Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτο ομως που με προβληματίζει ειναι οτι η Βυζαντινη αυτοκρατορια θεωρείται συνεχεια της Ρωμαικης (Ρωμαικη v2.0) με ελληνικη γλωσσα και πολλους πολιτισμους μαζι, γιατι ομως ολοι λενε η Ελληνκιη αυτοκρατορία κτλ δεν μπορω να καταλαβω. Μου ειπε ενας που ρωτησα οτι ειχε Ελληνα αυτοκρατορα. Αρχικα ποτε δεν υπηρξε 100% Ελληνας αυτοκρατορας και δευτερον και η Δανια εχει ελληνιδα Βασιλισσα, δεν σημαίνει οτι ειναι Ελλαδα η Δανια!

Ναι αλλα συνεχιζε να ειναι Ρωμαικη, διοτι δεν ηταν οι Ελληνες που κατεκτησαν ολες αυτες τις χωρες! Ασε που μετα παλι ενώθηκαν πολλες φορες και ειδαμε τι εγινε...

Είναι καταρχήν λάθος να χρησιμοποιούμε τον όρο "Έλληνας" αφου κανείς δεν προσδιοριζόταν με αυτόν τον όρο τότε. Ποιός είναι έλληνας; Αυτός που έχει καθαρά ελληνικό αίμα; Η αυτός που μετέχει της ελληνικής παιδείας, υπηρετεί τα ελληνικά ήθη και έθιμα, μιλάει τη γλώσσα κτλ;

Ο Έλληνας 3ης γενιάς στην Αμερική που δεν ξέρει ούτε να μιλάει είναι Έλληνας; Δεν ξέρω ρωτάω. Ο Εθνικός προσδιορισμός είναι κάτι σαν πρωτόκολλο λοιπόν. Οπότε το να μιλάμε για μια αυτοκρατορία του 3ου-15ου αιώνα με έναν όρο ο οποίος ανακαλύφθηκε τον 19ο περιπλέκει τα πράγματα.

Σημασία έχει ότι τα κυρίαρχα στοιχεία ήταν Ελληνικά. Ο πληθυσμός, η γλώσσα, τα ήθη και έθιμα και η θρησκεία.

οσο για την Αμερικη, μετα την επανασταση εγινε ανεξαρτητο κρατος οπότε δεν στεκει αυτο που λες!

Η κάθε επανάσταση δεν γίνεται απαραίτητα με όπλα. Στην περίπτωση της Αμερικής το νεοσύστατο κράτος των ΗΠΑ επικράτησε μέσω της πολεμικής σύρραξης. Στην περίπτωση του Βυζαντίου το Ελληνικό στοιχείο επικράτησε όλων των άλλων.

Σου υπενθυμίζω ότι ούτε και οι νεώτεροι Βασιλιάδες μας ήταν Έλληνες...αλλά το κράτος ήταν Ελληνικό έτσι;

• Απαντ. 212
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν συνέχεια της Ρωμαϊκής και έτσι το βλέπανε τότε. Ο όρος Βυζαντινή, είναι σύγχρονος και όχι παλαιός.

Ακόμα και ο Μωάμεθ ο Πορθητής, θεώρησε τον εαυτό του συνεχιστή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Τα λατινικά ήταν η επίσημη γλώσσα του κράτους μέχρι τον 7ο αιώνα. Αλλά με τις απώλειες εδαφών λόγο Αράβων, η εδαφική έκταση της χώρας ήταν καθαρά Ελληνοφωνη, οπότε ο Ηράκλειος άλλαξε την γλώσσα. Και λέω Ελληνόφωνη και όχι Ελληνική μιας και το να πεις ότι ήσουν Έλληνας εκείνες τις εποχές, σε είχαν σκοτώσει επί τόπου ως αιρετικό.

Όσον αφορά την δημιουργία αυτής, ο Διοκλητιανός, είχε χωρίσει την αυτοκρατορία σε ανατολικές και δυτικές επαρχείες. Ο Κωνσταντίνος με την επικράτησή τους, μετέφερε την πρωτεύουσα των ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ επαρχειών από τη Νικομήδεια στο Βυζάντιο. Και έφτιαξε την Κωνσταντινούπολη. Και έστησε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ο Θεοδόσιος Ι (ο Μέγας), χώρισε οριστικά την Αυτοκρατορία με τον θάνατό του, και οι δύο γιοι του ορίστικαν διάδοχοι της κάθε Αυτοκρατορίας.

Η Ρώμη συνέχισε να υπάρχει ως πρωτεύουσα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ώσπου τον 5ο αιώνα αυτή κατακτήθηκε και διαμελίστηκε από τους Οστρογότθους. Τον 6ο αιώνα ο Ιουστινιανός, κατάφερε να επανακαταλάβει κάμποσες από της περιοχές (Ιταλία, Νότια Ισπανία, Τυνησία, και όλα τα νησιά της Δυτικής Μεσογείου). Αλλά αυτές χάθηκα λίγο αργότερα.

Όσον αφορά το Βυζάντιο, μιας και αναφέρθηκαν παραπάνω τα όργια, ήταν ακριβώς έτσι από κτήσεως του όταν το αποίκησαν οι Μεγαρείς. Μέθυσοι άνδρες και ακόλαστε γυναίκες αναφέρουν οι αρχαίοι. Βέβαια αν το πάρει κάποιος έτσι, θα δει ότι όπου στην ιστορία μία πόλη είχε αυτά τα χαρακτηριστικά, προόδεψε. :)

• Like 1
Δημοσ.

λοιπόν τα δεδομένα είναι:

Υποδούλωση από Ρωμαίους

Φοροι

Λατινική γλώσσα για πολλά χρόνια

Θρησκεία αντίστοιχη με την Αρχαία Ελληνική

Διάσπαση αυτοκρατορίας

Υποδούλωση/φόροι στην ανατολική Αυτοκρατορία

Ελληνική γλώσσα

Μονοθεισμός

Πίεση για αφανισμό αρχαιο-ελληνικής θρησκείας

περιμένω ειλικρινώς διορθώσεις και θα παρακαλούσα φράσεις όπως "στην ουσία συνέχεια των Ελλήνων ήταν οι Βυζαντινοί" να δικαιολογούνται

Πως καταστρέφοντας μια θρησκεία, με τα ήθη και τα έθιμά της κρατάς τον πολιτισμό της. Και πως συνδέεται ο επιστημονισμός της αρχαίας Ελλάδας με τη μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό του Χριστιανισμού εκείνης της εποχής.

That's my point! Οι Βυζαντινοι ΔΕΝ ηταν Ελληνες. Ηταν Ρωμαιοι με διαφορετικη ονομασια!

Δημοσ.

That's my point! Οι Βυζαντινοι ΔΕΝ ηταν Ελληνες. Ηταν Ρωμαιοι με διαφορετικη ονομασια!

Σωστα! Ολο αυτό αποδεικνύεται από τη μαζικη μετακινιση πληθυσμών τηε χερσονησου της Ιταλίας προς την Ανατολικ πλευρα. It is known.

Δημοσ.

Όσον αφορά το Βυζάντιο, μιας και αναφέρθηκαν παραπάνω τα όργια, ήταν ακριβώς έτσι από κτήσεως του όταν το αποίκησαν οι Μεγαρείς. Μέθυσοι άνδρες και ακόλαστε γυναίκες αναφέρουν οι αρχαίοι. Βέβαια αν το πάρει κάποιος έτσι, θα δει ότι όπου στην ιστορία μία πόλη είχε αυτά τα χαρακτηριστικά, προόδεψε. :)

Ετσι σωστος!

Που εισαι Cossutius?

Δημοσ.

πάντως κι εγώ ένα μπέρδεμα με την ιστορία το έχω εκείνη την περίοδο. όχι ότι έχω διαβάσει και πολύ για να λέμε την αλήθεια.

αυτό που ποτέ δεν κατάλαβα είναι:

πως έγινε και από τη βυζαντινή αυτοκρατορία πήγαμε στην ελλάδα;

οκ ήταν το βυζάντιο. τους την πέσαν κάποιοι λαοί, τους την πέσανε και οι τούρκοι και στο τέλος η αυτοκρατορία έπαψε να υφίσταται.

απο αυτό το σημείο και μετά και για τα 400 χρόνια της σκλαβιάς δε γίνεται αναφορά στους βυζαντινούς αλλά στους ελληνες.

δηλαδή με το που εμφανίστηκαν οι τούρκοι οι βυζαντινοί μεταμορφώθηκαν σε έλληνες.

γίνεται η επανάσταση και παλι δεν υπάρχει αναφορά σε βυζαντινούς αλλά σε έλληνες.

και κάθοταν και συζητούσαν πως θα ελευθερωθεί η ελλάδα. ποιά ελλάδα; αφού είχαμε βυζάντιο.

άρα με αυτή τη λογικη οι έλληνες ήταν όχι μόνο σκλάβοι των τούρκων αλλά και των βυζαντινών.

καταλάβατε τι θέλω να πω;

με λίγα λόγια πως γίνεται και απο τους βυζαντινούς πηδήξαμε στους έλληνες.

Δημοσ.

πάντως κι εγώ ένα μπέρδεμα με την ιστορία το έχω εκείνη την περίοδο. όχι ότι έχω διαβάσει και πολύ για να λέμε την αλήθεια.

οκ ήταν το βυζάντιο. τους την πέσαν κάποιοι λαοί, τους την πέσανε και οι τούρκοι και στο τέλος η αυτοκρατορία έπαψε να υφίσταται.

απο αυτό το σημείο και μετά και για τα 400 χρόνια της σκλαβιάς δε γίνεται αναφορά στους βυζαντινούς αλλά στους ελληνες.

δηλαδή με το που εμφανίστηκαν οι τούρκοι οι βυζαντινοί μεταμορφώθηκαν σε έλληνες.

γίνεται η επανάσταση και παλι δεν υπάρχει αναφορά σε βυζαντινούς αλλά σε έλληνες.

και κάθοταν και συζητούσαν πως θα ελευθερωθεί η ελλάδα. ποιά ελλάδα; αφού είχαμε βυζάντιο.

άρα με αυτή τη λογικη οι έλληνες ήταν όχι μόνο σκλάβοι των τούρκων αλλά και των βυζαντινών.

Απλα μετα επαψε να υπαρχει το Βυζαντιο και η καθε περιοχη διατήρησε το αρχικο της ονομα π.χ. Ελλαδα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

H Ρωμαικη αυτοκρατορια μετα απο ενα σημειο διαλυθηκε . Και δημιουργηθηκε η Βυζαντινη . Που ηταν πολυσυλλεκτικη και με εντονο Ελληνικο στοιχειο. Καποια στιγμη αρχισαν να χανουν εδαφη και η περιοχη που εμεινε ηταν ουσιαστικα η σημερινη Ελλαδα και μερος της Μικρας Ασιας. Αρα, ναι ξεκινησε ως Ρωμαικη , κατεληξε αλλιως. Σας το ειπα λιγο συνοπτικα αλλα δεν μπορω να πλατειαζω μεσα στον καυσωνα.

Γενικα η ιστορια προυποθετει εξελιξη μεσα στους αιωνες και ροη , δεν ειναι κατι παγιωμενο και σταθερο..

Επεξ/σία από saya
Δημοσ.

Στην επανάσταση τεράστιο ρόλο έπαιξε και η εισαγωγή της έννοιας του έθνους και του εθνικισμού....ιδιαίτερα μετά την Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση. Έτσι μπόρεσαν να πείσουν μια μεγάλη κοινωνική ομάδα που είχε κοινά χαρ/σκα όπως γλώσσα θρησκεία και κοινό έστω γεωγραφικό προσδιορισμό ότι είναι "Έλληνες" και ότι δικαιούνται αυτοί να έχουν την εξουσία έναντι των Τούρκων.

Βέβαια ο λαός παρ'όλο το αίμα που έχυσε, μέχρι σήμερα ποτέ δεν πήρε στα χέρια του την εξουσία. Απλά οι νέοι "προεστοί" και οι "κοτζαμπάσηδες" είχαν πλέον ελληνικό όνομα.

Δημοσ.

Noμιζω οτι γνωριζαν οτι ηταν εθνος και οτι σαφως δεν ηταν Τουρκοι. Οι Τουρκοι τους φεροταν σαν κατι το κατωτερο. Απλα εκεινη την περιοδο μετα την Γαλλικη επανασταση , ηταν μια περιοδος που ας το πουμε ηταν στην μοδα η ελευθερια . Αρα δημιουργηθηκε ενα κινημα ..

Δημοσ.

Ποια ελληνικη θρησκεια λες zakkwylde? Αυτη μετα ή πριν την σφαγη στην σκυθοπολη?

• Like 2
Δημοσ.

Ποια ελληνικη θρησκεια λες zakkwylde? Αυτη μετα ή πριν την σφαγη στην σκυθοπολη?

Δεν του το ειπαν αυτο στο μαθημα των θρησκευτικων,ασε μην τον συγχιζεις τον ανθρωπο βραδιατικα. :devil:

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα έθνη με την σημερινή τους έννοια είναι τελείως διαφορετικά από τις αυτοκρατορίες της εποχής και είναι άτοπο να χρησιμοποιείται ως έχει.

Αυτό ισχύει για όλους τους λαούς του κόσμου.

Οι Ελληνες ήταν υπόδουλοι αλλά στη Ρώμη και στο "Βυζάντιο" είχαν περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία που ήταν πιο καταστροφική και οδήγησε τον λαό σε απόλυτη αμορφωσιά.

Η επανάσταση του 21' (όπως και οι προηγούμενες από το 1453 μέχρι το 1821') δεν ήταν μόνο εθνική αλλά και ταξική. Οι Έλληνες και οι άλλοι υπόδουλοι λαοί είχαν φτάσει στην απόλυτη εξαθλίωση και καταπίεση και επαναστάτησαν ενάντια στον δυνάστη τους.

Ο Ελληνικός λαός σαφώς και υπήρχε σε όλες αυτές τις περιόδους. Αυτό είναι προφανές.

Στο Βυζάντιο ο όρος Ελλην πήρε την έννοια του ειδωλολάτρη γι'αυτό χρησιμοποιήθηκε ο όρος Ρωμιός.

Είτε μας αρέσει είτε όχι το Βυζάντιο διαμόρφωσε αυτό που ξέρουμε σήμερα ως Ελλάδα, τον παράξενο και ασύνδετο συνδυασμό της Αρχαίας Ελλάδας με τον Χριστιανισμό. Το ίδιο όμως ισχύει και στην υπόλοιπη ευρώπη, που από τον Μεσαίωνα πέρασαν στην Αναγέννηση και μετά στον συνδυασμό τους που δημιούργησε έναν πιο ήπιο Χριστιανισμό.

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.

Εχετε μαμησει καθε ιστορικό θεμα και περίοδο σε αυτό το forum, καθηστε καλύτερα να διαβάσετε ενα ιστορικό βιβλίο αν οντως ενδιαφέρεστε για την ιστορία παρα να αναμασάτε ότι είδατε σε ένα ντοκιμαντερ ή ότι ετυχε να διαβάσετε στα πεταχτα στο ιντερνετ ενώ κανατε τσατ στο FB.. Ενα νέο θεμα ιστορικού αχταρμα ετοιμάζεται για κλείδωμα.

Ο Steven Runciman μου φανηκε καλος.Εγκριτος Βυζαντινολογος.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...