mcnikolas Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Προσπαθώ εδώ και πολλούς μήνες να βρω δουλειά στον τομέα της πληροφορικής. Έχω παρατηρήσει ότι στην αγορά εργασίας αν και υπάρχουν αγγελίες, είναι απίθανο για έναν απόφοιτο να έχει τα ζητούμενα προσόντα. Να μην σχολιάσω δε ότι το 99% θέλει έμπειρους προγραμματιστές με τουλάχιστον 5 χρόνια εμπειρία. Από όλες λοιπόν τις τεχνολογίες (JSP, ASP, Spring ...) τι είναι αυτό που θα μου προτείνατε να μάθω; Τι είναι αυτό που έχει περισσότερη ζήτηση; Ο λόγος που κάνω αυτήν την ερώτηση είναι ότι προσπαθώ μόνος μου να μάθω όσα περισσότερα γίνεται και να αποκτήσω κάποια σχετική εμπειρία. Δεν είναι δυνατόν όμως να μάθω όλες τις τεχνολογίες που υπάρχουν.
x_maras Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Επειδή αυτό που ψάχνεις είναι θέση για junior προγραμματιστή, το βρίσκω αδύνατο να βρεθεί κάποιος που να τα ξέρει "όλα". Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζεις προγραμματισμό (θεωρητικά) και 1-2 γλώσσες(πρακτικά). Σε αυτή τη περίπτωση είναι θέμα 1-2 εβδομάδων στη δουλειά, μαθαίνοντας τι σου χρειάζεται, για να μπορείς να δουλέψεις πάνω στα προβλήματά τους. Συμβουλή μου είναι μάθε μια γλώσσα καλά, φτιάξε 2-3 εφαρμογές για το portfolio σου και κάνε αιτήσεις. Απ' ότι έχω καταλάβει συνήθως ζητάνε περισσότερα μήπως και σταθούν τυχεροί και βρουν κάποιον .
defacer Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Διάλεξε μια γλώσσα που να έχει να κάνει με web (για να μάθεις και "παράπλευρα" πράγματα τα οποία θα τα αξιοποιήσεις μετά και σε άλλες περιπτώσεις) και ξεκίνα απο κει. Η PHP παρόλο που είναι τελείως σκατογλώσσα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για να βρεις πληρωμένη δουλειά γρηγορότερα. Αν θέλεις να προσανατολιστείς σε κάτι πιο "επιστημονικό" αλλά με σχετικά μικρότερη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης μπορείς εναλλακτικά να ασχοληθείς με Ruby ή C#. Όπως και να 'χει θα έχεις επιπλέον την ευκαιρία να ασχοληθείς και με Javascript (είτε παράλληλα είτε αργότερα, όπως προτιμάς) που είναι καλή φάση γιατί δε μοιάζει με οποιαδήποτε από τις παραπάνω. Εκτός από τη γλώσσα να θεωρείς δεδομένο ότι παράλληλα θα μάθεις και κάποιο από τα γνωστά web app frameworks αυτής (στην PHP κάτι σε Zend/CakePHP/Symfony/Yii, στη Ruby Rails, στη C# ASP.NET MVC).
mcnikolas Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, αφορμή για την κίνηση μου στάθηκε το γεγονός ότι διαβάζοντας για το MVC 3 "μπούκωσα" με πολύ παράπλευρη πληροφορία (δηλαδή από LINQ μέχρι Dependecy Injection που ακόμα προσπαθώ να την εμπεδώσω ). Πριν από μερικούς μήνες ασχολήθηκα με το Symfony Framework 1.4 και έμεινα κάγκελο. Ειδικά τα YAML files και το Doctrine είναι πανεύκολα και πανίσχυρα εργαλεία. Όμως παρατηρώ ότι τη php την χρησιμοποιούν για πιο απλά projects και έτσι δεν συνέχισα να ασχολούμαι. Θέλω να ασχοληθώ με κάτι ποιο επιστημονικό όπως αναφέρει ο φίλος, κυρίως γιατί ως απόφοιτος πολυτεχνείου, δεν με προτιμούν για θέσεις οι οποίες μπορούν να καλυφθούν από απόφοιτους ΙΕΚ για παράδειγμα. Οπότε είμαι είτε over είτε under qualified :confused: :confused: Μεταξύ MVC 3 και Spring τι πιστεύετε ότι είναι πιο προσιτό σε έναν αρχάριο (όχι αρχάριος στον προγραμματισμό αλλά αρχάριος στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν τα παραπάνω frameworks). Υ.Γ. Ποια θα μπορούσε να είναι η εξελικτική πορεία για MVC 3 και Spring; ASP.net -> webForms -> ninject -> MVC Jsp -> Servlets -> Maven -> Spring
mtsouk Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Ρίξε μια ματιά και σε αυτό που έχω γράψει σε blog μου. Αν δεν σε ενδιαφέρει, τότε ψηφίζω PHP. φιλικά,
moukoublen Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Προσωπική μου άποψη είναι πως αν είναι να πιάσεις ASP.NET τότε πήγανε στο MVC και όχι στο WebForms. To WebForms είναι κατ εμέ ο,τι χειρότερο μπορούσε να βγάλει η microsoft. Είναι η VisualBasic6 νοοτροπία στο Web. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πιο άσχημο από αυτό σε ολόκληρη τη Γη. Σε απομακρύνει τελείως από το να καταλάβεις πραγματικά τι είναι το web και πώς λειτουργεί. Να τονίσω πως ασχολήθηκα μόνο μερικούς μήνες με αυτό και για αυτό το λόγο δεν είμαι απόλυτος πως πράγματι αν ασχοληθείς με αυτό είναι σαν να παίρνεις τον χρόνο σου και να τον πετάς στα πιο άχρηστα σκουπίδια που μπορεί να υπάρξουν. , Διατηρώ μια επιφύλαξη οτι μπορεί να έχω λάθος. Κατα τα άλλα δεν έχω γενικότερη άποψη πάνω στο θέμα σου γιατί και εγώ Junior είμαι και έχω παρόμοιους προβληματισμούς.
defacer Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ασχοληθείς λίγο (πραγματικά λίγο) με αυτά που σε μπούκωσαν, ίσα ίσα για να καταλάβεις πώς συνδέονται τα κομμάτια του παζλ μεταξύ τους. Δε χρειάζεται να καταλάβεις ούτε πώς δουλεύει το κάθε ένα τώρα, ούτε και να τα χρησιμοποιήσεις. Το LINQ π.χ. έχει εφαρμογή σε ο,τιδήποτε .NET (ούτε καν μόνο σε C#) και το DI είναι design pattern οπότε έχει ακόμα μεγαλύτερο εύρος. Τίποτα από τα 2 δεν είναι απαραίτητο για να μάθεις MVC αυτό καθαυτό, μπορείς να τα πάρεις ένα ένα (ή ίσως να τα μαθαίνεις "παράπλευρα" αλλά με πολύ χαλαρούς ρυθμούς, κατά πάσα πιθανότητα σε άσχετα hobby projects για να διατηρείται η πολυπλοκότητα χαμηλά). Το ότι την PHP τη χρησιμοποιούν σε "πιο απλά projects" είναι τελείως αναληθές (Facebook) και επιπλέον δε θα έπρεπε να σκέφτεσαι μ' αυτό τον τρόπο σ' αυτή τη φάση γιατί δεν έχεις την εμπειρία για να μπορείς να κρίνεις μόνος σου. Τώρα, το ότι είσαι απόφοιτος πολυτεχνείου λέει καλά πράγματα για την ικανότητά σου να στρώνεσαι και να μελετάς πράγματα σε βάθος αλλά take it from me (απόφοιτος πολυτεχνείου αλλά στην ψυχή software engineer) δε σημαίνει απολύτως τίποτα για την ικανότητά σου σαν developer. Υπάρχουν 17χρονα που θα τα προτιμούσα χωρίς δεύτερη σκέψη για συνεργάτες μου πάνω από οποιονδήποτε που είναι απόφοιτος πολυτεχνείου αλλά δεν ξέρω τίποτα άλλο γι' αυτόν. Γενικά να έχεις υπόψη το "χαρτί" είναι από τα λιγότερο σημαντικά πράγματα που μπορεί ένας developer να έχει στο βιογραφικό του. Δε βλάπτει, αλλά σε καμία περίπτωση από μόνο του δε θα σου δώσει προβάδισμα απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο, απόφοιτο IEK ή και λυκείου. Για MVC vs Spring δε μπορώ να εκφέρω γνώμη γιατί Java EE φτου φτου μακριά απο μας (τεράστια ζήτηση πάντως). Θα έλεγα όμως φτου φτου και μακριά απο σας. Γιατί φτου φτου; Επειδή στη φάση που βρίσκεσαι το πιο σημαντικό για την εξέλιξή σου είναι να καταφέρεις να χωθείς σε ενδιαφέροντα projects για να αυξησεις τις γνώσεις σου**, να αποκτήσεις εμπειρία και να χτίσεις βιογραφικό. Αυτό σημαίνει αναγκαστικά open source και εθελοντισμό (γιατί αν πας σε πληρωμένη εργασία όπως καταλαβαίνεις θα κάνεις το αντίστοιχο του να χτυπάς φραπέδες ως ο νιούφης που θα είσαι), και open source σε enterprise Java θα βρεις πολύ πιο δύσκολα από άλλα πράγματα. Τέλος κατά την άποψή μου δε θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να σε ενδιαφέρει η εξελικτική πορεία. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να αποκτήσεις εμπειρία και τα λεγόμενα transferable skills. Θα υπάρχει χρόνος για συγκεκριμένα σχέδια αργότερα, όταν θα έχεις και μια πιο καθαρή εικόνα του τοπίου στο μυαλό σου. **Top 3 αποτελεσματικότερων πραγμάτων για να αυξήσεις γνώσεις, επιστημονικά βγαλμένα απ' το κεφάλι μου με συνοπτικές διαδικασίες: 1. Να κινείσαι γύρω από καλύτερους όσο πιο πολύ μπορείς. Αν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσεις ότι είσαι ο καλύτερος στο περιβάλλον σου, έπρεπε ήδη να έχεις αλλάξει περιβάλλον. 2. Να ιδρώνεις τη φανέλα. Κανείς δεν έγινε developer διαβάζοντας βιβλία μόνο, πρέπει να κατέβεις και στο γήπεδο. Θα κάνεις πράγματα που μετά απο 6 μήνες θα τα βλέπεις και θα ντρέπεσαι. This is good. It shows you have improved. 3. Κάθε τόσο να ασχολείσαι με πιο ακαδημαϊκού τύπου μελέτη για να διευρύνεις τους ορίζοντές σου (τελείως ενδεικτικά ας πούμε 2-3 βδομάδες 2-3 φορές το χρόνο). Μελέτη => εφαρμογή => εμπειρία. Repeat.
mcnikolas Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 5 Ιουλίου 2012 Δυστυχώς ήδη διάβασα ένα ολόκληρο βιβλίο και συνειδητοποίησα όλα όσα λες moukoublen. Για αυτό και από εδώ και στο εξής θα ρωτάω πρώτα !!!!! Για την πρόταση σου mtsouk στα Mac , έχω την αίσθηση ότι για τα Mac χρειάζεσαι και το αντίστοιχο hardware. Αλλά έτσι κ αλλιώς δε προσανατολίζομαι σε κάτι τέτοιο καθώς από τις αγγελίες που βλέπω είναι πολύ μικρό το ποσοστό για Ios Development. :mrgreen: :mrgreen: Ευχαριστώ πολύ defacer για την λεπτομερή και εμπεριστατωμένη απάντηση σου. :mrgreen:
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα