Προς το περιεχόμενο

Θρησκείες

TwitterLover

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 488
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Εχει μια πολυ μεγαλη βαση αυτο που ειπα.

Στο οτι δεν επιτρεπει η εκκλησια να γινουν τζαμια και ναοι λατρειας αλλων θρησκειων.

Κάτσε, για να καταλάβω, μου λες λίγο πολύ ότι σου χαλάνε την αισθητική οι Χριστιανικές εκκλησίες, όχι όμως τα τζαμιά, οι Βουδιστικοί ναοί ή ξέρω γω το Stonehedge; Σε ενοχλούν οι καμπάνες αλλά όχι οι ψαλμοί των Μουφτήδων ή τα Ωμ; Έχει να κάνει με την συχνότητα του ήχου or something; Με την αρχιτεκτονική; Είσαι άθεος ρε παιδί μου τελικά ή τα έχεις με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία αποκλειστικά;

Anyway, προσωπικά δε με χαλάει να γίνουν στην Ελλάδα τζαμιά. Βασικά θα γούσταρα πολύ να γίνουν ναοί διάφορων θρησκειών ώστε ο κάθε πολίτης, σε όποιο άκυρο Θεό κι αν πιστεύει, να μπορεί να ασκεί το θρησκευτικό του δικαίωμα άνετα κι ελεύθερα. Δεν με αφορά η θέση της Χριστιανικής εκκλησίας της Ελλάδος ή όπως αλλιώς λέγεται, γιατί απλούστατα ούτε ανήκω σ'αυτή, ούτε δέχομαι πως είναι δική της δουλειά να αποφασίσει για το εν λόγω θέμα. Είναι δουλειά του κράτους. Εάν το κράτος φοβάται την εκκλησία, ε τι να πω, αλλού είναι το πρόβλημα, όχι στην θρησκεία.

Σύμφωνοι Cossutius. Εγώ όμως, μπορώ να επιλέξω να απέχω από όλα αυτά; Να διδαχθώ ηθική από την Αγία γραφή και την εκκλησία, δεν έχω ανάγκη. Ούτε να μου υπενθυμίζει την καταγωγή μου, ούτε την ιστορία του τόπου μου, ούτε μιλάω με κανέναν αόρατο άνθρωπο. Ας υπάρχει η εκκλησία. Να μην την πληρώνω εγώ όμως γίνεται; πλιζ;

Για την τεραστια περιουσια που εχει η εκκλησια τι γνωμη εχεις, πρεπει να συνεχισει να τη κραταει και να την αυξανει ή μηπως να την αξιοποιησει σε οφελος του φτωχου λαου?

Ενδεικτικά τα quotations.

Ρε σεις, το παιδί έχει δηλώσει ξεκάθαρα την θέση του. Από την αρχή του thread φωνάζει πως επιθυμεί τον διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους. Δεν είναι αυτό αρκετά σαφές; Προφανώς και θέλει να φορολογηθεί η εκκλησία, προφανώς και δεν γουστάρει να ασκείται πολιτική εξουσία από το επίσημο ιερατείο. Το ότι είπε πως ο κάθε παπάς έχει δικαίωμα, εφόσον είναι κι αυτός πολίτης του κράτους, να ανακατεύεται στα κοινά (δηλαδή να λέει την γνώμη του δημόσια, να ψηφίζει κ.λ.π) δεν είναι το ίδιο πράγμα και δεν είναι παράλογο.

Είπε επίσης πόσες φορές, πως σέβεται το δικαίωμα του καθένα να πιστεύει ή να μην πιστεύει κάπου. Νομίζω πως δεν έχει νόημα να του γίνονται κατ'επανάληψη τα ίδια ακριβώς ερωτήματα, ειδικά όταν οι απαντήσεις του βρίσκονται μόλις μερικά post παραπάνω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Anyway, προσωπικά δε με χαλάει να γίνουν στην Ελλάδα τζαμιά. Βασικά θα γούσταρα πολύ να γίνουν ναοί διάφορων θρησκειών ώστε ο κάθε πολίτης, σε όποιο άκυρο Θεό κι αν πιστεύει, να μπορεί να ασκεί το θρησκευτικό του δικαίωμα άνετα κι ελεύθερα. Δεν με αφορά η θέση της Χριστιανικής εκκλησίας της Ελλάδος ή όπως αλλιώς λέγεται, γιατί απλούστατα ούτε ανήκω σ'αυτή, ούτε δέχομαι πως είναι δική της δουλειά να αποφασίσει για το εν λόγω θέμα. Είναι δουλειά του κράτους. Εάν το κράτος φοβάται την εκκλησία, ε τι να πω, αλλού είναι το πρόβλημα, όχι στην θρησκεία.

Με την προϋπόθεση πως κάτι τέτοιο δεν θα φέρει περισσότερη μισαλλοδοξία στη χώρα και αν μπορεί η κάθε ομάδα να προσεύχεται ήσυχα και να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους πολίτες, ναι. Αν είναι όμως να φωνάζουν από τα μεγάφωνα το αντάν 5 φορές την ημέρα.. Όποιος έχει πάει σε μουσουλμανική χώρα ξέρει τι εννοώ.

Κάτσε, για να καταλάβω, μου λες λίγο πολύ ότι σου χαλάνε την αισθητική οι Χριστιανικές εκκλησίες, όχι όμως τα τζαμιά, οι Βουδιστικοί ναοί ή ξέρω γω το Stonehedge; Σε ενοχλούν οι καμπάνες αλλά όχι οι ψαλμοί των Μουφτήδων ή τα Ωμ; Έχει να κάνει με την συχνότητα του ήχου or something; Με την αρχιτεκτονική; Είσαι άθεος ρε παιδί μου τελικά ή τα έχεις με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία αποκλειστικά;

Οχι, για μενα δεν θελω να υπαρχει τιποτα που να ενοχλει. Αλλα δεν μπορεις να μου λες "ελα σιγα που σε ενοχλουν οι καμπανες που φωναζουν τους πιστους" ενω οι τραγοι της εκκλησιας μαζι με τα γαμωπροβατα τους δεν επιτρεπουν σε αλλες θρησκειες να κανουν το ιδιο

http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Rule

διαλεξε και παρε

Αυτό δεν λέει τίποτα. Λέει ότι ορισμένοι αρχαίοι φιλόσοφοι ανα το κόσμο πρότειναν τον "Χρυσό Κανόνα", δεν λέει σε καμία περίπτωση ότι οι εκάστοτε κουλτούρες εφάρμοζαν τον "χρυσό κανόνα". Αν το έκαναν άλλωστε δεν θα υπήρχαν σκλάβοι και η γυναίκα θα είχε ισότητα με τον άνδρα.

Αυτό δεν λέει τίποτα. Λέει ότι ορισμένοι αρχαίοι φιλόσοφοι ανα το κόσμο πρότειναν τον "Χρυσό Κανόνα", δεν λέει σε καμία περίπτωση ότι οι εκάστοτε κουλτούρες εφάρμοζαν τον "χρυσό κανόνα". Αν το έκαναν άλλωστε δεν θα υπήρχαν σκλάβοι και η γυναίκα θα είχε ισότητα με τον άνδρα.

Ε ναι, επειδη ο χριστιανισμος τον εφαρμοζε. Εχεις δικιο.

Σύμφωνοι Cossutius. Εγώ όμως, μπορώ να επιλέξω να απέχω από όλα αυτά; Να διδαχθώ ηθική από την Αγία γραφή και την εκκλησία, δεν έχω ανάγκη. Ούτε να μου υπενθυμίζει την καταγωγή μου, ούτε την ιστορία του τόπου μου, ούτε μιλάω με κανέναν αόρατο άνθρωπο. Ας υπάρχει η εκκλησία. Να μην την πληρώνω εγώ όμως γίνεται; πλιζ;

Σήμερα έχεις συγκεκριμένες ηθικές αξίες επειδή της πήρες απο κάπου. Κατα βάση τους γονείς σου, κατα δεύτερον απο την κοινωνία και σε τρίτο βαθμό απο τις δικές σου εμπειρίες εντός όμως μιας κοινωνίας που λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο. Αναρωτήθηκες λοιπόν απο που προήλθε αρχικά αυτή η κουλτούρα; Είναι έμφυτη στον άνθρωπο ή όχι;

Γιατί σε εμάς (ως πολίτες μιας κοινωνίας βαθύτατα επηρεασμένη απο τον Χριστιανισμό) είναι ηθικά απαράδεκτο να κλέβουμε, να βιάζουμε και να σκοτώνουμε ενώ για τους μουσουλμάνους είναι μια χαρά εφ'όσον πρόκειται για "άπιστους";

Δεν θα μπορούσε κάποιος πολίτης μιας μουσουλμανικής κοινωνίας να πεί ότι το να ρίχνω οξύ στο πρόσωπο της γυναίκας που με απάτησε είναι κάτι "έμφυτο". Η το να λιθοβολούμε δημοσίως όποιον έκανε το οποιοδήποτε παραστράτημα;

Οι αξίες που εσύ έχεις σήμερα είσαι σίγουρες λοιπόν ότι είναι έμφυτες;

Σήμερα περισσότερο απο ποτέ στην ιστορία εφαρμόζεται στον δυτικό χριστιανικό κόσμο. Αυτό λέει πολλά.

Σήμερα περισσότερο απο ποτέ στην ιστορία εφαρμόζεται στον δυτικό χριστιανικό κόσμο. Αυτό λέει πολλά.

Θα σου προτεινα να διαβασεις το god is not great του christopher hitchens, το god delusion του dawkins, και το the science of good and evil του michael shermer.

Εστω αυτα τα video:

http://www.youtube.com/watch?v=wUVXEmJRGns

http://www.youtube.com/watch?v=HA55jGyq2C8

ps: ζηταω πολλα, γιατι δεν διαβασες ουτε το αρθρο της wikipedia αλλα ειπα να συνεχισω την κουβεντα ενω προσποιεισαι οτι το διαβασες.

Σήμερα έχεις συγκεκριμένες ηθικές αξίες επειδή της πήρες απο κάπου. Κατα βάση τους γονείς σου, κατα δεύτερον απο την κοινωνία και σε τρίτο βαθμό απο τις δικές σου εμπειρίες εντός όμως μιας κοινωνίας που λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο. Αναρωτήθηκες λοιπόν απο που προήλθε αρχικά αυτή η κουλτούρα; Είναι έμφυτη στον άνθρωπο ή όχι;

Γιατί σε εμάς (ως πολίτες μιας κοινωνίας βαθύτατα επηρεασμένη απο τον Χριστιανισμό) είναι ηθικά απαράδεκτο να κλέβουμε, να βιάζουμε και να σκοτώνουμε ενώ για τους μουσουλμάνους είναι μια χαρά εφ'όσον πρόκειται για "άπιστους";

Δεν θα μπορούσε κάποιος πολίτης μιας μουσουλμανικής κοινωνίας να πεί ότι το να ρίχνω οξύ στο πρόσωπο της γυναίκας που με απάτησε είναι κάτι "έμφυτο". Η το να λιθοβολούμε δημοσίως όποιον έκανε το οποιοδήποτε παραστράτημα;

Οι αξίες που εσύ έχεις σήμερα είσαι σίγουρες λοιπόν ότι είναι έμφυτες;

Φυσικά και ο χριστιανισμός δεν έχει κάνει τίποτα σε αλλόθρησκους... δεν έκαψε ούτε ένα άγαλμα, δεν κατέστρεψε ούτε ένα βιβλίο, δεν σκότωσε ούτε μία γυναίκα που έκανε παγανιστικές τελετές, δεν πήγε να πάρει εδάφη που πίστευε ότι είναι δικά του. Τίποτα από όλα αυτά. Όπως επίσης, και όπως συνήθιζαν οι ειδωλολάτρες Έλληνες, είχε πάντα ένα βωμό για τον άγνωστο θεό.

Και όταν πήγαν οι σταυροφόροι για να κατακτήσουν τα εδάφη, τα πήραν με την βίβλο στο χέρι. Όταν πήγαν οι παπάδες να προσηλυτίσουν τις φυλές της Αφρικής, και αυτοί πήγαν με φάρμακα, λεφτά, παιδεία και άφησαν την επιλογή να διαλέξουν ό,τι θρησκεία θέλανε οι ιθαγενείς της Αφρικής.

Δεν προτίμησαν οι χριστιανοί παπάδες να προδώσουν μία μεγάλη πόλη (την Πόλη) σε αλλόθρησκους για να μην δουν "φράγκικο καπέλο" μέσα στην Πόλη επειδή στην μόδα ήταν το "τούρκικο φέσι".

Φυσικά και είναι έμφυτες αυτές οι αρχές, για αυτό και βλέπουμε ό,τι βλέπουμε σήμερα.

Φυσικά και ο χριστιανισμός δεν έχει κάνει τίποτα σε αλλόθρησκους... δεν έκαψε ούτε ένα άγαλμα, δεν κατέστρεψε ούτε ένα βιβλίο, δεν σκότωσε ούτε μία γυναίκα που έκανε παγανιστικές τελετές, δεν πήγε να πάρει εδάφη που πίστευε ότι είναι δικά του. Τίποτα από όλα αυτά. Όπως επίσης, και όπως συνήθιζαν οι ειδωλολάτρες Έλληνες, είχε πάντα ένα βωμό για τον άγνωστο θεό.

Και όταν πήγαν οι σταυροφόροι για να κατακτήσουν τα εδάφη, τα πήραν με την βίβλο στο χέρι. Όταν πήγαν οι παπάδες να προσηλυτίσουν τις φυλές της Αφρικής, και αυτοί πήγαν με φάρμακα, λεφτά, παιδεία και άφησαν την επιλογή να διαλέξουν ό,τι θρησκεία θέλανε οι ιθαγενείς της Αφρικής.

Δεν προτίμησαν οι χριστιανοί παπάδες να προδώσουν μία μεγάλη πόλη (την Πόλη) σε αλλόθρησκους για να μην δουν "φράγκικο καπέλο" μέσα στην Πόλη επειδή στην μόδα ήταν το "τούρκικο φέσι".

Φυσικά και είναι έμφυτες αυτές οι αρχές, για αυτό και βλέπουμε ό,τι βλέπουμε σήμερα.

Είναι καρατσεκαρισμένα όλα αυτά;

Οχι, για μενα δεν θελω να υπαρχει τιποτα που να ενοχλει. Αλλα δεν μπορεις να μου λες "ελα σιγα που σε ενοχλουν οι καμπανες που φωναζουν τους πιστους" ενω οι τραγοι της εκκλησιας μαζι με τα γαμωπροβατα τους δεν επιτρεπουν σε αλλες θρησκειες να κανουν το ιδιο

Ναι βρε συ, μαζί σου. Δεν υποστήριξα πουθενά το αντίθετο. Αλλά έτσι όπως εκφράστηκες περνάει αντιφατικό μήνυμα: Όπως εσύ δε θες να υπάρχει τίποτα που να ενοχλεί - βάσει των δικών σου προσωπικών κριτηρίων όμως, έτσι π.χ. και ο θρησκόληπτος Χριστιανός δε θέλει τζαμιά. Η συγκεκριμένη λογική είναι εντελώς ισοπεδωτική, βασίζεται στην υποκειμενικότητα και σε γενικότητες και στο φινάλε, προωθεί μια κόντρα που δεν οδηγεί σε ουσιαστικό προβληματισμό.

Το ίδιο πάνω κάτω πράγμα συμβαίνει και όταν ποστάρεις π.χ. video με απόψεις αθεϊστών ως αντιπαραβολή στα γραφόμενα κάποιου ο οποίος δηλώνει πιστός μιας θρησκείας. Δεν τον πείθεις, δεν προωθείς το argument. Αντίθετα, συμβάλεις στην δημιουργία ενός φαύλου κύκλου αντιπαράθεσης χωρίς ουσιαστικό σκοπό. Αυτό το νταραβέρι "μου την είπες, στη λέω με τη σειρά μου" είναι ανούσιο. Θέσε τα επιχειρήματά σου, πολλοί θα σε ακούσουν ακόμα κι αν διαφωνούν. Τους κολλημένους απλά αγνόησέ τους, κάποια στιγμή θα βαρεθούν και οι υπόλοιποι θα κάνουν μια ποιοτικότερη και απολαυστικότερη συζήτηση.

Με την προϋπόθεση πως κάτι τέτοιο δεν θα φέρει περισσότερη μισαλλοδοξία στη χώρα και αν μπορεί η κάθε ομάδα να προσεύχεται ήσυχα και να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους πολίτες, ναι. Αν είναι όμως να φωνάζουν από τα μεγάφωνα το αντάν 5 φορές την ημέρα.. Όποιος έχει πάει σε μουσουλμανική χώρα ξέρει τι εννοώ.

Πάντα υπό την συγκεκριμένη προϋπόθεση. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα των όσων έχω γράψει ως τώρα. Αλλά προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αποκτήσουμε πρώτα απ'όλα κοινωνική παιδεία και να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε το διαφορετικό ως εν δυνάμει εχθρό. Βέβαια άνοιξες μεγάλη κουβέντα... ^_^

Οι αξίες στις οποίες αναφέρεσαι όμως δεν "εφευρέθηκαν" μετά Χριστόν. Προτάθηκαν τόσο από άλλες θρησκείες όσο και από φιλοσόφους, εκατοντάδες χρόνια πριν την διάδοση του Χριστιανισμού. Αυτό προσπαθούν να σου πουν τα παιδιά.

Ψάξε για παράδειγμα λίγο παραπάνω τι διδάσκει ο Ζωροαστρισμός, ο Μιθραϊσμός, η απλά τι έλεγαν περί ηθικής ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης .

Μη μου πεις όμως ότι αυτοί φιλοσοφούσαν ενώ είχαν σκλάβους να δουλεύουν για πάρτη τους, ελπίζω να ξεπεράσαμε αυτού του τύπου την επιχειρηματολογία. :P

Αυτό θα μπορούσες να το τεκμηριώσεις κάπως; Δεν το λέω ειρωνικά, πραγματικά αναρωτιέμαι. Το έχω ακούσει κάμποσες φορές ως επιχείρημα σε παρόμοιες κουβέντες, αλλά κανείς ως τώρα δε μου έδωσε μια ξεκάθαρη ιστορική πηγή. Μου φαίνεται ράδιο αρβύλα.

Ακόμα και αν ειπώθηκαν κάποτε αυτά τα λόγια, αμφιβάλω πως η Κων/πολη προδώθηκε επίσημα από το Ιερατείο μόνο και μόνο λόγω της κόντρας με την Δύση.

Μην ξεχνάς βέβαια και το πότε έγινε η πρώτη άλωση της Κων/πολης και από ποιούς, έτσι; Δηλαδή δικαιολογείται εν μέρει η φράση αν αναλογιστούμε τα γεγονότα και το κλίμα εκείνης της περιόδου...Το θέμα γίνεται περισσότερο ενδιαφέρον μάλιστα αν συγκρίνουμε εκείνη την εποχή με το σήμερα...χμ...

Όχι δεν είναι έμφυτη. Για να φτάσουμε σήμερα να μπορούμε να έχουμε ηθικές αξίες και να επικοινωνούμε σε ένα επίπεδο, έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια πνευματικής εξέλιξης. Έγραψα πριν σελίδες πως το concept ενός θεού και της θρησκείας του, προέρχεται από τους εξυπνότερους ανθρώπους της εποχής διότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει φιλοσοφία και προβληματισμό, όταν οι υπόλοιποι τους είδους μας, δεν μπορούσαν να σκεφτούν πέρα από το τι θα φάνε και πότε θα πηδήξουν. Για την εποχή, ήταν το καλύτερο που μπορούσε να έχει ο άνθρωπος. Μετά όμως με την πρόοδο του ανθρώπινου νου, της επιστήμης, της τεχνολογίας και ο συνδυασμός αυτών στο συλλογισμό του ανθρώπου, έπαψε η θρησκεία να είναι το καλύτερο. Μπορεί μεν η θρησκεία, αρχικά, να έθεσε τις βάσεις για μια πιο οργανωμένη και ειρηνική κοινωνία, όταν όμως ήρθε η ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη σε κάτι αληθινό και λογικό, έκανε τα πάντα για να κρατήσει τον κόσμο στο ίδιο επίπεδο - του σκοταδισμού όπως θέλω να το λέω εγώ και πολλοί άλλοι. Μπλέχτηκαν ιδεολογίες και συμφέροντα.

Bottom line. Η θρησκεία έχει εξαντλήσει αυτά που μπορούσε να προσφέρει, πάρα πολλά χρόνια τώρα. Καιρός είναι να προχωρήσουμε. Ξοδεύουμε τόσα και τόσα σε μετάνοιες και συγχωροχάρτια και καταργούμε διαστημικά προγράμματα. Μπράβο μας..

Καλά δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς στο ότι οι μουσουλμάνοι είναι τρισχειρότεροι από τους χριστιανούς. Το ότι υπάρχουν χειρότεροι φανατισμένοι δεν θα πρέπει να μας επαναπαύει. Για να γίνουμε καλύτεροι θα πρέπει να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με καλύτερους από εμάς, όχι χειρότερους.

Xμ...Οι τράγοι της εκκλησίας φταίνε εν τέλη για αυτό ή το ίδιο το κράτος που ενώ έχουμε ανεξιθρησκεία δεν έχει επιτρέψει να γίνει ένα τζαμί για παράδειγμα στην Ελλάδα? (γιατί όλη η ιστορία για το τζαμί γίνεται και επειδή το κράτος δεν έχει δεχθεί να επιχορηγήσει τους μουσουλμάνους να φτιάξουν τον τόπο που θα προσκυνούν, πραγμα λανθασμένο κατ εμέ διότι ως μειονότητα η οποία φορολογείτε, δικαιούντο να έχουν τον τόπο λατρείας τους.

Επίσης Τουφα, εδώ κάνουμε συζήτηση και ευτυχως σε εξαιρετικούς τόνους. Το να βάζεις βίντεο με τις απόψεις άθεων επιστημόνων δεν υπερασπίζει την άποψή σου. (Δε θέλω να βλέπω τις απόψεις άθεων. Κατά βάση τις ξέρω.Οκ δεν έχω διαβάσει ακόμα το βιβλίο που μου προτεινες προχθές αλλά δεν αλλάζει κάτι σε ότι αφορά τα γεγονότα.) Θέλω να διαβάζω τις δικές σου απόψεις. Δόξα τον Θεό (η τον άθεο), ξέρεις και γράφεις καλά και είσαι εξαιρετικός συζητητής . Θα θελες να αρχίσω και εγω να βάζω βιντεο πιστων ανθρώπων που έχουν διαπρέψει σε κάτι η να βάλω βίντεο με Μουσουλμάνους που μιλάνε για τη δόξα του Ιησού και για το πόσο γαμάουα ήταν ο Τζιζας Κραιστ? Θα δώσει δηλαδή περισσότερη αβάντα στις απόψεις μου πως ένας λαός διαφορετικής θρησκείας, θεωρεί τον Τζιζας υπερτεράστιο φιλόσοφο ή προφήτη? :rolleyes:

Αυτό θα μπορούσες να το τεκμηριώσεις κάπως; Δεν το λέω ειρωνικά, πραγματικά αναρωτιέμαι. Το έχω ακούσει κάμποσες φορές ως επιχείρημα σε παρόμοιες κουβέντες, αλλά κανείς ως τώρα δε μου έδωσε μια ξεκάθαρη ιστορική πηγή. Μου φαίνεται ράδιο αρβύλα.

Ακόμα και αν ειπώθηκαν κάποτε αυτά τα λόγια, αμφιβάλω πως η Κων/πολη προδόθηκε επίσημα από το Ιερατείο μόνο και μόνο λόγω της κόντρας με την Δύση.

Αρβελέρ λέει:

Τη στιγμη που ο Παλαιολόγος στις επάλξεις της Κωνσταντινούπολης φωνάζει "θα βρεθει ένας Χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι?", ο Πατριάρχης Γενάδιος, έχει τοιχοκολλημένο ανάθεμα κατά του Παλαιολόγου. Γιατι? Διότι ο Παλαιολόγος έχει κάνει νωρίτερα ενωτική λειτουργία στην Αγ. Σοφία με καθολικούς στη προσπάθειά του να βρει συμμάχους.

Επίσης:

Γενικά η εκκλησία είχε φροντίσει να εξαγριώσει το πλήθος εναντίον του Παλαιολόγου, με σκοπό να πιστεύει κανεις πως θα ήταν καλύτερα με τους Οθωμανούς παρά να υπάρξει ενοποίηση με τη Ρώμη. Πληροφορία από ιδρυμα μείζονος Ελληνισμού

Όπως είπε και ο ZAKKWYLDE περισσότερο έχει εφαρμοστεί στον Χριστιανικό Δυτικό κόσμο. Ισως εν τέλη να βοήθησε και η εκκλησία κάπου.

Γενικά πάντως θα επαναλάβω και εγω αυτό που έγραψε ο N3k21 ( ο οποίος έχει δώσει πάρα πολλές και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Πολλά ερωτήματα έχουν ηδη απαντηθεί 2-3 σελίδες πριν. Δεν ειναι ανάγκη να επαναλαμβανόμαστε ενώ έχουμε ήδη τοποθετηθεί.

Ναι δυστηχώς μια συζήτηση σε ένα φόρουμ προυποθέτει να έχουμε δει τις τοποθετήσεις όλων.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...