deesnider Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Καλησπέρα στους ειδικούς σκληροδισκολόγους - και όχι μόνο - του insomnia! Λοιπόν, έχω στα χέρια μου - όπως λέμε «το πήρα στα χέρια»... - αυτό το συλλεκτικής αξίας αντικείμενο: το οποίο πρέπει να κουβαλάει στην πλάτη του κοντά καμιά ...δεκαριά (!) χρόνια θητείας και ατέλειωτων γράψε σβήσε, έχοντας περάσει από τρεις διαφορετικές συνθέσεις. Δούλευε κανονικότατα μέχρι χθες το απόγευμα (συνδεδεμένος εσωτερικά). Να πω (αν σημαίνει κάτι) ότι τον είχα τεστάρει τόσο με το acronis drive monitor όσο και με το hd sentinel πολύ πρόσφατα (είναι δεν είναι δέκα μέρες) και η «υγεία» που έδειχναν αμφότερα τα προγράμματα, ήταν γύρω στο 85%, ενώ δεν υπήρχε ούτε κάποια ένδειξη για ανησυχητικό αριθμό bad sectors. Επίσης, προχθές του είχα κάνει και defragmentation, το οποίο όμως διεκόπη «βιαίως» λόγω προβλήματος με το ρεύμα, αλλά ολοκληρώθηκε όταν άνοιξα πάλι τον υπολογιστή και η κατάσταση που έδειχνε το defragler μετά την ολοκλήρωση ήταν φυσιολογική. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι πιθανό, τα προβλήματα που ακολούθησαν, να οφείλονται στην απότομη διακοπή του defragmentation. Χθες το βράδυ, επιχειρώντας να μετακινήσω κάποια περιεχόμενά του προς έναν άλλο εσωτερικό δίσκο (με το tera copy), παρατήρησα ότι η μεταφορά γινόταν με απελπιστικά αργή ταχύτητα (μάξιμουμ 4 MB/s, όταν μέχρι τότε έφτανε ακόμα και τα 75 MB/s). Η ίδια αργή ταχύτητα ίσχυε και κατά τη μεταφορά αρχείων από άλλο δίσκο προς αυτόν. Το άνοιγμα και η αναπαραγωγή των αρχείων που περιείχε (βίντεο και φωτογραφίες), γινόταν απροβλημάτιστα. Αυτό που πρόδιδε την πιθανότητα προβλήματος ήταν η αργή ταχύτητα κατά το copy/cut - paste. Το ζήτημα είναι ότι σήμερα, δούλεψε μόλις για λίγα λεπτά και άρχισε το show: Αρχικά, ενώ ακουγόταν ο θόρυβος της περιστροφής, χανόταν από το my computer, οπότε και ήταν αδύνατη η πρόσβαση στα περιεχόμενά του. Μετά από επανεκκίνηση, ήταν πάλι «ορατός» για λίγο, αλλά χανόταν ξανά. Στην επόμενη επανεκκίνηση, αφού ακούστηκαν κάποια επιθανάτια «κλικ» από τα σπλάχνα του, σταμάτησε πλέον και ο ελάχιστος ήχος ή κραδασμός, που θα πρόδιδε ότι αυτό το πράγμα δουλεύει και - λογικά υποθέτω - δε φαινόταν ούτε στο bios. Ζήτημα κρίσιμων αρχείων τα οποία περιέχει και χρειάζομαι δεν υφίσταται, αφού έχω από καιρό φροντίσει για αντίγραφα ασφαλείας όσων από αυτά θεωρούσα σημαντικά. Κάτι ψιλά που απέμειναν, σίγουρα δε θα ήταν κακό αν μπορούσα να τα πάρω, αλλά δεν καίγομαι κιόλας. Πρόκειται για κάμποσες φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξα μόλις πριν από τρεις μέρες, αλλά δεν πρόλαβα να φροντίσω για το back up τους. Είχα βλέπετε και τις ενθαρρυντικές ενδείξεις των υποτιθέμενων «διαγνωστικών», τρομάρα τους. Θα μου πεις, συνταξιούχος δίσκος είναι και παραπονιέσαι; Αλλά λέμε τώρα... Λέτε να υπάρχει τρόπος; Προφανώς και δε συζητάμε για ανάκτηση δεδομένων μέσω εταιρίας, αλλά αν υπάρχει είτε κάποια πατέντα η οποία θα είχε πιθανότητες να λειτουργήσει, είτε κάποιο πρόγραμμα (δύσκολο το βλέπω, μια και πλέον δεν αντιδρά καθόλου), θα ήθελα να την ακούσω. Να τι έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα (χωρίς αποτέλεσμα): - Άλλο καλώδιο sata και ρεύματος. - Σύνδεση σε άλλη θύρα sata της μητρικής. - Σύνδεση του δίσκου εξωτερικά μέσω docking station, τόσο με e-sata, όσο και με usb. Αυτάάάάά!!!
Super Moderators Thresh Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 είναι απίστευτο ότι τα τίναξε δίσκος seagate? η σειρά 7200.10 κυκλοφόρησε το 2006 αν δεν κάνω λάθος, άρα 10 χρόνια θητείας λίγο δύσκολο να έχει ο συγκεκριμένος αναζήτησε καμιά πλακέτα από το αντίστοιχο topic που υπάρχει στο section μπας και φτιάξει για να τραβήξεις τα data, αλλιώς βάψτον μπλε και στη θάλασσα...
geowizard Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 αλλιώς βάψτον μπλε απο που προέρχεται αυτο; και γιατι μπλε;
deesnider Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 είναι απίστευτο ότι τα τίναξε δίσκος seagate? η σειρά 7200.10 κυκλοφόρησε το 2006 αν δεν κάνω λάθος, άρα 10 χρόνια θητείας λίγο δύσκολο να έχει ο συγκεκριμένος αναζήτησε καμιά πλακέτα από το αντίστοιχο topic που υπάρχει στο section μπας και φτιάξει για να τραβήξεις τα data, αλλιώς βάψτον μπλε και στη θάλασσα... Δε φαντάστηκα ότι θα χρειαζόταν διευκρίνιση για το ότι ο τίτλος ήταν ειρωνικός Εγώ ειδικά, που μου έχουν σκάσει 4 δίσκοι, όλοι της ρημάδας, δε θα μπορούσα να μιλάω σοβαρά! Όσο για τα ...δέκα χρόνια, πιθανότατα να κάνω λάθος, αλλά είμαι και μεγάλος άνθρωπος, οπότε ζητώ την κατανόησή σου! Αν αναζητήσω πλακέτα που λες, πρέπει να είναι απλώς για τη συγκεκριμένη σειρά, ή για το ακριβές μοντέλο; Δεν έχω ιδέα για το τι παίζει, γι' αυτό ρωτάω!
Super Moderators Thresh Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 απο που προέρχεται αυτο; και γιατι μπλε; πιο οικολογικό χρώμα για την θάλασσα?
washcloud Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 500άρης δίσκος, δέκα χρόνια, αποκλείεται Ντη. 5, ναι (άντε 6-7). Επίσης, μεταφορά με 75ΜΒ/sec μου ακούγεται εξωπραγματική. 50 και πάλι πολλά θα έλεγα...Τα δε διαγνωστικά, αφ' ενός δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να "διαβάζουν"/διακοινώνουν τις πληροφορίες που παρέχει ο ίδιος ο δίσκος για την κατάστασή του - αφ' ετέρου αυτές είναι στην ουσία πληροφορίες για το "εδώ και τώρα της στιγμής" : θεωρητικά, από το επόμενο δευτερόλεπτο που αναφέρει ο δίσκος ότι πχ είναι 100% υγιής, μια χαρά μπορεί να κλατάρει εντελώς (με μία γκάμα τρόπων μάλιστα). Μ' άλλα λόγια, εκτός του ότι μέσω των "διαγνωστικκών" απλά παίρνουμε πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση του δίσκου - άντε και εκτιμήσεις για το πώς θα είναι το άμεσο μέλλον του, ουσιαστικές προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων, και είτε ενώ "λένε" ότι δεν έχει ζωή αυτός θα μας θάψει όλους, είτε ενώ αναφέρουν ότι χαίρει από άκρα μέχρι ικανοποιητική υγεία ξαφνικά μας αφήνει χρόνους. Γενικά δηλαδή, τα "διαγνωστικά" είναι για να μας έχουν σε μια εγρήγορση, αν αρχίσουν ψιλοκολπάκια του δίσκου, για να έχουμε τον νου μας (και είτε να τον αποσύρουμε, είτε να πα΄ρουμε αντίγραφα, είτε απλώς να είμαστε πιο προετοιμασμένοι για το παν). Επίσης υπάρχει και το θέμα του ότι ο δίσκος μπορεί και να είναι σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι μας λέει ο ίδιος, αλλά να το...τρενάρει λίγο μέχρι να το αναφέρει. Συν το ότι υπάρχουν και ζητήματα που δεν φαίνονται παρά μόνο όταν είναι αργά, οπότε τα "διαγνωστικά" δεν φταίνε...Εξ' ου και η μόνη πλήρης εξασφάλιση για την ακεραιότητα των αρχείων, είναι η "ταυτόχρονη" αντιγραφή και σε άλλο μέσο (κι εδώ είναι τα καλά του RAID-1, που ακόμη και αυτό όμως δεν μας καλύπτει απόλυτα από την περίπτωση κάποιας εξωτερικής καταστροφής, πχ power spikes). Τεσπα, στην ουσία τώρα, αν ο δίσκος φαίνεται στο BIOS, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συνεχίσεις να προσπαθείς "να πάρει μπρος". Άλλαζε του "συνεχώς" και βύσμα τροφοδοσίας, και αν παίζει, βαλ' τον τελικώς και σε άλλο υπολογιστή. Σε περίπτωση που ξεκινήσει, Active File Recovery για αρχεία - όσο για επιθυμία να συνεχίσεις να τον χρησιμοποιείς, θα έλεγα ότι μάλλον είναι πλέον παντελώς αναξιόπιστος, ακόμη και αν δουλέψει πρόσκαιρα. Κι αν μετά από τις παραπάνω προσπάθειες δεν πάρει μπρος, πλάκωσε τον σε ελαφρά μπατσάκια πριν τον συνδέσεις, και κάθε φορά...δυνάμωνέ τα, μέχρι ίσως να πάρει. Τελευταία απόπειρα, βαλ' τον σε σακκουλίτσα τροφίμων που θα έχεις βγάλει όσο περισσότερο αέρα γίνεται, και χωσ' τον στην κατάψυξη για καμμιά ώρα και μετά σύνδεσέ τον, μπας και. Μιλάμε για καταστάσεις ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του πιάνεται βέβαια, και μην περιμένεις πολλά. * edit : μέχρι να ποστάρω, έγραψε κι ο Χάρης τις αμφοβολίες του για την ηλικία του δίσκου - και εσύ ρωτάς για τα στοιχεία του : το πλήρες μοντέλο του είναι αυτό που σου χρειάζεται, για ταυτοποίηση άλλης πλακέτας. Πιθανολογώ όμως ότι δεν είναι πρόβλημά της. Αν τυχόν βρεις κάτι τζάμπα βέβαια, κάνε μια δοκιμή αλλαγής, δνε έχεις κάτι να χάσεις...
Super Moderators Thresh Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Αν αναζητήσω πλακέτα που λες, πρέπει να είναι απλώς για τη συγκεκριμένη σειρά, ή για το ακριβές μοντέλο; Δεν έχω ιδέα για το τι παίζει, γι' αυτό ρωτάω! για το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα δουλέψει...
deesnider Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Γι' αυτό κι εγώ έγραψα «κοντά καμιά ...δεκαριά», ρε 'συ! Δεδομένου πάντως ότι τον αγόρασα αρκετά πριν παντρευτώ και ότι το Φεβρουάριο κλείνω ...επταετία, δεν έπεσα και πολύ έξω! Όσο για την ταχύτητα μεταφοράς, σου ορκίζομαι στη ζωή του αληθινού Dee Snider. Δεν ξέρω αν η ταχύτητα που δείχνει το tera copy κατά την αντιγραφή είναι ακριβής, αλλά το νούμερο που σου λέω το είχα δει ουκ ολίγες φορές, είτε από, είτε προς αυτόν. Δεν έχει σημασία πλέον βέβαια! Όσο για τα διαγνωστικά, αυτό που έχω συμπεράνει από τη μέχρι τώρα εμπειρία με κλαταρισμένους δίσκους (όλοι shitgate, όπως είπα και πριν...), είναι ότι δε χρειάζεται να μας κρατούν αυτά σε εγρήγορση. Σε εγρήγορση πρέπει να είμαστε ούτως ή άλλως. Το θέμα είναι ότι, με τόσο απρόβλεπτο το πότε θα κλατάρει ένας δίσκος, ο μόνος - σχετικά και πάλι - ασφαλής τρόπος για τα δεδομένα μας, είναι να τους αγοράζουμε σε πακέτα των δέκα, ώστε να ελπίζουμε στην πιθανότητα κάποιοι να κρατήσουν λίγο παραπάνω. Απλώς, όπως ο καθένας κατανοεί, αυτός ο τρόπος δεν είναι εφικτός σχεδόν για κανέναν. Σκέψου ότι ένας 250άρης κι ένας 1000άρης στο παρελθόν, παρέδωσαν πνεύμα στους τρεις μήνες ο μικρός και στους πέντε ο μεγάλος και μάλιστα σε μηχάνημα που δούλευε πάνω σε online ups αρκετών εκατοντάδων ευρώ, το οποίο αδιαφορούσε παγερά ακόμα κι αν μεράκλωνε ο Δίας, όσο αφορά στη σταθερότητα και στην ομαλότητα ρεύματος με την οποία τροφοδοτούσε το p.c. Επί της ουσίας τώρα: Στο BIOS πλέον δε φαίνεται. Θα δοκιμάσω και την κατάψυξη, η οποία είχε δουλέψει στο 1000άρη που σου έλεγα και, σταδιακά μπόρεσα να τραβήξω από μέσα γύρω στα 80 gb που είχαν απομείνει άσωστα (σε βήματα των 10 gb τη φορά βέβαια, φάση «κατάψυξη-σύνδεση-αντιγραφή-κόλλημα ξανά-πάλι κατάψυξη» και πάει λέγοντας...) και βλέπουμε! Προφανώς και δεν έχω σκοπό να τον εμπιστευθώ ξανά! Όλη η ιστορία είναι να προσπαθήσω, έτσι για το γαμώτο, μπας και σώσω αυτές τις φωτογραφίες και τα βιντεάκια που έλεγα. Θα δείξει!
nikolasR200 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 απο που προέρχεται αυτο; και γιατι μπλε; η ολοκληρωμένη έκφραση είναι "βάψτο μπλε και πέτα το στη θάλασσα" πρακτικά για να μην ξεχωρίζει..ενώ για αντικείμενα που είναι ήδη μπλε για να πικάρεις τον άλλο, απλά του λες, ότι "έχει και το κατάλληλο χρώμα, οπότε δεν χρειάζεται να τον βάψεις.." επί της ουσίας.. το τροφοδοτικό σου είσαι σίγουρος ότι είναι 100% εντάξει? και αν έχεις ενδοιασμούς μπορείς να κουμπώσεις το σκληρό σου σε κάποιον άλλο η/υ ώστε να δείτε αν είναι οκ..??
deesnider Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Το τροφοδοτικό εντάξει πρέπει να είναι. 100% σίγουρος δε μπορώ να είμαι για τίποτα βέβαια, αλλά το έχω μόλις 2 μήνες και νομίζω ότι είναι αρκετά καλό. Είναι αυτό: Δώρο μου το έκαναν βέβαια, αλλά πιστεύω ότι είναι της προκοπής. Δοκίμασα να δώσω ρεύμα στον προβληματικό δίσκο από γραμμές του που τροφοδοτούν άλλους δίσκους χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά δεν είχα αποτέλεσμα. Θα κάνω και τη δοκιμή σε άλλο υπολογιστή, να δω τι ψάρια θα πιάσω (αν πιάσω). Σε περίπτωση που σε άλλο υπολογιστή ο δίσκος δουλέψει, πού φαντάζεσαι ότι πρέπει να αναζητήσω την αιτία του προβλήματος;
washcloud Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 ...γενικά μην ψάχνεις (πάντως) υπόπτους στα τροφοδοτικά : οι ίδοι οι δίσκοι (κυρίως η "ποιότητα κατασκευής" τους) είναι που ευθύνονται για τις αποδημήσεις. ...και...παρ' όλο το παραπάνω, ίσως "φταίει" το τροφοδοτικό για την μη κατάλληλη παροχή ρεύματος, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες ενός παλιού, και πιο "απαιτητικού" δίσκου, του οποίου ΙΣΩΣ το μοτέρ να ψιλοτραβάει ζόρια (οπότε ο πιθανός συνδυασμός των δύο, να φέρνει το μπλοκάρισμα). Είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς γενικά για το τί ακριβώς ζόρι τραβάει ένας δίσκος, όταν το τραβάει. Θέλει πολλή σχετική επαγγελματική (με την έννοια στο εκέραιο, κι όχι "απλά" "δουλεύω τεχνικός 15 χρόνια) εμπειρία. Ερασιτεχνικά που ασχολούμαι έντονα κυρίως με δίσκους από τότε σχεδόν που...παντρεύτηκες, με την όποια εμπειρία μου (έχω πάντως φάει πολύ χρόνο από πάνω τους, με πολύ πειραματισμό κλπ), σε συνδυασμό με πολλά και διάφορα που διαβάζω παντού στο Web σχετικά με αυτούς, μέχρι στιγμής θα έλεγα ότι ουδέν οίδα (όπως και ο περισσότερος κόσμος που επίσης ασχολείται) περί των δίσκων και των επακριβών παθολογιών τους, πέραν του ότι "οι ίδιοι" είναι που ευθύνονται γι' αυτές. Συνάντησα επί παραδείγματι πολλές περιπτώσεις συστημάτων τζαμάτων, με high-end τροφοδοτικά, πάνω σε ακριβά UPS και σταθεροποιητές, με χρήση μηχανήματος συμβατική, όπου οι δίσκοι ψοφάγανε "ανεξήγητα", τη στιγμή που εγώ πειραματιζόμενος με "ζόμπι" τροφοδοτικά και μηδενική προστασία, έβλεπα δίσκους μου μεταχειρισμένους και σακατεμένους να συνεχίζουν για καιρό προς τη δόξα να τραβούν... Τεσπα, ΑΝ τυχόν πάει καλύτερα σε άλλο μηχάνημα, το προφανές είναι ότι έχει ζήτημα τροφοδοσίας (χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι το εν λόγω τροφοδοτικό σου είναι ακατάλληλο για τους υπόλοιπους). Να πω την αλήθεια δεν το πιστέυω ότι θα δεις χαΐρι Κώτσο σε άλλο μηχάνημα, αλλά για το γαμώτ give it a try bicho...
rounsmith Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Για give it a try που λέει ο washcloud , εγώ σε δίσκο με ενός χρονού τροφοδοτικού ο δίσκος έκανε σαν να πεθαίνει σιγά σιγα (το κλασσικό κλακ κλακ) τον έβαλα σε άλλο πισι και όλα τα διαγνωστικά μου τον βγάζανε τζάμι τον δίσκο.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 το τροφοδοτικό που linkαρε είναι το Corsair HX650, βαρβάτο, όχι της πλάκας...
nikolasR200 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 όταν είχα αποφασίσει να προσθέσω ένα σκληρό σε παλιότερο σύστημά μου, που είχε έναν 80άρι, και πήγα να του βάλω έναν 640άρι..κατέληξα να στείλω σε μια βδομάδα πίσω σε εγγύηση 4 σκληρούς..ενώ ο 80άρης συνέχιζε κανονικά.. ένας φίλος είπε να ελέγξω το τροφοδοτικό.. δεν το κανα ποτέ, επειδή με το όλο θέμα, απλά βρήκα την ευκαιρία να αλλάξω το ούτως ή άλλως παλιό σύστημά μου, αλλά είμαι πεπεισμένος, ότι πιο πιθανό να είχε τελικά πρόβλημα το τροφοδοτικό τότε, παρά 4 σκληροί δίσκοι στη σειρά.. δε μπορώ να πω ότι δίνω πολλές πιθανότητες στο να φταίει το τροφοδοτικό σε αυτή την περίπτωση, αλλά δεν χάνει τίποτα να δοκιμάσει και αυτό σαν έσχατη λύση ο φίλος..
washcloud Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2012 το τροφοδοτικό που linkαρε είναι το Corsair HX650, βαρβάτο, όχι της πλάκας... Δεν είναι όμως θέμα αν "τυπικά" είναι βαρβάτο - το οποιοδήποτε pc part μπορεί να βγει από "προβληματικό" μέχρι και εντελώς ελλατωματικό... Σίγουρα αυτή η πιθανότητα μειώνεται βέβαια όταν μιλάμε για "επώνυμο" (και ακριβοπληρωμένο...).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα