Προς το περιεχόμενο

nvidia ή ATI/AMD σε Linux?

manos08

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κάτι ξέρεις εσύ και δεν το λες. Εγώ είχα nvidia και πήγα σε ΑΤΙ (επειδή ήθελα μια κάρτα με 3 digital outs σε λογική τιμή).

Δεν παίζω στο linux, έχω τον open driver και είμαι οκ. Ευχαρίστως να δοκιμάσω και τον closed, αλλά από ότι καταλαβαίνω από τα λεγομενά σου δεν αξίζει ιδιαίτερα.

Όσο για τον closed της nvidia, είναι κυριλλέ. Σαν να είσαι στα windows σχεδόν!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

intel ναι' date=' απροβληματιστα. εχεις το κεφαλι σου ησυχο.!

Για την ati δεν θα σχολιασω. Μου αρεσει που ειχες και ati κιολας ...[/quote']

Στο ThinkPad έχω Intel και ATI φυσικά και χρησιμοποιώ την Intel graphics

Στο ThinkPad έχω Intel και ATI φυσικά και χρησιμοποιώ την Intel graphics

Τοτε γιατι προτεινεις "ATI δαγκωτο" στο προηγουμενο post σου ? :mellow: :blink:

jemadux μας εχεις αλαλιασει τελευταια...

Τοτε γιατι προτεινεις "ATI δαγκωτο" στο προηγουμενο post σου ? :mellow: :blink:

jemadux μας εχεις αλαλιασει τελευταια...

Επειδή ο φίλος ρωτάει μεταξύ των δύο καρτών :-P

Nvidia γιατί απλά θα παίζει χωρίς προβλήματα όπως και της Intel

intel και ATI δαγκωτο ... γιατι τοτε ειχε πει ο Linus στην nVidia f**K u ?

Το είπε γιατί δεν προσφέρει στην κοινότητα αυτά που θα ήθελε.

• 1 χρόνο αργότερα...

Σαν χρήστης που παίζει games θα έλεγα κι εγώ nvidia(μόνο)...
μέχρι και το λαπτοπ μου που έχει nvidia optimus πλέον οι επιδόσεις είναι ίδιες με αυτές των windows (πχ dota 2 που μέχρι πριν λίγο καιρό έχανε λίγο σε λίνουξ...

Ati έχει ο αδερφός μου...πολλά προβλήματα(με κλειστό drivers,γιατί με ανοιχτό ξεχνάμε τα games)...και σε λειτουργικό επίπεδο αλλά και σε θέμα fps...
intel όσον αφορά το DE είναι ότι καλύτερο...για games όμως σε καμία περίπτωση...σε σχέση με windows έχεις τα μισά fps και αν...
αυτά από μένα...

//αντέ με το καλό και σε λίγο καιρό θα έχουμε και CS:GO...

Και εγώ nvidia προτείνω. Θα σου παίξει σε linux απροβλημάτιστα. Κάποτε ήμουν και εγώ φίλος και οπαδός της ati αλλά λόγο linux και των προβλημάτων που είχα επέλεξα nvidia. Από τι διαβάζω έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα πλέον με της amd/ati αλλά δεν ξέρω κατα πόσο μπορείς να παίξεις και κανα game σε linux χωρίς πρόβλημα με αυτές τις κάρτες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απο την καλυτερη προς τη χειροτερη περιπτωση

- nvidia καρτα με nvidia για driver

- intel με intel

- ati με radeon

- ati (κανονικη ή υβριδικη) με fglrx

----- διαχωριστικη γραμμη με ονομα "καλυτερα να βαλεις windows" -----

- nvidia με nouveau

- nvidia υβριδικη (optimus)

- intel poulsbo

Επεξ/σία από jim_p
  • Like 1

εν έτη 2014 Ati η nvidia?[/size]

neither. Με intel 4600 μια χαρά τα κάνω όλα (εκτός από παιχνίδια που δεν έχω δοκιμάσει).

Σαν χρήστης που παίζει games θα έλεγα κι εγώ nvidia(μόνο)...

μέχρι και το λαπτοπ μου που έχει nvidia optimus πλέον οι επιδόσεις είναι ίδιες με αυτές των windows (πχ dota 2 που μέχρι πριν λίγο καιρό έχανε λίγο σε λίνουξ...

Ati έχει ο αδερφός μου...πολλά προβλήματα(με κλειστό drivers,γιατί με ανοιχτό ξεχνάμε τα games)...και σε λειτουργικό επίπεδο αλλά και σε θέμα fps...

intel όσον αφορά το DE είναι ότι καλύτερο...για games όμως σε καμία περίπτωση...σε σχέση με windows έχεις τα μισά fps και αν...

αυτά από μένα...

//αντέ με το καλό και σε λίγο καιρό θα έχουμε και CS:GO...

Και εγώ nvidia προτείνω. Θα σου παίξει σε linux απροβλημάτιστα. Κάποτε ήμουν και εγώ φίλος και οπαδός της ati αλλά λόγο linux και των προβλημάτων που είχα επέλεξα nvidia. Από τι διαβάζω έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα πλέον με της amd/ati αλλά δεν ξέρω κατα πόσο μπορείς να παίξεις και κανα game σε linux χωρίς πρόβλημα με αυτές τις κάρτες.

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ότι η nvidia είναι η σίγουρη λύση αλλά δεν συμφωνώ ότι είναι η μόνη λύση. Οι κάρτες που χρησιμοποιώ είναι οι EVGA GTX460, Sapphire Radeon 6750, Intel 4600 (αυτή που έχει ο i5-4570).

Αν θέλεις να παίζεις παιχνίδια με όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση και fps, τότε ναι πας σε nvidia. Αν συμβιβάζεσαι με λίγο χειρότερες επιδόσεις, τότε δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα.

Εγώ την GTX460 την είχα αγοράσει μόνο και μόνο για να παίξω τότε το Witcher2. Πλέον το ίδιο μπορώ να κάνω και με την Radeon αλλά και με την Intel ακόμη. Εδώ μπορείς να διαβάσεις ένα κατεβατό που είχα γράψει και περιέγραφα την εμπειρία μου με την Ati. Την Intel την έχω λίγες ημέρες οπότε δεν έχω μεγάλη εμπειρία αλλά στο γρήγορο τεστ που έκανα, τα παιχνίδια που παίζω παίζουν το ίδιο καλά με την Ati.

Αν δεις τα benchmarks που βγαίνουν κατά καιρούς (πχ αυτό του phoronix), θα δεις ότι μια μέση nvidia με τον κλειστό δίνει 2-3 φορές παραπάνω fps από μια αντίστοιχη Radeon, και η Radeon 2-3 φορές πάνω από την Intel. Για παράδειγμα οι δικές μου κάρτες σε ένα benchmark δίνουν γύρω στα 90fps η nvidia, γύρω στα 60fps η Ati και γύρω στα 15fps η Intel. Δυστυχώς όμως, όταν μιλάμε για κάποιο σοβαρό παιχνίδι αυτό δεν θα τρέχει natively και θα χρειαστείς το wine το οποίο (ακόμη) εισάγει σημαντικό overhead με συνέπεια να ψιλο-εξισώνονται οι επιδόσεις.

Από εκεί και πέρα, στο θέμα desktop δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα στο θέμα 3d acceleration των διαφόρων εφέ με καμμία από τις τρεις μάρκες ούτε φυσικά στο θέμα αναπαραγωγή ταινιών με vdpau / vaapi / whatever. Μάλιστα στον κλειστό της nvidia είχα ένα πρόβλημα που είχα διαβάσει να το έχουν πολλοί και δεν υπάρχει ούτε στον nouveau ούτε στον radeon. Ίσως υπάρχει κάποιο leak ή κάτι τέτοιο γιατί όταν ανοίγεις πολλά tabs στον firefox και ανεβαίνει η χρήση της μνήμης, μετά όταν τα κλείνεις δεν πέφτει ποτέ μέχρι να κλείσει εντελώς ο firefox.

Ανακεφαλαιώνοντας:

• Αν θέλεις σχετικά βαριά παιχνίδια τύπου Witcher2 ή νεώτερα με όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση και fps, τότε αποκλειστικά nvidia με τον κλειστό οδηγό εννοείται.
  • Αν αρκείσαι σε χαμηλότερο detail (εγώ έπαιζα μέχρι 1280χ1024 σε low detail), τότε μπορείς είτε nvidia με κλειστό ή μια λίγο παλαιότερη Ati (από ότι διαβάζω οι R κάρτες δεν παίζουν καλά ακόμη οπότε μιλάμε για μια κάρτα της σειράς 6 ή 7) με τον ανοιχτό οδηγό radeon (ο οποίος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το ψιλοαίσχος με όνομα catalyst).
  • Αν μιλάμε όχι μόνο για νέα κάρτα αλλά για νέα μητρική και παίζει το δεδομένο της ενσωματωμένης Intel, τότε μπαίνει και αυτή στο παιχνίδι αν έχεις χαμηλές προσδοκίες και δεν θες κάποιο βαρύ παιχνίδι

Συμπληρωματικά σε αυτά που έγραψε ο imitheos να πω ότι αν κοιτάξεις θα δεις ότι οι 4ης γενιάς i5/i7 έχουν ενσωματωμενη συνήθως την HD 4600 η οποία θεωρείται συνήθως σαν μια μέση κάρτα γραφικών. Κάποια laptops μάλιστα έχουν και την HD 5200 που είναι ισχυρότερη της 4600.

http://www.videocardbenchmark.net/mid_range_gpus.html

Όπως είπα, δεν έχω δοκιμάσει με παιχνίδια, αλλά καθώς ο nick0lis δεν διευκρίνησε την χρήση για την οποία την θέλει, νομίζω ότι για οποιοδήποτε άλλη χρήση* καλύπτει με το παραπάνω τις ανάγκες ενός linux desktop.

* εντάξει προφανώς όχι για number crunching στο GPU.

Οποιος βάζει linux πλέον πρέπει να έχει στο μυαλό του και την δυνατότητα να παίξει κανα game μέσω steam. Ηδη έχουν ανακοινωθεί φοβεροί τίτλοι που θα βγουν για linux όπως το καινούργιο civilization η το rome ενώ υπάρχουν αρκετοί τίτλοι διαθέσιμοι μέσω steam. Γιαυτό καλό είναι να κοιτάξει τις κάρτες με τις καλύτερες επιδόσεις σε linux και αυτές είναι οι nvidia.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...