fireblade9 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Καλημέρα σας . Θέλω την βοηθεια σας και πάλι Επειδή χάλασε ο σκληρός του laptop μου και πρεπει να πάω για καινουργιο , διαβάζοντας λίγο στα posts είδα οτι οι καινούργιοι SSD(τους είχα ακούσει αλλά δεν παρακουλούθησα καθόλου την εξελιξη τους) είναι αρκετά καλύτεροι σε σχέση με τους HDD. Το λάπτοπ μου είναι αυτό στην υπογραφή μου και έχει SATA II Η ερώτηση μου είναι η εξής: Να θυσιάσω τον λιγότερο χώρο για έναν SSD vertex 4 120gb απο έναν HDD 500gb , θα μπορεί το λαπτοπ να εκμεταλευτεί τις ταχύτητες που σου προσφέρει ο SSD SATA III ή 'οχι???
antonl Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 (επεξεργασμένο) Αν ο χώρος δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, πάρε SSD. Θεωρητικά (και πρακτικά) δε θα εκμεταλλεύεσαι πλήρως τις μέγιστες ταχύτητες read/write αλλά πρακτικά η διαφορά θα ναι παραπάνω από ορατή. edit: Δεν είναι ανάγκη να πάρεις τον ταχύτερο 120άρη εκτός κι αν η διαφορά τιμής είναι αμελητέα. Επεξ/σία 27 Ιουλίου 2012 από antonl
fireblade9 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 (επεξεργασμένο) Ο προβληματισμός μου κατάλαβες που είναι. Δλδ εάν πάρω εναν SATA II στις 7200rpm απο 5400rpm που είναι τώρα πάλι θα είναι πολυ πιο γρήγορος ο SSD και ας ρίχνει τις ταχύτητες λογω sata II? edit: Δεν είναι ανάγκη να πάρεις τον ταχύτερο 120άρη εκτός κι αν η διαφορά τιμής είναι αμελητέα. Ακριβώς αυτό ήθελα να δώ.(μην πάω και δώσω τσάμπα λεφτά για τον πιο γρήγορο χωρίς να μπορεί το λαπτοπ να τον εκμεταλευτεί). Μπορείτε να με βοηθήσετε πάνω σε αυτό επειδή δεν έχω ψαχτεί καθόλου με τις ταχύτητες των SSD στην περίπτωση μου τη πιστευεται οτι αξίζει να κάνω??? Επεξ/σία 27 Ιουλίου 2012 από fireblade9
antonl Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Κάτι τέτοιο νομίζω ότι σε καλύπτει, τον έχω σε laptop/netbook. Αλλιώς ρίξε καμιά ματιά στο subforum των προσφορών που συχνά εμφανίζονται καλές περιπτώσεις, κυρίως από καταστήματα του εξωτερικού.
Haldol Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Ο κόσμος δυστυχώς έχει φάει χοντρό κοκομπλόκο τώρα που υπάρχουν SATA/300 και SATA/600 SSDs. Λοιπόν. Αυτό που μας ενδιαφέρει όταν αγοράζουμε έναν SSD, είναι ο πολύ μικρότερος χρόνος προσπέλασης σε σχέση με έναν HDD. Ενώ ένας HDD για να εντοπίσει ένα block πάνω στην επιφάνειά του μπορεί να θέλει 7+ ms, ένας τυπικός SSD θέλει περίπου 0,1 ms. Τώρα εάν έχουμε fragmented αρχεία (σπασμένα σε πολλά «κομμάτια») αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται, διότι η κεφαλή του HDD θα πρέπει να μετακινηθεί πολλές φορές για να διαβάσει όλο το αρχείο. Και ο χρόνος αθροίζεται. Σε πραγματικές συνθήκες, ένα Λ/Σ κάνει δεκάδες κλήσεις σε αρχεία διάσπαρτα στο δίσκο, συνέχεια και για πολλά μικρά αρχεία. Αποτέλεσμα; Τεράστια καθυστέρηση με έναν HDD, την οποία όμως δεν αντιλαμβανόμαστε διότι... έχουμε συνηθίσει. Σ' αυτή την περίπτωση (τη ρεαλιστική δηλαδή) ένας SSD έχει δεκάδες φορές παραπάνω ταχύτητα από έναν HDD. Οι διαφορές μεταξύ SATA/300 και SATA/600 εμφανίζονται κυρίως σε benchmarks ή σε «ειδικές» περιπτώσεις, π.χ. όταν κάνεις copy-paste τεράστια αρχεία. Με πιο απλά λόγια: πάρε SSD ακόμα και αν είναι SATA/150 (που δεν υπάρχουν πια)- οι διαφορές είναι χαοτικές με έναν HDD. 4
fireblade9 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Με κάλυψες πλήρως πιστεύω. Θα πάω η για vertex 3 ή 4 σε 120 gb .Πάντως με τα usb sticks που είχα τις OCZ είμουν πολυ ευχαριστημένος , ελπίζω και οι SSD τους να είναι εξισου καλοι. Σας ευχαριστώ . Υ.Γ μια τελευταία ερώτηση μιας και η αναζήτηση στο forum δεν λειτουργεί ακόμα. Η εγκατάσταση λειτουργικού έχει διαφορετικό τρόπο απο τους HDD???
Bigi444444 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 (επεξεργασμένο) Νομίζω η πρόταση του antonl ή κάποιος force 3 της corsair είναι πιο ισορροπημένη επιλογή για ένα φυσιολογικό λάπτοπ σε σχέση με αυτούς που λες.Δηλαδή δε νομίζω να αξίζει να δώσεις 30-40 ευρώ παραπάνω για επιδόσεις που δε θα δεις. Η εγκατάσταση αυτή καθαυτή είναι ίδια με τους hdd, δεν αλλάζει κάτι.Ρυθμίσεις στο bios όμως θα χρειαστεί να κάνεις.Εγώ χθες έβαλα τον vertex 4 και έχω εντυπωσιαστεί.Προχώρα άφοβα κι εσύ σε αγορά, αξίζει (γενικώς, όχι μόνο του συγκεκριμένου).Δεν υπάρχει περίπτωση να το μετανιώσεις. Επεξ/σία 27 Ιουλίου 2012 από Bigi444444 1
pcm@ni@c Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Καλοί οι SSD αλλά πανάκριβοι ακόμη και μικρή χωρητικότητα
fireblade9 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Λοιπόν, η αγορά έγινε με εναν απο αυτους που προτείνατε. 89€ απο πλαίσιο . Τα λεφτά που θα έδινα τα παραπάνω για vertex θα τα δώσω για μία επιπλέον μνήμη 4gb. OCZ 120GB Agility 3 Series 2.5¨ SATA III Ξεκινάω backup απο τον χαλασμενο δίσκο και ελπίζω απο Δευτερα να έχω τελειώσει την εγκατάσταση στον OCZ. Λεπτομερειες σύντομα.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 28 Ιουλίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 28 Ιουλίου 2012 Καλοί οι SSD αλλά πανάκριβοι ακόμη και μικρή χωρητικότητα αυτό έλειπε να φτάσουν τους HDDs...
alextrela172 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2012 Μη το σκεφτεσαι καθολου παρε ενα ssd θα δεις τεραστια διαφορα παντου στην εκκινηση των windows/επεξεργασια με τις διαφορες εφαρμογες που κανεις σε καθημερινη χρηση,καλυτερη καταναλωση μπαταρια,πιο χαμηλες θερμοκρασιες. Παρε sata3 ssd παρ'ολο που υποστηριζει το μηχανημα σου sata2 Κατα τη γνωμη μου παρε τον vertex 3 της ocz στα 120 gb που εγω αυτον εβαλα και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος 120-130 ευρω θα τον βρεις περιπου μην παρεις 60gb σε καμια περιπτωση χανουν σε ταχυτητα και δεν αξιζουν βαση τιμης/αποδοσης. 1
solamnic Δημοσ. 29 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2012 Ssd χωρις συζητηση. Και σίγουρα.120 gb. Windows και office και pagefile θα φάνε σίγουρα 35 gb. Όταν εγκαταστήσεις το λειτουργικό μην το κάνεις από τα cd εγκατάστασης του φορητου γιατί φορτώνουν πολλά προγράμματα που δεν τα χρειάζεσαιι και καθυστερούν την εκκίνηση. 1
Super Moderators Thresh Δημοσ. 29 Ιουλίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 29 Ιουλίου 2012 καλά με SSD αν έχει αρκετή RAM κλείνει το pagefile, κάνει disable το hibernation και εξοικονομεί αρκετά GB... 1
alexis333 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2012 (επεξεργασμένο) Με 8gb ram μπορει να σου φαει 20gb μονο η εγκατασταση λογω του pagefile. Οπωσδηποτε το κλεινει αν εχει 4gb και πανω ή τελος παντων το ρυθμιζει να ειναι μικροτερο. Επεξ/σία 29 Ιουλίου 2012 από alexis333
fireblade9 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2012 Καλημέρα σας. Η αγορά έγινε , πήρα τον AGILITY 3 120GB και το μηχάνημα πάει σφαίρα(σε σχέση με τον παλιό) . Πήρα αυτόν που τον έβρισκα 25€ φτηνότερα απο τον vertex και αυτά τα λεφτά + 25 ακομα θα πάρω 2x4gb μνήμη επιπλέον. Ενδεικτικά λέω οτι εγινε εγκατάσταση με εξωτερικό drive usb 2.0 την έκανε μαζί με τα restart 14λεπτά χρονομετρημένα και boot κάνει τώρα στα 15sec. δεν ξέρω εάν αυτές οι ταχύτητες είναι καλές αλλά για εμένα είναι super fast σε σχεση με τον παλιό. Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας. Υ.Γ το pagefile θα πρέπει να το απενεργοποιήσω τελικά?? 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα