Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα , η θα ήθελα αν ξέρει κάποιος να μου απαντήσει στο εξής:

Εστω ότι έχω κάποιον αρκετά μεγάλο χώρο με τον οποίο θέλω

να καλύψω με ασύρματο δίκτυο.Το δίκτυο είναι στημένο ώς εξής.

Υπάρχουν ορισμένοι κόμβοι (access points) οι οποίοι συνδέονται με καλώδιο

ethernet πάνω στο τοπικό δίκτυο και οι οποίοι ταυτόχρονα διαθέτουν 2 κεραίες.

(backhaul δίκτυο)

υπάρχουν επισης και οι υπόλοιποι κόμβοι ο οποίοι συνδέονται μεταξύ τους

αλλα και με τους κόμβους που ανήκουν στο backhaul ασύρματα.

Επιλέγουμε για την επικοινωνία access point to access point την μπάντα των 5ghz κάτι που

υποστηρίζεται απο τις προδιαγραφές των access points

Χρησιμοποιούμε την δεύτερη κεραία κάθε κόμβου για να συνδέονται οι τελικοί χρήστες

στο ασύρματο δίκτυο.Η επικοινωνία αυτή γίνεται στα 2.4ghz.

Μέχρι εδώ όλα καλά.Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι σε ποιο channel είναι σωστό

να παίζουν οι κεραίες που έχουμε επιλέξει να εκπέμπουν στο φάσμα των 2.4ghz.

Είναι σωστο να επιλέξουμε το ίδιο κανάλι για όλες;Δεν δημιουργείται επιπλέον θόρυβος

για τους τελικούς χρήστες όταν βρίσκονται σε περιοχή η οποία καλύπτεται απο

παραπάνω απο μία κεραίες?

Ισχύει η θεωρία του frequency reuse,όπου χωρίζουμε το χώρο σε θεωρήτικές κυψέλες

και οι γειτονικές περιοχές παίζουν σε διαφορετικά κανάλια για μείωση θορύβου,και για

bandwidth efficiency usage?

Η είναι πιο σωστή τακτική να χρησιμοποιούμε παντού το ίδιο channel ,

επειδή κατα την κίνηση των χρηστών στο χώρο δεν θα έχουμε handoff απο την αλλαγή

του channel σε γειτονική κυψέλη?

Δημοσ.

To handoff δεν το γλυτωνεις εκτος αν τα βαλεις ολα σε bridge mode. Που και παλι αν δεν απατωμαι θα εχεις handoff κατα την μετακινηση σου (μεχρι το client να αντιληφθει πως πρεπει να μεταπηδησει απο το ενα AP στο αλλο), ας με διορθωσει καποιος εδω αν εχω λαθος.

Κατα τ'αλλα ισχυει η θεωρια που λες κανονικα. Ιδανικο ειναι τα κοντικα AP να παιζουν σε διαφορετικα καναλια και μαλιστα σε αποσταση. Ασφαλης αποσταση καναλιων ειναι τα 5, ωστε να αποκλεισεις 100% ενδεχομενο παρεμβολων και πτωσης αποδοσης.

Δηλαδη 3 κοντινα AP, το ιδανικο ειναι να παιζουν στα καναλια 1/6/11 το καθενα. Ολα αυτα σε ιδανικες συνθηκες που χωροταξικα σε παιρνει να δημιουργησεις τετοιες αποστασεις στις συχνοτητες, αλλα και που δε σε επηρεαζουν εξωτερικοι παραγοντες. Αλλιως αρχιζεις και στριμωχνεις καναλια. Πχ αν μιλαμε για μια εγκατασταση σε οροφους, τα πραγματα περιπλεκονται και αρχιζουν οι θυσιες. Διοτι πρεπει να κρατησεις αποστασεις απο τα διπλανα AP, αλλα πρεπει να κρατησεις αποστασεις και απο τα κοντινα πανω και κατω AP ταυτοχρονα.

extra tips:

-Απεφυγε τη χρηση των καναλιων 12-13

-Αφου στησεις ενα προσχεδιο για τα καναλια που θα παιξει το καθε AP καλα ειναι να κανεις ενα σκαναρισμα σε ολους τους χωρους να δεις τι παιζει με εξωτερικες παρεμβολες. Διοτι αν σε ενα δωματιο που εχεις σκοπο να δουλεψεις στο καναλι 1 πιανει καποιο εξωτερικο δικτυο καμπανα στο ιδιο καναλι, τοτε αλλαζει ολος ο σχεδιασμος και περιοριζονται οι επιλογες σου (διοτι αυτο το AP θα πρεπει να παιξει απο καναλι 6 και πανω).

Δημοσ.

To handoff δεν το γλυτωνεις εκτος αν τα βαλεις ολα σε bridge mode. Που και παλι αν δεν απατωμαι θα εχεις handoff κατα την μετακινηση σου (μεχρι το client να αντιληφθει πως πρεπει να μεταπηδησει απο το ενα AP στο αλλο), ας με διορθωσει καποιος εδω αν εχω λαθος.

Κατα τ'αλλα ισχυει η θεωρια που λες κανονικα. Ιδανικο ειναι τα κοντικα AP να παιζουν σε διαφορετικα καναλια και μαλιστα σε αποσταση. Ασφαλης αποσταση καναλιων ειναι τα 5, ωστε να αποκλεισεις 100% ενδεχομενο παρεμβολων και πτωσης αποδοσης.

Δηλαδη 3 κοντινα AP, το ιδανικο ειναι να παιζουν στα καναλια 1/6/11 το καθενα. Ολα αυτα σε ιδανικες συνθηκες που χωροταξικα σε παιρνει να δημιουργησεις τετοιες αποστασεις στις συχνοτητες, αλλα και που δε σε επηρεαζουν εξωτερικοι παραγοντες. Αλλιως αρχιζεις και στριμωχνεις καναλια. Πχ αν μιλαμε για μια εγκατασταση σε οροφους, τα πραγματα περιπλεκονται και αρχιζουν οι θυσιες. Διοτι πρεπει να κρατησεις αποστασεις απο τα διπλανα AP, αλλα πρεπει να κρατησεις αποστασεις και απο τα κοντινα πανω και κατω AP ταυτοχρονα.

extra tips:

-Απεφυγε τη χρηση των καναλιων 12-13

-Αφου στησεις ενα προσχεδιο για τα καναλια που θα παιξει το καθε AP καλα ειναι να κανεις ενα σκαναρισμα σε ολους τους χωρους να δεις τι παιζει με εξωτερικες παρεμβολες. Διοτι αν σε ενα δωματιο που εχεις σκοπο να δουλεψεις στο καναλι 1 πιανει καποιο εξωτερικο δικτυο καμπανα στο ιδιο καναλι, τοτε αλλαζει ολος ο σχεδιασμος και περιοριζονται οι επιλογες σου (διοτι αυτο το AP θα πρεπει να παιξει απο καναλι 6 και πανω).

Σαφώς το handoff για αλλαγή κεραίας δεν το γλιτώνω το ερώτημα ήταν αν είναι μεγαλύτερο εξαιτίας της αλλαγής καναλιού.

Η απορία μου είναι σχετικά με δίκτυο το οποίο είναι ήδη στημένο με αυτό τον τρόπο και μου γεννήθηκε η παραπάνω απορία

προσώπικά δεν έχω πρακτική εμπειρία σχετικά με το στήσιμο ενός ασύρματου δικτύου,μόνο με όσα θεωρητικά γνωρίζω απο τις σπουδές μου.

Ωστόσο το δίκτυο λειτουργεί στημένο έτσι αρκετό καιρό απλα υποθέτω δεν είναι βέλτιστος σχεδιασμός.Οι απαιτήσεις των τελικών χρήστών είναι σχετικά με λειτουργίες telnet,printer sharing και για φωνή μέσα απο VOIP συσκευές ωστόσο παρόλο που είναι ετσι στημένο δέν έχει προκύψει κάποιο παράπονο.

Όταν ρώτησα το άτομο που είχε ασχοληθεί με το στήσιμο του δικτύου μου απάντησε ότι επιλέχθηκε το ίδιο κανάλι

ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία μέσω των VOIP συσκευών εξαιτίας της κίνησης των χρηστών.(ωστόσο δεν φάνηκε να γνωρίζει σχετικά με frequency reuse και τα σχετικά.)

Ίσως ένας πρόχειρος τέτοιος σχεδιασμός μπορεί να μην απασχολεί κάποιον απο τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετές

απαιτήσεις σε bandwidth συχνά.

Δημοσ.

Για τη χρηση που λες δυσκολο να βρεθει προβλημα εκτος αν γινεται κυριολεκτικα της παρεμβολης το καγκελο.

Το handoff ειναι θεμα της client συσκευης ποσο θα διαρκεσει. Πρεπει να καταλαβει οτι δεν εχει δικτυο πανω της και αμεσως να επιχειρησει συνδεση με οποιο γνωστο δικτυο πιανει. Εξαρταται απτο client.

Πιθανως ομως αν ειναι ηδη σε λειτουργια bridge (η λειτουργια bridge δουλευει αναγκαστικα με τα AP στο ιδιο καναλι) να κερδιζει σοβαρο χρονο στο handoff. Νομιζω για τη συγκεκριμενη χρηση που γινεται στο δικτυο, ειναι η βελτιστη επιλογη το bridge που αποσο καταλαβαινω εχει στησει ο προηγουμενος.

Δημοσ.

αν και δεν διαβασα ολο το θεμα απλα να γραψω και εγω κατι.αν αποφασισεις τελικα να χρησιμοποιησεις καποια καναλια πχ 1 ,6 ,11 αλλα εχεις και 3000 αλλα καναλια και σου κανουμε προβλημα μπορεις να αγορασεις φιλτρα.μπαινουν στο access point(τα πουλανε ετοιμα για καθε συχνοτητα) τα οποια κανουν reject ολες τις αλλες συχνοτητες και αφηνουν να περασει μονο αυτη που ειναι το φιλτρο πχ 6.αλλα αν χρειαστει να αλλαξεις καναλι θα εχεις θεμα.εκτος αν παρεις για ολες τις συχνοτητες αλλα ερχονται ακριβα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...