Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ποιες εταιρίες browsing; Οι διανομές έχουν ή δικά τους builts του firefox (και πολλές φορές δεν είναι καν branded σαν firefox, αλλά κάτι άλλο, πχ icecat), ή τον browser του Desktop Environment (πχ Konqueror ή Epiphany). Δεν μιλάμε για εμπορικό λογισμικό για να υπάρξει μονοπώλειο.

Το πως ορίζεται το μονοπώλειο, που ρωτήθηκε πιο πάνω, ορίζεται από το ποσοστό χρήσης (τα Windows είναι γύρω στο 90% στα desktop) αλλά και από το δικαίωμα επιλογής. Είσαι ελεύθερος στο desktop σου να χρησιμοποιήσεις άλλο λειτουργικό σύστημα, αλλά παύεις να έχεις υποστήριξη για το hardware σου.

Το ότι διανέμεται δωρεάν δεν το κάνει ΜΗ εμπορικό προϊόν. Παραμένει προϊόν σε μια αγορά πολλών εκατομμυρίων. Το ότι αλλού έχουν περάσει τέτοιες πρακτικές ενδεχομένως, δεν το κάνει σωστό ή και το αντίστροφο. Φυσικά επι της ουσίας, όλα αυτά ως ορισμοί είναι ψιλά γράμματα στο περιθόριο των λέξεων και νομικά technicalities.... Όμως ως καταναλωτή φυσικά οτιδήποτε δημιουργεί μεγαθήρια που κάνουν κουμάντο στην αγορά με βρίσκει αντίθετο. Για πολλούς λόγους.

• Απαντ. 67
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Το ότι διανέμεται δωρεάν δεν το κάνει ΜΗ εμπορικό προϊόν.

Η ετυμολογία του "εμπορικού" προϋποθέτει έναν έμπορα κι έναν πελάτη. Που είναι ο πελάτης στην χρήση του κώδικα ενός GPL software;

Δημοσ.

Κάποιοι θεωρούν πως είναι διαφορετικό προϊόν το λειτουργικό σύστημα και διαφορετικό ο browser. Ως εκ τούτου, η MS χρησιμοποιεί την μεγάλη επικράτηση ενός προϊόντος της, για να επιβάλει έμμεσα το άλλο. Φυσικά και μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει άλλο browser αν θέλει, το κάνει όμως αν η MS σε βγάζει από τον "κόπο" βάζοντας το δικό της προϊόν ενσωματωμένο; Επίσης ξέρεις πόσος κόσμος και κοσμάκης ΑΓΝΩΕΙ αυτό το αυτονόητο που εμείς συζητάμε - την εγκατάσταση άλλου browser; Αν φανταστείς σε οποιοδήποτε άλλο τομέα της παγκόσμιας αγοράς με τόσο μεγάλη απήχηση, που να έχει επικρατήσει σε τέτοιο βαθμό ΜΙΑ και μοναδική εταιρία και χρησιμοποιεί αντίστοιχες πρακτικές για να διεισδύει σε άλλες αγοράς,καταλαβαίνεις τι αποτελέσματα θα είχαμε. Δε θα υπήρχε λόγος να συζητάμε για τραστ, θα είχαμε μονοπώλεια.

Φαντάσου για παράδειγμα, το 80% παγκοσμίως των μεταφορικών μέσων να ήταν Φορντ και να σου έλεγε η Φορντ,αν πάρεις αμάξι μου/αεροπλάνο μου/καράβι μου/τρένο μου, έχεις δωρεάν για πάντα βενζίνα αλλά μόνο από τη SHell. Ε, τι να πούνε και οι άλλες εταιρίες... BP κτλ τον πούλο θα πέρνανε. Οπότε θεωρείται πως έμμεσα προωθεί μονοπωλιακές καταστάσεις εκμεταλλευόμενη την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.

Κατανοώ τα όσα λες, μόνο που στο ωραίο παράδειγμα που έφερες η Ford θα είχε εταιρεία βενζίνης Ford. Έτσι, η Χ εταιρεία (για να μην λέμε συνέχεια ένα όνομα) θα σου έλεγε εάν αγοράσεις το δικό μου μεταφορικό μέσο θα έχεις και free βενζίνη από τα ΔΙΚΑ μου πετρέλαια την ίδια στιγμή που μία εταιρεία Υ παρέχει επίσης free βενζίνη και την ίδια στιγμή που ό,τι άλλη μάρκα μεταφορικό μέσο και εάν είχες θα μπορούσες να βάλεις και από την Χ και από την Υ εταιρεία βενζίνη.

Άρα, εάν κάποιος αγόραζε ένα μεταφορικό μέσο από την Χ εταιρεία θα είχε την επιλογή να βάλει Χ ή Υ βενζίνη, αρκεί να το ψάξει.

Το μόνο valid, κατά την γνώμη μου, argument είναι η άγνοια. Στο οποίο όμως δεν νομίζω ότι προσφέρει αυτό το μέτρο.

Ας διεκδικήσουν την εκπαίδευση του πληθυσμού και όχι το να προτείνει μία εταιρεία προϊόντα άλλης εταιρείας. Πόσο μάλλον δε, όταν η εκπαίδευση στους Η/Υ ισοδυναμεί, πλέον, με το να ξέρεις "αλφάβητο".

Η ετυμολογία του "εμπορικού" προϋποθέτει έναν έμπορα κι έναν πελάτη. Που είναι ο πελάτης στην χρήση του κώδικα ενός GPL software;

Ή πού ο έμπορας, από την στιγμή που κανείς δεν βγάζει χρήματα από την πώληση μιας και δεν υπάρχει τέτοια.

Δημοσ.

Παντως, με την ιδια λογικη δεν θα επρεπε να εχουμε και μια ballot screen για τον Windows Media Player, μια ballot screen για τον Banshee και τον Firefox του Ubuntu, και μια για τον real player στα symbian;

Με αλλα λογια, πρέπει να εχουμε μια ballot screen για καθε bundled εφαρμογη που εχει καθε λειτουργικο;

Απλά εκει στας Βρεξελλας δεν εχουν τα κοτσια να χτυπησουν την MS στο θεμα των κλειστων φορμα τυπου wma, wmv, active x και δεν συμμαζευεται που σπρώχνουν με καθε ευκαιρια, και που ειναι η πραγματικη μονοπωλιακη πρακτικη (γιατι μετα θα επρεπε να χτυπησουν και αλλα κλειστα format, οπως το DVD-Video, Bluray-Movie, iTunes, που εχουν DRM που ειναι χρησιμο στη μαχη κατα της πειρατειας και καλα), οποτε ας υποχρεωσουμε την MS να βαλει την ballot screen για να λεμε οτι κατι καναμε.

Δημοσ.

Οι νομοι πρεπει να ισχυουν για ολους.

Και εγω εκνευριζομαι οταν βλεπω τα θεματα να καταληγουν ή απο MS σε apple ή το αντιθετο, αλλα εδω καποιοι φιλοι εχουν δικιο. Το ipad ενα ειδους μονοπωλιο ειναι, δεν ειδα να ρωταει τον χρηστη κατα την πρωτη ενεργοποιηση τι θελει να βαλει...

Τελος παντων, μη χαλαμε τις καρδιες μας, λιγο με απασχολουν τετοια θεματα και δεν θα επρεπε να τρωγεται κανενας για δαυτα...

Δημοσ.

Παντως, με την ιδια λογικη δεν θα επρεπε να εχουμε και μια ballot screen για τον Windows Media Player, μια ballot screen για τον Banshee και τον Firefox του Ubuntu, και μια για τον real player στα symbian;

Ακριβως. Και γιατι οχι για τον αντιστοιχο word processor, αφου στα windows υπαρχει το wordpad ηδη.

Για text editor ενα σωρο καλυτερα απο το Notepad, για ζωγραφικη καλυτερα απο το paint

Ακομα και ο file manager εχει εναλλακτικες. Και ολα φυσικα δωρεαν

Αυτη η εμμονη ντε και καλα με το browser ειναι πολυ σπαστικη. Ειδικα οταν μιλαμε πλεον για μια εποχη που ακομα και αν τα windows θεωρουνται μονοπωλιο, ο IE σιγουρα δεν ειναι. Ποσες φορες διαβαζουμε εδω και σε αλλα sites οτι το ποσοστο του μονιμως πεφτει?

Δημοσ.

Απλά εκει στας Βρεξελλας δεν εχουν τα κοτσια να χτυπησουν την MS στο θεμα των κλειστων φορμα τυπου wma, wmv, active x και δεν συμμαζευεται που σπρώχνουν με καθε ευκαιρια, και που ειναι η πραγματικη μονοπωλιακη πρακτικη (γιατι μετα θα επρεπε να χτυπησουν και αλλα κλειστα format, οπως το DVD-Video, Bluray-Movie, iTunes, που εχουν DRM που ειναι χρησιμο στη μαχη κατα της πειρατειας και καλα), οποτε ας υποχρεωσουμε την MS να βαλει την ballot screen για να λεμε οτι κατι καναμε.

Σωστός!

Δημοσ.

Προφανώς η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ στο θέμα των browsers δεν είναι τυχαία. Είναι σχεδόν σίγουρο πως έχει δεχτεί τεράστιες πιέσεις από τις υπόλοιπες εταιρείες του χώρου και προφανώς δεν την συμφέρει να μην ικανοποιήσει τα συμφέροντα τους. Ωστόσο λογικά και μόνο να το σκεφτούμε προφανώς και όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ισχύουν. Στο κάτω κάτω επιλογές στα λειτουργικά υπάρχουν, η ms δεν έφτασε με παράνομο τρόπο στο 90+%, οπότε γιατί δεν μπορεί να προσφέρει ένα προϊόν της (δωρεάν μάλιστα) μαζί με κάποιο άλλο; Δεν νομίζω να είναι υποχρεωμένη καμιά εταιρεία να προωθεί τον ανταγωνισμό(όταν δεν τον απαγορεύει) επειδή μπορεί να παρασυρθούν ορισμένες μάζες... ας πρόσεχαν!

Δημοσ.
Στο κάτω κάτω επιλογές στα λειτουργικά υπάρχουν, η ms δεν έφτασε με παράνομο τρόπο στο 90+%, οπότε γιατί δεν μπορεί να προσφέρει ένα προϊόν της (δωρεάν μάλιστα) μαζί με κάποιο άλλο; Δεν νομίζω να είναι υποχρεωμένη καμιά εταιρεία να προωθεί τον ανταγωνισμό(όταν δεν τον απαγορεύει) επειδή μπορεί να παρασυρθούν ορισμένες μάζες... ας πρόσεχαν!

Α ναι; Εσύ δηλαδή όταν πήρες pc σου είπαν να διαλέξεις λειτουργικό και επέλεξες windows; Όχι ότι σε ανάγκξασαν να σκάσεις 100 ευρώ παραπάνω για το licence.... Σορρυ αλλά είσαι μέσα στην μάζα. Ας πρόσεχες!

Δημοσ.

Πολύ θα γούσταρα να δω την μικρομαλακη να μπλοκάρει την εγκατάσταση οποιουδήποτε άλλου browser εκτός Ie. Στο κάτω κάτω της γραφής δικό της είναι το λειτουργικό ότι θέλει το κάνει και δεν υποχρεώνει κανέναν να το χρησιμοποιήσει

Δημοσ.

Agree!!!!

Εγω θελω να προσθεσω οτι οταν καποιος χρησιμοποιει "αυτο το κουμπι για να ανοιξει, μετα αυτο για να μπει και τελος αυτο για να σε παει στις συνταγες της Βεφας. Ενταξει???" τοτε δεν υπαρχει λογος για συζητηση. Οσοι ξερουν να συνδεονται στο ιντερνετ, να κανουν αναζητηση σε μια μηχανη, να μπαινουν στο fb και στα emails τους αλλα δεν ασχολουνται με το αν υπαρχει καποιος αλλος browser, καλυτερος, ταχυτερος, ομορφοτερος σημαινει οτι δεν χρειαζονται καποιον αλλο. Ολα εχουν να κανουν με τις αναγκες του καθενος. Ο πατερας μου εχει το ιδιο αυτοκινητο εδω και 20 χρονια. Το χρησιμοποιει 1-2 φορες το χρονο και δεν τον ενδιαφερει αν εχει a/c, clima, abs, acs, tcs, 12312 airbags, κλπ. Δεν ειναι ολοι techno-freaks για να ψαχνουν το ποιος browser φορτωνει 0.03sec γρηγοροτερα. Τελος θα κανω την αποκαλυψη της μεγαλης αληθειας που θα ταραξει το μυαλο πολλων...Υπαρχουν και ανθρωποι που εχουν συστηματα με μονοπυρηνους επεξεργαστες!!!!!!!!!

Δημοσ.

Πολύ θα γούσταρα να δω την μικρομαλακη να μπλοκάρει την εγκατάσταση οποιουδήποτε άλλου browser εκτός Ie. Στο κάτω κάτω της γραφής δικό της είναι το λειτουργικό ότι θέλει το κάνει και δεν υποχρεώνει κανέναν να το χρησιμοποιήσει

Υποχρεώνει εμένα όταν δεν μπορώ να πάρω pc χωρίς windows. εξυπνάκια

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...