xnoudas_ Δημοσ. 25 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2012 Έχω δύο SSD OCZ Agility 3 στα 60GB και μητρική της ASUS P8Z77-V. Σκέφτομαι να κάνω RAID για να περάσω το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα μου. (Ασχολούμαι αποκλειστικά και επαγγελματικά με επεξεργασία φωτογραφιών σε πολύ μεγάλο όγκο.) Από μια πρόχειρη έρευνα ανακάλυψα ότι δε δουλεύει το TRIM σε RAID. Με πειράζει πολύ αυτό; Είναι πολύ σοβαρό; Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με κάποιο πρόγραμμα που θα το κάνει έστω και χειροκίνητα, εάν ναι, πόσο αποτελεσματικό είναι; Υπάρχει άλλο αρνητικό εκτός αυτού; (Δε το δοκιμάζω ακόμα γιατί ο ένας δίσκος είναι σφραγισμένος και εάν δεν αξίζει θέλω να τον δώσω/πουλήσω) Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
ati8assos Δημοσ. 26 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2012 Θα σου πρότεινα να προχωρήσεις στην δημιουργία RAID 0, οι 60ρηδες έχουν χαμηλά writes και χρειάζεσαι τα ψηλά read/writes για τον σκοπό που ανέφερες . Το TRIM είναι απαραίτητο για την καλή απόδοση του SSD και είναι αλήθεια πως οι τωρινοί RST drivers της Intel δεν υποστηρίζουν TRIM σε RAID. Μελλοντικά όμως (ελπίζω μέσα στο 2012) από την έκδοση 11.5 και μετά αυτό θα διορθωθεί οπότε λύνεται αυτό το θέμα. Η σειρά Agility χρησιμοποιεί ασύγχρονη μνήμη NAND με αποτέλεσμα να πέφτουν οι επιδόσεις -πολύ περισσότερο από άλλους SSD που χρησιμοποιούν σύγχρονη, η toggle mode- όσο περισσότερο μειώνεται ο ελεύθερος χώρος και ακόμη η προσωρινή απουσία TRIM θα επιτείνει αυτό το πρόβλημα. Καλό λοιπόν θα ήταν να αφήσεις ένα 25-30% του χώρου ελεύθερο ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται με ταχύτητα σε ότι του ζητάς. Πάντως αν δεν γεμίσεις το RAID με δεδομένα και δεν βάζεις/ βγάζεις συνεχώς προγράμματα, θα αργήσεις πολύ να δεις αισθητή πτώση στις επιδόσεις. P.S. Μια άλλη λύση για επαναφορά των SSD σε εργοστασιακή κατάσταση είναι, μόλις δεις οτι υπάρχει αισθητή πτώση στις επιδόσεις παίρνεις ένα image του RAID μέσω Norton Ghost η Acronis True Image σε έναν άλλο δίσκο, κάνεις secure erase σε κάθε SSD ξεχωριστά και επαναφέρεις με restore από το image το λειτουργικό+προγράμματα.
xnoudas_ Δημοσ. 27 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2012 Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Τα δεδομένα καθημερινά θα είναι της τάξης των 50-60GB (import + export files), άρα το 30% και παραπάνω θα είναι μόνιμα ελεύθερο (μόνο windows, photoshop και lightroom είναι εγκατεστημένα). Σκέφτομαι να το κάνω από τώρα αν είναι έτσι που τα λες, κρατάω ένα πρόγραμμα benchmark για τον δίσκο για βλέπω επιδόσεις (εάν γνωρίζεις κανένα να δουλεύει σε RAID θα σε παρακαλούσα να μου το πεις) και με image δε θα ασχοληθώ, 2 ώρες το πολύ και έχω κάνει κανονικό φορμάτ και όλα από την αρχή, μια στο τόσο, το θέμα είναι πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται αυτό...
ati8assos Δημοσ. 29 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2012 Την μέγιστη ταχύτητα του συστήματος μεταφοράς δεδομένων την καθορίζει πάντα ο πιο αδύναμος κρίκος του. Αν π.χ. χρησιμοποιείς εξωτερικό μέσο για import/export των δεδομένων αυτό θα είναι και ο δείκτης αναφοράς σου. Για παράδειγμα, αν το RAID γράφει δεδομένα ας πούμε με ταχύτητα 400 MB/s και το εξωτερικό μέσο τον τροφοδοτεί με 100 MB/s, μέχρι να εξισωθούν οι 2 ταχύτητες διαφορές δεν θα δεις. Αυτό μπορεί να συμβεί έπειτα από πολλούς μήνες χρήσης. Καλό free benchmark κυρίως για sequential read/writes και με επιμερισμό αποτελεσμάτων σύμφωνα με το μέγεθος αρχείων είναι το ATTO (Raid ή single δεν παίζει ρόλο ) Σχετικά με την επαναφορά των SSD σε αρχικές ταχύτητες μεταφοράς, δυστυχώς το απλό format δεν είναι αρκετό χρειάζεται μια ειδική διαδικασία που επιτυγχάνεται μόνο με το secure erase. Δεν θέλω να σε επηρεάσω και δεν ξέρω κατά πόσο το έχεις σκεφτεί αλλά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές εκτός από το RAID . Σου πρότεινα αυτή την λύση γιατί οι 60ρηδες έχουν χαμηλά writes και το RAID τους βοηθά. Θα μπορούσες όμως εξαρχής να αποφύγεις την πολυπλοκότητα του RAID αν πχ, πουλήσεις τον σφραγισμένο 60αρη και αγοράσεις έναν 128άρη που έχει πολύ καλά transfer rates και εγκαταστήσεις λειτουργικό στον 60αρη και τα προγράμματα +data στον 128αρη. Έτσι και το TRIM θα δουλεύει και οι ταχύτητες είναι υπεραρκετές οπότε απλουστεύει και η όλη διαδικασία.
limenikos Δημοσ. 29 Απριλίου 2014 Δημοσ. 29 Απριλίου 2014 (επεξεργασμένο) οκ Επεξ/σία 1 Μαΐου 2014 από limenikos
Kostas.karras Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2015 φιλε μου εχω την ιδια μητρικη και αφου εφαγα ολη μερα βρηκα τελικα πως να κανω raid0.εσυ το βρηκες η περιμενεις ακομα απαντηση?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα