johnyb98 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2012 Αγορά PC parts:Δεκ-2004. Intel Celeron D320 2.66GHz ASUS P4R800-VM 512MB RAM (2x256 RAM modules) SEAGATE 40GB SAMSUNG DVD-RW Τα δύο modules της RAM είναι τα παρακάτω: module1 & module2 (και συγκεκριμένα στη λίστα του module2 το (β):VPM400X64C3/256/H) Αφαίρεσα τα δύο modules και αγόρασα (αφού διάβασα πρώτα το manual της μητρικής) αυτό module της Corsair. Το πρόβλημα που έχω είναι το εξής:με το module της Corsair, δεν μπορώ να δουλέψω. Τα Windows ξεκινούν, φτάνουν desktop, αλλά σε κάθε session, και μετά από λίγα λεπτά, «τρώω» BSOD. Σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι μητρικής ή κάποιο άλλο (π.χ. driver, ιός, κ.λπ.). Και αυτό το αποδεικνύει η εις άτοπον, διότι, όταν βάζω να δουλέψω με τα άλλα δύο modules (2x256ΜΒ) όλα δουλεύουν ρολόι. Άλλαξα και το module της Corsair με ακριβώς ίδιο και σφραγισμένο (μήπως είχε πρόβλημα το module), και πάλι τα ίδια. Δεν μπορεί δύο ολοκαίνουρια modules να έχουν πρόβλημα. Κάτι άλλο συμβαίνει. Όπως θα δείτε και σεις, το Corsair είναι στα 400MHz. 400-άρι (ένα μόνο 400MHz RAM module) η μητρική σηκώνει. Αυτό διάβασα στο manual πριν προχωρήσω στην αγορά. Άλλωστε, όπως φαίνεται και στο ίδιο το site της Corsair εδώ φαίνεται ολοκάθαρα ότι το συγκεκριμένο module που έχω αγοράσει (2ο στη λίστα) είναι 100% compatible με το motherboard που έχω. Όταν κάνω εκκίνηση, μπαίνω στο BIOS και βλέπω ότι η συχνότητα έχει πέσει στα 333MHz. Αλλά, αυτό, λίγο με απασχολεί. Εδώ, το βασικό πρόβλημα είναι ότι θέλω να δουλεύω με το 1GB. Επειδή με overclocking δεν έχω ασχοληθεί, μήπως έχω (χωρίς φυσικά να το ξέρω) κάνει overclocking, και δημιουργείται το πρόβλημα; Ή το πρόβλημα είναι κάπου αλλού; Εκτός overclocking που αναφέρω (αν αυτό λέγεται overclocking); Κάποια βοήθεια?
Tzimmys Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2012 Μπες στο bios και βάλε χειροκίνητα τη συχνότητα της καινούριας ram αλλά και τα timmings. Βάλε τη συχνότητα λοιπόν στα 400 και τα timings στα 3-3-3-8. Μπες στο λειτουργικό σου, στρέσαρέ το με ένα πρόγραμμα όπως το orthos. Αν δε σου πετάξει bsod, είσαι εντάξει... Αν σου πετάξει bsod, βάλε και το ρεύμα χειροκίνητα στα 2.5. Ξανατέσταρε. Αν σου ξαναπετάξει bsod, ανέβασε λίγο- λίγο το ρεύμα. Αν δεις ότι και έτσι δεν νοιώθει, χαλάρωσε λίγο τα timmings, ίσα για δοκιμή κάτι του τύπου 2.5-3-3-8 ας πούμε... Ρεύμα δεν θυμάμαι μέχρι πόσο μπορούν να αντέξουν οι ddr, αλλά μέχρι να μας το πει κάποιος, μην τις πας πάνω από 2.7. Δοκίμασε αυτά και τα ξαναλέμε...
johnyb98 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 29 Ιουλίου 2012 (επεξεργασμένο) Έκανα αναβάθμιση στο τελευταίο BIOS. Τα ίδια. Βέβαια, εδώ υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια που ξέχασα να αναφέρω... Η on-board ethernet έχει χαλάσει και έχω εγκαταστήσει μία pci. Μετά το BIOS update, έχει χτυπήσει μία μόνο BSOD. Είχα ξεχάσει αυτό με τις ethernet, και μετά το update, αφού οι τιμές παίρνουν τις default τιμές, δε μπήκα στο BIOS να κάνω disable την on-board. Το θυμήθηκα μετά το ένα και μοναδικό BSOD και την έκανα disabled. Υπάρχει η πολύ μικρή πιθανότητα να χτύπησαν οι drivers απ' τις δύο κάρτες που ήταν ενεργοποιημένες όταν μπήκα Windows, και εκεί να οφείλεται η μία μόνο BSOD που έχει χτυπήσει ως τώρα. Μικρή η πιθανότητα, αλλά είναι Μαθηματικά... Δίνω ένα διάγραμμα όλων αυτών: -BIOS update -on-board γίνεται Enabled -Μπαίνω Windows και με τις δύο on -BSOD -κάνω Disable τη χαλασμένη on-board -κανονική λειτουργία (ως τώρα) Επιφυλάσσομαι, και αν χτυπήσει κι άλλη BSOD τώρα που η on-board είναι [Disabled] θα ενημερώσω. Γιά να δούμε... Η μητρική, οπότε καί το BIOS, είναι τόσο παλιά που δεν έχουν επιλογή για manually ρύθμιση των RAM timings. Τελικά, πριν λίγο, χτύπησε κι άλλη μπλε οθόνη. Η μνήμη είναι σε μπλε slot. Μία παράλληλη που έχει η μητρική, και δε χρησιμοποιώ, την έχω ήδη κάνει [Disabled]. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_ AREA 0x00000050(0xB2A60751,... win32k.sys Address BF80D9B5 at BF800000 DateStamp 41107f7a Πάντως, μου κάνει εντύπωση, πώς όλα δουλεύουν ρολόι με τα 2x256MB DDR1 παλιά modules. Υ.Γ. Άλλες φορές 0x00000050, άλλες 0x0000008E... υπάρχει ποικιλία. Δεν είναι στάνταρ 0x00000050 Επεξ/σία 29 Ιουλίου 2012 από johnyb98
johnyb98 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 1 Αυγούστου 2012 Κοιτάζοντας χθες περισσότερα από 10 manuals που είχα στα χέρια μου, στο section "Memory configuration", σε μερικά απ' αυτά έλεγε ότι η μητρική δεν υποστηρίζει RAM modules με 16 chips. Το δικό μου Corsair είναι ακριβώς τέτοιο: DS με 16 chips. Προφανώς, αν και δεν το αναγράφει στο manual του P4R800-VM, δεν υποστηρίζονται τέτοια modules. Το manual αναγράφει ότι υποστηρίζονται DDR400, αλλά SS. Εκεί είναι το πρόβλημα. Από την Corsair που αλληλογραφώ, δείχνοντάς τους τη συγκεκριμένη λίστα, που τώρα πιά το δικό μου module το έσβησαν απ' τη λίστα, μου ζήτησαν συγγνώμη. Το είχαν βάλει στη λίστα διότι, στην αρχή το κατασκεύαζαν SS, αλλά στην πορεία το μετέτρεψαν σε DS διότι έτσι ήταν πιό οικονομικό. Τί να πεις??? Τέλος πάντων, τώρα το πήρα απόφαση... Χωρίς να φταίω, stock. Εμένα, άλλο με ενδιαφέρει. Λέω να αγοράσω δύο modules 512MB (2x512MB). Κατά προτίμηση 333MHz, για να μην τρέχω πάλι. Αλλά, αν δε βρω (επειδή απ' όσο κοιτάζω, σήμερα, μόνο 400-άρια υπάρχουν), θα πάρω τα 400-άρια. Θα ήθελα μία μεγάλη βοήθεια. Αυτό που θέλω είναι, αν κάποιος γνωρίζει ότι ΣΙΓΟΥΡΑ είναι SS αυτό εδώ να με ενημερώσει. Στο manual του P4P800-VM αναγράφει ότι σε duall-channel τα 400αρια πεφτουν σε 333MHz. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Δε θα το δουλεύω σε Dual-Channel mode. Θα εγκαταστήσω ένα σε καθε channel. Όποιος έχει διαβάσει όλη την ταλαιπωρία μου στο post μπορεί να μου πει αν πρόκειται για single-sided modules (αν και εγώ έτσι πιστεύω); Αλλά, καλύτερα να μας το επιβεβαιώσει κάποιος. Και ακόμα καλύτερα να τα έχει αγοράσει κάποιος τα συγκεκριμένα και να μας πει. Και κάτι ακόμη:ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα modules είναι SS, μήπως δεν υπολογίζω κάτι σωστά στο configuration γι' αυτή τη μητρική και θα έχω πάλι προβλήματα; Ευχαριστώ !
ninos30 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2012 (επεξεργασμένο) Εγώ θα έλεγα να μην το παρατήσεις ακόμα. Από την στιγμή που μπούταρε το PC σου, εγώ βλέπω πιθανό να μπορεί να παίξει κιόλας. Αυτό με τα timings που σου πρότεινε ο Tzimmys τα έκανες? Απλά έκανε ένα μικρό λαθάκι, όταν σου είπε να χαλαρώσεις τα timings σου έγραψε 2.5 από 3 ενώ έπρεπε να πει κάτι σαν 3.5 (αυτό που σου είπε τα "έσφιξε"). Αν δεν το δοκίμασες, κάντο και τα ξαναλέμε. Είναι κρίμα να δίνεις τόσα χρήματα για DDR μνήμες και να σου είναι και άχρηστες!!! Και ξέρεις γιατί στο λέω? Έδωσες ήδη κάποια χρήματα για τις corsair (30-40?). Και σκοπεύεις να δώσεις άλλα 30 για τις transcent? Ξέρεις πόσο κάνει ένας G530 (CPU) + MB + 4GB DDR3 RAM? Από 100 ως 110 ευρώ. Για ένα PC αιώνες πιο γρήγορο από το δικό σου ενώ εσύ προτίθεσαι να ξοδέψεις 60-70 ευρώ για 1GB DDR???. Δεν πιστεύεις ότι είναι λίγο μαμακία? Επεξ/σία 2 Αυγούστου 2012 από ninos30
Tzimmys Δημοσ. 1 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2012 Απλά έκανε ένα μικρό λαθάκι, όταν σου είπε να χαλαρώσεις τα timings σου έγραψε 2.5 από 3 ενώ έπρεπε να πει κάτι σαν 3.5 (αυτό που σου είπε τα "έσφιξε"). Ωπ, ναι, σωστός. Και συμφωνώ με όλο το post σου...
johnyb98 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 1 Αυγούστου 2012 Συμφωνώ με τις απαντήσεις σας. Ούτε και γω θέλω, απ' τη μία να τα παρατήσω ακόμη, κι απ' την άλλη να δώσω κι άλλα (άχρηστα) χρήματα. Όπως ανέφερα στην απάντησή μου αμέσως μετά τις προτάσεις του Τζίμμυ, το BIOS δεν έχει επιλογές για manually ρυθμίσεις σε ρεύματα και διαιρέτες. Γι' αυτό και δεν τα έχω κάνει, και δεν έχω αναφέρει αποτελέσματα. Οπότε, τώρα τί κάνουμε?
ninos30 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2012 (επεξεργασμένο) Όπως ανέφερα στην απάντησή μου αμέσως μετά τις προτάσεις του Τζίμμυ, το BIOS δεν έχει επιλογές για manually ρυθμίσεις σε ρεύματα και διαιρέτες. Γι' αυτό και δεν τα έχω κάνει, και δεν έχω αναφέρει αποτελέσματα. Οπότε, τώρα τί κάνουμε? Αυτό που λες απλά δεν παίζει. Αλλά συγχρόνως και δύσκολο να σε καθοδηγήσει κάποιος αν δεν έχει μπροστά το PC σου EDIT: Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς... Εδώ φαίνεται ότι όντως δεν μπορείς να ρυθμίσεις σχεδόν τίποτα. http://dlcdnet.asus....2_p4r800-vm.pdf Απλά στο Advanced Configuration -> Chipset -> Northbridge -> DRAM CAS select διαλέγεις slow/fast. Ti μ...κία είναι τούτη??? Τι να πω ρε φιλαράκι μου. Τότε δεν μπορείς να κάνεις και τίποτα παραπάνω... Δοκίμασες και στα 4 slots και δεν έπαιξε πουθενά? Έψαξα και τα κιτάπια μου. Βρήκα 4x1GB DDR400, 2x512 DDR400 όλες double sided. Βρήκα και 2x256MB DDR400 single sided. Αν θες στα στέλνω τα τελευταία... Επεξ/σία 2 Αυγούστου 2012 από ninos30 1
johnyb98 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 2 Αυγούστου 2012 Εδώ φαίνεται ότι όντως δεν μπορείς να ρυθμίσεις σχεδόν τίποτα.http://dlcdnet.asus....2_p4r800-vm.pdf Όντως, το manual που λες έχω και γω. Καί στα χέρια μου καί ηλεκτρονικό. Συμφωνώ μαζί σου ότι δε μπορείς να ρυθμίσεις και πολλά. Απλά στο Advanced Configuration -> Chipset -> Northbridge -> DRAM CAS select διαλέγεις slow/fast. Ti μ...κία είναι τούτη??? Στο συγκεκριμένο μενού του BIOS, στο Advanced, στο δικό μου BIOS δεν έχει καθόλου την επιλογή:DRAM CAS Select. Ίσως αυτό να με έσωζε. Έχει στη σειρά τις επιλογές: Init. Graphic Adapter Priority AGP Aperture Size UMA Frame Buffer Size Έχω περάσει το τελευταίο BIOS. Γιατί δεν έχω αυτή την επιλογή; Έψαξα και τα κιτάπια μου. Βρήκα 4x1GB DDR400, 2x512 DDR400 όλες double sided. Βρήκα και 2x256MB DDR400 single sided. Αν θες στα στέλνω τα τελευταία... Ναι. Θα ήθελα να μου τα στείλεις αν έχεις χρόνο.
ninos30 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2012 Γιατί δεν το έχει, δεν ξέρω. Μήπως το βάλανε σε κάποιο άλλο sub-menu? Όσο για τις μνήμες στείλε μου με ένα pm τον τρόπο να στις στείλω (ταχυδρομείο-courier). Δεν έχω τρόπο να τις δοκιμάσω ότι παίζουν, αλλά μάλλον παίζουν κανονικά
johnyb98 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 2 Αυγούστου 2012 (επεξεργασμένο) Γιατί δεν το έχει, δεν ξέρω. Μήπως το βάλανε σε κάποιο άλλο sub-menu? Έχω ψάξει όλο το BIOS. Δεν υπάρχει πουθενά σαν επιλογή. Βρήκα το datasheet του Transcend (πρέπει να είναι το επίσημο). Γιά ρίξτε μιά ματιά. Θα ήθελα να μού πείτε αν πρόκειται για SS (νομίζω ότι είναι SS). Απλά, θα ήθελα από κάποιους πιό έμπειρους να μου το επιβεβαιώσουν. JM367D643A-5L.pdf Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2012 από johnyb98
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα