bnvdarklord Δημοσ. 7 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2012 Μπράβο σου που ασχολήθηκες. Επίσης μου κινησες το ενδιαφέρον να δω το Pelles. :Ρ Δεν νομιζω να βαζα ελληνικά σε IDE ποτέ, αλλα είναι καλό να γινονται τετοιες προσπάθειες.
kagelos Δημοσ. 7 Ιουνίου 2012 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2012 Μπράβο ρε migf1, good work! Παρεμπιπτόντως, debug πως κάνεις στο Notepad++; Ή τα γράφεις όλα σωστά εξ' αρχής;
migf1 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 7 Ιουνίου 2012 Παιδιά ευχαριστώ για τα καλά λόγια! @bnvdarklord: Ούτε εγώ χρησιμοποιώ Ελληνικά, αλλά έτυχε πρόσφατα να δοκιμάσω το σύγχρονο fork του Dev-C++ (το οποίο btw αν ξεπεράσει κανείς το αρχικό σοκ της αισθητικής που παραπέμπει σε Windows 98, λειτουργικά δεν είναι καθόλου κακό, το αντίθετο μάλιστα... ειδικά αν ασχοληθεί κανείς να το ρυθμίσει). Το γύρισα από περιέργεια στα Ελληνικά και παρόλο που το παλικάρι που έκανε την μετάφραση έχει ρίξει πολλή δουλειά, από ένα σημείο και μετά χάνεται η μπάλα (π.χ. χρήση διαφορετικών λέξεων για την ίδια έννοια σε διαφορετικά μέρη, απότομο κόψιμο φράσεων που δεν χωράνε σε κάποια παράθυρα, κλπ). Γενικώς είναι φανερό πως δεν ακολουθείται συγκεκριμένο σύστημα/τυποποίηση/κανόνες. Εκεί μου πρωτο-μπήκε η ιδέα. Η επιλογή της Pelles C ήρθε από μόνη της αυτόματα, αφενός διότι τη χρησιμοποιώ πάρα πολλά χρόνια (από τις αρχές της 10ετίας του 2000 αν θυμάμαι καλά) και αφετέρου διότι την θεωρώ με διαφορά τον καλύτερο δωρεάν, Windows dedicated C compiler που υπάρχει (btw, ο κώδικάς της έχει πουληθεί κατά καιρούς σε διάφορες εταιρίες). Ψάχνοντας λιγάκι διαπίστωσα πως δεν υπάρχει άλλος τέτοιος C compiler με Ελληνικά στα Windows, οπότε εκεί πήρα την τελική απόφαση και το ξεκίνησα. Η αλήθεια είναι πως αποδείχτηκε πολύ πιο απαιτητικό εγχείρημα από ότι υπολόγιζα, αλλά το αποτέλεσμα βγήκε καλό. Δείχνει να αναγνωρίζεται και ως τέτοιο στις πρώτες εντυπώσεις, οπότε χαλάλι η ταλαιπωρία Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, νομίζω πως αντικειμενικά η διαφορά μεταξύ της ελληνικής μετάφρασης του Dev-C++ με την ελληνική μετάφραση της Pelles C είναι η μέρα με τη νύχτα. Ειδικά αν εμβαθύνει κανείς στην ανάπτυξη πιο προχωρημένων εφαρμογών. Για Win32 API programming μάλιστα νομίζω δεν υπάρχει άλλη πλήρως εξελληνισμένη πλατφόρμα ανάπτυξης με C. Ακόμα κι εκείνο το ελληνικό language pack της Microsoft για το Visual Studio που βρήκα κι έδωσα λινκ σε προηγούμενο ποστ (το λεγόμενο CLIP) τελικά είναι μια έξτρα εφαρμογή που την τρέχεις στο background και απλώς εμφανίζει ένα έξτρα ελληνικό tooltip όταν πας το ποντίκι σε κάποιο εικονίδιο ή σε κάποιο menu entry. Ελπίζω να φανεί χρήσιμη η μετάφραση, κυρίως σε παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή που διδάσκονται σε σχολές C περιφερειακά, χωρίς να σκοπεύουν να ασχοληθούν ντε και καλά με τον προγραμματισμό (γιατί για τους υπόλοιπους τα Αγγλικά είναι μονόδρομος). Η πλάκα είναι πως μετά από τόσο καιρό που το έχω γυρισμένο στα Ελληνικά, λόγω του ότι έφτιαχνα τη μετάφραση, τώρα μου κακοφαίνονται τα Αγγλικά Είναι πολύ άτιμο πράγμα η συνήθεια! @kagelos: Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων debug κάνω με τον gdb. Για Win32 API κάνω με την Pelles C.
migf1 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουνίου 2012 Υπάρχει κάποιο addon για compile σε c++ ; Δυστυχώς όχι, η Pelles C είναι μόνο για C. Σχεδόν τελειώνω όμως την μετάφραση του σύγχρονου fork του Dev-C++ ... αν και πολλά strings τα έχει hardcoded μέσα στον κώδικα. Πέρα από αυτό, δεν υπάρχει καν η δυνατότητα να μεγαλώσουν τα μεγέθη των controls, με αποτέλεσμα περίπου το 30% των ελληνικών της τρέχουσας μετάφρασης (δεν την έχω κάνει εγώ την τρέχουσα) να βγαίνουν εκτός ορίων... βασικά άλλα κόβονται απότομα πάνω στο όριο, κι άλλα ξεχειλίζουν εκτός. Έχω καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να περιορίσω όσο μπορώ αυτό το φαινόμενο στην καινούρια μετάφραση, αλλά αφενός δεν μπορώ να το εξαλείψω τελείως, κι αφετέρου έχω αναγκαστεί να κάνω συμβιβασμούς στην απόδοση των μεταφράσεων (αλλιώς δεν χωράνε). Γενικώς, παρά τις πολλές βελτιώσεις που του έχει κάνει αυτός που έχει αναλάβει το σύγχρονο fork, η γενικότερη αίσθηση που αποκομίζει κανείς συγκρίνοντας τα 2 περιβάλλοντα είναι πως η Pelles C έχει γραφτεί με επαγγελματικά στάνταρ, ενώ το Dev-C++ με ερασιτεχνικά. Υπάρχουν όμως και πράγματα στον Dev-C++ (κυρίως ρυθμίσεις & ευκολίες) που απουσιάζουν από την Pelles C) Από την άλλη μεριά, είναι τόσες πολλές οι επιλογές μέσα στο Dev-C++ που από ένα σημείο και μετά σε... ζαλίζουν. Όπως και να 'χει, είναι πολύ πιθανό σε καμιά ώρα να ανεβάσω ένα 1st draft και αυτής της μετάφρασης (σε ξεχωριστό νήμα), κυρίως για την αμυδρή πιθανότητα να βρεθεί κανείς να της κάνει λίγο beta testing
migf1 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2012 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουνίου 2012 ... Όπως και να 'χει, είναι πολύ πιθανό σε καμιά ώρα να ανεβάσω ένα 1st draft και αυτής της μετάφρασης (σε ξεχωριστό νήμα), κυρίως για την αμυδρή πιθανότητα να βρεθεί κανείς να της κάνει λίγο beta testing Η ώρα έγινε ημέρα τελικά αλλά οκ, την ανέβασα σε δικό της νήμα: http://www.insomnia.gr/topic/449046-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%86%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-ide-%cf%84%ce%bf%cf%85-orwell-dev-c/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα