Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φιλαράκια, θα ήθελα τα φώτα σας για ένα θέμα. Ένας πιτσιρικάς γείτονας, έχει έναν αρκετά παλιό υπολογιστή, στον οποίο τρέχει 32άρια XP, εγκατεστημένα στο ένα partition (30gb) ενός αρχαίου δίσκου IDE συνολικής χωρητικότητας 80gb. Πρόσφατα πρόσθεσε έναν sata 1TB (samsung f3), ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν είναι χωρισμένος σε partitions και έχει αποθηκευμένα γύρω στα 500gb δεδομένα.

Θέλει λοιπόν να «μεταφέρουμε» το λειτουργικό, από τον παλιό δίσκο στον καινούργιο. Θα έκανε εξ αρχής εγκατάσταση του λειτουργικού στο νέο δίσκο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχει αρκετά εγκατεστημένα προγράμματα για τα οποία δεν έχει cd εγκατάστασης και φοβάται ότι θα δυσκολευτεί να τα βρει ξανά. Σκέφτομαι λοιπόν να χρησιμοποιήσω κάποιο προγραμματάκι, προκειμένου να κλωνοποιήσω τo «πακέτο» windows/drivers/software και στρέφομαι μάλλον προς το clonezilla το οποίο αφενός είναι δωρεάν, αφετέρου μου φαίνεται σχετικά εύκολο, με μια πρόχειρη ματιά που του έριξα. Το ζήτημα είναι ότι, παραδόξως, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο ανάλογο πρόγραμμα, οπότε χρειάζομαι μερικές διευκρινίσεις, αν κάποιος έχει την καλοσύνη να μου τις δώσει:

1) Δεδομένου ότι το λειτουργικό και τα προγράμματα θέλουμε να είναι σε ανεξάρτητο partition, τη δημιουργία του στον καινούργιο δίσκο πρέπει να την έχουμε κάνει από πριν, ή γίνεται μέσα από το ίδιο το clonezilla κατά τη διαδικασία «επικόλλησης» στο νέο δίσκο, του image που έχουμε πάρει;

2) Αφού τελειώσει όλη η διαδικασία, απλώς κάνουμε εκκίνηση των windows από τον καινούργιο δίσκο και τα πάντα θα δουλεύουν όπως πριν, ή παίζει να υπάρχει πρόβλημα, π.χ. με τίποτα drivers από κάποιο hardware του υπολογιστή, ή με τη λειτουργία κάποιων προγραμμάτων;

3) Δεδομένου ότι τον παλιό δίσκο - για κάποιο δικό του, μη εξηγήσιμο λόγο... - θέλει να τον κρατήσει στον υπολογιστή, μετά την εκκίνηση από τον καινούργιο πλέον δίσκο, είναι αρκετό το να διαγράψουμε με απλό "delete" τα περιεχόμενα του partition που περιέχει το λειτουργικό, ή πρέπει να του κάνουμε format;

Αυτά τα ολίγα(!) για την ώρα! Να είσαστε καλά και ευχαριστώ για την όποια πιθανή απάντηση και βοήθεια...

Δημοσ.

Αρχικά εγκατάστησε στο παλιό λειτουργικό το EASEUS Partition Master Home Edition 9.1.1

Περιόρισε μ' αυτό την κατάτμηση που περιέχει τα αρχεία στο νέο δίσκο κατά 50-80 ΜΒ και μετάφερέ την στο δεξί άκρο του.

Δημιούργησε στη συνέχεια μια νέα κατάτμηση στο κενό μέρος που δημιουργήθηκε.

Άνοιξε στη συνέχεια τη διαχείριση των Windows και μέσα από τη διαχείριση δίσκων διαμόρφωσέ την και μετάτρεψέ την σε ενεργό διαμέρισμα ώστε να καταστεί εκκινήσιμη.

Με τη βοήθεια οποιουδήποτε από τα δυο προγράμματα που αναφέρεις (εγώ χρησιμοποιώ το Norton Ghost) κάνε στη συνέχεια την κλωνοποίηση του παλιού δίσκου στη νέα κενή ενεργό κατάτμηση.

Δημοσ.

Περιόρισε μ' αυτό την κατάτμηση που περιέχει τα αρχεία στο νέο δίσκο κατά 50-80 ΜΒ και μετάφερέ την στο δεξί άκρο του.

Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή. Κατ' αρχήν, θα ήθελα να σε ρωτήσω, τι ακριβώς εννοείς με το κομμάτι της φράσης σου, το οποίο υπογραμμίζω (με μπερδεύει κάπως το «περιόρισε» κατά 50-80 ΜΒ...)

Τα υπόλοιπα μου είναι απολύτως σαφή και κατανοητά.

Δημοσ.

Εννοώ να σμικρύνεις την κατάτμηση χρησιμοποιώντας την επιλογή Resize/Move partition, έχοντας επιλέξει το δίσκο με τη χωρητικότητα του 1ΤΒ, σύροντας το αριστερό "κυκλάκι" που εμφανίζεται στο "Decide size and position" προς τα δεξιά με το ποντίκι να δημιουργήσεις στο αριστερό μέρος ένα κενό χώρο γύρω στα 80GΒ για να φιλοξενήσει το λειτουργικό. Στο "Unallocated Space Before" να εμφανιστεί ένας αριθμός 81920ΜΒ=80GB.

Mea culpa! Μόλις τώρα είδα ότι αντί να γράψω 80GB έγραψα 80ΜΒ.

Δημοσ.

Έχω την αίσθηση ότι θα έχεις πρόβλημα με τη μεταφορά που θέλεις να κάνεις γιατί αλλάζει ο disk controller στο boot. Όσο επίπονο και να είναι θα συνιστούσα νέα εγκατάσταση στον sata δίσκο.

Δημοσ.

Έχω την αίσθηση ότι θα έχεις πρόβλημα με τη μεταφορά που θέλεις να κάνεις γιατί αλλάζει ο disk controller στο boot. Όσο επίπονο και να είναι θα συνιστούσα νέα εγκατάσταση στον sata δίσκο.

Όλη η ιστορία είναι τα προγράμματα που δε θέλει να χάσει ο τύπος. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που σκεφτόμουν τη λύση του clonezilla ή κάποιου αντίστοιχου προγράμματος. Στην τελική, ίσως κάνουμε μια δοκιμή - «αναίμακτη» είναι... - και αν δουλέψει, καλώς. Αν υπάρξει πρόβλημα, θα κάνουμε «καθαρή» εγκατάσταση και θα ξεμπερδεύουμε (εκτός κι αν θεωρήσει σημαντικότερα τα προγράμματα που έχει εγκατεστημένα, από το να τρέχει το λειτουργικό του σε ένα ταχύτερο και πιο σύγχρονο δίσκο. Ξέρεις...άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!)

Υ.Γ. : Να υποθέσω ότι το πρόβλημα που πιστεύεις ότι θα υπάρξει, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο παλιός δίσκος είναι ide και ο καινούργιος sata;

Δημοσ.

...

Υ.Γ. : Να υποθέσω ότι το πρόβλημα που πιστεύεις ότι θα υπάρξει, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο παλιός δίσκος είναι ide και ο καινούργιος sata;

Ακριβώς. Τα xp δεν είναι τόσο ανεκτικά σε τέτοιες αλλαγές όπως τα seven.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...