Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα Sony Vaio και ξαφνικά μου έβγαλε μήνυμα πως operating system not found. Έκανα επανεκκίνηση με bootable usb ώστε να ξαναβάλω τα 7 αλλά ενώ φόρτωνε τα αρχεία των windows μόλις μου ζητούσε σε ποιο διαμέρισμα να κάνει εγκατάσταση δεν φαινόταν τίποτα, σαν να μην υπήρχε σκληρός. Έτρεξα μια εφαρμογή το system repair κι μετά από αυτό ούτε το bootable usb διαβάζει και μου βγάζει error. Όταν κάνω επανεκκίνηση χωρίς το bootable usb μου βγάζει πάλι operating system not found.

Συμπέρανα πως ο σκληρός πάπαλα. Ρώτησα σε ένα μαγαζί στη γειτονία και μου είπε πως αλλάζει ο σκληρός αλλά επειδή λέει είναι μονοπώλιο πλέον μιας εταιρίας οι τιμές έχουν ανέβει. Εγώ είχα 250GB αλλά αυτοί μπορούσαν να βρουν μόνο 500GB κατόπιν παραγγελίας όπου μαζί με την εγκατάσταση θα μου κοστίσει γύρω στα 130 ευρώ. Το θέμα είναι πως αυτή τη περίοδο είναι δύσκολο να βρω αυτά τα λεφτά και θέλω να ρωτήσω μήπως υπάρχει κάποια εναλλακτική. Π.χ. μεταχειρισμένοι σκληροί, κάνα πρόγραμμα που να διορθώνει τον σκληρό ή οτιδήποτε άλλο ή να το πάρω απόφαση πως μόνο με τα 130 ευρώ λύνεται το θέμα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποιες απαντήσεις.

Δημοσ.

Δύο είναι (τρεις, αν βάλεις και Toshiba, αλλά "δεν μετράει" αυτή - αν και λέγεται ότι σκοπεύει να μπει πιο δυναμικά στην αγορά) οι εταιρίες, εδώ και κάποιους μήνες : Western Digital και Seagate. Μονοπωλιακό...δίπολο λοιπόν, όχι ακριβώς εξουσία μίας (τους καταναλωτές πάντως ήδη τους τινάζουν τα πέταλα, κι ας "υπάρχει ανταγωνισμός". Κάτι σαν τον δικομματισμό ένα πράμμα...).

Επίσης, οι τιμές "κατά βάση" ανεβήκανε από πέρσι τον Οκτώβριο με τις πλημμύρες στην Ταϋλάνδη (όπου κατασκευάζονται και μέρη δίσκων, αλλά και συνθέτονται οι δίσκοι, κατά ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής) που κατάπιανε εργοστάσια. Έκτοτε βέβαια "περιέργως", και παρά την σταδιακή επανέναρξη της παραγωγής, οι τιμές έχουν μείνει πολύ υψηλότερα (παρά την ποσοστιαία πτώση) από εκεί που βρίσκονταν μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Όσο για τους "τεχνικούς", θα σου φάνε κα'να 30άρι-50άρι (για την..."εργασία", συν το ποσοστό για την μεταπώληση), για κάτι που μπορείς να κάνεις και μόνος, όσο "εύκολα" αλλάζεις μία λάμπα : ξεβιδώνεις το καπάκι στην "κοιλιά" του λαπτοπ (2 βιδούλες συνήθως), "αποσυνδέεις" τον παλιό δίσκο (μια λάμπα πιο δύσκολα βιδώνεται....) και "κουμπώνεις" τον νέο (δεν υπάρχει περίπτωση "να κάνεις κάτι λάθος", "ανάποδα" ή "ζημιά") και βιδώνεις καπάκι και τέλος. Για δίσκο, κοιτά μόνος σου να παραγγείλεις ή να πας ο ίδιος να πάρεις* ένα από κάποιο κατάστημα που θα βρεις μέσω της μηχανής αναζήτησης σχετικών (και όχι μόνο) αγορών, Skroutz.gr :

Tιμές [χωρίς μεταφορικά, τα οποία αν χρειάζονται, κυμαίνονται συνήθως από 3-4 έως καμμιά 10αριά €, ανάλογα το κατάστημα**. Αν έχεις χρόνο και όρεξη και το ψάξεις (μισή ώρα; 1; 2; ), μπαίνοντας στην σελίδα μερικών καταστημάτων, θα βγάλεις συμπέρασμα για το από πού σε συμφέρει ιδανικά ποιά αγορά] ενδεικτικά, ξεκινάνε - ανάλογα την χωρητικότητα, από περίπου 55-60€ (250GB) και από περίπου 70€ (500GB) :

http://www.skroutz.g...hrase=250gb+2.5

http://www.skroutz.g...hrase=500gb+2.5

(αν παίζει να σου χρειάζεται ο χώρος, έστω μελλοντικά, αναλογικά συμφέρει καλύτερα ο 500άρης πάντως. Έρχεται πιο φτηνή η αναλογία €/GB).

Σιγούρεψε μόνο όταν βγάλεις τον παλιό, ότι είναι SATA (ποιά version, δεν έχει σημασία - είναι και οι τρεις συμβατές με όποια είναι η version του disk controller της μητρικής του λαπτοπ) και όχι IDE. Για να καταλάβεις τη διαφορά οπτικά, γκούγκλαρε IDE 2.5 HDD και SATA 2.5 HDD (το IDE σημαίνει παλιότερης/διαφορετικής κατασκευής/τεχνολογίας δίσκοι, και το 2.5 είναι το πλάτος του δίσκου σε ίντσες - διαφέρουν οι λαπτοπίσιοι δίσκοι σε φυσικές διαστάσεις, από τους 3.5άρηδες που μπαίνουν σε σταθερούς). SATA τεσπα είναι πιθανώς ο δικός σου, αλλά σιγούρεψέ το πρώτα, για να μην πάρεις δίσκο που δεν θα μπαίνει στο μηχάνημα.

Όσο για τον παλιό, αν μπορείς να βρεις έναν σταθερό -πριν ακόμα κι απ' την αγορά νέου- και να τον συνδέσεις εκεί ως "δεύτερο/τρίτο" κτλ (ειδικά αν είναι SATA, δεν έχει καμμία απολύτως διαφορά στη συνδεσιμότητα από τους 3.5άρηδες που θα έχει ο σταθερός), ίσως γλυτώσεις εντελώς την αγορά νέου : απλά δοκίμασε από εκεί να του κάνεις φορμάτ (δεξί κλικ & διαμόρφωση δηλαδή από την Διαχείριση Δισκων - αρκεί βέβαια να φαίνεται εκεί. Αν δεν φαίνεται, μάλλον ψόφησε). Αν γίνει, τον ξαναβάζεις λαπτοπ και ξαναπάς για εγκατάσταση Windows 7 (όχι ΧP - θα έχεις πρόβλημα = δεν θα τον βλέπουν, κατά πάσα πιθανότητα, τον δίσκο, αν αυτός είναι SATA...).

Τέλος, ο μεταχειρισμένος, και εύκολο δεν είναι να βρεθεί "σε σωστή τιμή" (ειδικά τώρα με τις τιμές ψηλά που λέγαμε, τους μεταχειρισμένους τους τσιμπάνε στην τιμή όσοι τους πουλάνε), και υπάρχει το ρίσκο, είτε σε λαμόγιο να πέσεις, είτε σε δίσκο που δεν θα είναι -για κακή σου τύχη- ν' αντέξει πολύ (και χωρίς εγγύηση αντικατάστασης 2-3 χρόνων, ως μεταχειρισμένος, δεν λέει). Και όντας εμφανώς "μη σχετικός", γνώμη μου είναι να το αποφύγεις (έχει νόημα μόνο χέρι με χέρι από ΓΝΩΣΤΟ, και να μπορείς πρώτα να του κάνεις ελέγχους πριν τον πληρώσεις...).

* Σε ποιά περιοχή βρίσκεσαι;

** απόφυγε το Ρixmania, είναι κατάστημα εξωτερικού (Γαλλία) κι έχει υψηλά μεταφορικά (και γενικώς δίσκο καλύτερα όχι απ' έξω) και η "φθήνια" του ισοφαρίζεται με αυτά.

Δημοσ.

Washcloud ειλικρινά με βοήθησες με το post σου, σε ευχαριστώ.

Θα τον αλλάξω τελικά μόνος μου τον σκληρό σύμφωνα με τις οδηγίες σου. Το θέμα είναι, όσο κι αν φαίνεται αστείο πως το laptop προσπάθησα να το ανοίξω μόνος μου αλλά έχει κάτι βίδες πολύ μικρές και σε πολύ στενές κ μακριές τρύπες που με κανένα κατσαβίδι ή μαχαίρι δε μπόρεσα να τις ξεβιδώσω. Να φανταστώ πως έχει κάποιο ειδικό εργαλείο γι αυτές;

υγ: Στο Νέο Ηράκλειο μένω.

Δημοσ.

...οπότε, τσέκαρε τα μαγαζιά που είναι κοντά σου (στο Skroutz, αν κλικάρεις στο κάθε μαγαζί, σε πάει στη σελίδα του, όπου βρίσκεις διεύθυνση, τηλέφωνα κτλ). Λογικά σε συμφέρει να πας να τον πάρεις από εκεί (που θα σε βολέυει κάποιο σχετικά κοντά σου).

Όσο για τις βίδες, αν δεν έχεις κάτι κατάλληλο, πάνε σε κάποιο κατάστημα σιδηρικών "της γειτονιάς" με το λαπτοπ ανά χείρας, και ζήτα τους το φθηνότερο εργαλείο που μπορεί να τ' ανοίξει. Λογικά θα είναι κάποιο κατσαβίδι των 2-3€. Στη χειρότερη μόνο, να χρειαστεί κάποιο ηλεκτρικό (είναι καμμιά φορά όντως πολύ σφιχτές οι ρουφιάνες, και με το χέρι και με ακαταλληλης ακμής κατσαβίδι, και δεν μπορείς να τις ξεβιδώσεις, και ζημιά ενδέχεται να κάνεις στις κεφαλές τους. Αν όντως θέλει ηλεκτρικό, αν έχεις το απαιτούμενο "θράσος", πες τους "αν ήταν απλό κατσαβίδι να το αγόραζα...Αλλά για 2 βίδες, να πάρω ηλεκτρικό δεν με παίρνει, μήπως μπορείτε να τους κάνετε δύο σβιιιννν με ένα δικό σας, να βγουν και να πάω στο καλό;". Γενικά πάντως, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στις μέρες μας, και εξυπηρετούν στα "μικρομάγαζα".

Χαίρομαι που λες ότι βοήθησα. Όταν υπάρχει ζήτημα χρηματικό, όλοι οφείλουμε να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και βοηθητικοί. Συνεχίζω να είμαι "εδώ", για ό,τι χρειάζεσαι να ρωτήσεις. Πόσταρέ μας και τη συνέχεια όσο προχωράς.

Δημοσ.

Μη φοβάσαι φίλε θα τον αλλάξεις μόνος σου το δίσκο είναι εύκολο.

Μπορείς επίσης να βρείς και video στo youtube πως αλλάζουν δίσκο πάτα το μοντέλο του laptop σου + hdd change ή κάτι τέτοιο. Επίσης οι δίσκοι έχουν και μέγεθος (εξωτερικό) στα laptop είναι 2.5 και σε σταθερούς Η/Υ συνήθως είναι 3.5!

Επίσης αν βρεις και με 7200rpm ακόμα καλύτερα θα κάνεις και αναβάθμιση!

Προσωπικά θα προτιμούσα να βάλω έναν ssd δεν είναι και τόσο μεγάλη η διαφορά στη τιμή αρκεί να μην θες τρελό αποθηκευτικό χώρο.

Δημοσ.

Αγόρασα ένα ειδικό κατσαβίδι από ένα σιδηροπωλείο στη γειτονιά (κόστισε 4,5 ευρώ) για τις βίδες που ήταν βαθιά και είδα κ μερικά video στο youtube και τελικά άνοιξα μόνος μου το VAIO κι έβγαλα το σκληρό. Όπως μου τα λέγατε, αστεία πράγματα κι ήδη από τα 130 ευρώ που ήταν να πλήρωνα, με τις οδηγίες σας έπεσε το κόστος στα μισά. Ευχαριστώ κι πάλι.

Τώρα αυτό που κάνω είναι να βρω σκληρό. Είδα τα λινκ που βάλατε κ έχει πράγματι καλές τιμές, από 55- 65 ευρώ. Έψαξα και για μεταχειρισμένο στο διαδίκτυο και στη χρυσή ευκαιρία και δεν βρήκα κάτι που να αξίζει, έδιναν π.χ. σκληρό με 40GB 40 ευρώ. Επειδή ψάχνω αυτήν την εποχή την πιο δυνατή φθηνή οικονομική λύση ξέρετε από κάπου που να μπορώ να πάρω μεταχειρισμένο; Ξέρω σίγουρα χίλιες φορές καινούριο αλλά αυτή τη περίοδο ακόμα και γι αυτά τα 60 ευρώ ζορίζομαι.

Δημοσ.

Χμ, και το κατσαβίδι ακριβά το πλήρωσες... Τεσπα όμως.

Όσο για σκληρό, όπως σου είχα πει, μόνο από κανέναν γνωστό (γενικά, άσχετα αν εσύ δεν έχεις τέτοιον γνωστό) αξίζει. Και από θέμα εμπιστοσύνης (για την υγεία του δίσκου), και από θέμα τιμής. Αν μιλάμε για μεταχειρισμένο βέβαια. Οι 2.5άρηδες δίσκοι είναι ούτως ή άλλως πιο τσιμπημένοι, οι εποχές δύσκολες, οι ανάγκες του κόσμου για φτηνό hardware μεγαλύτερες, οι τιμές γενικά των δίσκων ψηλά λόγω "Ταϋλάνδης"....ΔΕΝ το βλέπω να βρίσκεις κάτι που να σε συμφέρει, σε σχέση με το να αγοράσεις καινούριο. Παρ' ολ' αυτά, κοίταζε συνεχώς σε αγγελίες φόρουμ (εδώ, στο ADSLgr.com, στο TheLab.gr ...) μπας και βρεις καμμιά "ευκαιρία" (είτε αχρησιμοποίητο, "από χέρι", είτε και μεταχειρισμένο). Γενικά δεν υπάρχουν μαγαζιά ("φυσικά" ή απλώς ονλάιν) που να έχουν μεταχειρισμένα ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ (γενικά αυτά που υπάρχουν, είναι πιο τσιμπημένα και από τα μαγαζιά με καινούρια...), γι' αυτό σου λέω για φόρουμ. Αν και είναι πολύ επίφοβο, στο ξαναλέω, να πέσεις σε κανένα λαμόγιο (...ειδικά στις μέρες μας, με βάση τις προαναφερθείσες συνθήκες κλπκλπ...), που θα σου πουλήσει δίσκο ο οποίος θα είναι "μισοπεθαμένος", και ποιός ξέρει πόσο θα του πάρει για να εντελωσπεθάνει....ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να κανονίσεις συνάντηση και αγοραπωλησία χέρι με χέρι (και φάτσα με φάτσα), κι όχι αποστολή από μακρυά. Όμως και έτσι να είναι, η διαφορά που θα γλυτώσεις, πολύ δύσκολα θα είναι μεγαλύτερη των 20€, υποθέτω. Δηλαδή στην καλύτερη να βρεις δίσκο 160 ή 200 ή 250GB με 40€ - όπως ακριβώς βρίσκεις και 40άρη με 40...Ίσως δηλαδή "κερδίσεις" στα GB, αλλά περίπου τα ίδια Ευρώ θα δώσεις... Επίσης, το ζήτημα της εγγύησης αντικατάστασης, είναι φοβερά σημαντικό : μπορεί να μην χρειαστεί, αλλά από την άλλη μπορεί μέσα και σε μικρό διάστημα (από ημερών μέχρι εβδομάδων και λίγων μηνών, ο δίσκος να βγάλει πρόβλημα, ακόμα κι αχρησιμοποίητος να ήταν...Δυστυχώς έτσι πάει με τους δίσκους, και το μόνο που σε καλύπτει σε αυτήν την περίπτωση είναι μια εγγύηση αντικατάστασης, τριών, ΑΝΤΕ ΔΥΟ χρόνων...). Γενικά η γνώμη μου είναι ότι "πρέπει να το δώσεις το 60άρι" (εκτός βέβαια κι αν δεν το έχεις με καμμία Παναγία).

Μέχρι πόσα GB το λιγότερο καλύπτεσαι;

Μέχρι πόσα χρήματα είσαι διατεθημένος να δώσεις για σκληρό;

(..σκέψου επίσης την περίπτωση, ν' αφήσεις να περάσει λίγος καιρός και να τα μαζέψεις, να χάσεις δηλαδή σε χρόνο αναμονής, αν το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να τα δώσεις με τη μία. Αν πάλι, "τρως από έτοιμα", καταλαβαίνω ότι η αναμονή δεν βοηθάει...).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...