Προς το περιεχόμενο

ραδιοενισχυτης κλεινη

turboallani

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα εχω εναν sherwood rx4109 και πανω δυο ηχεια ibiza 150rms 300w

οταν δυναμωνω μου κλεινη ενω παλια με τα ιδια ηχεια ακομα και στο 50+ ηταν μια χαρα και τωρα στο 40

κλεινη... αυτο το φαινομενο αρχισε οταν πηγα να βαλω και αλλο ενα ζευγος ηχειων στη θεση των σπεακερ Β αλλα οταν τελικα εμαθα οτι το κυκλωμα δν εκλεινε με τις σωστη ωμικη αντισταση τα βγαλα και αφησα αυτα που ειχα στην αρχη ... αλλα μολις ανοιγω εχω αυτο το [προβλημα εβγαλα και το καπακι δεν βλεπω τιποτα καμενο...EΠΙΣΗΣ να σημειωσω πως και να αποσυνδεσω τα ηχεια απ μπροστα δηλαδη να μην πεζει τιποτα και τον ανοιξω μια κλεινη αμα φτασει στο μαχ και αμα το ξανακανω μπορει και να μην κλησει δηλαδη πριν τον ειχα επι μια ωρα στο μαχ χωρις να παιζει κατι και δεν ειχε κλησει ενω τωρα το κανα παλι και μ κλεισε μολις εφτασε στο μαχ..και τωρα αρχισα να παρατηρω οτι το παθαινει στις ψηλες...

ακουω πιθανες λυσεις..ευχαριστω

Διαβασα εδω που λενε προβληματα γι αυτο το μοντελο http://www.fixya.com/support/p519070-sherwood_rx_4109 οτι πρεπει να ναι το τρανζιστορ εξοδου τι λετε?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To oτι κλεινει σημαινει οτι ενεργοποιειται το κυκλωμα προστασιας του για να μην καει.

Το οτι ενεργοποιειται αυτο το κυκλωμα σημαινει οτι υπερθερμενεται.

Το οτι υπερθερμενεται σημαινει οτι τον διαρεει παραπανω ρευμα απο οσο αντεχει και παραλληλα δεν ψυχεται οσο χρειαζεται.

Το οτι τον διαρεει παραπανω ρευμα απο οσο αντεχει σημαινει οτι παιζεις σε εντασεις τις οποιες, τουλαχιστον τωρα το καλοκαιρι με την ζεστη, δεν μπορει να τις αντεξει για αρκετη ωρα.

Αρα, ή παιρνεις αποφαση να παιξεις σε χαμηλοτερες εντασεις, εκει που δε σβηνει ή τον πετας και πας για αλλον.

Τωρα απο θεμα λεπτομερειων:

1. Οι ψηλες συνηθως ειναι απο τις πιο δυσκολες συχνοτητες για εναν φθηνο ενισχυτη. Ειναι οι πρωτες συχνοτητες που θα αποδωσει με παραμορφωση αν ζοριστει.

2. Αν συνδεσες ηχεια με λαθος ωμικες αντιστασεις και τα εβαλες να παιξουν δυνατα πιθανως να εχεις κανει ηδη ανεπανορθωτη ζημια στον ενισχυτη και βαση οσων λες αυτο κρινω ως πιθανοτερο.

3. Ο ενισχυτης σου ουτως η αλλως ειναι φθηνιαρικος αρα μην περιμενεις πολλα, ειδικα αν του εβαλες χαμηλη εμπεδηση+πολυ ρευμα (υψηλη ενταση). Τωρα εχει και καυσωνα οποτε τρεις χειροτερα...

Σε καθε περιπτωση οσο θα παραμενεις με αυτον τον ενισχυτη ΠΡΟΣΕΧΕ πολυ τα ηχεια σου, μην τα καψεις και αυτα. Που σημαινει παιζε χαμηλα, κι εκει που ακους παραμορφωμενο ηχο εστω και ελαχιστα, κατευθειαν μειωνε ενταση γιατι αλλιως παιζεις με τη φωτια να μαζεψεις και τα ηχεια στο χερι.

Παντως στα ξαναεξηγησαμε σε αλλο δικο σου τοπικ, αρκετα ατομα, αλλα οι προσπαθειες μας και οι προειδοποιησεις μας μαλλον δεν ευοδωθηκαν...

http://www.insomnia.gr/topic/443358-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/page__p__4689244#entry4689244

φιλε τα ηχεια πρεπει να μου την εκαναν την ζημια που εβαλα αλλα τωρα τα βγαλα παραμορφωση δεν εχω ουτε στις ψηλες εντασεις.. απλα κλεινη.... παλια δεν το κανε δεν ξερω αν ειναι απ τν ζεστη γιατι του χω βαλει και πανω μια ανεμιστυρα εγω πιστευω ειναι κατι με τα tranzistor που νομιζω πως αλλαζωνται...

Να τον παω σ εναν ειδικο να τον κοιταξει ?

Καλα τα λεει ο φιλος MiDi_MiLiZ απλα για την ιστορία μερικές διορθώσεις στις λεπτομεριες που αναφέρει.

Σε ενα ενισχυτη οι συχνότητες που απαιτούν το μεγαλυτερο ρευμα ειναι οι χαμηλες (μπασο). Το οτι του κανουν παραμόρφωση οι υψηλές υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα στο στάδιο εξόδου η και στην πλακέτα αυτου.

Θέλει γενικά να τον δει καποιος ηλεκτρονικός. Εχω ανοιξει παλαιότερα εναν και θυμάμαι το εσωτερικό του. Εχει εναν απλό μετασχηματιστή (οχι torodial) και θυμάμαι γελούσα με τις ποταπές ψήκτρες που ειχε και τα δυο μικρα πυκνωτακια στο στάδιο τροφοδοσιας. Βεβαια για την τιμη του δεν μπορει να περιμένει κανεις τίποτα παραπάνω. Το συστημα ψυξης του γενικα θελει βελτιωση. Τα καλοκαιρια να του βαζεις ενα μικρο ανεμιστήρακι 220v επανω απο τις γρίλιες του. Κακο δεν θα εκανε να μπουν και 2 πυκνωτες μεγαλύτερης χωρητικοτητας. Θα του εδινε περισσοτερο αερα.

Η ζημια δεν ειναι ανεπανόρθωτη καθως εαν ειναι τα τρανζίστορ ισχύος αλλάζουν ευκολα και ειναι φθηνά. Φοραει τα 2SD1510 2SB2510 τα οποια τα βρισκεις και με τον υποκωδικο NTE261.

Γενικα η συνταγή που παιζεις ειναι ολη λαθος. Μικρος ενισχυτής, μεγαλα ηχεια και τον ενισχυτη να δουλεύει στα ορια. Ετσι και στεγνώσει το μικρο του τροφοδοτικό και σου στειλει DC ρεύμα στα μεγαφωνα θα τα κλαις. (Και το καμένο πηνίο μεγαφώνου βρωμαει πολυ ασχημα....)

φιλε με τν πρωτη ευκαιρια θα παρω αλλον...

τι λες να πω στον μαστορα να μου αλλαξει τουσ πουκνωτες που ειπες?

επισης ανεμιστυρα του χω βαλσει σαν αυτα που εχουν το πσ αλλα θελω να πω στον τεχνικο να μου το συνδεσει ωστε να αναβει με τον ενισχυτη και αλλη μια απορια ειναι αν πρεπει να βαζει αερα η να βγαζει...

Ευχαριστω και γω για τρανζιστορ εξοδου διαβασα και ελπιζω να μην παει πανω απ 20 ευρω

Εαν τον θες απλά λειτουργικό, εφοσον θα παρεις αλλον, άλλαξε μονο οτι εχει χαλασει. Το καθε τρανζιστορ εχει 3 με 4 ευρω. Τωρα αμα εχουν θέμα ολα (που το αποκλείω) θα το ξεπεράσεις το ποσό που λες. Βαλε και την αμοιβή του ηλεκτρονικού.

Τωρα αμα θες να τον κρατήσεις καλο θα ηταν να μπουν και 2 πυκνωτές μεγαλύτερης χωρητικότητας για να εχει περισσότερα αποθεματα ισχύος σε περιπτωση που τα χρειαστεί στιγμιαία. Καλο εφοσον τον πιέζεις. Οι καλοι και μεγαλοι πυκνωττες μπορει να σου πανε 25 με 30 ευρω το ζευγος. Μπορεις ομως να το παραλήψεις καθως το αποτέλεσμα θα ειναι ναι μεν υπαρκτο αλλα οχι σε τοσο μεγαλο βαθμο, εαν δεν ψαχνεσαι τοσο. Εσυ κρινεις.

Ανεμιστήρα αστο ετσι. Η παρε εναν με 220v και βαλε τον στην πριζα με ενα διακοπτη. Μην τον βαλεις μεσα στον ενισχυτη. Καλύτερα εξωτερικό να παιρνει συνεχώς φρεσκο κρυο αερα απο εξω και να τον στελνει μεσα στο εσωτερικο του ενισχυτη. Το ζητούμενο ειναι να κρυώνουν οι ψυκτρες των τρανζιστορ που βρίσκονται λίγο πισω απο την οθόνη του.

Εάν παίζουν και τα 2 ηχεία (άσχετα αν κλείνει από κάποιο όριο και πάνω) δοκίμασε άλλα ηχεία.Εάν δεν έχεις δοκίμασε τα μόνα τους εναλλάξ.Θεωρώ απίθανο να δουλεύει ενισχυτής με καμμένα τρανζίστορ...Πιθανότερο είναι να έχει καεί κάποιο μεγάφωνο η κροσόβερ.

• Like 1

Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι καμμενο το τρανζιστορ αλλα μπορει και να εχει διαρροή. Αυτο το δοκιμαζουμε οταν ειναι εκτος με μετρησεις μεταξυ B - C - E. Αναλογα εαν ειναι NPN η PNP. Μπορει μεχρι αλλοίωση στην απόδοση του να εχει. Αναλογα το φορτο που εφαγε και τις θερμοκρασιες που ανεπτυξε.

Τα relay οπλιζουν μετα απο μια ταση και ανω. Στα χαμηλα ενα τρανζιστορ που σφαλει μπορει να μην δημιουργεί τη σωστη διαφορα δυναμικου. Οταν ομως τα ρευματα ανεβουν τοτε ειναι λογικο. Περαν αυτου ποτε τα τρανζιστορ δεν χαλανε με τον ιδιο τροπο.

Το μηχανημα γενικα πρεπει να παει σε τεχνικο. Τωρα να κατσουμε να λυσουμε την βλαβη απο εδω δεν εχει νοημα. Ειναι πολλες οι παραμετροι οι οποιες μπορεινα οδηγουν σε αυτο το πρόβλημα, σχετιζομενες απο τα τρανζιστορ μεχρι σταδια τροφοδοσιας κτλ. Δεν νομιζω οτι ειναι το κατάλληλο φορουμ να το σηζητησουμε. Αν ο φιλος ηταν ηλεκτρονιος να το ψαχναμε να τον βοηθήσουμε.

Τα crossover των ηχειων εαν ηταν ελλατωματικα θα ειχαν θεμα σε ολο το φασμα της εντασης και οχι μονο στα ψηλα. Καλο ειναι βεβαια να κανει την δοκιμη που λες.

• Like 1

Δε θέλω να το παίξω έξυπνος ούτε και να προσβάλω κάποιον αλλά επιμένω ότι με προβληματικό τρανζίστορ εξόδου δεν υπάρχει περίπτωση να οπλίσει relay προστασίας και να παίζει κανονικά μέχρι να κλείσει.Εκτός αν το relay είναι είναι εκτός κυκλώματος και ο ήχος όταν οπλίζει είναι για ψυχολογικούς λόγους(καλό ε;) οπότε και ο ενισχυτής είναι για τα πανηγύρια και δε χρειάζεται να κάνει τίποτα παραπάνω από το να τον στείλει στην ανακύκλωση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καμία παρεξηγηση. Αλλωστε δεν ειμαι επαγγελματιας ηλεκτρονικος. Ασχολουμαι ομως αρκετα και εχω πετυχει πολλες παραδοξες περιπτωσεις και παρα πολλα ''πανυγηρια''. Εαν δεν μπει σε καποιο εργαστηριο δεν προκειται να μαθουμε ποτε. Αλλωστε ο ενισχυτης δεν ξεπερνα τα 150 ευρω. Μην περιμενεις πολλα. Εαν ειχες την δυνατοτητα να δεις το εσωτερικο του θα καταλαβαινες...

Επεξ/σία από graphist83

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...