Mercyful_Fate Δημοσ. 12 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2012 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σε όλους. Προσανατολίζομαι στην αγορά ενός Macbook Pro και κοιτάω τα refurbished mac στο site της Apple (έχω τον τρόπο να το φέρω Ελλάδα). Βασικό σκεπτικό είναι ότι, με δεδομένο ότι το μηχάνημα θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένο (late 2011, πόσο να έχει ταλαιπωρηθεί?) και ότι (θεωρητικά τουλάχιστον) η Apple τα ελέγχει οπτικά και τεχνικά και επισκευάζει τις ατέλειες, θα επωφεληθώ τόσο από την έκπτωση λόγω refurbish όσο και από την διαφορά στην ιστοτιμία των νομισμάτων. Συνολικά αυτό το υπολογίζω γύρω στα 300 ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Βασικά specs: Refurbished MacBook Pro 2.4GHz Dual-core Intel i5 Originally released October 2011 13.3-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen display, 1280-by-800 resolution 4GB (2 x 2GB) of 1333MHz DDR3 SDRAM 500GB Serial ATA @ 5400 rpm 8x double-layer SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW) Intel HD Graphics 3000 with 384MB of DDR3 SDRAM Επειδή θα το παραγγείλω σε καμιά 20-αρια μέρες από τώρα, ευκαιρία είναι να ακούσω τις απόψεις σας και να κάνω τις ερωτησεις μου, ώστε να λυσω όσο το δυνατόν περισσότερες απορίες μέχρι την αγορά. Λέω να κάνω έντιτ το αρχικό ποστ συγκεντρώνοντας τις προτάσεις και τις λύσεις που θεωρώ κατάλληλες κάθε φορά. Ας αρχίσουμε λοιπόν με τα βασικά: 1) Έχει κανείς σας εμπειρία και άποψη για τα refurbished προϊόντα στο site της Apple? Είναι αξιόπιστα τεχνικά και like new, ή κουβαλάνε σοβαρά ελαττώματα (εσωτερικά και εξωτερικά)? Έχω αγοράσει refurbished Macbook. Άψογος με εξαίρεση την μπαταρία. Νομίζω είχε καμιά 20αρία cycles αλλά το battery health ήταν χαμηλό και στο χρόνο έπεσε κάτω από το 80% βγάζοντας το service battery. Μου το άλλαξαν στην εγγύηση. Επεξ/σία 15 Ιουνίου 2012 από Mercyful_Fate
haHa Δημοσ. 12 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2012 Εγω πρωτα στη θεση σου θα αναρωτιωμουν αν αξιζει στα μεσα του 2012 να παρει καποιος φορητο με κανονικο hdd και οχι ssd, οθονη αναλυσης 1280x800 και ταυτοχρονα να παρει το πιο βαρυ 13" της αγορας. Εγω στη θεση σου θα προτιμουσα πχ ενα τετοιο: http://www.insomnia.gr/classifieds/apple/macbook/72515-macbook-air-133-core-i5-256-ssd-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF/ Tελος, προσωπικα για μια εκπτωση γυρω στο 15-20% δεν θα επαιρνα μεταχειρισμενο μηχανημα ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ γενιας. Θα το σκεφτομουν αν η εκπτωση ηταν πανω απο 30-35%.
Mercyful_Fate Δημοσ. 12 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 12 Ιουνίου 2012 SSD θα είναι το πρώτο που θα βάλω μόνος μου. Επίσης, θα μου κοστίσει το Pro γύρω στα 750 ευρώ, και αυτό περιλαμβάνει και 1 έτος εγγύηση από την Apple. Η συνολική "έκπτωση" που προκύπτει είναι λοιπόν >30%, αν σκεφτείς ότι ένα τέτοιο laptop παίζει καινούργιο γύρω στα 1100 ευρώ/δολλάρια. Απο κει και πέρα, η οθόνη είναι μόλις 13.3 ίντσες, όποτε το αν θα είναι 1280χ800 ή 1950χ1200 μου είναι εντελώς αδιάφορο. Θα συνδεθεί 22'' εξωτερική οθόνη και θα λήξει εκεί το θέμα. Είναι καλοδεχούμενες και εκτιμητέες οι διαφορετικές γνώμες και προτάσεις, αλλά ας μην το κάνουμε vs. και αυτό το θέμα. εντιτ: σε παρόμοια τιμή παίζει και το Air 13.3 refurbished, αλλά με προβληματίζει η διαφορά σε επεξεργαστές (από 2.4 του Pro στο 1.7 του Air, και οι δύο i5).
haHa Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 SSD θα είναι το πρώτο που θα βάλω μόνος μου. Επίσης, θα μου κοστίσει το Pro γύρω στα 750 ευρώ, και αυτό περιλαμβάνει και 1 έτος εγγύηση από την Apple. Η συνολική "έκπτωση" που προκύπτει είναι λοιπόν >30%, αν σκεφτείς ότι ένα τέτοιο laptop παίζει καινούργιο γύρω στα 1100 ευρώ/δολλάρια. Μην μπλεκουμε τιμες σε δολλαρια(Αμερικης) και τιμες σε ευρω. Οταν αναφερομαι στην εκπτωση , αναφερομαι στο ποσα δολλαρια θα το παρεις το μεταχειρισμενο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ γενιας απο Αμερικη σε σχεση με με το ποσο θα επαιρνες ενα καινουριο ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ γενιας παλι απο Αμερικη. Αν πχ το μεταχειρισμενο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ γενιας το παρεις $950, ενω ενα ολοκαινουριο ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ γενιας κανει $1200, τοτε μιλαμε για εκπτωση ~20%, καμμια σχεση με >30% που αναφερεις. Εκτος αν μπορεις να παρεις μονο refurbished απο Αμερικη και οχι καινουριο.
Mercyful_Fate Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Δεν κάνει 1200 το "τελευταίας τεχνολογίας", κάνει αρκετά περισσότερο. Εκτός και αν δεν μιλάς για mac αλλά για windows laptop.
basilis5 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Φίλε μου υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα δουλεύεις πάνω στο mbp; Για να δούμε αν καλύπτεται hardware-ικα. Απο κείμενα και πέρα σίγουρα είναι κορυφαίο μηχάνημα. Μήπως παίζει σε 2 βδομάδες που θα είναι διαθεσιμα τα καινούργια, να έχει πέσει κι άλλο η τιμη του; Τέλος αν το πάρεις απο ΗΠΑ αξίζει να πάρεις κ την επέκταση εγγύησης νομίζω. Sent from my iPad using Insomnia
Mercyful_Fate Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Στο μηχάνημα εκτός από τα κλασικά (browsing, μουσική, ταινίες κλπ.) θα τρέχει μπόλικο Eclipse και κανα 2 simulators (π.χ. Android simulator, Wireshark κλπ.). Αυτά γενικά έχουν απαιτήσεις σε επεξεργαστή, αλλά δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα για τον i5. Για κανένα παιχνίδι που και που δε νομίζω ότι η Intel HD 3000 που έχει πάνω είναι καλυτερη από την 9600GT που έχω στο pc (ίσα ίσα, ενδεχομένως να είναι και λίγο χειρότερη), αλλά ούτως ή άλλως το gaming δεν θα είναι βασική προτεραιότητα (εκτός από το football manager φυσικά ). Για την τιμή, αυτό περιμένω και εγώ, να πέσει και άλλο λόγο των καινούργιων. Ούτως ή άλλως την αγορά θα την κάνω σε 3+ εβδομάδες, οπότε μέχρι τότε ότι είναι να γίνει θα έχει γίνει με την τιμή. Για την επέκταση θα το σκεφτώ.
haHa Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Αν πχ το μεταχειρισμενο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ γενιας το παρεις $950, ενω ενα ολοκαινουριο ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ γενιας κανει $1200, τοτε μιλαμε για εκπτωση ~20%, καμμια σχεση με >30% που αναφερεις. Εκτος αν μπορεις να παρεις μονο refurbished απο Αμερικη και οχι καινουριο. Δεν κάνει 1200 το "τελευταίας τεχνολογίας", κάνει αρκετά περισσότερο. Εκτός και αν δεν μιλάς για mac αλλά για windows laptop. Εγω παντως που κοιταξα, μου το βγαζει $1199 το ολοκαινουριο ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ γενιας: http://store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/macbook_pro/select Το τελευταιας γενιας ειναι με λιγο πιο γρηγορο επεξεργαστη, λιγο πιο γρηγορη μνημη, πολυ πιο γρηγορη καρτα γραφικων, bluetooth 4.0, usb 3.0. Επισης θεωρω πως σε μια μεταπωληση σε πχ 3 χρονια το τελευταιας γενιας θα πιασει λιγα χρηματα παραπανω(πχ 100€) και ετσι απο τα 200€ που θα εχεις δωσει τωρα παραπανω, θα παρεις πισω τα 100€. Οπως και να εχει για ~20% εκπτωση ($270, δηλαδη περιπου 210€) δεν νομιζω οτι αξιζει να παρεις μεταχειρισμενο μηχανημα προηγουμενης γενιας. Αν με την ελευση των καινουριων μηχανηματων παει πιο χαμηλα και παει η εκπτωση πανω απο 30%, τοτε αξιζει. Αλλα νομιζω πως δεν θα πεσει κ αλλο, γιατι αυτην την στιγμη δινουν το refurbished $930 και γραφει οτι ειναι φθηνοτερο $170, δηλαδη οτι αν το επαιρνες καινουριο-αχρησιμοποιητο, αλλα προηγουμενηες γενιας θα εδινες $1099 . Αρα εχουν ηδη κανει εκπτωση $100 απο το τελευταιας γενιας, που οπως σου ειπα παιζει στα $1199. Αυτο που ισως αξιζε (αν μπορεις να περιμενεις κανα 2μηνο) ειναι να παρεις refurbished ενα απο τα τελευταιας γενιας mbp 13. Λογικα αντι για $930 που κανει το refurbished προηγουμενης γενιας, αυτο θα κανει $1030.
Flying_Dutchman Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Πάντως οι τιμές που έχει το applestore είναι χωρίς τον φόρο. Αν κάποιος προχωρήσει στο checkout, θα δει ότι μπαίνει και φόρος (περίπου 8-9%). Αυτό βέβαια αναφέρεται και στα καινούρια και στα refubrished. Το Amazon ΔΕΝ έχει φόρο (προσοχή στους ανεξάρτητους πωλητές όμως, κάποιοι υποχρεούνται να προσθέσουν τον φόρο, ανάλογα με την πολιτεία που βρίσκονται).
Mercyful_Fate Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 @haHa Ναι έχεις δίκιο, τόσο έχει το καινούργιο. Προσωπικά όμως δεν μου φάινεται να αξίζει τα $270 για τόσο μικρές βελτιώσεις. Το "late 2011" καινούργιο έχει αυτή τη στιγμή στο amazon.com $1099, οπότε θα το σκεφτώ να παω κατευθείαν σε καινούργιο, αν και θεωρητικά και το refurbished σαν καινούργιο θα είναι. Γι' αυτό ρώτησα αν έχει κάποιος άμεση εμπειρία από τα refurbished της Apple. Η μεταπωλητική αξία δεν με ενδιαφέρει, γιατί τείνω να κρατάω τα μηχανήματά μου αρκετό καιρό και έχουν χάσει έτσι κι αλλιώς μεγάλο μέρος της αξίας τους όταν πλέον αποφασίζω να τα αντικαταστήσω. @Flying_Dutchman Ναι, το ξέρω ότι έχει φόρο απο το apple store. Οπότε ίσως να συμφέρει να χτυπήσω ένα από amazon ($1099, αν όντως είναι χωρίς φόρο - είσαι απόλυτα σίγουρος γι' αυτό?) γιατί το refurbished μαζί με φόρο θα πάει γύρω στα $1000 έτσι κι αλλιώς.
haHa Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Το Amazon σιγουρα δεν εχει φορο. Εγω παντως τα +$100 για το καινουριο θα τα εδινα πολυ ευκολα, οχι τοσο επειδη εχει λιγο πιο γρηγορο επεξεργαστη/μνημη, αλλα για την πολυ πιο γρηγορη καρτα γραφικων και το usb 3.0. Επισης εχε υποψην σου οτι το καινουριο μοντελο θα πουληθει ακριβοτερα (εστω και 50€) απο οτι το παλιο, οποτε σχεδον θα σου ερθει μια ή αλλη με την διαφορα μολις $100 που εχουν. Παντως βλεπω οτι εισαι αρνητικα προκατειλλημενος για το καινουριο , νομιζοντας οτι θα "εκανε αρκετα περισσοτερο" οπως εγραψες. Περιεργο που δεν ειχες καν κοιταξει ποσο κανει. ------------------------ Οι επιλογες ειναι ουσιαστικα 4: α) καινουριο το τελευταιο μοντελο με $1199 απο Amazon β) καινουριο το προηγουμενο μοντελο με $1099 απο Amazon γ) refurbished το καινουριο μοντελο με $1099($1029+φορο) απο Applestore, αλλα σε κανα μηνα-διμηνο που θα εχουν αρχισει να βγαινουν refurbished τα κανουρια δ)refurbished το προηγουμενο μοντελο με $1000($929+φορο) απο Applestore. Προσωπικα θα διαλεγα το α) ή το γ) αν μπορυσες να περιμενεις λιγο καιρο. Το β) δεν πιστευω οτι αξιζει οταν μπορεις να παρεις το καινουριο που εχει σημαντικες αναβαθμισεις(gpu, usb3.0) και δεν ειναι ενα απλο speed bump στον επεξεργαστη. Ειδικα η gpu που υποστηριζει και full opencl και ειναι κ πολυ πιο γρηγορη θα διεξει τα δοντια της με τον καιρο..
Mercyful_Fate Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Το Amazon σιγουρα δεν εχει φορο. Εγω παντως τα +$100 για το καινουριο θα τα εδινα πολυ ευκολα, οχι τοσο επειδη εχει λιγο πιο γρηγορο επεξεργαστη/μνημη, αλλα για την πολυ πιο γρηγορη καρτα γραφικων και το usb 3.0. Όπως είπα, για κανένα παιχνίδι αραια και που έχω τον (τωρινό) c2d με 9600GT η οποία είναι καλύτερη και από την Intel HD 4000 (όπως φαίνεται από εδώ: http://www.videocardbenchmark.net/video_lookup.php?gpu=GeForce+9600+GT). Επίσης το usb 3.0 δεν με συγκινεί και τόσο πολύ, με καλύπτει και το 2.0. Οπότε τα δύο βασικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νέου macbook pro έναντι του προηγούμενου δεν μου δίνουν κάποιο καθολικό πλεονέκτημα, και άρα δεν θεωρώ ότι θα κερδίσω κάτι. Θα κερδίσω όμως αν ΔΕΝ αγοράσω αυτές τις αναβαθμίσεις (αγοράζοντας δηλαδή το late 2011 μοντέλο), με την έννοια ότι θα σώσω από 100 έως 300 δολλάρια. Συνολικά: -- επεξεργαστής: 2.4 i5 vs. 2.5 i5 ---> αμελητέα διαφορά -- μνήμη: 1600MHz vs. 1333MHz ---> αμελητέα διαφορά -- GPU: Έχω την 9600GT για γραφικά, οπότε τι να την κάνω την Intel HD 4000? ---> με καλυπτει και η 3000 -- usb 3.0 vs. usb 2.0: πάντα δούλευα (όσο αφορά το data storage/transfer) είτε μέσω εσωτερικών σκληρών, είτε μέσω δικτυακών, αλλά σπάνια μέσω usb storage. Να μου πεις για gigabit ethernet ή γρηγορότερο sata να πω οκ, αλλά το 3.0 vs. 2.0 μου είναι σχετικά αδιάφορο. Επισης εχε υποψην σου οτι το καινουριο μοντελο θα πουληθει ακριβοτερα (εστω και 50€) απο οτι το παλιο, οποτε σχεδον θα σου ερθει μια ή αλλη με την διαφορα μολις $100 που εχουν. Δεν πολυ-ασχολούμαι με το σπορ, οπότε δεν με απασχολεί ιδιαίτερα η αξία μεταπώλησης. Πιθανότατα θα το κρατήσω τουλάχιστον 3-4 χρόνια τουλάχιστον το λαπτοπ, και μέχρι τότε θα έχει πέσει η αξία του κατά πολύ ούτως ή άλλως, με αποτέλεσμα αυτά τα 50-100 ευρώ που συζητάς να πρσεγγίζουν το 0. Παντως βλεπω οτι εισαι αρνητικα προκατειλλημενος για το καινουριο , νομιζοντας οτι θα "εκανε αρκετα περισσοτερο" οπως εγραψες. Περιεργο που δεν ειχες καν κοιταξει ποσο κανει. Εντάξει, ίσως βιάστηκα λιγάκι να μιλήσω, αλλά και πάλι, το "new" sta 1200 με το refurbished (αλλά like new & guaranteed) στα 930 έχουν μια σοβαρή διαφορά. Είναι 200 δολλάρια (μαζί με ΦΠΑ), όσο να'ναι υπολογίσιμο ποσό. Οι επιλογες ειναι ουσιαστικα 4: α) καινουριο το τελευταιο μοντελο με $1199 απο Amazon β) καινουριο το προηγουμενο μοντελο με $1099 απο Amazon γ) refurbished το καινουριο μοντελο με $1099($1029+φορο) απο Applestore, αλλα σε κανα μηνα-διμηνο που θα εχουν αρχισει να βγαινουν refurbished τα κανουρια δ)refurbished το προηγουμενο μοντελο με $1000($929+φορο) απο Applestore. Προσωπικα θα διαλεγα το α) ή το γ) αν μπορυσες να περιμενεις λιγο καιρο. Το β) δεν πιστευω οτι αξιζει οταν μπορεις να παρεις το καινουριο που εχει σημαντικες αναβαθμισεις(gpu, usb3.0) και δεν ειναι ενα απλο speed bump στον επεξεργαστη. Ειδικα η gpu που υποστηριζει και full opencl και ειναι κ πολυ πιο γρηγορη θα διεξει τα δοντια της με τον καιρο.. Περισσότερο β) και δ) βλέπω, για τους λόγους που εξήγησα πιο πάνω.
haHa Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Όπως είπα, για κανένα παιχνίδι αραια και που έχω τον (τωρινό) c2d με 9600GT η οποία είναι καλύτερη και από την Intel HD 4000 (όπως φαίνεται από εδώ: http://www.videocardbenchmark.net/video_lookup.php?gpu=GeForce+9600+GT). -------- -- GPU: Έχω την 9600GT για γραφικά, οπότε τι να την κάνω την Intel HD 4000? ---> με καλυπτει και η 3000 Δεν σε επιασα εδω. Εννοεις οτι ηδη εχεις ενα μηχανημα το οποιο θα κρατησεις , οποτε δεν σε απασχολουν τα παιχνιδια στο καινουριο μηχανημα που θα παρεις? Παντως εγω θεωρω πως το πλεονεκτημα τους hd 4000 εναντι της intel hd 3000 δεν ειναι μονο στα παιχνιδια, αλλα και σε εφαρμογες κλπ. Ενδεικτικα στο νεο photoshop cs6 η hd3000(επειδη δεν υποστηριζει opencl πληρως) και ο core i5 χανουν απο κατι επεξεργαστες amd που μπαινουν σε λαπτοπ των 500€. http://www.tomshardware.com/reviews/photoshop-cs6-gimp-aftershot-pro,3208-12.html (κοιταμε ποσο αργος ειναι ο συνδυασμος hp/intel που ειναι με την hd 3000, το αποτελεσμα ειναι σε sec, οποτε το χαμηλοτερο ειναι το καλυτερο) Το ιδιο ισχυει και στο musemage: (μεγαλυτερο σκορ=καλυτερο) Και παρομοια αποτελεσματα παιζουν και στο GIMP: (μεγαλυτερο σκορ=καλυτερο) Οι διαφορες οπως βλεπεις δεν ειναι καθολου αμελητεες και δεν μιλαμε για παιχνιδια , αλλα για εφαρμογες. Και οι εφαρμογες αυτες ολο και θα αυξανονται. Απο προσωπικη χρηση εχω δει οτι ακομα και το gui του mac os x γινεται αργο με μια hd 3000 οταν εχεις συνδεδεμενη εξωτερικη οθονη και πχ χρησιμοποιεις skype κ παιζει κ κανα flash. Με πιο γρηγορες καρτες γραφικων που υποστηριζουν και καλυτερα opencl δεν υφισταται αυτο το προβλημα.
Mercyful_Fate Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουνίου 2012 Το έβγαλες εντελώς άχρηστο το late 2011. Δεν σε επιασα εδω. Εννοεις οτι ηδη εχεις ενα μηχανημα το οποιο θα κρατησεις , οποτε δεν σε απασχολουν τα παιχνιδια στο καινουριο μηχανημα που θα παρεις? ναι, αυτό εννοώ.
nickolas Δημοσ. 15 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2012 Έχω αγοράσει refurbished Macbook. Άψογος με εξαίρεση την μπαταρία. Νομίζω είχε καμιά 20αρία cycles αλλά το battery health ήταν χαμηλό και στο χρόνο έπεσε κάτω από το 80% βγάζοντας το service battery. Μου το άλλαξαν στην εγγύηση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα