Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το έχεις δει το Planet of the Apes του 2001??

ναι... επειδη ημουν 7 χρονων τοτε, ειχα εφιαλτες αφου το ειδα

η μανα μου και ο πατερας μου, μου ελεγαν οτι εχει χαλασει το κρεβατι μου κλπ κλπ, κουκετα ηταν. ακομα ειναι δηλαδη

και κοιμονουν στον καναπε για κανα 7αρι μερες. μεχρι που τους ξεχασα τους εφιαλτες. εκλαιγα να φανταστεις σαν τρελος

• Super Moderators
Δημοσ.

Wait..what?

again...what...????

κλασικός skiabox :P

μαζί με Luxx και polaki21 συμπληρώνουν την τριάδα :-D

• 10 μήνες μετά...
Δημοσ.

Μιας και είμαι καινούργιο μέλος, είπα να κάνω το ντεμπούτο μου, δημοσιεύοντας μία κριτική για την ταινία "Η Εξέγερση του Πλανήτη των Πιθήκων". Την έγραψα τον Απρίλιο και την δημοσίευσα στο blog μου την ίδια μέρα.

Την ταινία αυτή την διάλεξα τυχαία, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα απ' την αφίσα, και χωρίς να διαβάσω κάποια περίληψη της υπόθεσης ή να έχω κάποια ιδέα για τους ηθοποιούς, την νοίκιασα για να δω περί τίνος πρόκειται.

Την είδα το επόμενο πρωί, ενώ μετά έπρεπε να γράψω ένα διαγώνισμα, και πραγματικά την απόλαυσα. Η ταινία αυτή, είναι ένα remake κάποιων ταινιών που είχαν ίδιο τίτλο, και παρεμπιπτόντως δεν έχω δει. Οι ηθοποιοί είναι γνωστοί σε όλους τους σινεφίλ, καθώς τους γνωρίζουμε από ταινίες που έχουν κάνει πάταγο, όπως Spiderman, Harry Potter, Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και Slumdog Millionaire.

Σπάνια εντυπωσιάζομαι από περιπέτειες με ειδικά εφέ, γιατί τις θεωρώ φτηνές, και συνήθως δεν μπαίνω στον κόπο να δω, αλλά πραγματικά αυτή η ταινία μου κίνησε το ενδιαφέρον μόλις από τα πρώτα 10 λεπτά. Ο Will, είναι ένας νεαρής ηλικίας επιστήμονας στο San Francisco και προσπαθεί να βρει μια θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, από την οποία πάσχει ο πατέρας του, κάνοντας πειράματα σε πιθήκους. Πολλοί πίθηκοι πεθαίνουν και υποφέρουν από την εταιρία που χρηματοδοτεί τα πειράματα. Ο Will μένει σε ένα σπίτι με τον άρρωστο πατέρα του και μετά από κάποια γεγονότα, ξαφνικά βρίσκεται συγκάτοικος με έναν πίθηκο από το εργαστήρι της εταιρείας του, τον οποίο βαφτίζει Cesar.

Αξίζει να σημειώσω ότι τον Cesar υποδύεται ο ηθοποιός που έχει τον ρόλο του Gollum στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του King Kong στην ομώνυμη ταινία (Andy Serkis). Το παίξιμο του είναι καταπληκτικό, και στην συγκεκριμένη ταινία έχει μπει στο πετσί του ρόλου.

Ο Cesar, όμως, αποδεικνύεται ιδιοφυία, καθώς έχει γεννηθεί από μία μητέρα στην οποία είχε διενεργηθεί πείραμα για την θεραπεία του Αλτσχάιμερ. Έπειτα από μία σειρά αναπάντεχων γεγονότων, όμως, ο πίθηκος βρίσκεται φυλακισμένος μαζί με άλλους πιθήκους, οι οποίοι δε του συμπεριφέρονται όπως του αρμόζει. Και τότε ο Cesar βάζει το μυαλό του να δουλέψει…

Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι ο ήρωας μας, εκεί στην φυλακή βρήκε έναν επίσης κάπως έξυπνο πίθηκο, που γνώριζε τη νοηματική σαν αυτόν, ο οποίος ήταν απαισιόδοξος για το αν οι πίθηκοι μπορούν να καταφέρουν κάτι ακόμα και ενωμένοι, αφού τους θεωρεί ηλίθιους. Η καταπίεση πάντα οδηγούσε τους ανθρώπους σε εξεγέρσεις, και οι πίθηκοι είναι πολύ κοντά στους ανθρώπους... (ή καλύτερα οι άνθρωποι είναι πλέον πολύ κοντά στους πιθήκους).

Εντός ολίγων ημερών όμως, ο gadfly που μόλις είχε δει την ταινία, μου πρότεινε να την πάρω, γιατί του έκανε εντύπωση, αλλά εγώ την είχα ήδη δει, και πρόσφατα μάλιστα. Έπειτα μου περιέγραψε τι αυτός κατάλαβε από την ταινία αυτή και συμφωνώ απόλυτα, γι αυτό και θα παραθέσω τα λόγια του.

«Σε όσους έχουν δει την ταινία ή πρόκειται να την δουν, ας βάλουν στην θέση των πιθήκων την εργατική τάξη του σήμερα και ας καταλάβουν ότι η εργατική τάξη ακριβώς όπως οι πίθηκοι πρέπει να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει και η μόνη λύση είναι η σωστή μόρφωση και η εκπαίδευση. Όχι από σχολεία και ειδικούς ή από φωστήρες, αλλά από βιβλία και ο ένας από τον άλλον. Η κάθε μορφή τέχνης και γνώσης θα είναι το «αέριο» μας, ο ένας από τον άλλο θα είναι η άμεση και ουσιαστική κοινωνικότητα που μας λείπει. Μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σωστά όλα όσα προσφέρει ο καπιταλισμός εναντίον του, χωρίς να πέσουμε στις παγίδες του (π.χ. ατομικότητα).»

Πέρα από το επαναστατικό μήνυμα, το οποίο είναι το πιο σημαντικό, έχει επίσης οικολογικά και αντιρατσιστικά μηνύματα, ενώ το μήνυμα για τα πειράματα σε ζώα είναι το πιο ευδιάκριτο, γιατί ναι μεν χρειάζονται πειραματόζωα για να μην γίνονται πειράματα σε ανθρώπους, αλλά και τα ζώα είναι επίσης ζωντανά πλάσματα και πρέπει να τα σεβόμαστε. Το θέμα είναι να βρούμε την χρυσή τομή, χωρίς όμως ηθικολογίες, αλλά και χωρίς να έχουμε γνώμονα το κέρδος.

Εν τέλει, ο σκηνοθέτης συνδυάζει περιπέτεια, δράμα και σε αρκετά σημεία, όπως με τον πατέρα του Will και τις εκφράσεις των ανθρώπων, κωμωδία. Τα αληθοφανή εφέ είναι το κερασάκι στην τούρτα. Σε αυτήν την ταινία, η αδρεναλίνη κορυφώνεται, συγκινείσαι σε αρκετά σημεία και έχεις χρόνο για να νιώσεις τους ήρωες. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Ευχαριστώ τον gadfly, για τις συμβουλές που μου έδωσε, ώστε αυτό το review να γίνει όσο καλύτερο μπορούσα να το κάνω.

Link από το blog μου δεν δημοσιεύω, σε περίπτωση που απαγορεύεται. Περιμένω τα σχόλια σας, όχι μόνο για την κριτική, αλλά και για την ταινία γενικώς, που όπως θα διαπιστώσατε και μόνοι σας, μου άρεσε πολύ!

• Moderators
Δημοσ.

Κατ' αρχήν καλως ήρθες.

Κάποια πρώτα σχόλια:

- Την ταινία δεν την έχω δει. Υποθέτω ότι αναφέρεσαι σε αυτή του 2011, Rise of the Planet of the Apes (http://www.imdb.com/title/tt1318514/). Καλό θα ήταν να το διευκρινίζεις κάπου εξ'αρχής, γιατί υπήρξαν πολλές με Πλανήτη Πιθήκων και ο ελληνικός τίτλος από μόνος του δεν βοηθάει.

- Επίσης για εκείνη την ταινία του 2011, υπάρχει ήδη θέμα στο forum εδώ:Rise of the Planet of the Apes (2011)

- Δεν έχω προχωρήσει να διαβάσω την κριτική σου γιατί την ταινία δεν την έχω δει, και δεν ξέρω αν θα διαβάσω spoilers ή όχι. (υποθέτω πως όχι εφόσον δεν έχεις χρησιμοποιήσει spoiler tags, αλλά πάλι είσαι νέο μέλος και μπορεί να μην γνωρίζεις αυτόν τον "κανόνα" ). Οπότε καλό είναι να αναφέρεις ρητά στην αρχή της κριτικής σου (πριν το quote) αν θα μπεις σε spoilers ή όχι, -και αν έχεις τέτοια spoiler, ακόμα καλύτερα θα είναι να χρησιμοποιήσεις τα σχετικά spoiler tags.

- Τέλος, θα με ενδιέφερε προσωπικά, να ξέρω πως συγκρίνεται ή σχετίζεται με τις παλιές ταινίες (αν τις έχεις δει) ή με την προηγούμενη που σκηνοθέτησε ο Tim Burton (?).

Δημοσ.

Κατ' αρχήν καλως ήρθες.

Κάποια πρώτα σχόλια:

- Την ταινία δεν την έχω δει. Υποθέτω ότι αναφέρεσαι σε αυτή του 2011, Rise of the Planet of the Apes (http://www.imdb.com/title/tt1318514/). Καλό θα ήταν να το διευκρινίζεις κάπου εξ'αρχής, γιατί υπήρξαν πολλές με Πλανήτη Πιθήκων και ο ελληνικός τίτλος από μόνος του δεν βοηθάει.

- Επίσης για εκείνη την ταινία του 2011, υπάρχει ήδη θέμα στο forum εδώ:Rise of the Planet of the Apes (2011)

- Δεν έχω προχωρήσει να διαβάσω την κριτική σου γιατί την ταινία δεν την έχω δει, και δεν ξέρω αν θα διαβάσω spoilers ή όχι. (υποθέτω πως όχι εφόσον δεν έχεις χρησιμοποιήσει spoiler tags, αλλά πάλι είσαι νέο μέλος και μπορεί να μην γνωρίζεις αυτόν τον "κανόνα" ). Οπότε καλό είναι να αναφέρεις ρητά στην αρχή της κριτικής σου (πριν το quote) αν θα μπεις σε spoilers ή όχι, -και αν έχεις τέτοια spoiler, ακόμα καλύτερα θα είναι να χρησιμοποιήσεις τα σχετικά spoiler tags.

- Τέλος, θα με ενδιέφερε προσωπικά, να ξέρω πως συγκρίνεται ή σχετίζεται με τις παλιές ταινίες (αν τις έχεις δει) ή με την προηγούμενη που σκηνοθέτησε ο Tim Burton (?).

Ευχαριστώ, καλώς σας βρήκα!

1) Ναι, σε αυτή του 2011 αναφέρεται.

2) Η αλήθεια είναι ότι έκανα μία αναζήτηση, αλλά δε βρήκα τίποτα και γι' αυτό το δημοσίευσα, μαζί με την κριτική μου βέβαια. Ειδάλλως δεν θα υπήρχε λόγος.

3) Σε καμία σωστή κριτική ταινίας δεν υπάρχουν spoilers! Συνεπώς, ούτε και στην δικιά μου. Παρόλα αυτά δεν ξέρω τι είναι τα spoiler tags που λες. Αν μπορούσες να μου εξηγήσεις...

4) Δεν τις έχω δει, αλλά έχω ακούσει ότι δεν είναι καλές - τουλάχιστον τόσο καλές όσο αυτή. Και, η εν λόγω ταινία, δεν είναι συνέχεια καμίας από τις προηγούμενες. Είναι κάτι το νέο. Κάτι που παλαιότερα θα ήταν αδύνατο να γυριστεί.

• Moderators
Δημοσ.

3) Σε καμία σωστή κριτική ταινίας δεν υπάρχουν spoilers! Συνεπώς, ούτε και στην δικιά μου. Παρόλα αυτά δεν ξέρω τι είναι τα spoiler tags που λες. Αν μπορούσες να μου εξηγήσεις...

Εδώ εξηγεί (στο 2ο bullet) τί είναι spoiler tags και πώς χρησιμοποιούνται:

Ανακοίνωση: Συμπληρωματικοί κανόνες της ενότητας «Κινηματογράφος»

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...