Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στα μέλη της "Αυπνίας". :-D

 

Απευθείας στο θέμα λοιπόν: Το λάπτοπ μου ψήνεται κυριολεκτικά. Σε σημείο που άμα το αφήσω αρκετή ώρα ανοικτό με επιδόσεις σχεδόν στο full (π.χ να βλέπω HD ταινιά στην τηλεόραση), να αρχίζει να μυρίζει έντονη καμένη μυρωδιά στο σαλόνι μου. Χωρίς ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗ , αν προσπαθούσα να τηγανήσω ένα αυγό πάνω στην κάρτα γραφικών (αυτή παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα), θα τα κατάφερνα επιτυχως, το πιστεύω. Απλά, επειδή έχω φουρνάκι στο σπίτι, λέω να κρατήσω κανά χρόνο ακόμη αυτό το gaming laptop και να χρησιμοποιώ κανονικά μαγειρικά σκεύη για το ψήσιμο φαγητού :rolleyes:

 

Για να ξεκαθαρίσω, δεν τίθεται πρόβλημα μέτρησης θερμοκρασίας. Έχω χρησιμοποιήσει άπειρα προγράμματα μέτρησης (speedfan, gpu-z, speccy) και όλα μου φανερώνουν το ίδιο αποτέλεσμα: Βαθμούς πύρινης λάβας στην κάρτα γραφικών κυρίως.

 

70 βαθμούς στο idle και γύρω στους 95 με 100 σε full stressing προγράμματα, πρωτού κλείσει ο υπολογιστής μόνος του για να προστατευτεί, λογικά κάπου στους 110.

 

Επεξεργαστής στους 60 βαθμούς idle και γύρω στους 80-85 σε full ισχύ.

 

Πριν κάποιος μου προτείνει να πάω να αγοράσω Stand-cooler, να αναφέρω πως ήδη έχω ένα που έδωσα μία περιουσία για να το πάρω (αλουμινένιο, Akasa με 2 μεγάλους ανεμιστήρες, ρύθμιση θέσης κλπ κλπ).

 

Όπως επίσης, έχω ανοίξει το λαπτοπ απο κάτω και έχω καθαρίσει κυριολεκτικά "ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΚΟΝΗ". (εννοείται πως το ανεμιστηράκι είναι πεντακάθαρο.) Απ 'τα νεύρα μου, είπα να αφήσω ανοιχτό το κάτω μέρος του λάπτοπ και να μην βάλω το κάλυμα, έτσι για να αερίζεται ακόμη καλύτερα.

 

Να πω την αλήθεια, δεν έιχε ιδιαίτερη σκόνη, γιατί μου έχει μείνει καλή συνήθεια απ' το παρελθόν , μια κάθε τόσο να το καθαρίζω.

 

Συνεχίζω. Το ανεμιστηράκι δουλεύει ΜΙΑ ΧΑΡΑ και πολύ γρήγορα μάλιστα, όπως δούλευε πριν σχεδόν μισή δεκαετία, όταν είχα αγοράσει το laptop .

 

Δεν φταίει ότι είναι καλοκαίρι. Το πρόβλημα το αντιμετώπισα από φέτος το χειμώνα. Δεν το έχω κάτω από τον ήλιο. Εδώ και περίπου μισή δεκαετία το έχω πάνω στο γραφείο μου.

 

Έτσι για να σας δώσω να καταλάβετε , μέχρι και κανονικό ανεμιστήρα έχω βάλει να φυσάει απευθείας πάνω του. Μέχρι και στην κατάψυξη το έχω βάλει για κανά τέταρτο, αλλά όταν το άνοιξα μετά και μπήκα στο speedfan (δηλαδή μιλάμε το πολύ για 1-2 λεπτά boot τα Windows), η θερμοκρασία ανέβηκε ξανά στα γνωστά idle επίπεδα.

 

Τι γίνεται επιτέλους? Έχω ακούσει για thermal paste αλλά κάνει τίποτα αυτό?

 

Το λάπτοπ μου

Δημοσ.

Ναι κάνει και θέλει αλλαγή αφού έχεις αυτά τα συμπτώματα και είναι και 5ετιας. Το φύσημα πολλές φορές δεν αρκεί μπορεί να υπάρχει χνούδι που δεν φαίνεται μεταξύ ανεμιστήρα - ψήκτρα στην έξοδο.

Δημοσ.

Ε, δεν καθάρισα με απλό φύσημα αλλά με συμπιεζόμενο αέρα σε φιάλη. Ειμάι σχεδόν σίγουρος ότι δεν υπάρχει χνούδι στο ανεμιστηράκι ούτε στην ψύκρα, γιατί ξεβίδωσα τελειώς αυτά τα μέρη όταν τα καθάρισα και τα κοίταξα πολύ καλά πριν τα επανατοποθετήσω.

 

Το σύστημα απαγωγής θερμότητας είναι αυτά τα δύο μακρόστενα πορτοκαλιά χάλκινα που φεύγουν από το το ανεμιστηράκι-ψύκτρα και "κάθονται" πάνω στον επεξεργαστή και στην κάρτα γραφικών ε? Εγώ υποτίθεται πρέπει να βάλω thermal paste στο σημειο που έχει επαφή η κάρτα γραφικών/επεξεργαστής με τον χαλκό?

Δημοσ.

Εγώ υποτίθεται πρέπει να βάλω thermal paste στο σημειο που έχει επαφή η κάρτα γραφικών/επεξεργαστής με τον χαλκό?

 

& βέβαια,αν τα έβγαλες πρέπει πριν τα τοποθετήσεις να βάλεις θερμαγώγιμη πάστα

Προφανώς σε βρίσκω παντού σωστό, εκτός από το τελευταίο που μένει να μάθουμε αν μετά από πιθανή αφαίρεση δεν έβαλες πάστα.

Σε καλό σου μ'έκανες & γέλασα με το ποστ σου (όχι με το πρόβλημα βέβαια).

 

http://www.youtube.com/watch?v=9BjNESTTZjk&feature=related

Δημοσ.

Ε, δεν καθάρισα με απλό φύσημα αλλά με συμπιεζόμενο αέρα σε φιάλη. Ειμάι σχεδόν σίγουρος ότι δεν υπάρχει χνούδι στο ανεμιστηράκι ούτε στην ψύκρα, γιατί ξεβίδωσα τελειώς αυτά τα μέρη όταν τα καθάρισα και τα κοίταξα πολύ καλά πριν τα επανατοποθετήσω.

 

Το σύστημα απαγωγής θερμότητας είναι αυτά τα δύο μακρόστενα πορτοκαλιά χάλκινα που φεύγουν από το το ανεμιστηράκι-ψύκτρα και "κάθονται" πάνω στον επεξεργαστή και στην κάρτα γραφικών ε? Εγώ υποτίθεται πρέπει να βάλω thermal paste στο σημειο που έχει επαφή η κάρτα γραφικών/επεξεργαστής με τον χαλκό?

Ακριβώς αυτό αν δεν το έχεις ξανακάνει συμβουλέψου κανένα videaki στο tube για την ποσότητα κ τον τρόπο.. Η παρατήρηση για το απλό φύσημα ήταν για την γνώση όχι για εσένα.. Φαίνεται οτι κάνεις καλή δουλίτσα από τον τρόπο που το περιγράφεις.. ;)

Δημοσ.

Λοιπόν, μόλις πριν λίγο ήρθα σπίτι εξουθενωμένος και καταιδρωμένος, απο την "εξόρμηση μου" για αγορά της θρυλικής thermal paste . (Να φανταστείτε 2 μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων για Η/Υ εδώ κοντά στο σπίτι μου είχαν ξεμείνει από stock και έπρεπε να ψάξω πιο μακριά).

 

Τελοσπάντων, η ουσία είναι πως, 20 λεπτά πριν από αυτό το πόστ, τοποθετησα την thermal paste στα vital σημεια του λάπτοπ που αναφέραμε πιο πάνω.

 

Με ανοικτό το google chrome με 2 tabs και το speedfan, η θερμοκρασίες που μου δείχνει είναι οι εξής:

 

CPU --> 44

Hard Disk --> 43

GPU (aka ηφαίστειο mount Doom sto Lord of the Rings) --> 62

 

Θα μπω να βάλω καμια HD ταινιούλα ή να παίξω κανά παιχνιδάκι και θα γράψω τις θερμοκρασίες σε πλήρη ισχύ. Edit Incoming...

Δημοσ.

Κομπλέ. Στρέσαρε το λίγο & πες μας αποτελέσματα.

Ποια πάστα πήρες για την ιστορία; (τη πάστα φλόρα;grin.png)

Το νου σου στην τοποθέτηση της πάστας. Η μεγάλη δόση έχει αντίθετα αποτελέσματα. Αν έβαλες πολύ θα έχεις μεγαλύτερες θερμοκρασίες από όσο θα μπορούσες να'χεις με τη σωστή δόση (1 κόκος ριζιού συνήθως).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...