Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

στο γραφείο είχαμε έναν WD Live - αυτόν με τους 2 σκληρούς μέσα (2x500gb), δικτυακός κλπ κλπ. Δυστυχώς μας άφησε χρόνους ο controller του (ή η τροφοδοσία του) και δυστυχώς έπεσε σε εμένα η ευθύνη να δω τι γίνεται.

Οι σκληροί ευτυχώς δουλεύουν άψογα. Από ότι βλέπω (και θυμάμαι) οι σκληροί ήταν σε Raid 1 (mirroring).

Προφανώς με απλό adapter sata to usb δεν μπορώ να κάνω απλό browsing στα αρχεία οπότε προσπαθώ ανάκτηση (τώρα που μιλάμε) με το File Scavenger.

Ως εδώ καλά. Έχω όμως την εξής ερώτηση:

Αν πάρω ένα καινούργιο case για τους σκληρούς πχ αυτό το οποίο έχει υποδοχή για 2 σκληρούς και υποστηρίζει raid 1, και κουμπώσω πάνω του τους σκληρούς που έχω τώρα, θα τους διαβάσει αμέσως ή θα μου καταστρέψει τα αρχεία?

Γενικά αν καταφέρω και βρω pc (το κέρατο μου να μην έχει σε όλο το γραφείο ένα pc με raid controller στην mobo του) και ξαναβάλω τους σκληρούς σε raid 1 όπως ήταν θα έχω πρόσβαση στα αρχεία μου κανονικά? Ή θα πρέπει να formarιστούν οι σκληροί για να στηθεί το raid (υπόψην δεν έχω κάνει ποτέ μου raid οπότε μην βαράτε αν είναι χαζές οι ερωτήσεις).

Και τέλος: αξίζει να πάρουμε ξανά ένα case των 100ευρώ για να στηθούν οι δίσκοι έτσι? Ή θα ήταν καλύτερα να ήταν απλά cases ethernet χωρίς raid κλπ?? Μήπως δεν είναι αξιόπιστα αυτά τα κουτιά τελικά?

Το συγκεκριμένο βέβαια το είχαμε 5-6 χρόνια και έπαιζε κάθε μέρα συνέχεια. Το χρησιμοποιούσαμε, ένα κομμάτι του για backup αρχείων και ένα άλλο κομμάτι του για public access από μαθητές και υπαλλήλους.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για απαντήσεις!

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

στο γραφείο είχαμε έναν WD Live - αυτόν με τους 2 σκληρούς μέσα (2x500gb), δικτυακός κλπ κλπ. Δυστυχώς μας άφησε χρόνους ο controller του (ή η τροφοδοσία του) και δυστυχώς έπεσε σε εμένα η ευθύνη να δω τι γίνεται.

Οι σκληροί ευτυχώς δουλεύουν άψογα. Από ότι βλέπω (και θυμάμαι) οι σκληροί ήταν σε Raid 1 (mirroring).

Προφανώς με απλό adapter sata to usb δεν μπορώ να κάνω απλό browsing στα αρχεία οπότε προσπαθώ ανάκτηση (τώρα που μιλάμε) με το File Scavenger.

Ως εδώ καλά. Έχω όμως την εξής ερώτηση:

Αν πάρω ένα καινούργιο case για τους σκληρούς πχ αυτό το οποίο έχει υποδοχή για 2 σκληρούς και υποστηρίζει raid 1, και κουμπώσω πάνω του τους σκληρούς που έχω τώρα, θα τους διαβάσει αμέσως ή θα μου καταστρέψει τα αρχεία?

Γενικά αν καταφέρω και βρω pc (το κέρατο μου να μην έχει σε όλο το γραφείο ένα pc με raid controller στην mobo του) και ξαναβάλω τους σκληρούς σε raid 1 όπως ήταν θα έχω πρόσβαση στα αρχεία μου κανονικά? Ή θα πρέπει να formarιστούν οι σκληροί για να στηθεί το raid (υπόψην δεν έχω κάνει ποτέ μου raid οπότε μην βαράτε αν είναι χαζές οι ερωτήσεις).

Και τέλος: αξίζει να πάρουμε ξανά ένα case των 100ευρώ για να στηθούν οι δίσκοι έτσι? Ή θα ήταν καλύτερα να ήταν απλά cases ethernet χωρίς raid κλπ?? Μήπως δεν είναι αξιόπιστα αυτά τα κουτιά τελικά?

Το συγκεκριμένο βέβαια το είχαμε 5-6 χρόνια και έπαιζε κάθε μέρα συνέχεια. Το χρησιμοποιούσαμε, ένα κομμάτι του για backup αρχείων και ένα άλλο κομμάτι του για public access από μαθητές και υπαλλήλους.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για απαντήσεις!

Καλησπέρα και σε σένα. Το πρώτο πράγμα που θα έκανα είναι να συνδέσω έναν-έναν τους δίσκους εσωτερικά σε μηχάνημα και με τη βοήθεια του hiren's θα έκανα full sector backup (δλδ backup που αγνοεί το file system).

Μετά το backup και αναλόγως το χρόνο που έχεις διαθέσιμο για δοκιμές, θα μπορούσες να πειραματιστείς με κάποια εξωτερική θήκη που υποστηρίζει raid 1 αν και πιστεύω ότι οι πιθανότητες να δουλέψει είναι λίγες.

Μπορείς να δοκιμάσεις και λογισμικά σαν το DiskInternals Raid Reconstructor.

Δημοσ.

Για να έχει πρόσβαση στα αρχεία σου εφόσων δεν έγινε τίποτα "κακό στο περιεχόμενό τους" και ήταν σε Raid1 μπορείς να πάρεις όποιον από τους δύο και να τον συνδέσεις μόνο του. Σε Raid1 έχεις τον ένα κλόνο του άλλου.

Δημοσ.

Για να έχει πρόσβαση στα αρχεία σου εφόσων δεν έγινε τίποτα "κακό στο περιεχόμενό τους" και ήταν σε Raid1 μπορείς να πάρεις όποιον από τους δύο και να τον συνδέσεις μόνο του. Σε Raid1 έχεις τον ένα κλόνο του άλλου.

Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλό. Συνήθως, κάθε raid controller γράφει στην αρχή του δίσκου πληροφορίες που αφορούν τη διάταξη, καθώς και διάφορα checksums/signatures για να αναγνωρίζει πότε μία συστοιχία είναι πράγματι raid ή όχι. Το πιο πιθανό είναι ότι οποιοσδήποτε δίσκος της διάταξης δε θα αναγνωριστεί από κανένα λειτουργικό χωρίς "παρέμβαση" στα χαρακτηριστικά της γεωμετρίας.

Δημοσ.

Καλησπέρα ξανά! Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας όλους!

Το θέμα μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

Το File scavenger δεν κατάφερε να κάνει δουλειά οπότε τσάμπα οι 20+ ώρες που περίμενα...

Τώρα έβαλα το File Active Recovery μήπως και κάνει δουλειά.

Δυστυχώς σπίτι έχω το εξής θέμα: δεν έχω σταθερό υπολογιστή που να μπορώ να τους κουμπώσω πάνω και τους δυο για να κάνω σωστό recovery.

Οπότε παλεύω με Laptop κλπ κλπ....

Θα προσπαθήσω και με το Hirens είτε από το γραφείο αύριο είτε σήμερα αν μπορέσω να βρω κάποιο σταθερό με ελέυθερα 2 sata.

Πάντως θεωρείτε χλωμό αν τους ξαναβάλω σε κουτί με raid 1 (ίδιο) να παίξουν σωστά ε? Κάθε controller φτιάχνει δικό του σύστημα σε Raid? Δεν μπορούν να διαβαστούν από άλλους controllers?

PS

Και για τον φίλο που πρότεινε να τους βάλω σε usb απλά, δυστυχώς δεν δουλεύει όπως λέει και ο hawkpilot. Μακάρι να δούλευε αυτό! Δεν θα έκανα τόσο κόπο.

Thanks guys για την βοήθεια.

Αν σκεφτείτε τίποτε άλλο εδώ θα είμαι...χοχοχο

Δημοσ.

Για νέο raid θα πρέπει να είναι στην "ίδια οικογένεια" με τον προηγούμενο και αν θα σου δουλέψει.

Για πρόγραμμα δοκίμασε και το GetDataBack

Δημοσ.

Ίδια οικογένεια εννοείς Raid 1 ήταν το παλιό, raid 1 να είναι και το νέο, σωστά? Αυτό είχα σκοπό να κάνω (μόλις πάρω το νέο case).

Αλλά ρε γαμώτο, τα Raid υποτίθεται ότι σε προστατεύουν από απώλεια των δεδομένων. Αλλά απώλεια μόνο αν χαλάσει ο δίσκος? Το ενδεχόμενο να χαλάσει controller δεν παίζει? (τόσο τύχεροί είμαστε στο γραφείο?).

Τώρα ψάχνει ακόμα το Active File,το πρωί με το καλό θα έχει τελείωσει....

Δημοσ.

"Ίδια οικογένεια", εννοεί παρόμοιο RAID controller (δηλαδή ίδιο/παρόμοιο chip από την ίδια εταιρία).

π.χ. πολλές motherboard είχαν ενσωματωμένο RAID controller της ITE, οπότε αν σου χαλούσε η M/B δούλευαν κανονικά και με PCI contollers που είχαν ITE chip, σε άλλες motherboards.

Λύσε την πλακέτα του κουτιού του WD και κοίτα τι controller έχει. Ίσως σταθείς τυχερός, αν και δεν είναι απόλυτο αυτό, μπορεί να σου δουλέψει το RAID και σε διαφορετικό controller.

Δημοσ.

Κατάλαβα. Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση.

Το Active File Recovery τέλειωσε το Superscan του βρήκε ένα κάρο πράγματα, τώρα θα δω ποια κ πόσα είναι όλα τα αρχεία.

Ο Controller πάνω του έχει ένα τσιπάκι Via Και ένα της Oxford Semiconductor. Λογικά η Via είναι η κατασευάστρια του controller σωστά?

Έχω ξενερώσει λιγάκι με το όλο σκηνικό, εν τω μεταξύ το b.boss έχει φορτώσει με διάφορα και το κόβω να ξεσπάει πάνω μου αν δεν καταφέρω κάτι....

Thanks για την βοήθεια παίδες, θα ενημερώσω αν τελικά καταφέρω να το επαναφέρω πλήρως.

Δημοσ.

Το πιθανότερο είναι να έχει το VIA για το RAID, ειδικά αν λέει πάνω VT6421/VT6421A, το Oxford θα είναι ο controller για τις πίσω συνδέσεις του κουτιού (USB/Firewire κλπ).

Ντάξει δεν είναι κανένα τρελλό τσιπάκι, κυκλοφορούν πολλές PCI υλοποιήσεις με VIA, ειδικά στο ebay βρίσκεις κάρτες πολύ φτηνά για να δοκιμάσεις και να μην τρώς μέρες σε recovery...

π.χ. http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=RAID+PCI+VIA&_sacat=0&LH_PrefLoc=1&_odkw=VIA+PCI+RAID&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313 (και από Αγγλία μόνο για να σου έρθει πιο γρήγορα)

Δημοσ.

Παίδες σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τον κόπο σας!

Τα άφησα τελικά όλα στο γραφείο οπότε είναι δύσκολο να πω μοντέλα κλπ τώρα. Πρωί πρωί θα τα ψάξω και θα σας πω.

Καλή φάση οι raid controllers που προτείνεις Candlemass! Thanks!!!

Μόλις θα πάω δουλειά το πρωί θα το τσεκάρω και θα ενημερώσω!

Δημοσ.

Απίστευτα τυχεροί πάνω στην ατυχία μας....

Εξωτερική συνεργάτιδα του γραφείου είχε πάρει ταυτόχρονα με εμάς το ίδιο κουτι!!!!!

Θα μου το φέρει αύριο να βάλω τους δίσκους μέσα!

Τα αρχεία ευτυχώς έχουν σωθεί αλλά έχει χαθεί η δομή φακέλων και τα ονόματα αρχείων....

Δημοσ.

Ναι το active file recovery έχει ένα πρόβλημα με τα ονόματα των αρχείων :( Τωρα θα φας λίγο δουλειά να τα ξαναστήσεις όλα :S

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...