Lucifer Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Το τελευταίο καιρό πάντως τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία των άθεων, ειναι πολύ επιθετικοί προς όποιον πει οτι πιστεύει. Εκατοντάδες φορές έχω ακούσει σε διάφορες συζητήσεις την ειρωνική ερώτηση σε κάποιους που πιστεύουν "γιατί πιστεύεις στο Θεό? Που ήταν ο Θεός όταν...κτλ κτλ, είσαι ανώριμος που πιστεύεις κτλ κτλ" Και πάντα απρόκλητα, ποτέ πιστός δεν ξεκίνησε να δίνει απρόσκλητες συμβουλές σε κανέναν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
benign Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Ξέρεις το ότι είδα τον σατανά στον ύπνο μου; p.s.αν θέλεις κάτι προσωπικά pm. Ελπιζω να μην τρομαξεις αλλα αυτην την εικονα την ξερεις? Θα σου στειλω p.m. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Cossutius. Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Και πάντα απρόκλητα, ποτέ πιστός δεν ξεκίνησε να δίνει απρόσκλητες συμβουλές σε κανέναν. Εγώ αναφέρομαι σε Πιστούς. Όχι σε κάφρους που το παίζουν πιστοί και τσακώνονται μέσα στην εκκλησία για τη καρέκλα. Νομίζω αντιλαμβάνεσαι την διαφορά. Ποιά ειναι η βασική αρχή του Χριστιανισμού? Αγάπη, αλληλοσεβασμός κτλ... Ε άμα σου μιλάει ο άλλος για κάτι τέτοιο και εσύ τον ειρωνεύεσαι επειδή έχεις άλλα πιστεύω, ε εκεί υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό το τελευταίο στις μέρες μας έχει αρχίσει και πολλαπλασιάζεται. Πχ..."Ακουσα τον τάδε παπά να λέει αυτό" Απάντηση" αντε μωρέ με τους τραγόπαπες" Δε με ενδιαφέρει αν κάποιος ειναι άθεος η μη. Τον άνθρωπο τον κρίνω ανάλογα με το σεβασμό που δείχνει στον συνάνθρωπό του και φυσικά της απόψεις του πάνω σε μια συζήτηση τόσο ευαίσθητη. Υπάρχει μια γενικότερη άποψη πως επειδή μεγάλο ποσοστό Παπάδων είναι αδιάφοροι, επειδή η εκκλησία έχει μεγάλη περιουσία και δε τη μοιράζει στο κόσμο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πως ο εκάστοτε άνθρωπος που πιστεύει σε αυτά που διδαξε ο Τζιζας ή που εν πάση περιπτώση πιστεύει σε ένα ανώτερο ον που ονομάζει Θεό, είναι υποκριτές κτλ. Ε δεν ισχύει για όλο το κόσμο αυτό. Αν και νομίζω πως το έθεσα λάθος το όλο ζήτημα. Η ειρωνεία είναι γενικότερο φαινόμενο και έχει να κάνει με άλλα θέματα. Τη ζούμε, την ακούμε σε καθημερινή βάση. Όχι μονο σε τέτοιες συζητήσεις. Γενικά ο περισσότερος κόσμος πάσχει από την έννοια του σεβασμού. Βασικός λόγος που βρισκόμαστε σε άσχημο σημείο ως χωρα (ξέφυγα εντελως :-P ) Υ.Γ- Εν τέλη έχει δίκιο ο φίλος benign. Πιο πολύ βοηθάω εγω τη θρησκεία παρά η θρησκεία εμένα :-P:-P Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Lucifer Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Ποιά ειναι η βασική αρχή του Χριστιανισμού? Αγάπη, αλληλοσεβασμός κτλ... Ε άμα σου μιλάει ο άλλος για κάτι τέτοιο και εσύ τον ειρωνεύεσαι επειδή έχεις άλλα πιστεύω, ε εκεί υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό το τελευταίο στις μέρες μας έχει αρχίσει και πολλαπλασιάζεται. Πρώτον, αυτή είναι η βασική αρχή κοινωνικής συνύπαρξης και υπάρχει στην πιάτσα από τον πρώτο καταυλισμό μέχρι τον Πλάτωνα. Δεύτερον, συζήτηση κάνω για τα πάντα, αρκεί να το θέλω. Αν εγώ μιλάω για το σκάνδαλο στο Βατοπέδι, τη θέση των γυναικών στον Αραβικό κόσμο ή το πώς στο κέρατο θα την παλέψω άνεργος εν μέσω κρίσης, δε θέλω να ακούσω για την πίστη σου ρε φίλε. Και όταν σου πω, ξέρεις, δεν συνάδουμε, μη το πας εκεί και αρχίσεις να μου λες πως όλα εκεί πάνε γιατί ο θεός είναι μεγάλος, ε θα σου πω πως η παναγία σου είναι στενή. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
panagos Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Το τελευταίο καιρό πάντως τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία των άθεων, ειναι πολύ επιθετικοί προς όποιον πει οτι πιστεύει. Εκατοντάδες φορές έχω ακούσει σε διάφορες συζητήσεις την ειρωνική ερώτηση σε κάποιους που πιστεύουν "γιατί πιστεύεις στο Θεό? Που ήταν ο Θεός όταν...κτλ κτλ, είσαι ανώριμος που πιστεύεις κτλ κτλ" Καλά δεν σημαίνει ότι αν κάποιος είναι άθεος, είναι και έξυπνος. Μια χαρά ανόητα επιχειρήματα μπορεί να έχουν και οι 2 μεριές. Ο αθεϊσμός έχει και αυτός πολλές κατηγορίες. οι καμπάνες της Εκκλησίας καλούν τους πιστούς. Ενοχλητικό? Και εγώ ενοχλούμε από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορουν στους δρόμους. Τα αυτιά μου ειναι ευαίσθητα. Μπορω να κάνω κάτι για αυτό? Προφανώς όχι. Επίσης με ενοχλεί η μουσική του κλαμπ από κάτω ο ήχος του διπλανού στη καφετέρεια που βρίζει σα νταλικιέρης και τους λέει όλους μλκες...so what? Υπάρχει μια γραμμή που χωρίζει αυτούς που ενοχλούν από αυτούς που ενοχλούνται. Η διαφορά είναι στο λογικό και στο παράλογο. Είναι παράλογο να σε ενοχλούν τα νορμάλ αυτοκίνητα. Υπάρχουν άλλωστε νόμοι για το θόρυβο και ώρες κοινής ησυχίας. Οι καμπάνες δημιουργήθηκαν για να καλούν τους πιστούς, εποχές που δεν υπήρχαν (ή δεν είχαν όλοι) ρολόγια. Σήμερα όλοι έχουν και ξέρουν τι ώρα είναι η λειτουργία. Και ναι είναι πολύ ενοχλητικές αν μένεις κοντά. Ποιά ειναι η βασική αρχή του Χριστιανισμού?Αγάπη, αλληλοσεβασμός κτλ... Χμ.. ναι ίσως βασική αρχή αλλά έχει βαθύτερες ρίζες, πριν το Χριστιανισμό. Γεγονός είναι πως δεν έχουμε ανεξιθρησκεία στη χώρα. Εκτός κι αν ανεξιθρησκεία σημαίνει να μπορεί να πιστεύει ο καθένας ότι θέλει χωρίς να φοβάται για τη ζωή του. Στην ουσία, το σύστημα σου λέει "πίστευε ότι θέλεις, αλλά θα πληρώνεις μέσω φόρων την εκκλησία της Ελλάδας". Είδες τι έγραψα; "εκκλησία της Ελλάδας". Και αυτό λάθος είναι. "Εκκλησία του ορθόδοξου Χριστιανισμού" θα έπρεπε να λέγεται ή κάτι τέτοιο, ΑΝ θέλουμε να λέμε πως έχουμε ανεξιθρησκεία. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Cossutius. Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Αρα δεν υπάρχει κάτι κακό στη βασική αρχή του Χριστιανισμού. Πλάτωνας, κοινωνική συνύπαρξη...ε δε τα λέει και άσχημα τελικά ο Τζιζας. Αν βγάλουμε εκτός και τα "θα καείτε στη κολαση" που δε τα είπε ο Τζιζας αλλά οι μαθητές του (ακόμα και αν λέει στην Αγ.Γραφη πως τα έχει πει, δε θα πρέπει να τα πιστεύουμε γιατι η Αγ.Γραφή δεν αποτελεί ιστορικό τεκμήριο), τελικά ο Τζιζας είναι και μαμω τους φιλοσόφους και ουσιαστικά υπενθύμιζε στο κόσμο πως πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο κτλ κτλ...' ΓΑΜΑΤΟ??? :mrgreen: (Συμφωνώ με αυτό που λες παρεπιπτόντος και δε σε ειρωνεύομαι σε καμία περίπτωση απλά θέλω να αποδείξω σε τι παράνοια μπορουμε να οδηγηθούμε μερικές φορές Ε καλά σε ότι αφορά το 2ο που λες, δε ξέρω τι σχέση έχει ο Θεός με συζητήσεις σκανδάλων κτλ κτλ. Προφανως πέφτεις στη κατηγορία ανθρώπων που αναφέρω από πάνω. Δε νομίζω πως κάποιος επειδή πιστεύει στο Θεό θα πάει να σου κάνει κυριγμα τη στιγμη που εσυ μιλάς για οικονομική κρίση. Θα πρόκειται περι παλαβού προφανώς :-P edit για απάντηση και στον Πανάγο. Bασικά δε καταλαβαίνω τι εννοείς ανεξιθρησκεία. Δε νομίζω οτι ειναι παράνομη κάποια θρησκεία στην Ελλάδα, εκτος απ τον Σατανισμό... Και ναι είναι πολύ ενοχλητικές αν μένεις κοντά. Σε μένα το λες?Απέναντι μένω. 7 το πρωι και 7 το απόγευμα...Ασε στις γιορτές...Υποφέρω!!! Απ την άλλη και τα τακουνια της απο πάνω την ιδια δουλειά κάνουν. Και ειναι και ανεξαρτήτου ωραρίου!!:-P Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Lucifer Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Δεν θεωρώ κανέναν φοβερό φιλόσοφο τον Χριστό. Οτιδήποτε δεν εισάγει καινοτομία στον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων ή κοινωνική εφαρμογή, δε μου λέει κάτι. Όταν δε, μιλάμε για μίξη των δύο, στην προκειμένη αυτονόητων αρχών συνύπαρξης και ουτοπικής μεγαλοποίησης αυτών, μεχ. Ε καλά σε ότι αφορά το 2ο που λες, δε ξέρω τι σχέση έχει ο Θεός με συζητήσεις σκανδάλων κτλ κτλ. Προφανως πέφτεις στη κατηγορία ανθρώπων που αναφέρω από πάνω. Δε νομίζω πως κάποιος επειδή πιστεύει στο Θεό θα πάει να σου κάνει κυριγμα τη στιγμη που εσυ μιλάς για οικονομική κρίση. Θα πρόκειται περι παλαβού προφανώς :-P Το πρόβλημα με τους θρήσκους (και όχι με τους ένθεους) είναι πως αντιμετωπίζουν τον Χ άθεο ως κάποιον "παραστρατημένο" ή χρίζοντα καθοδήγησης. Υπάρχουν σαφέστετα και οι καγκουροάθεοι που θα θελήσουν να σου "ανοίξουν τα μάτια" μπλαμπλαμπλα, οι οποίοι είναι εξίσου εμετική κατηγορία, αλλά τουλάχιστον έχω να τους αναγνωρίσω το ελαφρυντικό πως ήταν αναγκασμένοι για 9 χρόνια να μαθαίνουν πως βόσκανε τα πρόβατα στο Ισραήλ και πόσες φορές μπιφτέκωσε ο Αβραάμ τη Σάρα. Το μόνο που είχαν να υπομείνουν οι αντίστοιχοι ένθεοι, ήταν επιστημονικά δεδομένα που κόντραραν τη Βίβλο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ZAKKWYLDE Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Εγώ βλέπω πολλοί να υποστηρίζουν ότι θεμελιώδεις ηθικές αρχές για την κοινωνία όπως τη ξέρουμε σήμερα, όπως ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αγάπη κτλ είναι έμφυτες στον άνθρωπο και ότι δεν απαιτείται οποιαδήποτε θρησκεία να μας τις μεταδώσει. Για παράδειγμα σήμερα κάποιος λέει (και σωστά λέει) ότι εγώ φίλε δεν κλέβω όχι γιατί φοβάμαι το οποιοδήποτε θεό...αλλά απλά επειδή πιστεύω ότι είναι ηθικά λάθος. Αλήθεια σε άλλες (μη-χριστιανικές) κοινωνίες είναι αυτονόητες αυτές οι θεμελιώδεις ηθικές αρχές που προανέφερα; Αν δεν προϋπήρχε ο Χριστιανισμός στη κοινωνία μας θα είχαμε μεγαλώσει με αυτές τις ηθικές αξίες; Αν δεν υπήρχε ο Χριστιανισμός στη περίοδο της τουρκοκρατίας, θα διατηρούσαμε την εθνική μας ταυτότητα; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pappous_soulis Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Εγώ αναφέρομαι σε Πιστούς. Όχι σε κάφρους που το παίζουν πιστοί και τσακώνονται μέσα στην εκκλησία για τη καρέκλα. Νομίζω αντιλαμβάνεσαι την διαφορά. Όλοι έχουμε γιαγιάδες, θείτσες, μανάδες που θα μας κάνουν υποδείξεις. Κι όχι μόνο. Δεν το'χουν μονοπώλιο οι "κάφροι". Ποιά ειναι η βασική αρχή του Χριστιανισμού? Αγάπη, αλληλοσεβασμός κτλ... Ε άμα σου μιλάει ο άλλος για κάτι τέτοιο και εσύ τον ειρωνεύεσαι επειδή έχεις άλλα πιστεύω, ε εκεί υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό το τελευταίο στις μέρες μας έχει αρχίσει και πολλαπλασιάζεται. Πρώτον, δεν ειρωνεύτηκε κανείς το αγαπάτε αλλήλους. Δεύτερον, δεν έχω πετύχει χριστιανό να μου μιλήσει για αγάπη, αλληλοσεβασμό, κτλ. Μόνο για τον τάδε άγιο θα μου πουν, για το πως ο Χριστός σταυρώθηκε για μας και πρέπει να τον δοξάζουμε και άλλες τέτοιες ιστορίες γνωστές. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Lucifer Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Εγώ βλέπω πολλοί να υποστηρίζουν ότι θεμελιώδεις ηθικές αρχές για την κοινωνία όπως τη ξέρουμε σήμερα, όπως ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αγάπη κτλ είναι έμφυτες στον άνθρωπο και ότι δεν απαιτείται οποιαδήποτε θρησκεία να μας τις μεταδώσει. Για παράδειγμα σήμερα κάποιος λέει (και σωστά λέει) ότι εγώ φίλε δεν κλέβω όχι γιατί φοβάμαι το οποιοδήποτε θεό...αλλά απλά επειδή πιστεύω ότι είναι ηθικά λάθος. Αλήθεια σε άλλες (μη-χριστιανικές) κοινωνίες είναι αυτονόητες αυτές οι θεμελιώδεις ηθικές αρχές που προανέφερα; Αν δεν προϋπήρχε ο Χριστιανισμός στη κοινωνία μας θα είχαμε μεγαλώσει με αυτές τις ηθικές αξίες; Αν δεν υπήρχε ο Χριστιανισμός στη περίοδο της τουρκοκρατίας, θα διατηρούσαμε την εθνική μας ταυτότητα; Δε θέλω να σε τρομάξω, αλλά υπήρχαν άνθρωποι και πριν τον χριστιανισμό. Ήταν τότε που η εθνική μας ταυτότητα περιλάμβανε τα Ηθικά Νικομάχεια, την τελειοποίηση της γεωμετρίας και την πρώτη ατομική θεωρία. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
benign Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Η ειρωνεία είναι γενικότερο φαινόμενο και έχει να κάνει με άλλα θέματα. Τη ζούμε, την ακούμε σε καθημερινή βάση. Όχι μονο σε τέτοιες συζητήσεις. Γενικά ο περισσότερος κόσμος πάσχει από την έννοια του σεβασμού. Βασικός λόγος που βρισκόμαστε σε άσχημο σημείο ως χωρα (ξέφυγα εντελως :-P ) Το προβλημα Cossutius ειναι οτι διαχρονικα ,οτι ιδεολογια και να ψαξεις,απο φιλοσοφικη,πολιτικη,θρησκευτικη, η συντριπτικη πλειοψηφια οσων την ακουλουθουσαν ηταν υποκριτες και μεσα απο αυτην ηθελαν καποιο ανταλλαγμα.Η να εχουν την αισθηση ασφαλειας οτι ανηκουν σε καποια μεγαλη κοινωνικη ομαδα,η την κοινωνικη εγκριση των πολλων η να προβαλλουν το εγω τους κ.τ.λ. Αυτοι που ηταν αγνοι ιδεολογοι ηταν παντα μειοψηφια. Για παραδειγμα θεωρω οτι ειναι σωστη η αποψη οτι οι πραγματικα καλοι χρστιανοι ειναι πολυ λιγοι.Αυτοι που δεν κρινουν τους αλλους παρα ειναι παντα ετοιμοι να προσφερουν αγαπη,κατανοηση και βοηθεια. Η αληθεια κατα την γνωμη μου ειναι οτι οσο εξελισσεται ο ανθρωπος πολιτισμικα αλλαζει η αποψη του περι ηθικης,τοσο σε ατομικο οσο και σε κοινωνικο επιπεδο.Η ηθικη δεν ειναι σταθερη συνισταμενη.Καποτε πριν δεκαδες χρονια και οι πιο καλοι χριστιανοι θεωρουσαν την γυναικα που απατησε τον αντρα της πουτανα.Στις μερες μας ελαχιστοι θα βρεθουν να την χαρακτηρισουν ετσι.Εχει ανεβει το μορφωτικο επιπεδο και η κατανοηση των διαφορων περιπτωσεων που μπορει να οδηγησουν μια γυναικα σε μια τετοια πραξη ειναι πλεον περισσοτερο αντιληπτες. Οσο αλλαζει η ανθρωποτητα θα αλλαζουν οι ηθικοι κανονες εκτος απο πολυ βασικες θεμελιωδεις αξιες οπως ''μην κανεις στον αλλο αυτο που δεν θα ηθελες να σου κανει και σενα''. Οι ακαμπτοι ηθικοι κανονες των Αβραμικων θρησκειων οδηγησαν πολλους ανθρωπους στην δυστυχια και στον κοινωνικο στιγματισμο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
-nick- Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 N3k21 θα σου απαντησω για το μηνυμα του χριστιανισμου, οπως και στον Nihilist που εκανε τη συνδεση με αναρχοκομμουνισμο Μου λες λοιπον οτι αν βγαλουμε τα εξουσιαστικα παιχνιδια της οργανωμενης θρησκειας,το διεφθαρμενο σε βαθμο σαπιλας ιερατειο,τους πολεμους,τα δογματα και τις αγκυλωσεις,και τις ηθικες απαγορευσεις τοτε ο πυρηνας του χριστιανισμου ειναι "καλος". Καταρχην ηδη καταλαβαινες οτι κανουμε αρκετες εκπτωσεις, αγνοωντας ολα τα ασχημα του χριστιανισμου και υπερτονιζοντας τα 'καλα'. Αλλα ας κανουμε την παραδοχη και ας εξετασουμε το μυνημα αγαπης του χριστιανισμου. Ο χριστιανισμος δεν ηταν ουτε το πρωτο ουτε το τελευταιο ρευμα που υποστηριζε να ειμαστε καλοι και να αγαπαμε τον πλησιον μας.Σκεψου οτι αυτο το αγνο μηνυμα περα απο τους αληθινους υποστηρικτες τους ισως εγινε και σε μια εποχη που βολευε ο πασιφισμος ωστε να εμποδιστουν βιαες εξεγερσεις κατα της αριστοκρατιας.... Η αγαπη η συμπονοια η ενσυναισθηση η αλληγγυη ειναι απαραιτητες συνθηκες για εναν καλυτερο κοσμο, αλλα δυστυχως δεν ειναι ικανες απο τη στιγμη που υπαρχουν καποιοι που δεν σκοπευουν να τις ακολουθησουν.... Επισης δεν ειναι μονο αυτο το αγνο χιππικο μηνυμα αγαπης και συμπονοιας ο πυρηνας του χριστιανισμου. Ο χριστιανισμος οπως καθε θρησκεια, και ιδιαιτερα οι 3 μοντερνες - και συγγενικες!- μονοθειστικες (χριστιανισμος,ιουδαισμος,μουσουλμανισμος) προσπαθει να επιβαλλει ηθικη και συστημα αξιων, και φυσικα για να εχει μεγαλυτερη ισχυ παρουσιαζει αυτην την - ακαμπτη- ηθικη και το συγκεκριμενο συστημα αξιων ως το μονο αληθινο και αντικειμενικο σωστο και απολυτο. Παμε τωρα περι ομοιοτητες με αναρχοκομμουνισμο. Ειναι γεγονος οτι και χριστιανισμος και αναρχια/κομμουνισμος υποστηριζουν την αλληλεγγυη προς το συνανθρωπο, αλλα καπου κει νομιζω τελειωνουν και οι ομοιοτητες τους. Παρολο που και ο αναρχικος χωρος δεν ειναι δυστυχως απαλλαγμενος απο ηθικολογιες και δογματισμους (για να μην αναφερθω για την αριστερα η οποια δογματιζει σε βαθμο θρησκειας) υπαρχει μεγαλυτερη ευελεξια και ιδεατα η αναρχια δεν αγκυλωνεται σε δογματα του στυλ "ο μπακουνιν ειπε αυτο,ο προυντον ειπε το αλλο,ετσι πρεπει να γινει" αλλα εχει τη δυνατοτητα αναπροσαρμογης και οργανωσης της κοινωνιας (απο την παραγωγη μεχρι τους κανονες συμβιωσης) βασει των αναγκων των μελων της ... Επισης το πιο μηδενιστικο κομματι της αναρχιας εχει επιγνωση οτι δεν υπαρχει αντικειμενικα καλο συστημα αξιων η ηθικη και θεωρει οτι οποιαδηποτε ιδεολογικο οικοδομημα μπορει να αποδομηθει. Επομενως υπαρχει η ευελιξια γκρεμιζω τη σαπιλα --> φτιαχνω κατι καινουριο και καλυτερο. Με αλλα λογια στατικα και ακαμπτα συστηματα οργανωσης, ειτε ειναι κομμουνιστοσταλινισμος, ειτε πχ δικτατορια ειναι καταδικασμενα να γκρεμιστουν λογω της ιδιας της στατικοτητας και ακαμψιας τους. Θα μπορουσε καποιος να πει οτι η μεγιστη επανασταση θα ηταν να εφαρμοστει ο πυρηνας του χριστιανισμου (αγαπη + αλληλεγγυη + ενσυναισθηση) απο εναν μεγαλο αριθμο ανθρωπων. Αντιστοιχα θα μπορουσε να πει καποιος οτι αν εφαρμοστουν τα βασικα προταγματα της αναρχιας (κοινωνικη αλληλεγγυη + ελλειψη ιεραρχιας και εκμεταλλευσης/εξουσιας + αυτοδιαχειριση της παραγωγης και της κοινωνιας) αυτοματα δεν θα υπηρχε αναγκη για συνορα , στρατους, μπατσους κλπ ... Εκτος απο την ουτοπια που διακατεχει και τα 2 οραματα (αν και καθε οραμα ΩΦΕΙΛΕΙ να ειναι ουτοπικο) δεν λαμβανεται υπ'οψιν ο ρολος που παιζει το υπαρχον συστημα οργανωσης. Δηλαδη αν και με μια πρωτη ματια καποιος μπορει να υποστηριξει οτι δεν εχει σημασια το κοινωνικοπολιτικοοικονομικο συστημα (κομμουνισμος,σοσιαλδημοκρατια,φιλελευθερισμος/καπιταλισμος,δικτατορια,ναζισμος) αλλα οι ανθρωπινες μοναδες που το απαρτιζουν, μια τετοια θεωρηση αγνοει εντελως οτι καθε συστημα ευνοει καποιες τασεις και ανθρωπινες συμπεριφορες και αντιστοιχα καταστελλει καποιες αλλες ... Επομενως αν παει να διαδοθει η κοινωνικη αλληλεγγυη και η παυση της εκμεταλλευσης και των εξουσιαστικων σχεσεων ,θα υπαρχει συγκρουση ατομικοτητων και ομαδων. Αυτο δε σημαινει οτι δεν πρεπει να προσπαθουμε για τις παραπανω αξιες επειδη ειναι ουτοπικες, καθως μονο κ μονο το να φτανεις πιο κοντα σε μια ουτοπια σημαινει οτι εχεις φτασει σε πολυ καλυτερη κατασταση απο οτι ησουν πριν ... Κλεινοντας,επειδη ξεφυγε η συζητηση, εγω θεωρω οτι οι περισσοτεροι χριστιανοι (και μουσουλμανοι κλπ) στις μερες μας πιστευουν λογω φοβου και προσδοκιας ανταποδωσης απο τον θεο. Εκτος του οτι κατι τετοιο αναφερεται ΡΗΤΑ στη θρησκεια (στον χριστιανισμο σιγουρα) οτι ειναι λαθος ("δεν πρεπει να πιστευεις απο φοβο ή απο προσδοκια") ειναι καθαρα εγωκεντρικο και εγωιστικο. Κλασσικη περιπτωση καποιου που αρρωσταινει ή φτανει στα γεραματα και το ριχνει στην εκλησσια ως αφεση αμαρτιων ή λογω φοβου του θανατου και αλλα τετοια ... η ψυχολογια του φτωχομπινε, λεω εγω, και δεν το λεω εντελως εκ του ασφαλους γιατι εχω περασει απο δυσκολες καταστασεις , ακομα και κοντα στο θανατο(οχι δεν υπαρχει περιπτωση να επεκταθω), αλλα ποτε δεν εψαξα για τετοια δεκανικια που πατανε πανω σε εντελως πρωτολειους ψυχολογικους μηχανισμους, αλλα απλα πεισμωσα αφου γαμωστειλα ολη την αγια τριαδα. Ισως παιζει ρολο και το ποσο κατασταλλαγμενος εινια καποιος σε θεματα κοσμογονιας,μεταφυσικα κλπ .... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Cossutius. Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 στην προκειμένη αυτονόητων αρχών συνύπαρξης Xμ...κάνω quote το συγκεκριμένο σημείο γιατι ειναι αρχή για μεγάλη κουβέντα... Ήταν πριν 2000 χρόνια αυτονόητες οι αρχές συνύπαρξης? Είναι μήπως τώρα? Γιατι ο κόσμος ψάρωσε τόσο πολύ με αυτές τις αρχές? Μήπως γιατί ο κόσμος ήταν υποδουλωμένος? Ισως επειδή υπήρχε η άρχουσα τάξη και όλοι οι άλλοι? Μήπως εν τέλη, πέρα από τις υποσχέσεις για αιώνια ζωή, ο Τζιζας υπενθύμισε στον κόσμο πως υπάρχουν δικαιώματα, πως όλοι οι άνθρωποι ειναι ίσοι, πως υπάρχουν αυτές οι αρχές της συνύπαρξης οι οποίες καταπατούνταν εκείνη τη περίοδο. Υ.Γ-Και ο Πλάτων αναφερόταν στους Θεούς. Πχ για τον σεβασμό. Έδινε και αυτός άλλες διαστάσεις στο ζήτημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ZAKKWYLDE Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Δε θέλω να σε τρομάξω, αλλά υπήρχαν άνθρωποι και πριν τον χριστιανισμό. Ήταν τότε που η εθνική μας ταυτότητα περιλάμβανε τα Ηθικά Νικομάχεια, την τελειοποίηση της γεωμετρίας και την πρώτη ατομική θεωρία. Η εθνική μας ταυτότητα; Αλήθεια ποιός ακριβώς ήταν Αθηναίος τότε και ποιός είχε δικαιώματα; Οι σκλάβοι δεν ήταν Έλληνες; Η θέση της γυναίκας ποιά ήταν ακριβώς; Μιλάμε για μια κοινωνία όπου για να γίνεις άντρας έπρεπε να τον φας στον κ....; Έ έλεος! Ωραίες αρχές συνήπαρξης πραγματικά! Την τελειοποίηση της γεωμετρίας την έκαναν πριν η μετά τα ομοφυλοφιλικά όργια; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
panagos Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Bασικά δε καταλαβαίνω τι εννοείς ανεξιθρησκεία. Δε νομίζω οτι ειναι παράνομη κάποια θρησκεία στην Ελλάδα, εκτος απ τον Σατανισμό... Καλά, οι σατανιστές δεν είναι καν άξιοι αναφοράς.. Όταν λέω ανεξιθρησκεία εννοώ να πιστεύει ο καθένας όπου θέλει, να μπορεί η κάθε θρησκεία να έχει νόμιμα χώρους εκδηλώσεων/συναντήσεων κτλ, να μπορεί η κάθε θρησκεία να έχει τον παπά της or whatever αλλά να αυτοχρηματοδοτείται και να φορολογείται όπως κάθε μαγαζί στο κράτος. Φυσικά να βγουν οι εικόνες από όλα τα δημόσια κτήρια και τα θρησκευτικά να διδάσκονται, όχι σαν την αλήθεια, αλλά σαν διδαχή γύρω από τις θρησκείες του κόσμου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις