Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Συμφωνώ με Toufa. N3k21, προσεγγίζεις με μια στοργικότητα αυτούς που πιστεύουν, προσδίδοντάς τους μια "αναπηρία". Όχι ότι διαφωνώ, αλλά για να αποδεχτεί κάποιος την βοήθεια που εσύ απλόχερα θέλεις να του προσφέρεις, θα πρέπει καταρχάς να αποδεχτεί την αναπηρία του. Για μένα, υπάρχουν 2 κατηγορίες. Αυτοί που πιστεύουν επειδή έτσι τους έμαθαν και δεν το έχουν ψάξει ιδιαίτερα το θέμα. Δεν το έχουν φιλοσοφήσει δηλαδή και αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα σε ανικανότητα, αλλά και σε έλλειψη χρόνου ή απουσία ενδιαφέροντος. Υπάρχουν και οι φανατισμένοι που χωρίζω σε 2 υποκατηγορίες, στους επαγγελματίες και στους ηλίθιους. Με αυτούς απλά δεν έχεις τύχη να βγάλεις άκρη. Οι τελευταίοι, και ενώ εσύ λες ότι πορεύονται με δεκανίκια, όχι μόνο δεν πιστεύουν το ίδιο, αλλά νομίζουν ότι φοράνε twin turbo.

Όσο για εναλλακτικές λύσεις, δεν υπάρχουν πολλές. Αν ο άνθρωπος μεγαλώσει με τις σωστές βάσεις και μάθει να αναπτύσσει ορθολογική και κριτική σκέψη από μικρός, δεν θα χρειαστεί να περάσει καν από το κατώφλι του σκοταδισμού.

• Απαντ. 488
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Οι δικοί μου ... θεοί είναι ο Νεύτωνας,Gwergios Παπανικολαου,Δαρβίνος,Σωκράτης και πολλοί άλλοι επιστήμονες και φιλόσοφοι.Ωστόσο παρότι υπέρμαχος της λογικής και της επιστήμης και κυρίως του ανθρώπου πιστεύω ότι οφείλουμε όλοι να είμαστε μετριοπαθείς και να σεβόμαστε τους υπολοιπους και τα πιστεύω τους.

Δυστυχώς παρατηρώ εδώ στο forum πολλοί και κυρίως οι αθεϊστές δεν δείχνουν απολύτως κανέναν σεβασμό.Και auto είναι κρίμα και προσβολή προς την επιστήμη kai ton anthropo.Krima!

Δημοσ.

Κοίτα ζούμε σε μια χώρα που δυστυχώς δεν είναι ανεκτική με το διαφορετικό ακόμα και σε μικρά θέματα.Και όλοι μας έχουμε δεχθει πράγματα που δεν θα έπρεπε όπως πχ το μάθημα των θρησκευτικών που ειπώθηκε παραπάνω ή κάποιοι που ανγκάστηκαν να κάνουν θρησκευτικούς γάμους ή βαφτίσια γιατί η γιαγια ή ο πατέρας θα πάθαιναν συγκοπή αλλιώς :mad: ε..όλο αυτό σου βγαίνει σε αρνητισμό και αντίδραση μετά...

και φυσικά σκέφτεσαι οτι έχεις και τη λογική με το μέρος σου και δεν θα έπρεπε να να αμύνεσαι εσύ...

Δημοσ.

christiana, αν δεν ησουν παντρεμενη το εβλεπα το ειδυλλιο μεταξυ μας που θα φλερταραμε για απειρο καιρο και στο τελος θα εβγαζε στο τιποτα!

capten, ο σεβασμος ειναι two way street που λενε εξω. ξαναβαζω οτι ειχα πει:

Και μου αρεσει που ο nihilist λεει οτι πρεπει να σεβομαστε τα πιστευω του αλλου αλλα μετα λεει για κακους σατανιστες, ισλαμιστες. Να μαντεψω οτι τους σεβεται και αυτους? Επισης τρωτε μοσχαρι? Γιατι δεν σεβεστε τους ινδουιστες?

Και πως σεβεστε εσεις αυτα που πιστευω εγω οταν η θρησκεια σας χωνει την μυτη της παντου? Βλαστοκυτταρα, προφυλαξεις στο σεξ, γαμος ομοφυλοφιλων κλπ κλπ.

Δεν σεβομαι τα θρησκευτικα σου πιστευω.

Σεβομαι το δικαιωμα σου να τα εχεις.

Σεβομαι το δικαιωμα σου να τα εκφραζεις.

Σε σεβομαι αρκει να με σεβεσαι και εσυ.

Δεν σεβομαι το δικαιωμα σου για να με πεις κακο.

Δεν σεβομαι το δικαιωμα σου για να μου πεις οτι θα παω στην κολαση σου.

Δεν σεβομαι το δικαιωμα σου για να επιβαλεις τα πιστευω σου πανω μου.

Δεν σεβομαι την αγνοια/αμαθεια.

Δεν σεβομαι την πλυση εγκεφαλου.

Δεν σεβομαι το τι λατρευεις οσο παλιο και να ειναι αυτο.

Δεν σεβομαι την μισογυνια, το μισος, την αδιαλλαξια, τον σεξισμο και την τυραννια καθε μορφης.

Δεν σεβομαι την θρησκεια σου, ουτε πρεπει να την σεβαστω.

Δημοσ.

capten, ο σεβασμος ειναι two way street που λενε εξω. ξαναβαζω οτι ειχα πει:

Τούφας ok αλλα μια από τις αρχές του αγγλικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι και το ... moderation {μετριοπάθεια}.

Δημοσ.
δεν παει ετσι. Δεν ειναι θεμα εκδικισης, αλλα εχω πει και πιο παλια το παραδειγμα μου με το σκοινι. Αν τραβας ενα σκοινι και ο κομπος που ειχαμε στην μεση ειναι πολυ κοντα σου, πρεπει να βαλω πιο πολυ δυναμη απο σενα ωστε να το φερω παλι στο κεντρο. Αν βαλω την ιδια δυναμη θα μεινει εκει που ηταν.

Το παράδειγμά σου είναι valid όσο μιλάμε για "νορμάλ" ανθρώπους. Όταν έχεις όμως απέναντί σου κάποιον ο οποίος κατέφυγε π.χ. στη θρησκεία μετά από κάποια ζόρικα βιώματα (π.χ. έζησε τον θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου, αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχει ψυχολογικά προβλήματα κλπ) δεν αρκούν οι παραπομπές σε επιχειρήματα αθεϊστών επιστημόνων. Ρισκάρεις μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση να σπάσεις το σκοινί αν συνεχίσεις να τραβάς. Εκεί οφείλεις να λειτουργήσεις διαφορετικά.

Οι ανθρωποι δεν γεννιουντε θρησκοι, περνανε μια πλυση εγκεφαλου απο μωρα. Ειναι μαγκια το να σκεφτεσαι? Εκει φτασαμε?

Όχι, οι άνθρωποι δε γεννιούνται θρήσκοι. Γίνονται, είτε κατόπιν προσυλητισμού (κάτι που δεν το θέλουμε), είτε κατόπιν κάποιας προσωπικής "αποκάλυψης". Στην δεύτερη περίπτωση είναι δικαίωμά τους να πιστεύουν σε αυτό που γουστάρουν και αν δεν γίνονται φανατικοί, δεν έχει κανείς δικαίωμα να τους κρίνει γι'αυτό.

Δεν μπορώ να δεχτώ σε καμία περίπτωση π.χ. ότι ο Bob Dylan, ο οποίος πέρασε από Ιουδαϊσμό και Χριστιανισμό στο παρελθόν, ενώ τώρα δηλώνει ψιλοάθρησκος αλλά πιστεύει στην ύπαρξη Θεού, είναι ηλίθιος και δεν διαθέτει κριτική σκέψη.

Αντίστοιχα, δεν μπορώ να κράξω τον μπασίστα των Korn επειδή έγινε Χριστιανός σε μεγαλύτερη ηλικία. Δεν νομίζω πως το συγκεκριμένο παληκάρι δέχτηκε πλύση εγκεφάλου από μωρό και απλά ενέδωσε μετά από τόσα χρόνια.

Σου έφερα τα παραπάνω παραδείγματα όχι για να κάνω "επίκληση στην αυθεντία" αλλά για να τονίσω πως ακόμα και άνθρωποι με συγκεκριμένο παρελθόν ή ιδεολογία, μπορεί να είναι πιστοί κάποιας θρησκείας. Δεν παίζει να είναι όλοι τους πια ηλίθιοι και αποπροσανατολισμένοι. Ψάξε τα αονόματα σε κανά wiki άμα θες.

Και ναι, στην εποχή μας μαγκιά είναι το να σκέφτεσαι...Βέβαια από την ερώτησή σου αυτή καταλαβαίνω πως για άλλη μια φορά δεν διάβασες καν το post το οποίο έκανες quote.

Κοίτα ζούμε σε μια χώρα που δυστυχώς δεν είναι ανεκτική με το διαφορετικό ακόμα και σε μικρά θέματα.Και όλοι μας έχουμε δεχθει πράγματα που δεν θα έπρεπε όπως πχ το μάθημα των θρησκευτικών που ειπώθηκε παραπάνω ή κάποιοι που ανγκάστηκαν να κάνουν θρησκευτικούς γάμους ή βαφτίσια γιατί η γιαγια ή ο πατέρας θα πάθαιναν συγκοπή αλλιώς :mad: ε..όλο αυτό σου βγαίνει σε αρνητισμό και αντίδραση μετά...

και φυσικά σκέφτεσαι οτι έχεις και τη λογική με το μέρος σου και δεν θα έπρεπε να να αμύνεσαι εσύ...

Καταλαβαίνω ακριβώς -πίστεψέ με- τους λόγους για τους οποίους σου βγαίνει αρνητισμός και αντίδραση. Ωστόσο, όλα όσα περιγράφεις οφείλονται -κατά τη γνώμη μου- στον συντηρητισμό της Ελληνικής κοινωνίας (ειδικά των παλαιότερων γενεών) και στην Ορθόδοξη Ελληνική εκκλησία.

Ο Wiccan ή ο Μιθραϊστής που λέει ο λόγος δεν έβαλαν κανένα εμπόδιο στη ζωή σου όμως. Θα μου πεις πως θα έκαναν κι αυτοί τα ίδια σκατά αν είχαν την ισχύ της Ορθόδοξης εκκλησίας. Πιθανόν. Στην τελική όμως, διακρίνεις πως το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την θρησκεία αυτή καθαυτή, αλλά με τα ιερατεία που ζητούν εξουσία.

Ε, αυτό δεν θα αλλάξει όμως ποτέ άμα δεν εξελιχθεί πνευματικά η ανθρωπότητα γαμώ το κέρατό μου! :-D Αν καταργηθούν οι θρησκείες, πιθανότατα την θέση τους θα πάρουν κάστες επιστημόνων και οπαδοί των θεωριών τους. Οι έξυπνοι θα συνεχίσουν να εξετάζουν την κατάσταση κριτικά και οι χαζοί απλά θα λατρεύουν κάτι διαφορετικό.

Το πρόβλημα σας είναι κατά βάσει κοινωνικό παιδιά, όχι θρησκευτικό.

@Panagos

Δεν σχολιάζω ακριβώς αυτά που παρέθεσες γιατί θα σου έδινα παρόμοια απάντηση με αυτές που έδωσα στα παιδιά παραπάνω. Αν κάτι μου ξέφυγε εδώ είμαστε και το συζητάμε. ;)

• Moderators
Δημοσ.

ο μπομ ντιλαν και ο μπασιστας των κορν επειδη ακριβως εκαναν τις επιλογες τους με βαση αυτα που εχουν ζησει οι ιδιοι

και οχι επειδη τους ειχαν κανει πλυση εγκεφαλου θα δεχτω οποιαδιποτε αποφαση τους.

ειναι οπως με την πολιτικη. Εγω θεωρω καθυστερημενο οποιον υποστηριζει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (ΧΑ αυτοι ειναι πολλοι πιο κατω ακομη αλλα δεν ειναι της παρουσης). Αλλα αν ο αλλος ερθει και μου πει δυο τρια επιχειρηματα τα οποια να στεκουν θα αποδεχτω την επιλογη του. Οταν τους υποστηριζουν γιατι βολευονται κτλ οχι δεν μπορω να το δεχτω.

Δημοσ.
Αλλα αν ο αλλος ερθει και μου πει δυο τρια επιχειρηματα τα οποια να στεκουν θα αποδεχτω την επιλογη του. Οταν τους υποστηριζουν γιατι βολευονται κτλ οχι δεν μπορω να το δεχτω.

Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ τόση ώρα ρε συ. Για μένα αυτό που περιγράφεις μεταφράζεται ως "σε σέβομαι, δε σου πάω κόντρα μόνο και μόνο επειδή νοιώθω ανώτερος, αλλά δεν τρώω και κουτόχορτο οπότε δούλευε στο ρελαντί".

Ο φανατισμός είναι μαλακία, είτε υποστηρίζεις την μια πλευρά είτε την άλλη. Μαλακία είναι και το να πιστεύεις πως κατέχεις την απόλυτη γνώση. Πάντα υπάρχει κάτι νέο να μάθουμε.

Δημοσ.

Το παράδειγμά σου είναι valid όσο μιλάμε για "νορμάλ" ανθρώπους. Όταν έχεις όμως απέναντί σου κάποιον ο οποίος κατέφυγε π.χ. στη θρησκεία μετά από κάποια ζόρικα βιώματα (π.χ. έζησε τον θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου, αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχει ψυχολογικά προβλήματα κλπ) δεν αρκούν οι παραπομπές σε επιχειρήματα αθεϊστών επιστημόνων. Ρισκάρεις μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση να σπάσεις το σκοινί αν συνεχίσεις να τραβάς. Εκεί οφείλεις να λειτουργήσεις διαφορετικά.

Όχι, οι άνθρωποι δε γεννιούνται θρήσκοι. Γίνονται, είτε κατόπιν προσυλητισμού (κάτι που δεν το θέλουμε), είτε κατόπιν κάποιας προσωπικής "αποκάλυψης". Στην δεύτερη περίπτωση είναι δικαίωμά τους να πιστεύουν σε αυτό που γουστάρουν και αν δεν γίνονται φανατικοί, δεν έχει κανείς δικαίωμα να τους κρίνει γι'αυτό.

Δεν μπορώ να δεχτώ σε καμία περίπτωση π.χ. ότι ο Bob Dylan, ο οποίος πέρασε από Ιουδαϊσμό και Χριστιανισμό στο παρελθόν, ενώ τώρα δηλώνει ψιλοάθρησκος αλλά πιστεύει στην ύπαρξη Θεού, είναι ηλίθιος και δεν διαθέτει κριτική σκέψη.

Αντίστοιχα, δεν μπορώ να κράξω τον μπασίστα των Korn επειδή έγινε Χριστιανός σε μεγαλύτερη ηλικία. Δεν νομίζω πως το συγκεκριμένο παληκάρι δέχτηκε πλύση εγκεφάλου από μωρό και απλά ενέδωσε μετά από τόσα χρόνια.

Σου έφερα τα παραπάνω παραδείγματα όχι για να κάνω "επίκληση στην αυθεντία" αλλά για να τονίσω πως ακόμα και άνθρωποι με συγκεκριμένο παρελθόν ή ιδεολογία, μπορεί να είναι πιστοί κάποιας θρησκείας. Δεν παίζει να είναι όλοι τους πια ηλίθιοι και αποπροσανατολισμένοι. Ψάξε τα αονόματα σε κανά wiki άμα θες.

Και ναι, στην εποχή μας μαγκιά είναι το να σκέφτεσαι...Βέβαια από την ερώτησή σου αυτή καταλαβαίνω πως για άλλη μια φορά δεν διάβασες καν το post το οποίο έκανες quote.

Μιλας για το 1-2% τον θρησκων ομως. Οι πιο πολλοι ειναι επειδη μεγαλωσανε ετσι.

Δικαιωμα τους να πιστευουν οτι θελουν ναι, αλλα να μην επιβαλουν την γνωμη τους στους αλλους.

6cnhJ.jpg

• Moderators
Δημοσ.

Δικαιωμα τους να πιστευουν οτι θελουν ναι, αλλα να μην επιβαλουν την γνωμη τους στους αλλους.

Προφανώς ανετράφησαν με την ιδεολογία που λέει ότι πρέπει να επιβάλλουν την ιδεολογία τους στους άλλους.

Δημοσ.

Ποσοστά δεν έχω να σου αντιπαραθέσω οπότε δέχομαι τα δικά σου. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτό το 1-2% δεν μπορούμε να το βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι με τους υπόλοιπους.

Ε ναι!

Το ίδιο ισχύει πάντως και για την άλλη πλευρά, σωστά;

Δημοσ.

Ποσοστά δεν έχω να σου αντιπαραθέσω οπότε δέχομαι τα δικά σου. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτό το 1-2% δεν μπορούμε να το βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι με τους υπόλοιπους.

Ε ναι!

Το ίδιο ισχύει πάντως και για την άλλη πλευρά, σωστά;

δεν ειδα εκκλησιες αθεων, καμπανες καθε τρεις και λιγο και τους αθεους να χωνουν την μυτη τους στα κοινα.

Δημοσ.

Το τελευταίο καιρό πάντως τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία των άθεων, ειναι πολύ επιθετικοί προς όποιον πει οτι πιστεύει. Εκατοντάδες φορές έχω ακούσει σε διάφορες συζητήσεις την ειρωνική ερώτηση σε κάποιους που πιστεύουν "γιατί πιστεύεις στο Θεό? Που ήταν ο Θεός όταν...κτλ κτλ, είσαι ανώριμος που πιστεύεις κτλ κτλ"

Αυτό που θα πρέπει να αντιληφθείτε είναι πως αν κάποιος πιστεύει, πάει να πει οτι πιστεύει και τέλος. Δε θα αλλάξει η άποψή του. Το πολύ πολύ αν τον ειρωνευτεί κανείς να του δώσει περισσότερη δύναμη να πιστεύει θεωρώντας πως γίνεται προσπάθεια αλλαξοπιστίας.

Τουφα

οι καμπάνες της Εκκλησίας καλούν τους πιστούς.

Ενοχλητικό? Και εγώ ενοχλούμε από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορουν στους δρόμους. Τα αυτιά μου ειναι ευαίσθητα. Μπορω να κάνω κάτι για αυτό? Προφανώς όχι.

Επίσης με ενοχλεί η μουσική του κλαμπ από κάτω ο ήχος του διπλανού στη καφετέρεια που βρίζει σα νταλικιέρης και τους λέει όλους μλκες...so what?

Παρεπιπτόντος συμφωνώ στον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Ναι μεν συνεργασία όπου χρειάζεται (γάμους βαφτισια) αλλά εως εκεί.

Κατα τα άλλα δε μπορουμε να απαγορέψουμε σε κάποιον ιερωμένο να πει δημόσια την άποψή του ως Ελληνας πολίτης για τη πολιτική κατάσταση της χώρας.

Θα ήταν αντιδημοκρατικό και ανήθικο.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...