Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα συμφωνήσω με τον Malthador. H opensource λογική ξεκινάει από το σχολείο και γενικά την κοινωνία. Δεν αποφασίζετε σε μια μέρα και πόσο μάλλον σε μια τέτοια κρίση που ζούμε.

Γελάω πάντως με κάποιους έξυπνους που προτείνουν λύσεις τύπου mysql και ubuntu για κύρια υπολογιστικά συστήματα :P

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Από την εμπειρία μου στην δημόσια εκπαίδευση αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (εταιρία πληροφορικής με κοινού χειριστές πχ γραμματία) η μετάβαση κατ' ευθείαν ΟΛΑ σε ΕΛ/ΛΑΚ (linux δλδ) δεν είναι εφικτή για πολλούς λόγους (πχ ο καινούριος σου printer δεν έχει drivers για linux).

Μια προσέγγιση που δουλεύει και έχει ελπίδες καθιέρωσης είναι λειτουργικό windows 7 (ΟΕΜ με οτι MS λειτουργικό αγοράστηκε το υλικό) και σταδιακή εγκατάσταση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού για Windows. Δηλαδή όλα τα άλλα προγράμματα αρχίζοντας από το office βάζουμε Libre (αντί MS office), 7-zip (αντί win-rar), CD-BurnerXP (αντί nero) κτλ κτλ.

Η λύση αυτή έχει παρα πολλά πλεονεκτήματα (υπάρχουσες CRM εφαρμογές που τρέχουν σε windows συνεχίζουν να δουλεύουν) και μονο μείον, επιπλέον 70€ σε κάθε PC που αγοράζεται. Ολα αυτά για το desktop (98% των Η/Υ στο δημόσιο). Ασφαλώς σε επίπεδο server πάμε όπου γίνεται σε ΕΛ/ΛΑΚ από το λειτουργικό (mail, web, sql servers).

Ετσι θέλει, λίγο λίγο. To human factor που θέλει MS δεν το νικάς εύκολα ;)

Επισκέπτης
Δημοσ.

Δεν είναι θέμα νίκης η ήττας,αν σου κάνει και κοστίζει λιγότερο το βάζεις,φυσικά στην Ελλάδα έχουμε αποτύχει σε ευκολότερα projects πόσο μάλλον να γυρίσεις τα πάνω κατω οταν το μεγαλύτερο ποσοστό του πλανήτη πάει αλλιώς. Και για όσους δεν καταλαβαίνουν τι γράφω ,το ξαναλέω : μπορεί ήδη να χρησιμοποιείται ανοιχτό λογισμικό

Δημοσ.

Μισό λεπτο, τέλεια πρόταση αλλα όταν κάνουν διαγωνισμό στο Δημόσιο πρώτα μοιράζουν τις μίζες και ποιοι θα τα αρπάξουν, αν είναι δωρεάν τι θα κερδίσουν;

Δημοσ.

Σωστή η πρόταση αλλά ρεαλιστικά αυτή τη στιγμή γίνεται τέτοιος χαμός στην δημόσια διοίκηση που το τελευταίο πράγμα που θα τους απασχολεί είναι η μετάβαση στο ανοιχτό λογισμικό.

Δημοσ.

Λοιπόν, πατάω το κουμπί και αύριο σε όλο το δημόσιο, παντού μπαίνει Ε.Λ.

Ας μην υπολογίσω κόστος μετάβασης, εγκατάστασης, παραμετροποίησης, υποστήριξης και φυσικά, εκπαίδευσης βαριεστημένων ΔΥ.

Αυτοί που παίρνανε τις αναθέσεις για τις άχρηστες ιστοσελίδες του δημοσίου, που κόστισαν εκατομμύρια, ενώ στην πιάτσα τις φτιάχνουν με το 1/1000 του κόστους... Αυτοί θα σταματήσουν να τα παίρνουν λόγω Ε.Λ.;

Ή μήπως αυτοί που προμηθεύουν εξοπλισμό και χρεώνανε διπλά-τριπλά για ό,τι αγόραζε το δημόσιο;

Δημοσ.

Παντα σε αυτες τις συζητησεις, ξεχνατε ενα πολυ βασικο πραγοντα.

Το προβλημα εδω δεν ειναι το ιδιο το λειτουργικο. Οι πιο πολλοι υπαλληλοι απλα ανοιγουν μπαινουν στο πραγραμμα τους και τελος. Το προβλημα τα επι μερους προγραμματα.

Ποσο λοιπον θα στοιχισει μια μεταβαση του Taxis σε linux, ποσο τα προγραμματα του ικα του τεβε του οαεδ κλπ;

Η μεταβαση σε linux, δεν ειναι μονο το office και το excel, ειναι δεκαδες αλλα επι μερους ειδικα προγραμματα για καθε υπηρεσια που πρεπει να γραφτουν για διαφορετικη πλατφορμα.

Για μετρηστε λοιπον αυτο το κοστος, βαλτε και το κοστος ετησιας συντηρησης, συν το κοστος (σε εργατοωρες) που θα "θελουν" οι υπαλληλοι για να μαθουν, και μετα να δουμε αν συμφερει η οχι.

Δημοσ.

Δεν θα μιλήσω για την επιστολή,τον τρόπο που είναι γραμμένη και τις μίζες που μπορεί να γεννηθούν από την μετάβαση και όλα αυτά,είναι άλλη συζήτηση που δεν με αφορά και δεν ξέρω και πολλά επί του θέματος...

Αυτό που μου έκανε εντύπωση πάντως είναι το πως σας φαίνεται τόσο αδύνατο να γίνει ολοκληρωτική αλλαγή...

Πραγματικά εγώ νομίζω ότι η αλλαγή όλου του δημοσίου είναι πιο εύκολη από την αλλαγή που έκανα εγώ στο pc μου!

Στο δημόσιο τα πάντα είναι άθλια webapps που τρέχουν μέσα από browser,το πολύ να υπάρχει και ένας δικτυακός printer!

Ούτε usbακια,ούτε πολύπλοκες εφαρμογές όυτε τίποτα....

Libreoffice + Firefox + Printer...

Δεν ξέρω,αλλά νομίζω ότι με κάθε απόψη η λογική θα ήταν πανεύκολη και ευνοείτε ότι θα συμφέρει και οικονομικά και από θέμα απόδοσης/ευχρηστίας...

Δηλαδή στο κάτω κάτω,κράτος υποτίθεται ότι είμαστε,ακόμα και ειδική δικιά μας διανομή θα μπορούσαμε να φτιάξουμε που να προσαρμόζετε τέλεια στις εργασίες που αφορούν το δημόσιο!

Μέσα δεν θα έχει τίποτα,ένα firefox,ένα libre office και ένα kernel με ένα κάρο drivers για printers και CUPS...Ένα gnome 2 ξηλωμένο τελείως να έχει απλά ένα εικονίδιο για την κάθε μια εφαρμογή που είπα πιο πάνω και τέλος!

Και με Thin Clients ακόμα θα μπορούσε να γίνει δουλεία!

Η συντήρηση θα ήταν πιο εύκολη,η απόδοση καλύτερη και η ασφάλεια περισσότερη.

Fuck,μια ολόκληρη υπηρεσία (100 pc) θα μπορούν να εγκατασταθούν και να ενημερωθούν με ελάχιστες εντολές μέσα σε λίγα λεπτά....

Υγ.Σε περιπτώση που κάποια υπηρεσία όντως χρησιμοποιεί κάποιο ειδικό πρόγραμμα το οποίο δεν υπάρχει σε GNU/Linux και δεν τρέχει σε wine,θα μπορούσε αυτή η υπηρεσία απλά να παραμήνει σε Windows...Άλλα πραγματικά,εγώ ότι έχω συναντήσει (και δυστυχώς το δημόσιο μου έχει φάει την ζωή)ήταν απλός webapps που τρέχαν σε γαμημένο IE6!

Δημοσ.

Δεν θα μιλήσω για την επιστολή,τον τρόπο που είναι γραμμένη και τις μίζες που μπορεί να γεννηθούν από την μετάβαση και όλα αυτά,είναι άλλη συζήτηση που δεν με αφορά και δεν ξέρω και πολλά επί του θέματος...

Αυτό που μου έκανε εντύπωση πάντως είναι το πως σας φαίνεται τόσο αδύνατο να γίνει ολοκληρωτική αλλαγή...

Πραγματικά εγώ νομίζω ότι η αλλαγή όλου του δημοσίου είναι πιο εύκολη από την αλλαγή που έκανα εγώ στο pc μου!

Στο δημόσιο τα πάντα είναι άθλια webapps που τρέχουν μέσα από browser,το πολύ να υπάρχει και ένας δικτυακός printer!

Ούτε usbακια,ούτε πολύπλοκες εφαρμογές όυτε τίποτα....

Libreoffice + Firefox + Printer...

Δεν ξέρω,αλλά νομίζω ότι με κάθε απόψη η λογική θα ήταν πανεύκολη και ευνοείτε ότι θα συμφέρει και οικονομικά και από θέμα απόδοσης/ευχρηστίας...

Δηλαδή στο κάτω κάτω,κράτος υποτίθεται ότι είμαστε,ακόμα και ειδική δικιά μας διανομή θα μπορούσαμε να φτιάξουμε που να προσαρμόζετε τέλεια στις εργασίες που αφορούν το δημόσιο!

Μέσα δεν θα έχει τίποτα,ένα firefox,ένα libre office και ένα kernel με ένα κάρο drivers για printers και CUPS...Ένα gnome 2 ξηλωμένο τελείως να έχει απλά ένα εικονίδιο για την κάθε μια εφαρμογή που είπα πιο πάνω και τέλος!

Και με Thin Clients ακόμα θα μπορούσε να γίνει δουλεία!

Η συντήρηση θα ήταν πιο εύκολη,η απόδοση καλύτερη και η ασφάλεια περισσότερη.

Fuck,μια ολόκληρη υπηρεσία (100 pc) θα μπορούν να εγκατασταθούν και να ενημερωθούν με ελάχιστες εντολές μέσα σε λίγα λεπτά....

Υγ.Σε περιπτώση που κάποια υπηρεσία όντως χρησιμοποιεί κάποιο ειδικό πρόγραμμα το οποίο δεν υπάρχει σε GNU/Linux και δεν τρέχει σε wine,θα μπορούσε αυτή η υπηρεσία απλά να παραμήνει σε Windows...Άλλα πραγματικά,εγώ ότι έχω συναντήσει (και δυστυχώς το δημόσιο μου έχει φάει την ζωή)ήταν απλός webapps που τρέχαν σε γαμημένο IE6!

Ειναι webapp το taxis η το προγραμμα του ικα, του οαεδ κλπ;

Wepapp ειδα μονο στην πολεοδομια μεχρι τωρα, εκει μπορει να γινει αλλαγη. Βεβαια ισως υπαρξει προβλημα με τη συμβατοτητα του libre, μακαρι να εχουν λυσει τις διαφορες, αλλα αν εχει εστω και την πιο μικρη ασυμβατοτητα, τα προβληματα θα ειναι δυστυχως μεγαλα.

Δημοσ.

Νομιζω το πιο δύσκολο είναι να αλλάξεις και τον τρόπο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων της Ελλάδας, οτιδήποτε καινούργιο είναι σαν να τους βάζεις να κάνουν υπερωρίες. Αν ο υπολογιστής έχει Office 2010, είναι ωχ τι πάθαμε τώρα.

Δυστυχώς οι στόκοι που υπάρχουν θελουν Windows XP, Office 2003 και πασιέντζα. Δυστυχώς για την χώρα μας αυτοί είμαστε

Ένας ακομή δημόσιος υπάλληλος είμαι και εγώ

Δημοσ.

Καλησπέρα και απο εμένα σαν ανενεργό μέλος εδώ και καιρό :)

Ωρες ωρες αναρωτιέμαι αυτοί που γράφουν διάφορα πράγματα έχουν ιδέα απο πληροφορική , έχουν δουλέψει ποτέ με υπολογιστή για δουλειά και όχι για σερφάρισμα στο ιντερνετ και για να παίζουν παιχνίδια;

Διαβάζω να βάλουν Mac για να μην εχουν ιους...

Διαβάζω οτι στο ελευθερο λογισμικό η εγκατάσταση είναι δωρεάν...

Για να κάνω το θέμα λίγο πιο πικάντικο λοιπόν θα πω και εγω την άποψη μου.

Προφανός στο δημόσιο όπως άλλωστε και σε κάθε μεγάλη υπηρεσία, οργανισμό, εταιρία χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά λειτουργικά και σε clients και σε servers καθώς το κάθε ένα απο αυτά καλύπτει τις ανάγκες του κάθε τομέα. Στο δημόσιο και redhat έχουν και SCO έχουν και SOLARIS έχουν και CENTOS και Windows και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε (και όχι δεν τα βγάζω απο το μυαλό μου έχω στήσει αρκετά απο αυτά άλλωστε)

Στο θέμα των servers λοιπόν θεωρώ οτι σχεδόν όλες οι εφαρμογές θα μπορούσαν σιγά σιγά να περάσουν σε ανοιχτό λογισμικό με το κατάλληλο κόστος σε εργατοώρες εγκατάστασης , συντήρησης εκπαιδευσης.

Στο θέμα των clients αυτό είναι αρκετά πιο δύσκολο όχι ανέφικτο αν ξεπεραστούν τα προβλήματα του στυλ πασιέντζα, ραδιοφωνο , εκτυπωτών, περιφερειακών γενικότερα. Επίσης σχετικά με κάποιο σχόλιο οτι είναι όλα webapps και δούλευαν με IE6 , απλα να πω οτι προφανώς ελάχιστα είναι τα webapps και μια πολύ σωστή παρατήρηση οτι δουλεύουν με IE6 δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα καθώς δεν δουλεύουν με κάτι άλλο διαφορετικό απο ΙΕ6 όπως firefox , chrome κτλ οπότε και χρειάζεται αλλαγή της κύριας εφαρμογής στον server με το ανάλογο κόστος.

Αν υποθέσουμε οτι τα πάντα όλα περνάνε σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και προφανώς όχι δωρεάν θα πρέπει να δούμε το βασικότερο θέμα της υποστήριξης. Τώρα π.χ εγω παίρνω ένα πιτσιρικάκι και του λεω φτιάξε μου ένα χρήστη στα windows και κάνει δεξι κλικ new user και όλα καλα. Του δίνω και 500 ευρώ μισθό σαν τέλειος administrator που είναι. Οταν το αντίστοιχο παράδειγμα γίνει με τον unix administrator που θα τον βρω? πόση ώρα θα του κάνει να το φτιάξει? πόσο μισθό θα θέλει? Η εταιρία που θα με υποστηρίζει πόσο θα κοστολογεί τις υπηρεσίες της?

Μην νομίζετε άλλωστε οτι το δημόσιο πληρώνει τις άδειες για windows και servers στις τιμές τις αγοράς καθώς υπάρχουν ειδικές συμφωνίες και άλλη πολιτική τιμών.

Χωρίς να το παρατραβήξω για την ώρα απλά θέλω να πω οτι ναι τα πάντα γίνονται και μπορούν να γίνουν αλλά οι απλοποιήσεις και οι χοντράδες οτι όλοι παίζουν μόνο πασιέντζα, όλοι έχουν μόνο webapps όλοι θέλουν μόνο εκτυπωτές δεν βοηθάνε στη σωστή συζήτηση περι του θέματος

Οσο για το θέμα των μιζών αν και όταν αυτές υπάρχουν δεν τίθεται κάποιο πρόβλημα και με Open Source λειτουργικό + χρήστες μια χαρά μίζες θα βρεθούν να δοθούν σε υπηρεσίες, thin clients κτλ. Κατά την άποψη μου βεβαια η μίζα δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό όταν το μέγεθος της είναι σε φυσιολογικά πλαίσια και όταν και η υπηρεσία που θα πάρεις είναι σωστή.

Αυτά για την ώρα

Επισκέπτης
Δημοσ.

Αγαπητέ kitsos ,προφανώς και δεν κατάλαβες και εσυ πως είναι ειρωνικό το σχόλιό μου για τα Mac και για τη δωρεάν εγκατάσταση. Αλήθεια την υπογραφή μου τη βλέπεις;Πως βγάζεις συμπέρασμα πως δεν εργάζεται κάποιος στην πληροφορική;

Και για το θέμα του ΕΛ νομίζω πως αναφέρθηκα στο γεγονός πως ήδη χρησιμοποιείται.

Για το θέμα του Admin θα διαφωνήσω,πάλι έναν με 592 ευρώ θα έχει. Θα αργήσει να το καταλάβει μια,δυο,τρεις κάποια στιγμή όμως θα το κάνει σε 2 δευτερόλεπτα κανείς δε γεννήθηκε με γνώσεις ούτε Windows ούτε Unix.

Η εκπαίδευση και το κόστος είναι δυο από τα προβλήματα που περιγράφονται στο μοντέλο ωριμότητας του IT ,δε μπορείς να πας μπροστά αν δεν τα ξεπεράσεις.

Δημοσ.

Οι πολιτικοί από το ένα άκρο ως το άλλο είναι Apple fans

Παρεπιμπτόντως εαν το Linux δεν ωριμάσει δεν πρόκειται ποτέ να πάρει ποτέ κάτι περισσότερο απο αυτό που έχει.

Είναι θέμα απλής σκέψης....δεν υπάρχει γειά σας.

Δημοσ.

Ό,τι νά 'ναι τα σχόλια μερικών...

Φυσικά και είναι δύσκολο το εγχείρημα διότι το Δημόσιο (όπως και ο μισός πλανήτης) έχει κλειδωθεί στο κλειστό λογισμικό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί το λάθος, επειδή η αλλαγή θα "πονέσει"

1) Δε θα γίνουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτως ή άλλως οι ψηφιακές υποδομές αλλάζουν και εξελίσσονται συνεχώς. Σταδιακή μετάβαση λοιπόν, π.χ. σε αρχικά σε υπηρεσίες με desktops που δουλεύουνε μέσα από webapps.

2) Ποιος θα κάνει support? Έλληνας που μπορεί! Και ναι, τα χρήματα θα καταλήγουν στην ελληνική αγορά, μειώνοντας την ανεργεία, κυκλοφορώντας ρευστό και εν τέλει πάλι στα Δημόσια Ταμεία θα καταλήγουν μέσω της φορολόγησης.

3) Οι linux admins είναι - λέει - λίγοι. Ναι. Θα μάθουν αναγκαστικά και οι υπόλοιποι.

4) Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται 5-10 χρόνια για να αολοκληρωθούν , χρειάζεται όμως να γίνει η αρχή. Διαφορετικά τα χρήματα καταλήγουν σε πολυεθνικές (και στις τσέπες των μιζαδόρων) χωρίς ανταποδοτικότητα για το κράτος. Τουλάχιστον να εξαλείψουμε τον παράγοντα πολυεθνική (MS). Κάτι είναι και αυτό.

5) Για το κόστος λέγονται πολλά... Άπειρα τα παραδείγματα μετάβασης στο ανοικτό λογισμικό και εξοικονόμησης τεράστιων χρηματικών ποσών. Άρα και γίνεται και συμφέρει! Αρκεί να υπάρχει βούληση και σχέδιο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...