Προς το περιεχόμενο

Knoppel και Belkin Adapter


Trapper

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.

Εχει ο πατέρας μου ένα απαρχαιωμένο laptop (Pentium 3, 256 ram κλπ) με Windows XP και μου ζήτησε να του το φτιάξω. Μοναδική του απαίτηση να μπαίνει στο ίντερνετ, να κλείνει και να ανοίγει γρήγορα και να είναι τα μενού στα ελληνικά.

Με τα Windows σέρνεται κυριολεκτικά, αποφάσισα λοιπόν να του περάσω τα Knoppel -είχα διαβάσει για αυτά παλιότερα- και το μηχάνημα με το live cd πραγματικά πετάει.

Μοναδικό μου πρόβλημα ωστόσο είναι πως δεν μου αναγνωρίζει το usb wireless adapter της Belkin για να συνδεθεί ασύρματα στο ίντερνετ.

Εδώ θέλω λοιπόν τη βοήθειά σας. Εδώ http://www.ehow.com/how_8598699_install-belkin-f7d2101-ubuntu.html δίνουν μία λύση για πως να το κάνεις install σε ubuntu, στο knoppel όμως με το που γράφω την πρώτη εντολή μου λέει sudo: gedit: command not found.

Υπάρχει κάποια παρόμοια εντολή για το λειτουργικό αυτό μήπως και το αναγνωρίσει;

Εναλλακτικά, ως τελευταία λύση, μπορείτε να μου προτείνετε έναν φθηνό wireless αντάπτορα που θα δουλεύει σίγουρα σε linux;

Υπόψη, είμαι noob στο linux, ξέρω ελάχιστα πράγματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

Δεν έχω επαφή με τη διανομή knoppel, αλλά αν είναι παραλλαγή της Ubuntu, τότε θα ισχύουν τα ακόλουθα:

 

Το gedit ειναι text editor για το gnome οπως το notepad (σημειωματάριο) των windows. Εφόσον δεν είναι εγκατεστημένο, είτε θα χρειαστεί πρώτα να το εγκαταστήσεις με:

>sudo apt-get install gedit 

 

Αν έχεις KDE, νομίζω ότι έχει το δικό του text editor αλλά δεν είμαι σίγουρος ποιος είναι (kate? ).

 

Μπορείς να εγκαταστήσεις text editor με κάποιον packet manager (synaptic) ή "software center" από γραφικό περιβάλλον.

 

Εναλλακτικά θα χρησιμοποιήσεις κάποιο shell text editor όπως πχ nano ή pico (υπάρχει ακόμα αυτός) ή vi ή vim (λιγότερο user friendly, αν είσαι newb :) ).

Δοκίμασε πχ:

>sudo nano /etc/udev/rules.d/network_drivers.rules

Κάνε τις αλλαγές που λέει το site και αποθήκευσέ το αρχείο με Ctrl+X απαντώντας στα prompts.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λιγα λογια εκτος θεματος...

 

- Αν βαλεις οτιδηποτε με kde, το desktop enviroment του knoppel στην προκειμενη περιπτωση, θα σερνεται χειροτερα απο τα xp λογω της μικρης cpu και της λιγοστης μνημης. Δες κατι με lxde ή xfce, πχ xubuntu ή lubuntu. Δεν ειναι τοσο πληρη οπως τα gnome και kde, αλλα τουλαχιστον ειναι λιγοτερο μνημοβορα.

- Αποφυγε τις βαριες εφαρμογες. πχ libre/open office, firefox. skype κλπ και σαβουρα οπως flash, java κλπ

- Σχεδον ολες οι διανομες μπορουν να γυρισουν στα ελληνικα και σε οποιαδηποτε αλλη γλωσσα.

 

Ontopic

- Για το ασυρματο που εχεις θελεις σημερα τον r8712u. Το "σημερα" κολλαει στο οτι στο παρελθον ο driver μπορει να ηταν διαφορετικος ή να μην υπηρχε ή να συγχονευθηκε με καποιον αλλο, πραγματα που δεν αποκλειται να γινουν και στο μελλον. To knoppel (0.8) εχει τον 2.6.32, ο οποιος δεν εχει τον συγκεκριμενο driver με αυτο το ονομα τουλαχιστον, οποτε μπορει αυτος να ειναι ενας λογος που δεν σου παιζει.

Btw, το belkin σου ειναι οντως το F7D2101?

- Εκτος απο το παραπανω, το knoppel φαινεται να εχει σταματησει να αναπτυσεται εδω και 5 χρονια. Ακομα και το knoppel.org παραπεμπει σε ενα ελευθερο domain! Γιαυτο δες κατι πιο mainstream.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο!

Το knoppel φίλε jim_p το έβαλα γιατί το είδα πολύ ελαφρύ. Αφού μου λες πως τα Lubuntu κλπ είναι εξίσου ή και πιο ελαφριά, τα βάζω τώρα να κατεβαίνουν και το βράδυ που θα γυρίσω σπίτι θα τα δοκιμάσω.

Θα χρειαστώ ωστόσο τη βοήθειά σου μετά για να τους αλλάξω γλώσσα σε ελληνικά, μιας και ο πατέρας μου δεν έχει καμία επαφή με αγγλικά. Τώρα openoffice κλπ δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσει.

Οσον αφορά το belkin, ναι είναι το F7D2101. Αυτό τουλάχιστον γράφει πάνω. Τον r8712u driver που μου λες από που τον κατεβάζω;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν δοκίμασα λίγο τα Lubuntu αλλά καθυστερούν πάρα πολύ. Δοκίμασα να κάνω και εγκατάσταση αλλά κολλάει στο σημείο που γράφει "preparing to install Lubuntu" και μετά τίποτα.

Στρέφομαι στο Puppy Linux (Lucid Puppy συγκεκριμένα) και σας μεταφέρω εντυπώσεις - απορίες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχην, εισαι σιγουρος πως δοκιμασες το τελευταιο knoppel που ειναι με kde 4 και οχι καποιο παλιοτερο που ειναι με kde 3?

 

Το lubuntu που δοκιμασες, κατεβηκε ολοκληρο και γραφτηκε σωστα σε δισκακι? Δες τι εχω πει εδω

http://www.insomnia.gr/page/wiki/_/linux/πριν-την-εγκατάσταση-r177#content5

 

Τον r8712u δεν τον κατεβαζεις απο καπου, ερχεται προεγκατεστημενος μαζι με παρα πολλους αλλους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχην, εισαι σιγουρος πως δοκιμασες το τελευταιο knoppel που ειναι με kde 4 και οχι καποιο παλιοτερο που ειναι με kde 3?

 

Το lubuntu που δοκιμασες, κατεβηκε ολοκληρο και γραφτηκε σωστα σε δισκακι? Δες τι εχω πει εδω

http://www.insomnia.gr/page/wiki/_/linux/πριν-την-εγκατάσταση-r177#content5

 

Τον r8712u δεν τον κατεβαζεις απο καπου, ερχεται προεγκατεστημενος μαζι με παρα πολλους αλλους.

 

Πιστεύω πως το lubuntu είχε κατέβει σωστά. Για κάποιο λόγο κόλαγε η εγκατάσταση και καθυστερούσε και όταν το έτρεχα από το cd οπότε δεν το παίδεψα πάρα πολύ. Και αυτό γιατί, όπως γράφω και πιο κάτω, έβγαλα άκρη με το Puppy Linux.

 

 

+1

περιμένουμε! :mrgreen:

 

.

 

 

Τα κατάφερα! Κατέβασα το Slacko Puppy, το έτρεξα από το cd και αφού είδα πως το μηχάνημα αποκρίνεται γενικώς γρήγορα το εγκατέστησα και στο σκληρό δίσκο. Μου αναγνώρισε μάλιστα και το belkin adapter και μπήκα κανονικά στο ίντερνετ.

Εάν και κάποιος άλλος θέλει να το εγκαταστήσει εδώ θα βρει οδηγίες βήμα - βήμα.

Τώρα θα χρειαστώ τη βοήθειά σας. Προσπαθώ να εγκαταστήσω ελληνικά μενού (ο πατέρας μου που λέγαμε) αλλά δεν έχω βρει πως. Κάποια συμβουλή;

Επίσης πρόσθεσα και ελληνικό πληκτρολόγιο εκτός από αγγλικό και θέλω να του βάλω κάποιο εικονίδιο για να την αλλάζει εύκολα. Πως το κάνουμε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Καλησπέρα σε όλους!

Αν και με αρκετές εβδομάδες καθυστέρηση, γράφω αυτό το ποστ που είχα υποσχεθεί.

Καταρχήν λοιπόν δοκίμασα ξανά τα Lubuntu που μου έγραφε πιο πάνω ο φίλος jim_p. Πάροτι έγραψα 3 cd (σε μικρές ταχύτητες, κατεβασμένα από διαφορετικές πηγές, και διαφορετικούς υπολογιστές) δεν κατάφερα να τα εγκαταστήσω. Παρά τα πολλά πειράματα (μέχρι και τα acpi κατά την εγκατάσταση απενεργοποίησα έπειτα από συμβουλές σε ξένα forum) δεν βγήκε άκρη μιας και παρουσιαζόταν διαρκώς κάποιο πρόβλημα και η όλη διαδικασία κόλλαγε. Τι να πω, μπορεί να έφταιγε και ο σκληρός δίσκος που ίσως να είναι στα τελευταία του.

Αφού πειραματίστηκα και με διάφορες άλλες διανομές (Knoppel, Lucid Puppy κλπ) κατέληξα στο Slacko Puppy. Μου αναγνώρισε από μόνο του τον Belkin αντάπτορα του ίντερνετ, είναι πολύ γρήγορο για τα δεδομένα του υπολογιστή και γενικά είναι το μόνο που δούλεψε απροβλημάτιστα.

Αποφάσισα έτσι να του κάνω frugal install (format και εγκατάσταση σε λιγότερο από ένα δεκάλεπτο παρακαλώ!!!). Αναλυτικές οδηγίες για το πως, μπορεί να δει όποιος θέλει σε αυτό το αναλυτικό video http://www.youtube.com/watch?v=xxVOH3mo3Gw.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν έχει ελληνικά μενού που ήθελα. Κατέφυγα έτσι σε μία πλάγια λύση. Αφού ο πατέρας μου το θέλει μόνο για ίντερνετ, αφαίρεσα όλα τα εικονίδια από την επιφάνεια εργασίας και άφησα μόνο αυτό του Mozilla, τον κάδο ανακύκλωσης και μία συντόμευση που κλείνει τον υπολογιστή τα οποία μετονόμασα στα ελληνικά.

Με αρκετό ψάξιμο στα forum της κοινότητας βρήκα πως θα περάσω τον Mozilla - ο Chromium ήταν βαρύς-, πως να βάλω να αλλάζει γλώσσα στο γράψιμο με ένα κουμπί κλπ.

Ετσι, ο 10ετίας υπολογιστής είναι τώρα μια χαρά λειτουργικός για τα ελάχιστα που θέλει να κάνει ο πατέρας μου. Σημείωση, πως δεν είχα ιδέα από Linux μέχρι πριν λίγο καιρό, οπότε συμβουλή προς όλους όσοι το φοβούνται είναι να δοκιμάσουν! Θέλει να του αφιερώσεις χρόνο και να ψαχτείς αλλά νομίζω αξίζει τον κόπο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...