κάνεις να αποφύγεις ανεμιστήρες μικρότερους απο 120mm καθώς ίδιας ποιότητας ανεμιστήρες έχουν διαφορά στο θόρυβο. Οι μικρότεροι είναι και πιο φασαριόζικοι

Βάλε έναν 120mm μπροστά και έναν πίσω και βλέπεις

Αν δεν βάλεις κάρτα γραφικών αλλά είσαι με την onboard ο πλαϊνός θα σου δώσει καλύτερες θερμοκρασίες λογικά στην μητρική σου.

Αλλά για αρχή παίξε με 2 ανεμιστήρες όπως ξαναείπα έναν μπροστά και έναν πίσω.

Όλα αυτά που πολύ σωστά λέει το παλικάρι εμπεριέχουν την λέξη πίεση οπότε σε ένα σουρωτήρι κουτί δεν θα το καταφέρεις,θέλουν και κλείσιμο δηλαδή αυτές οι τρύπες που δεν έχουν καμιά χρηστικότητα,εκτός του να βγάζουν θόρυβο. ο πλαϊνός πάντα κάνει πολύ θόρυβο απέφυγε τον. θέλει μια ομαλή ροή φρέσκου και η δυνατόν δροσερού αέρα εμπρός και χαμηλά εισαγωγή και πίσω - πάνω ψηλά εξαγωγή του θερμού.. όσο αυτό μπορείς να το καλλιεργήσεις δημιουργώντας κ μια πίεση στο κουτί τόσο φτιάχνεις καλό airflow.

Ο μπροστινός το μόνο εξάρτημα που θα ψύξει επιπλέον θα είναι ο δίσκος. Σκέφτομαι μήπως δεν χρειάζεται στη δική μου πολύ ελαφριά σύνθεση και είναι καλύτερα να βάλω έναν πλαινό αλλά ρυθμισμένο σε 7v που να φυσάει πάνω στη μητρική.

Ή μήπως η ροή αέρα θα μπερδεύεται με αυτή του ανεμιστήρα του τροφοδοτικού; Η μαμά ψύκτρα της ιντελ προς τα κάτω φυσάει;

@Whocares: Εχεις δίκιο, απλά προσπαθώ να μην χαλάσω άλλα λεφτά και να αξιοποιήσω τους δύο μικρούς περισευούμενους που ανέφερα ότι έχω. Ευτυχώς είναι και οι δύο πολύ αθόρυβοι ακόμα και στα 12v. Φυσικά δεν έχουν όμως την ίδια παροχή αέρα με 12ρη.

Δεν θα ψύξει μόνο το δίσκο σου ο μπροστινός αλλά θα δώσει και "φαγητό" στον πίσω 12άρι εξαγωγής.

Επίσης επειδή είναι καλοκαίρι και οι δίσκοι αν δεν τους φυσάει ανεμιστήρας θα ανεβάσουν θερμοκρασία καλό είναι να έχεις έναν εκεί.

Η μαμά ψύχτρα κατευθύνει αέρα προς το cpu.

• Like 1

Εκανα λάθος. Η μητρική έχει 4πιν στο συστεμ φαν αλλά το 4ο πιν γράφει reserve και όχι speed control!

Οπότε δεν ρυθμίζει στροφές από μητρική...

Συνεπώς ψάχνω 120μμ led αθόρυβο και μόνο.

Συγγνώμη για το μπέρδεμα!

Εχω αυτόν και είναι και καλός και αθόρυβος

http://www.eworld.co...e-Led-Fan-120mm

Επίσης η κλασική επιλογή με μεγάλη ροή αέρα αλλά κάπως θορυβώδης

http://www.eworld.co...R4-L2R-20AC-GP)

• Like 1

Εχω αυτόν και είναι και καλός και αθόρυβος

http://www.eworld.co...e-Led-Fan-120mm

δεν έχει όμως 4πιν. Θα έχω δυσκολία να τον τοποθετήσω στη μητρική;

Μήπως να τον βάλω κατευθείαν στο τροφοδοτικό;

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επανέρχομαι στο θέμα διότι μόλις τώρα κατάφερα να ασχοληθώ ξανά (όχι, δεν πήγα διακοπές...).

Μπερδεύομαι κάπως με το εγχειρίδιο της μητρικής και δεν καταλαβαίνω τι παίζει.

Γράφει:

System Fan Speed Control

Allows you to determine whether to enable the system fan speed control function and adjust the fan speed.

Normal Allows the system fan to run at different speeds according to the system temperature. (Default)

Silent Allows the system fan to run at slow speeds.

Manual Allows you to control the system fan speed under the Slope PWM item.

Disabled Allows the system fan to run at full speeds.

Slope PWM

Allows you to control the system fan speed. This item is configurable only when System Fan Speed Control is set to Manual. Options are: 0.75 PWM value /oC ~ 2.50 PWM value /oC.

CPU_FAN/SYS_FAN (Fan Headers)

All fan headers on this motherboard are 4-pin. Most fan headers possess a foolproof insertion design. When connecting a fan cable, be sure to connect it in the correct orientation (the black connector wire is the ground wire). The speed control function requires the use of a fan with fan speed control design. For optimum heat dissipation, it is recommended that a system fan be installed inside the chassis.

CPU_FAN:

Pin No. Definition

1 GND

2 +12V

3 Sense

4 Speed Control

SYS_FAN:

Pin No. Definition

1 GND

2 +12V

3 Sense

4 Reserve

Ενώ δηλαδή φαίνεται ότι κοντρολάρει με τον ίδιο τρόπο τους ανεμιστήρες CPU & SYS, στον SYS γράφει στο 4ο pin "Reserve".

Δεν μπορώ να καταλάβω. Κοντρολάρει μόνο PWM fans ή και απλά fans μέσω linear τάδε (δεν θυμάμαι τον όρο);

Πως στο καλό γράφει τα ίδια και στα δύο ενώ το 4ο πιν στο συς φαν δεν το χρησιμοποιεί;

Και τελικά τι φανάκι πρέπει να βάλω στο συς ώστε να ελέγχονται αυτόματα οι στροφές του; PWM ή απλό 3πινο;

Επεξ/σία από fonzi

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...