katerina_a_86 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Μπορώ να έχω δικαιωμα πρόσβασης στα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου και του κτηματολογίου τρίτων ως απλή πολίτης? Αν όχι, ποιοί μπορούν να έχουν?
Super Moderators paredwse Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Στο Υποθηκοφυλακείο έχεις, μέσω δικηγόρου (δεν επιτρέπεται ο έλεγχος σε μη δικηγόρους). Ο δικηγόρος σου μπορεί να πάει στο οποιοδήποτε Υποθηκοφυλακείο και να "ελέγξει" οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία. Στο Κτηματολόγιο, απ' ότι γνωρίζω, μπορείς να ρωτήσεις συγκεκριμένα στοιχεία για τα γειτονικά με το δικό σου ακίνητα, ήτοι το εμβαδόν που δήλωσαν και το όνομα του ιδιοκτήτη. Νομίζω δεν σου δίνουν άλλα στοιχεία εκτός αν αποδείξεις συγκεκριμένο έννομο συμφέρον οπότε πας με εισαγγελική παραγγελία.
katerina_a_86 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Στο Υποθηκοφυλακείο έχεις, μέσω δικηγόρου (δεν επιτρέπεται ο έλεγχος σε μη δικηγόρους). Ο δικηγόρος σου μπορεί να πάει στο οποιοδήποτε Υποθηκοφυλακείο και να "ελέγξει" οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία. Δηλαδή δεν υπάρχει απόρρητο? Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία για την περιουσία οποιουδήποτε? Και γιατί στους δικηγόρους επιτρέπεται απευθείας η πρόσβαση ενώ σε άλλους μόνο μέσω δικηγόρου? Δηλαδή τα προσωπικά στοιχεία γίνονται εμπόρευμα? Στο Κτηματολόγιο, απ' ότι γνωρίζω, μπορείς να ρωτήσεις συγκεκριμένα στοιχεία για τα γειτονικά με το δικό σου ακίνητα, ήτοι το εμβαδόν που δήλωσαν και το όνομα του ιδιοκτήτη. Νομίζω δεν σου δίνουν άλλα στοιχεία εκτός αν αποδείξεις συγκεκριμένο έννομο συμφέρον οπότε πας με εισαγγελική παραγγελία. Ως μηχανικός μπορώ να έχω πρόσβαση μήπως?
Super Moderators paredwse Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Δηλαδή δεν υπάρχει απόρρητο? Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία για την περιουσία οποιουδήποτε? Και γιατί στους δικηγόρους επιτρέπεται απευθείας η πρόσβαση ενώ σε άλλους μόνο μέσω δικηγόρου? Δηλαδή τα προσωπικά στοιχεία γίνονται εμπόρευμα? Οι αγοραπωλησίες ακινήτων δεν είναι απόρρητες, καταγράφονται σε δημόσια βιβλία στα οποία ουσιαστικά ο καθένας έχει πρόσβαση (μέσω δικηγόρου). Είναι δε φυσικό και ορθότατο αυτό: αν αύριο θέλω να αγοράσω ένα ακίνητό σου, πώς θα ελέγξω εάν δεν το έχεις πουλήσει άλλες δυό-τρεις φορές ή δεν το έχεις υποθηκεύσει σε δυό-τρεις τράπεζες; Στους δικηγόρους επιτρέπεται απ'ευθείας γιατί αν ο οποιοσδήποτε μπει στο υποθηκοφυλακείο, πρώτον έχει κάθε συμφέρον να αλλοιώσει μια εγγραφή και δεύτερον λόγω άγνοιας του τρόπου τήρησης των αρχείων, το πιθανότερο είναι ότι σύντομα το υποθηκοφυλακείο θα γινόταν χειρότερο απ' ότι ήδη είναι. Αλήθεια, ποια προσωπικά στοιχεία γίνονται εμπόρευμα; Πουλάει κανείς τα προσωπικά σου στοιχεία; Ως μηχανικός μπορώ να έχω πρόσβαση μήπως? Έχει πλάκα γιατί προηγουμένως διαμαρτύρεσαι για τη δήθεν μη ύπαρξη απορρήτου και για την αποκλειστικότητα των δικηγόρων λόγω ιδιότητας... ... ενώ τώρα επιθυμείς να αποκτήσεις κι εσύ αποκλειστικότητα βάσει ιδιότητας. Τέσπα. Για να απαντήσω στην ερώτησή σου: Δεν γνωρίζω, πιθανολογώ ότι δεν δικαιούσαι να λάβεις περισσότερα στοιχεία από τον οποιονδήποτε τρίτο.
katerina_a_86 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Οι αγοραπωλησίες ακινήτων δεν είναι απόρρητες, καταγράφονται σε δημόσια βιβλία στα οποία ουσιαστικά ο καθένας έχει πρόσβαση (μέσω δικηγόρου). Είναι δε φυσικό και ορθότατο αυτό: αν αύριο θέλω να αγοράσω ένα ακίνητό σου, πώς θα ελέγξω εάν δεν το έχεις πουλήσει άλλες δυό-τρεις φορές ή δεν το έχεις υποθηκεύσει σε δυό-τρεις τράπεζες; Ε καλα αυτό δεν έχει λογική, με το ίδιο σκεπτικό όλα τα προσωπικά μας δεδομένα θα έπρεπε να είναι κοινά για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου. Η ασφάλεια των αγοροπωλησιών θα μπορούσε να διασφαλίζεται κι αλλιώς, πχ από τους συμβολαιογράφους μόνο και όχι με το να έχει πρόσβαση ο καθένας στο περουσιολόγιο όλων. Στους δικηγόρους επιτρέπεται απ'ευθείας γιατί αν ο οποιοσδήποτε μπει στο υποθηκοφυλακείο, πρώτον έχει κάθε συμφέρον να αλλοιώσει μια εγγραφή και δεύτερον λόγω άγνοιας του τρόπου τήρησης των αρχείων, το πιθανότερο είναι ότι σύντομα το υποθηκοφυλακείο θα γινόταν χειρότερο απ' ότι ήδη είναι. Ε γιατί οι δικηγόροι τι είναι, υποδείγματα ηθικής που δεν θα αλλοιώσουν ποτέ τίποτα? Και γιατί να έπρεπε να μπαίνει δηλαδή οποιοσδήποτε, ας μην έμπαινε κανένας. Αλήθεια, ποια προσωπικά στοιχεία γίνονται εμπόρευμα; Πουλάει κανείς τα προσωπικά σου στοιχεία; Τα περουσιακά στοιχεία. Εμπόρευμα γιατί μπορεί να τα μάθει κάποιος πληρώνοντας δικηγόρο. Έχει πλάκα γιατί προηγουμένως διαμαρτύρεσαι για τη δήθεν μη ύπαρξη απορρήτου και για την αποκλειστικότητα των δικηγόρων λόγω ιδιότητας... ... ενώ τώρα επιθυμείς να αποκτήσεις κι εσύ αποκλειστικότητα βάσει ιδιότητας. Τέσπα. Από την ερώτησή μου για τις δυνατότητες που μου δίνει ο νόμος λόγω ιδιότητας μέχρι το συμπέρασμά σου ότι εγκρίνω την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων σε περίπτωση που με βολεύει η διαδρομή είναι αποκλειστικά δική σου επινόηση επειδή μάλλον θίχτηκες που έθιξα κάποιο επαγγελματικό σου δικαίωμα θεωρώντας το μη δικαίωμα. Κακώς.
insomniaK Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Έχει πλάκα γιατί προηγουμένως διαμαρτύρεσαι για τη δήθεν μη ύπαρξη απορρήτου και για την αποκλειστικότητα των δικηγόρων λόγω ιδιότητας... ... ενώ τώρα επιθυμείς να αποκτήσεις κι εσύ αποκλειστικότητα βάσει ιδιότητας. Τέσπα. lawyered! Το ίδιο σκεφτόμουν.
pournaras Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Ε καλα αυτό δεν έχει λογική, με το ίδιο σκεπτικό όλα τα προσωπικά μας δεδομένα θα έπρεπε να είναι κοινά για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου. Η ασφάλεια των αγοροπωλησιών θα μπορούσε να διασφαλίζεται κι αλλιώς, πχ από τους συμβολαιογράφους μόνο και όχι με το να έχει πρόσβαση ο καθένας στο περουσιολόγιο όλων. Κι ο συμβολαιογραγος, δικηγορος σπουδασε, δικηγορος ειναι, γιατι θεωρεις τους δικηγορους "τον καθενα" και οχι τους συμβολαιογραφους; Κι αυτοι αμα θελουν "εμπορευονται τα στοιχεια σου. Και απο την αλλη, οι συμβολαιογραφοι ειναι ελαχιστοι ωστε να κανουν ολη αυτη τη δουλεια, η θα πρεπει να παρουν υπαλληλους (που μπορει να αποδειχτουν χειροτεροι), η θα αφηνουν τα ακινητα χωρις ελεγχο. Ε γιατί οι δικηγόροι τι είναι, υποδείγματα ηθικής που δεν θα αλλοιώσουν ποτέ τίποτα? Και γιατί να έπρεπε να μπαίνει δηλαδή οποιοσδήποτε, ας μην έμπαινε κανένας. Τα ιδια με απο πανω, γιατι ο δικηγορος ειναι ο ο ποιοσδηποτε, και οχι ο συμβολαιογραφος; Τα περουσιακά στοιχεία. Εμπόρευμα γιατί μπορεί να τα μάθει κάποιος πληρώνοντας δικηγόρο. Καποιον πρεπει να πληρωσεις για να ελεγξει τα δεδομενα, μια βδομαδα αμα κατσεις διπλα απο ενα δικηγορο, θα δουν τερατα τα ματια σου απο καταπατησεις, προσπαθειες πωλησης υποθηκευμενων ακινητων κλπ. Αν δε γινει ελεγχος και αγορασεις ενα ακινητο, και σε ενα μηνα ερθει η τραπεζα και σου ζηταει εξοφληση δανειου αλλιως θα στο παρει, σε ποιον θα ριξεις το φταιξιμο;
katerina_a_86 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 lawyered! Το ίδιο σκεφτόμουν. Το σκέφτηκα ότι θα το σκεφτούν κάποιοι αλλά μετά σκέφτηκα πως δεν αξίζει να το διατυπώσω πιο προσεκτικά για τους κακοπροαίρετους που θα το σκεφτούν επειδή είναι κακοπροαίρετοι έτσι κι αλλιώς. Ρώτησα πληροφοριακά και επιμένω να προβληματίζομαι 1) Γιατί υπάρχει η δυνατότητα στον καθένα να μάθει τα περουσιακά στοιχεία ενός άλλου. 2) Γιατί να μπορεί να το κάνει πληρώνοντας. (εμπόριο των προσωπικών δεδομένων). ΥΓ: Δεν έχω σκοπό να θίξω το επάγγελμα κανενός, απλά προβληματίζομαι, γι αυτό κάποιοι ας μην το βλέπουν προσωπικά.
Haldol Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 1. Δεν είναι "ο καθένας". Ο καθένας θα ήταν κάποιος που δεν έχει λόγο να ξέρει αυτά τα στοιχεία, π.χ. εγώ. 2. Δε ξέρω πολλούς δικηγόρους που θα τους πεις "φιλαράκι, να, πάρε 200€ και πήγαινε στο υποθηκοφυλακείο στο Καπανδρίτι και πες μου τα πάντα γι αυτόν, τι έχει τι δεν έχει" και να δεχτούν. Ακόμα και αν δεχτούν, είναι επίσης πιθανό να δεχτεί και ο υποθηκοφύλακας να του στάξεις ένα ποσό και να αφήσει εσένα τον ίδιο να ψάξεις.
katerina_a_86 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Κι ο συμβολαιογραγος, δικηγορος σπουδασε, δικηγορος ειναι, γιατι θεωρεις τους δικηγορους "τον καθενα" και οχι τους συμβολαιογραφους; Κι αυτοι αμα θελουν "εμπορευονται τα στοιχεια σου. Και απο την αλλη, οι συμβολαιογραφοι ειναι ελαχιστοι ωστε να κανουν ολη αυτη τη δουλεια, η θα πρεπει να παρουν υπαλληλους (που μπορει να αποδειχτουν χειροτεροι), η θα αφηνουν τα ακινητα χωρις ελεγχο. Το πρότεινα επειδή είναι λιγότεροι και η δουλειά τους σχετίζεται αποκλειστικά με τις αγοροπωλησίες: Με τον λόγο δηλαδή που παρουσιάστηκε ως η αιτία να έχουν πρόσβαση οι δικηγόροι σε ΟΛΑ τα στοιχεία. Φυσικά αυτό είναι μια πρόταση που έκανα στο πόδι και όντας άσχετη από νομικά, δεν φιλοδοξώ να βρω εναλλακτικό τρόπο γράφωντας σε ένα φόρουμ αλλά μου φαίνεται ακραίο μια τεράστια ομάδα ανθρώπων να έχει πρόσβαση στα στοιχεία όλων και να τα εμπορεύεται. Ας επιτρεπόταν μόνο για τα αντικείμενα των αγοροπωλησιών να γίνεται έλεγχος κι όχι για ΟΛΑ από ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ και ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ του καπνίσει ή καπνίσει σε κάποιον πελάτη του. Τα ιδια με απο πανω, γιατι ο δικηγορος ειναι ο ο ποιοσδηποτε, και οχι ο συμβολαιογραφος; Είναι ένας πιο στενός επαγγελματικός κλάδος που εξειδικεύεται στο υποτιθέμενο πρόβλημα. Εξηγώ και παραπάνω. Καποιον πρεπει να πληρωσεις για να ελεγξει τα δεδομενα, μια βδομαδα αμα κατσεις διπλα απο ενα δικηγορο, θα δουν τερατα τα ματια σου απο καταπατησεις, προσπαθειες πωλησης υποθηκευμενων ακινητων κλπ. Αν δε γινει ελεγχος και αγορασεις ενα ακινητο, και σε ενα μηνα ερθει η τραπεζα και σου ζηταει εξοφληση δανειου αλλιως θα στο παρει, σε ποιον θα ριξεις το φταιξιμο; Τουλάχιστον ας τον πληρωνα να ελέγξει τα δεδομένα σε περίπτωση αγοροπωλησίας. Όχι να μπορεί να ελέγχει δεδομένα χωρίς αιτία και αφορμή. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως παραμένει εμπόρευμα το database των προσωπικών δεδομένων δίνοντας την δυνατότητα μόνο σε κάποιους να δουν και να σου πουν. Δεν νομίζω να θέλει γνώσεις να διαβάσεις ένα database ή να είναι ηθικότερος ως κλάδος.
Alxnks Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 2. Δε ξέρω πολλούς δικηγόρους που θα τους πεις "φιλαράκι, να, πάρε 200€ και πήγαινε στο υποθηκοφυλακείο στο Καπανδρίτι και πες μου τα πάντα γι αυτόν, τι έχει τι δεν έχει" και να δεχτούν. Ακόμα και αν δεχτούν, είναι επίσης πιθανό να δεχτεί και ο υποθηκοφύλακας να του στάξεις ένα ποσό και να αφήσει εσένα τον ίδιο να ψάξεις. δεν ξερεις; λαθος διασυνδεσεις εχεις απο οτι φαινεται και μαλλον δεν ζεις και στην ελλαδα, δεν γινεται αλλιως! κατα τα αλλα...μην πει καποιος για κατι μονοπωλιακο μιας συντεχνιας, αμεσως να πεσουν να τον φανε.
katerina_a_86 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 1. Δεν είναι "ο καθένας". Ο καθένας θα ήταν κάποιος που δεν έχει λόγο να ξέρει αυτά τα στοιχεία, π.χ. εγώ. 2. Δε ξέρω πολλούς δικηγόρους που θα τους πεις "φιλαράκι, να, πάρε 200€ και πήγαινε στο υποθηκοφυλακείο στο Καπανδρίτι και πες μου τα πάντα γι αυτόν, τι έχει τι δεν έχει" και να δεχτούν. Ακόμα και αν δεχτούν, είναι επίσης πιθανό να δεχτεί και ο υποθηκοφύλακας να του στάξεις ένα ποσό και να αφήσει εσένα τον ίδιο να ψάξεις. 1. Είναι ο καθένας γιατί ο καθένας μπορεί να έχει έναν δικηγόρο να του κάνει την δουλειά. 2. Γιατί άμα τα σκάσεις θα τους πιάσουν οι ηθικές αναστολές? Εξάλλου δεν τους το απαγορεύει κανένας νόμος, δεν είναι παράνομο έτσι όπως μας τα λέει ο παρεδώσε άρα γιατί να υπάρχει γι αυτούς ηθικό θέμα? Ως προς αυτό που λες με τον υποθηκοφύλακα, αυτό ΘΑ ήταν παράνομο. Επόμένως ο κίνδινος μια ενδεχόμενης παράνομης δραστηριότητας θες να μας πεις πως είναι ο λόγος νομιμοποίησης της εμπορευματοποίησης προσωπικών δεδομένων?
Haldol Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Εσένα τελικά σε νοιάζει το αν μπορεί να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία, ή αν αυτό είναι παράνομο; Διότι σου εξήγησα πως ακόμα και αν δεν είχαν πρόσβαση οι δικηγόροι, με λίγη καλή θέληση όλα είναι στο χέρι του καθενός. "Ο καθένας" θα λάδωνε τον υποθηκοφύλακα, τον σκέτο φύλακα, τον μπάτσο, τον υποργό, τον οποιονδήποτε. Πάντως κακώς το μελετάς. Οι δικηγόροι έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία για συγκεκριμένο λόγο. Ακόμα και αν δεν είναι όλοι οι δικηγόροι ηθικοί (δε διαφωνώ ότι αυτό ισχύει) είναι μικρότερη η ζημιά αυτή από το να μη μπορεί να γίνει έλεγχος τίτλων. @Alxkns - πατέρας δικηγόρος, μάνα δικαστικός, ξάδερφος δικηγόρος, οικογενειακός και φιλικός περίγυρος όλοι του νομικού κλάδου, μια χαρά κόσμο ξέρω στον τομέα. Δε ξέρω κανένα γαϊδούρι. Τώρα ίσως και να 'τυχε να 'ναι όλοι έτσι, τι να σου πω.
..MementoMori.. Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Αμα θελω μπορω να πληρωσω ενα γιατρο να μου πει το ιατρικο ιστορικο σου. Εναν τραπεζικο υπαλληλο να μου πει για τις καταθεσεις σου. Εναν ντετεκτιβ να μου πει ολες τις συνηθειες σου. Για να μην μιλησω για το facebook. Το προβλημα με τους δικηγορους ποιο ειναι? Καποιος θα επρεπε να εχει προσβαση σε αυτα τα στοιχεια και για καποιο λογο διαλεξαν αυτους. Το αν υπαρχει καποιος δικηγορος που θα χρηματιζοταν για να δωσει πληροφοριες δεν εχει να λεει. Δεδομενου οτι δεν θελεις τριτους να βλεπουν αυτα τα στοιχεια, ποιος κατα την γνωμη σου θα επρεπε να προσβαση? Κανενας, ολοι ή καποιο αλλο επαγγελμα?
Alxnks Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2012 @Haldol 1. δεν ειπα οτι δεν ξερεις καθολου δικηγορους, ειπα οτι εχεις λαθος διασυνδεσεις aka λαθος δικηγορους 2. ετσι εξηγειται η υπερασπιση Δεδομενου οτι δεν θελεις τριτους να βλεπουν αυτα τα στοιχεια, ποιος κατα την γνωμη σου θα επρεπε να προσβαση? Κανενας, ολοι ή καποιο αλλο επαγγελμα? οι ιδιοι οι υπαλληλοι στο υποθηκοφυλακιο (και μονο) μηπως;! που γι αυτο πληρωνονται να βρισκονται εκει και να τηρουν αρχειο κτλ; πως σου φαινεται αυτο; και θα πηγαινα εγω, εσυ, ο οποιοσδηποτε και θα εκανε την ερωτηση του και θα του εδιναν οτι πχ δινουν και στο δικηγορο. γιατι αναγκαστικα να μεσολαβει (και να πρεπει να πληρωθει γι αυτο) καποιος τριτος (δικηγορος);
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα