Προς το περιεχόμενο

Total War: Rome II

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

(Για να μη διακόπτω τη ροή του νήματος με εκτενή μηνύματα, η συνέχεια σε spoiler)

Κατάσκοποι, σου λέει.

"Έχει επιστρέψει μονάχα ένας μικρός στρατός, κύριε", με διαβεβαίωναν. "Δε θα τολμήσουν να επιτεθούν στη Λάρισσα". Το αποτέλεσμα; Στο γύρο της Μακεδονίας, 2500 στρατιώτες, κάτω από τα λάβαρα της Βεργίνας, με ιππικό και αρκετούς ακοντιστές, επιτέθηκαν στις δυνάμεις του Πύρρου, ο οποίος είχε σπεύσει για κάθε ενδεχόμενο από την Αθήνα στο βορρά.

Δύο στρατηγοί, ο Κοσμάς (...) και ο Αντίγονος για υποστήριξη. Επομένως, δύο Μακεδονικές βασιλικές φρουρές, εκτός από το βαρύ ιππικό.

Αριθμητικά δεν είχαμε μεγάλη διαφορά, μόλις 100 άντρες, καθώς η Λάρισσα διέθετε αρκετά πολυπληθή φρουρά: όμως, όπως είχε αποδειχτεί περίτρανα στην Αθήνα, ο όχλος μπορεί να προσθέτει αριθμό ανδρών σε μια φρουρά, όμως απέναντι σε πραγματικούς στρατιώτες είναι σχεδόν άχρηστος. Ήλπιζα πως δε θα είχαμε μια αντίστροφη επανάληψη εδώ.

Ο Πύρρος ήξερε πως ο μόνος τρόπος να κρατήσει την πόλη ήταν να προλάβει να επιτεθεί στις δυνάμεις του πρώτου Μακεδονικού στρατού, πριν φτάσουν οι ενισχύσεις. Έτσι, παρότι αμυνόμενος, έπρεπε να κινηθεί επιθετικά. Ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι οι Μακεδόνες υπερτερούσαν σημαντικά σε ακοντιστές, οι οποίοι μπορεί να μη διέθεταν το βεληνεκές των Ηπειρωτών σφενδονιστών, όμως οι βολές τους ήταν πολύ πιο θανατηφόρες. Οι βετεράνοι του Πύρρου δεν είχαν καλύψει ακόμη τις απώλειες από τις εκστρατείες εναντίον των Σπαρτιατών και των Αθηναίων, οπότε δεν είχαν την πολυτέλεια να περιμένουν τους Μακεδόνες να ξοδέψουν τα ακόντιά τους.

Με την έναρξη της μάχης οι Ηπειρώτες κινήθηκαν εναντίον των Μακεδόνων, όμως λίγη ώρα μετά τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, όταν έφτασε μήνυμα ότι οι ενισχύσεις των Μακεδόνων έφταναν από τα νώτα των Ηπειρωτών. Την πόλη φρουρούσαν -τρόπος του λέγειν- δύο μονάδες όχλου, ανίκανες να αντισταθούν για περισσότερες από μερικές στιγμές στο Μακεδονικό ιππικό. Έτσι, ο Πύρρος υποχρεώθηκε να αποσύρρει μέρος των δυνάμεών του, ανάμεσά τους και την προσωπική του φρουρά, για να τρέξει -όσο τους το επέτρεπε η βαριά θωράκιση και τα όπλα τους- προς το κέντρο της πόλης.

Το ευτύχημα για τον Πύρρο ήταν ότι οι Μακεδόνες θεώρησαν την υποχώρηση σημάδι ήττας και έτσι προώθησαν τους ακοντιστές τους. Στα ανατολικά της Λάρισσας, όμως, περίμεναν οι φονικοί ελέφαντες του Πύρρου, κρυμμένοι. Η πλαγιοκόπηση από τα παχύδερμα κλόνισε τους ακοντιστές, οι οποίοι υποχώρησαν άτακτα. Όμως οι εξασθενημένες μονάδες του Πύρρου δεν είχαν αρκετές δυνάμεις να καταδιώξουν τους Μακεδόνες, οι οποίοι υποχώρησαν αρκετά αλλά κατάφεραν να ανασυνταχτούν λίγο μετά, παρότι είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες. Έτσι, όσο ανασυντάσσονταν οι Μακεδόνες, οι Ηπειρώτες έπαιρναν θέση άμυνας.

Την ίδια ώρα στο κέντρο της πόλης ξεπρόβαλλαν τα πρώτα Μακεδονικά λάβαρα, ακοντιστές και ιππικό. Ακούγονταν ήδη οι πρώτες φωνές ότι το ηθικό του όχλου έσπαγε, όταν έφτασε στο κέντρο της πόλης η πρώτη μονάδα Ηπειρωτών οπλιτών, έχοντας από κοντά όσους σφενδονιστές είχαν ακόμη πολεμοφόδια. Λίγο πιο πίσω, η θωρακισμένη φρουρά του Πύρρου. Η έφοδος των Μακεδόνων ιππέων έσπασε τις γραμμές των πρώτων Ηπειρωτών οπλιτών, οδηγώντας τους σχεδόν αμέσως σε άτακτη φυγή, όμως η άφιξη του Πύρρου αναπτέρωσε το ηθικό τους και, παρότι δέχονταν βολές από τους ακοντιστές του Αντίγονου, κράτησαν αρκετά και παγίδευσαν τους ιππείς ανάμεσα σε δύο μονάδες, προκαλώντας τους εφιαλτικές απώλειες.

Παρότι ο απόλυτος έλεγχος του κέντρου της πόλης είχε χαθεί, οι Μακεδόνες δεν πρόλαβαν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της Λάρισσας. Τελευταία στιγμή, και με τρεις μονάδες τους στα όρια της κατάρρευσης (η μία τελικά εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης) οι Ηπειρώτες απέκρουσαν την επίθεση, τρέποντας σε φυγή τη φρουρά του Αντίγονου, ο οποίος έχασε το ιππικό του στα στενά της πόλης και σχεδόν όλους τους ακοντιστές τους.

Η είδηση της υποχώρησης του Μακεδόνα στρατηγού, σε συνδυασμό με την επιστροφή μερικών σφενδονιστών από το κέντρο της πόλης, ήταν αυτή που έτρεψε σε φυγή και τις δυνάμεις του Κοσμά. Ο Πύρρος άντεξε, αν και για αρκετή ώρα το αποτέλεσμα ήταν αβέβαιο. Περιθώρια καταδίωξης για τους εξουθενωμένους Ηπειρώτες δεν υπήρχαν, όμως. Οι Μακεδόνες υποχώρησαν στα σύνορα με την Πέλλα, αφήνοντας πίσω τους 1714 νεκρούς και αιχμαλώτους. Πλέον, ο ήλιος της Βεργίνας περνούσε στην άμυνα.

- Παρά τα λάθη που έκανα στην εκτίμηση της κατάστασης όταν έληγε ο γύρος μου (δεν είχα εικόνα για την παρουσία και δεύτερου -12αρη- Μακεδονικού στρατού, ενώ για κάποιο λόγο πίστευα πως η ρήξη Μακεδόνων και Αθηναίων σήμαινε πως οι πρώτοι θα επιδίωκαν κάποιου είδους συμβιβασμό, ενώ στην πραγματικότητα απλά ετοιμάζονταν για την επίθεση στη Λάρισσα) άντεξα, οριακά. Οι απώλειες δεν ήταν εφιαλτικά μεγάλες (2,5 στους 10, θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες αν λύγιζαν 1-2 μονάδες πολιτιφυλάκων, συμπαρασσύροντας τους σφενδονιστές που κάλυπταν) αλλά ήδη μιλάμε για ένα στρατό που μετρά απώλειες και βρίσκεται εδώ και 10 γύρους διαρκώς σε μάχη. Πλέον το συμβούλιο των Μολοσσών μου ζητά να περάσω στην επίθεση και να καταστρέψω τα υπολείμματα του Μακεδονικού στρατού: τα 500 νομίσματα αμοιβή και η βελτίωση του ηθικού στις πόλεις είναι σημαντικά πλεονεκτήματα για τα ταμεία μου.

- Κατάφερα να φτιάξω τις σχέσεις μου με τους Θράκες της Τύλιδας: ελπίζω έτσι πως θα κρατήσουν απασχολημένο τον τρίτο Μακεδονικό στρατό στα Ανατολικά. Οι Αρδιαίοι, στο μεταξύ, εκμεταλλεύτηκαν τη δυσχερή θέση των Μακεδόνων και τους κύρρηξαν τον πόλεμο, οπότε αν θέλω να γίνει η Πέλλα δική μου, πρέπει να προλάβω τους άτυπους συμμάχους μου. Προβλέπονται αρκετοί γύροι λυκοφιλίας, με τους βόρειους και τους Ανατολικούς γείτονές μου.

- Οι Ρωμαίοι ενισχύουν τη λεγεώνα τους στο Βρινδήσιο. Στο γύρο τους θα έχουν 7 μονάδες, ενώ ο Ευσέβιος που καλύπτει την Απολλωνία έχει μόνο την προσωπική φρουρά του και ό,τι πολιτοφύλακες διαθέτει η πόλη. Ο Πύρρος έχει τους Μακεδόνες, ενώ ο θριαμβευτής της Αθήνας, ο Τελέσφορος, είναι αναγκασμένος να μείνει στην πόλη έως ότου αποκατασταθεί η τάξη στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς το μόνο που κρατά την επιδείνωση της διάθεσης του λαού σε υποφερτά όρια είναι η παρουσία των Ηπειρωτών στρατιωτών.

- Οι Μακεδόνες, αν και ηττημένοι στη στεριά, ενισχύουν το στόλο τους νότια της Πέλλας. Πλέον διαθέτω λίγα χρήματα, τα οποία θα πρέπει να δώσω για να φτιάξω ναυτικό στον Πειραιά, προτού ανηφορίσω προς τη Μακεδονία. Την ίδια ώρα, μέρος των λιγοστών πόρων μου διεκδικεί και ο στόλος της Αδριατικής, ο οποίος φαίνεται πως σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους Ρωμαίους.

- Οι Αθηναίοι, στον ίδιο γύρο που επιτέθηκαν οι Μακεδόνες στη Λάρισσα, επιχείρησαν μια ύστατη αντεπίθεση στην Αθήνα: προφανώς καταδικασμένη σε ήττα, καθώς ελάχιστες δυνάμεις τους είχαν επιζήσει από την προηγούμενη δική μου επίθεση. Πλέον, τα υπολείμματα του στόλου των Αθηναίων βολοδέρνουν έξω από τη Βιθυνία, αναζητώντας μάλλον κάποιον εύκολο στόχο, μήπως κατακτήσουν κάτι εκεί, ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν. Λογικά, στον επόμενο γύρο το λάβαρο της Αθηνάς θα πάψει να υπάρχει στο χάρτη.

- Από ό,τι φαίνεται ως τώρα, η στρατηγική της δυναμικής επίθεσης προς νότο, πριν την αναμέτρηση με τους Μακεδόνες και τους Ρωμαίους, είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την Ήπειρο, στον κόσμο του Rome II. Θεωρητικά, με τρεις στρατούς, δύο φρουρές και δύο στόλους θα μπορούσε κανείς να αμύνεται, όμως όσο άξιος στρατηγός και αν είναι (κι εγώ στο RTS... το pause να είναι καλά) απώλειες θα έχει. Εντωμεταξύ, μετά το patch, οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν ιππικό και, όσα λάθη κι αν κάνουν -και λάθη κάνουν- όταν έχεις το πολύ 20 μονάδες και απέναντί σου 60, από νότο και βορρά, με την απειλή της Ρώμης διαρκή, και την οικονομία σου λίγο πριν το κόκκινο, η άμυνα είναι απλά επιβράδυνση του τέλους, από όσο μπορώ να κρίνω.

- Η διπλωματία δεν είναι και τόσο κακή, τελικά, όσο μαθαίνω να χειρίζομαι τα εργαλεία της καλύτερα: τα factions θυμούνται (οι Αθηναίοι, ας πούμε, είναι εξοργισμένοι με την προδοσία των Μακεδόνων, ενώ η Πέργαμος ανησυχεί με την ξαφνική φιλία μου με τους Θράκες της Τύλιδας, οι Σάρδεις έχοντας τις πλάτες των Σελευκιδών με σνομπάρουν, η Καρχηδόνα θέλει να με δει να εμπλέκομαι με τους Ρωμαίους για να πάρει η ίδια ανάσα, οι Ετρούσκοι κρατάνε ακόμη στην ηπειρωτική Ιταλία, εξασφαλίζοντάς μου πολύτιμο χρόνο, οι Κέλτες της Ιλυρρίας ανησυχούν για τη (λυκ0)φιλία μου με τους Έλληνες της Επιδάμνου, κτλ. Συμβαίνουν πολλά, ενδιαφέροντα και καθόλου παράλογα.

Τελικά, η Ήπειρος μπορεί και να τη γλιτώσει, αν καταφέρει να αποκρούσει την επικείμενη Ρωμαϊκή επίθεση.

• Like 11
  • Απαντ. 1,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Το αγορασα τελικα ομως παει λιγο τα ζωα μου αργα οποτε με βλεπω για αλλαγη επεξεργαστη! :mad:

πιθανων να μην ειναι θεμα επεξεργαστη αλλα  ptcharismatos

-Day 12-

Com Status:

Game still unplayable

Message End ---

YYYYY

προσπαθησε να κλοκαρεις χωρις cnq τους 4 μονο πυρινες

Δημοσ.

πιθανων να μην ειναι θεμα επεξεργαστη αλλα  ptcharismatos

Δηλαδη; Τι ειναι αυτο; Θεωρησα οτι ειναι θεμα επεξεργαστη επειδη ειναι διπυρηνος..Στα low το εχω και παει λιγο αργα...

Δημοσ.

Δηλαδη; Τι ειναι αυτο; Θεωρησα οτι ειναι θεμα επεξεργαστη επειδη ειναι διπυρηνος..Στα low το εχω και παει λιγο αργα...

αν ειναι δυπιρινος μπορει και να φταει αυτο ποιος ακριβως?(δηλαδη να χρειαζεται το update που δεν εχει βγει ακομα που θα το κανει να τρεχει  καλα .

Δημοσ.

ποια τα καλυτερα specs gpu cpu ram ssd για να τρεχει νερο?

εγώ με 7990 και 7970 cf τρέχω με 20 fps... στην καλύτερη περίπτωση 

το παιχνίδι αυτό ειναι fail! επικ faail!

μην τολμήσει κανείς να το αγοράσει! θα το μετανιώσει

έχω και την καινούρια έκδοση catalyst της amd που "υπόσχεται" να διορθώσει το πρόβλημα αλλά μόνο μικρή διαφορά βλέπω...

cpu : intel i7 3770k

psu : corsair ax 1200i

gpus : radeon hd 7990 & 7970 crossfired

και στο low

και στο xtreme ίδια fps έχω.

Δημοσ.

εγώ με 7990 και 7970 cf τρέχω με 20 fps... στην καλύτερη περίπτωση 

το παιχνίδι αυτό ειναι fail! επικ faail!

μην τολμήσει κανείς να το αγοράσει! θα το μετανιώσει

έχω και την καινούρια έκδοση catalyst της amd που "υπόσχεται" να διορθώσει το πρόβλημα αλλά μόνο μικρή διαφορά βλέπω...

cpu : intel i7 3770k

psu : corsair ax 1200i

gpus : radeon hd 7990 & 7970 crossfired

και στο low

και στο xtreme ίδια fps έχω.

Με τέτοια σύνθεση μου προκαλεί εντύπωση που έχεις μόνο 20 fps... Μήπως υπάρχει πρόβλημα με το crossfired ; 

Δημοσ.

αν ειναι δυπιρινος μπορει και να φταει αυτο ποιος ακριβως?(δηλαδη να χρειαζεται το update που δεν εχει βγει ακομα που θα το κανει να τρεχει  καλα .

Εχω τον Amd Athlon II X2 245 ... Οταν λες update φανταζομαι εννοεις του παιχνιδιου, ποτε βγαινει αυτο ξερουμε; Λογω 3ης Λυκειου ο μονος λογος που σκεφτομαι να αλλαξω επεξεργαστη ειναι το ROME II μιας και γενικα δεν θα ασχολουμαι πολυ, οποτε αν παιξει οκ με τον διπυρηνο μην αλλαξω αδικα!

Δημοσ.

Εχω τον Amd Athlon II X2 245 ... Οταν λες update φανταζομαι εννοεις του παιχνιδιου, ποτε βγαινει αυτο ξερουμε; Λογω 3ης Λυκειου ο μονος λογος που σκεφτομαι να αλλαξω επεξεργαστη ειναι το ROME II μιας και γενικα δεν θα ασχολουμαι πολυ, οποτε αν παιξει οκ με τον διπυρηνο μην αλλαξω αδικα!

να κατσεις να διαβασεις και μέχρι του χρόνου θα χει στρώσει το παιχνίδι απ τα patches 

• Like 5

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...