veteranos123 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2012 Σε λίγο καιρό θα αγοράσω έναν σκληρό δίσκο από ένα συμφουριτή από εδώ.Η κατάσταση του δίσκου είναι 100%.το ερώτημά μου είναι πως μπορώ να προστατέψω τον δίσκο από bad sector κλπ που μπορούν να του κάνουν ζημία.Μέχρι τώρα μου έχει ένας seagete 80g και πάει για φούντο και ένας Maxtor 80g.επίσης στον maxtor έχω υψηλές θερμοκρασίες π.χ τώρα έχει 52 βαθμούς.Κάπου διάβασα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να καταστρέψουν τον δίσκο.Μπροστά στο κουτί έχω κολλήσει με pattafix έναν 120cm ανεμιστήρα γιατί το κουτί μου παίρνει μόνο 80αριδες.Πως μπορώ να ρίξω τις θερμοκρασίες στον σκληρό και να προστατέψω τον καινούργιο από τειχών bad sector?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
TheELF Δημοσ. 13 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2012 Οι ~50° δεν είναι πρόβλημα για τον δίσκο,και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για την προστασία από τα bad sector εκτός από τα κλασικά, δηλαδή πάντα κανονικό τερματισμό και ένα ups καλό για προστασία από υπέρταση.
veteranos123 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουλίου 2012 Σορρυ για την καθυστέρηση.Άμα του κάνω συχνά defrag, scan με το antivarius κτλ δεν ωφελεί στο να μην δημιουργηθούν bad sector?Θα κάνω αυτά που είπες αλλά money για αγορά UPS δεν έχω.
TheELF Δημοσ. 15 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2012 Άμα του κάνω συχνά defrag, scan με το antivarius κτλ δεν ωφελεί στο να μην δημιουργηθούν bad sector? Άμα είναι έχε τον και αποσυνδεδεμένο οκ η χρήση μπορεί αν προκαλέσει bad sector αλλά μιλάμε για πααααααααααααααααααααααρα πολύ χρήση.
antonl Δημοσ. 15 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2012 Όχι αυτά που πες δε βοηθάνε. Αν είναι να επηρεάσουν κάπως τον δίσκο, πιο πιθανόν είναι να του κάνουν κακό παρά καλό λόγω του stress που του προκαλούν (αυξημένα reads, αυξημένη θερμοκρασία). Σε αμελητέο βαθμό όμως.
washcloud Δημοσ. 15 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2012 Σορρυ για την καθυστέρηση.Άμα του κάνω συχνά defrag, scan με το antivarius κτλ δεν ωφελεί στο να μην δημιουργηθούν bad sector? ...είναι σα να λες "αν τρώω καλό πρωινό και φυτικές ίνες και πίνω πολύ νερό, δεν με βοηθάει στο να προστατευτώ από AIDS;". Όσο για την θερμοκρασία, δεν είναι και τραγικοί οι 52, αλλά αν θές στρίμωξε έναν 120άρη ανεμιστήρα κάπου μέσα στο κουτί, απλά να φυσάει προς τους δίσκους, και θα κατέβει λίγο.
veteranos123 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 ...είναι σα να λες "αν τρώω καλό πρωινό και φυτικές ίνες και πίνω πολύ νερό, δεν με βοηθάει στο να προστατευτώ από AIDS;". Όσο για την θερμοκρασία, δεν είναι και τραγικοί οι 52, αλλά αν θές στρίμωξε έναν 120άρη ανεμιστήρα κάπου μέσα στο κουτί, απλά να φυσάει προς τους δίσκους, και θα κατέβει λίγο. Με φόβισαν σε άλλο forum στο οποίο μου είπαν ότι είναι πάρα πολύ μεγάλοι βαθμοί για σκληρό και ότι αυτό φταίει που έπαθα τα bad sector.Ευχαριστώ όσους βοήθησαν.
washcloud Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Με φόβισαν σε άλλο forum στο οποίο μου είπαν ότι είναι πάρα πολύ μεγάλοι βαθμοί για σκληρό και ότι αυτό φταίει που έπαθα τα bad sector.Ευχαριστώ όσους βοήθησαν. ...κοίτα : Κατ' αρχάς, οι ίδιες οι εταιρίες ορίζουν ως "ασφαλές όριο", τους 50. Το οποίο δε σημαίνει όμως ότι πάνω από 50, έρχεται η καταστροφή. Έχω εμπειρία από εξωτερικούς δίσκους που τους καλοκαιρινούς μήνες δουλεύουν συνεχώς κοντά στους 60 για τουλάχιστον 3 χρόνια, και είναι αψεγάδιαστοι. Όσο για τους bs, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά από τι προκλήθηκαν στον δικό σου. Οι υψηλές θερμοκρασίες ΙΣΩΣ και να είναι λόγος που συμβάλλει/συνέβαλε στην δική σου περίπτωση, αλλά με τίποτα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί "α έχεις πάνω από 50 βαθμούς - γι' αυτό και οι bs". Κι αν το κάνει, ας πούμε ότι δεν ξέρει ακριβώς τί λέει... Γενικά πάντως, οι bs εμφανίζονται "λόγω ποιότητας κατασκευής", για να το πω χοντρικά. Κι αν το θες κι αλλιώς, ας πούμε "θέμα τύχης" είναι, υπό την έννοια πως ό,τι και να κάνει κανείς = χαμηλές θερμοκρασίες, UPS με σταθεροποιητή τάσης, γενικά προσεκτική συμπεριφορά στο μηχάνημα,,,,"αν είναι να βγάλουν bs, ΘΑ βγάλουν"....
veteranos123 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Ευχαριστώ παιδιά.Κοιτάω μήπως μετά το καλοκαίρι πάρω κανένα UPS
washcloud Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 ...το UPS πάντως, αυτό που ΣΙΓΟΥΡΑ προσφέρει, είναι να μην χάσεις κάτι που κάνεις στον υπολογιστή, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, καθώς σου δίνει λίγο χρόνο που κρατάει η μπαταρία ώστε να σώσεις αυτό που κάνεις. Τα καλά UPS που έχουν ΚΑΙ προστασία από υπέρταση (για την "σπάνια" περίπτωση που μια υπέρταση πχ ΜΕΤΑ από διακοπή ρεύματος σου κάψει διάφορα και όχι μόνο ή απαραίτητα σκληρό δίσκο (πρώτος υποψήφιος είναι το τροφοδοτικό συνήθως), κοστίζουν πάντως σχετικά ακριβά. Θέλω να πω, αν μπορείς οικονομικά να ανταπεξέλθεις στην αγορά UPS, δεν είναι δα και...κακό να πάρεις ένα, αλλά να θυμάσαι ότι είναι για συγκεκριμένες δουλειές το UPS, και κυρίως ΜΗΝ νομίζεις ότι σου εξασφαλίζει ότι ο δίσκος σου δεν θα πάθει ζημιά. Το μόνο που μπορεί να σε εξασφαλίσει, αναφορικά με τα ΑΡΧΕΙΑ έστω ενός δίσκου, είναι το να κρατάς συχνά αντίγραφά τους σε κάποιο άλλο μέσο (δίσκο ή έστω δισκάκια DVD/Blue Ray). Όσο για τον ίδιο τον δίσκο, το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι ΠΡΙΝ πάρεις έναν, να φροντίσεις να έχει τη μέγιστη δυνατή εγγύηση αντικατάστασης (πλέον, μόνο η σειρά Black της WD παρέχει 5χρονη εγγύηση αντικατάστασης. Οι άλλες εταιρίες ή μοντέλα, από 1αν μέχρι 2 χρόνια), κι ας είναι κατά περίπου κα'να 20άρι ακριβότεροι.
Aspidas Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 ...το UPS πάντως, αυτό που ΣΙΓΟΥΡΑ προσφέρει, είναι να μην χάσεις κάτι που κάνεις στον υπολογιστή, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, καθώς σου δίνει λίγο χρόνο που κρατάει η μπαταρία ώστε να σώσεις αυτό που κάνεις. Τα καλά UPS που έχουν ΚΑΙ προστασία από υπέρταση (για την "σπάνια" περίπτωση που μια υπέρταση πχ ΜΕΤΑ από διακοπή ρεύματος σου κάψει διάφορα και όχι μόνο ή απαραίτητα σκληρό δίσκο (πρώτος υποψήφιος είναι το τροφοδοτικό συνήθως), κοστίζουν πάντως σχετικά ακριβά. Θέλω να πω, αν μπορείς οικονομικά να ανταπεξέλθεις στην αγορά UPS, δεν είναι δα και...κακό να πάρεις ένα, αλλά να θυμάσαι ότι είναι για συγκεκριμένες δουλειές το UPS, και κυρίως ΜΗΝ νομίζεις ότι σου εξασφαλίζει ότι ο δίσκος σου δεν θα πάθει ζημιά. Το μόνο που μπορεί να σε εξασφαλίσει, αναφορικά με τα ΑΡΧΕΙΑ έστω ενός δίσκου, είναι το να κρατάς συχνά αντίγραφά τους σε κάποιο άλλο μέσο (δίσκο ή έστω δισκάκια DVD/Blue Ray). Όσο για τον ίδιο τον δίσκο, το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι ΠΡΙΝ πάρεις έναν, να φροντίσεις να έχει τη μέγιστη δυνατή εγγύηση αντικατάστασης (πλέον, μόνο η σειρά Black της WD παρέχει 5χρονη εγγύηση αντικατάστασης. Οι άλλες εταιρίες ή μοντέλα, από 1αν μέχρι 2 χρόνια), κι ας είναι κατά περίπου κα'να 20άρι ακριβότεροι. Αμάν! 10 μήνες περίπου που έχω τον 2TB External και δεν έχω UPS κυνδινεύω? Δεν θα αντέξω αν χάσω τις χιλιάδες συλλογές των MP3 (~45.000 tracks) που έχω μέσα
washcloud Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 ....μάλλον δεν κατάλαβες ακριβώς το ποστ μου : αυτό απ' το οποίο ΣΙΓΟΥΡΑ κινδυνεύει κανείς, σε σχέση με τα ΑΡΧΕΙΑ του, είναι από το να μην κρατάει αντίγραφα. Διότι τα UPS (και συγκεκριμένα αυτά που παρέχουν ΚΑΙ προστασία κατά της υπέρτασης και είναι "αλμυρούτσικα"), ναι μεν έχουν κι αυτά τον ρόλο τους ως προστατευτικοί μηχανισμοί, ΑΛΛΑ δεν (σε καμμία περίπτωση) εγγυώνται ότι οι σκληροί δεν θα πάθουν κάτι. Με άλλα λόγια : αν μπορείς να διαθέσεις τα ένα-δύο κατοστάρικα που έχει ένα UPS με προστασία κατά της υπέρτασης, παρ' το, καλό είναι, κακό δεν είναι - αλλά μην περιμένεις γανικά να μην πάθει κάτι ο σκληρός. Οι σκληροί άλλωστε έχουν διάφορους τρόπους να χαλάσουν "κι από μόνοι τους". Οπότε πιο πολύ να σε αποσχολεί η αγορά δίσκου για backup (τον οποίο να μην τον διατηρείς μάλιστα εντός του πισιού, αλλά να τον συνδέεις όποτε είναι να κάνεις νέα αντίγραφα, είτε είναι εσωτερικός, είτε εξωτερικός), παρά "ενός UPS"... Αν βέβαια στην περιοχή σου έχετε συχνά κοψίματα ρεύματος και ξέρεις περιπτώσεις γειτόνων να παραπανιούνται για καψίματα ηλεκτρικών συσκευών λόγω υπέρτασης κατα την επαναφορά της τάσεως, ε τότε ίσως όντως ο βασικότερός σου "εχθρός" να είναι το κάψιμο από υπέρταση (δίσκου, τροφοδοτικού, μητρικής - γενικά του υπολογιστή) και να ΕΧΕΙ νόημα "να τρέξεις να πάρεις ένα UPS με σταθεροποιητή τάσης".
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα