manimanitu Δημοσ. 15 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2012 Παραδόξως δεν μου έχει "ψοφήσει" ποτέ σκληρός (χωρίς να έχουν περάσει και πολλοί από τα χέρια μου βέβαια) οπότε δεν είμαι εξοικειωμένος με τον έλεγχο λειτουργίας τους. Έχω τον WDC WD5000AAKB-00UKA0 SCSI που πριν από ένα χρόνο περίπου τον έκανα εσωτερικό αφου είχε ένα σπάσιμο η θήκη του και τον έβαλα σε ένα παλιό pc που έχω με 2 partitions. Πριν λίγες μέρες το pc άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα στο μπουτάρισμα κι ενώ εμφάνιζε 3-4 διαφορετικά μηνύματα κάθε φορά. Γενικά μπούταρε κανονικά μία στις 10 και μετά από πολλή προσπάθεια. Δεν ήξερα αν φταίει σίγουρα ο δίσκος αλλά δοκίμασα έναν άλλο, πέρασα λίνουξ αντί win 7 που είχε και τώρα το pc δουλεύει μια χαρά. Τον WD τον έβαλα στο βασικό μου pc για να δω αν κάνει για storage αλλά κάνει "νερά". Ξαφνικά μπορεί να εξαφανιστεί εκεί που φαίνεται νορμάλ, αν βάλω κάποιο torrent να κατέβει εκεί πηγαίνει μια γρήγορα, 10 με μηδενικές ταχύτητες, χάνει αρχεία κλπ. Ακόμα και φριζαρίσματα στο σύστημα έχουν τύχει από τότε που τον έβαλα. Στο HD Sentinel ο δίσκος είναι 100% υγιής αλλά με 50% απόδοση και λέει: Problems occurred between the communication of the disk and the host 54025 times. In case of a sudden crash or reboot it is recommended to try a different, short data cable (avoid round cables, use 80 wire standard cables instead). The hard disk is operating in PIO mode which reduces performance. It is recommended to check and replace data cable or modify the configuration. Έχω δοκιμάσει 3 καλώδια IDE αλλά δεν άλλαξε κάτι. Στα τεστ που τρέχουν μέχρι τώρα στο WD LifeGuard όλα φαίνονται εντάξει. "Ψοφάει" ο δίσκος ή παίζει ρόλο καμία ρύθμιση; Το ahci από το bios; Το jumperάκι του δίσκου; Δεν ξέρω...
washcloud Δημοσ. 15 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2012 Μας μπέρδεψες και με "SCSI", και με IDE και με με....το AHCI που έγραψες.... Αλλά μάλλον ( ; ) ο δίσκος είναι IDE...; Ή SATA τελικά (και κοιτάς ΑΛΛΟΝ δίσκο στο overview του HDS) ; Υποθέτω πως τις διαφορές (στην "εμφάνιση"), τις γνωρίζεις... Το τζαμπεράκι δεν έχει σχέση με τα προβλήματα. Όσο για τις αποσυνδέσεις/τις απώλειες/τις ταχύητες...πιθανώς να φταίει η τροφοδοσία του, και εννοώ από το τροφοδοτικό το ίδιο (ειδικά αν είναι και παλιό αλλά και φτηνιάρικο), έως "απλώς" τη συγκεκριμένη "γραμμή" που φτάνει στον δίσκο. Η απλούστερη μέθοδος για να το διαπιστώσεις μια κι έξω, είναι να τον συνδέσεις σε άλλο πισί (όλο και κάποιος γνωστός θα μπορεί να τον φιλοξενήσει για 1 μέρα στο δικό του). Αν εκεί πάει οκ, ορίστε το πρόβλημα. Δεν αποκλείεται όμως κι ο δίσκος να τραβάει κάποιο ζόρι (είτε με τον controller του, είτε ίσως και με το μοτέρ του) (θα φανεί κι αυτό στο ξένο πισί, αν ούτε κι εκεί δεν δουλεύει σωστά). (ΑΝ ο δίσκος είναι IDE, κι έχεις χρησιμοποιήσει καλώδια που είχες, καλύτερα αγόρασε ένα καινούριο. 1-2€ κάνει μόνο). Τέλος, θετικό το ότι περνά τα τεστ της WD, αλλά αυτά ούτως ή άλλως προβλήματα με SMART attributes καταδείχνουν. Μπορεί δηλαδή η επιφάνεια των platters ναι είναι τζιτζί, αλλά να υπάρχει αλλού πρόβλημα (μοτέρ, PCB).
manimanitu Δημοσ. 15 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουνίου 2012 Μπορεί να μην το εξήγησα καλά. Στο device manager ο δίσκος φαίνεται: WDC WD50 00AAKB-0 SCSI Disk Device Στο Hard Disk Sentinel φαίνεται: WDC WD5000AAKB-00UKA0 IDE/ATA Το πλακέ καλώδιο παίρνει πάντως... Σε ahci είναι οι δίσκοι από το bios και όχι IDE, έλεγα μήπως παίζει ρόλο. Τροφοδοτικό είναι το HX650W της corsair και δεν μου έχει παρουσιάσει ποτέ πρόβλημα. Σε 2 pc μέχρι στιγμής τα ίδια προβλήματα. Καλώδια έχω δοκιμάσει 3 IDE εκ των οποίων το ένα είναι καινούριο.
manimanitu Δημοσ. 15 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουνίου 2012 Τι διαφορές (αν) έχουν τα SCSI από τα IDE καλώδια; Δεν έχω ασχοληθεί ποτε με αυτά...
washcloud Δημοσ. 16 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2012 To ΣΚΑΖΙ είναι τέλειως διαφορετικό ίντερφέις (και πρωτόκολλο) από το ΙΝΤΕ. Καμμία σχέση (συνήθως σε σέρβερς θα βρεις τέτοιους δίσκους), και όταν βλέπεις ν' αναφέρεται (όπως στο αρχικό ποστ που είχες γράψει ότι ο δίσκος αναφερόταν ως τέτοιος -δεν ξέρω πού ακριβώς το είδες- δίπλα στο μοντέλο του), έχει να κάνει (για κάποιον λόγο που αγνοώ, αλλά σίγουρα έχει να κάνει με τον disk controller) όταν πρόκειται για "USB δίσκο".
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα