TwitterLover Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Hello, hello insomniacs! Έφτιαξα αυτο το θέμα γιατι η θρησκεία είναι κάτι που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Ποια η γνώμη σας για τις θρησκείες γενικότερα; Δέχεστε άτομα με διαφορετικά πιστεύω απο τα δικα σας; Υπάρχει κάποια θρησκεία που να αντιπαθητε; (Ελπίζω να μείνει ένα ήρεμο θέμα και να μην μετατραπεί σε πεδίο μάχης )
Nihilist Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Οι θρησκείες δημιουργήθηκαν καθαρά για να είναι δίπλα στον άνθρωπο στο θέμα του θανάτου. Το αν είναι παραμύθια ή όχι αυτό είναι προσωπικό αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε χάρη σε/εξαιτίας της θρησκειών. Ένας φίλος μου 50 χρονών, βλέποντας ότι όσο περνάν τα χρόνια επέρχεται η φθορά και ότι τίποτα δεν μένει από εκεί που ήταν αγνωστικιστής βασικά απαθειστής ήταν στα αρχίδια του όλα, έγινε χριστιανός επειδή θέλει να ελπίζει ότι υπάρχει άφθαρτο, αιώνιο. Και γω ρίχνω χριστοπαναγιές, αλλά κατα βάθος τις σέβομαι τις θρησκείες. Εντάξει τώρα κάποιοι τρόμπες θα αρχίσουν να μιλάνε για ιερά εξέταση, σταυροφορίες, κτλ αλλά άλλο τα μουνόπανα οι εκπρόσωποι και άλλο οι θρησκείες. Οι θρησκείες πρέπει να υπάρχουν για μένα, επειδή είναι μια ελπίδα ειδικά στον σημερινό σκοταδισμό που υπάρχει. Πάντως θρησκείες επικίνδυνες είναι ο ισλαμισμός ο οποίος αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, ο σατανισμός για τα φαινόμενα που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε ακούσει και η επιστήμη. Όταν λέω επιστήμη εννοώ ότι για να προοδεύσει η επιστήμη δεν διστάζουν να κάνουν πειράματα σε μάζες ανθρώπων. Όλα με μέτρο καλό είναι να υπάρχουν, και πάλι επιβεβαιώνονται εδώ οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι με το ρητό "Μέτρον άριστον".
TwitterLover Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Οι θρησκείες δημιουργήθηκαν καθαρά για να είναι δίπλα στον άνθρωπο στο θέμα του θανάτου. Το αν είναι παραμύθια ή όχι αυτό είναι προσωπικό αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε χάρη σε/εξαιτίας της θρησκειών. Ένας φίλος μου 50 χρονών, βλέποντας ότι όσο περνάν τα χρόνια επέρχεται η φθορά και ότι τίποτα δεν μένει από εκεί που ήταν αγνωστικιστής βασικά απαθειστής ήταν στα αρχίδια του όλα, έγινε χριστιανός επειδή θέλει να ελπίζει ότι υπάρχει άφθαρτο, αιώνιο. Και γω ρίχνω χριστοπαναγιές, αλλά κατα βάθος τις σέβομαι τις θρησκείες. Εντάξει τώρα κάποιοι τρόμπες θα αρχίσουν να μιλάνε για ιερά εξέταση, σταυροφορίες, κτλ αλλά άλλο τα μουνόπανα οι εκπρόσωποι και άλλο οι θρησκείες. Οι θρησκείες πρέπει να υπάρχουν για μένα, επειδή είναι μια ελπίδα ειδικά στον σημερινό σκοταδισμό που υπάρχει. Πάντως θρησκείες επικίνδυνες είναι ο ισλαμισμός ο οποίος αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, ο σατανισμός για τα φαινόμενα που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε ακούσει και η επιστήμη. Όταν λέω επιστήμη εννοώ ότι για να προοδεύσει η επιστήμη δεν διστάζουν να κάνουν πειράματα σε μάζες ανθρώπων. Όλα με μέτρο καλό είναι να υπάρχουν, και πάλι επιβεβαιώνονται εδώ οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι με το ρητό "Μέτρον άριστον". πολυ ωραία απάντηση! Δυστυχώς, δεν έχω χρόνο γιατι πρέπει να επισκεφθώ μια φίλη μου για μελέτη ( γράφω γαμοχημεια). Θα επανέλθω για παραπάνω ανάπτυξη.
Cossutius. Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Σέβομαι κάθε θρησκεία που έχει σαν πρωταρχικό ρόλο τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Τα υπόλοιπα περι πιστεύω προς Θεό κτλ, είναι προσωπικές απόψεις και πιστεύω του καθενός. Συμφωνώ αρκετά και με τη τοποθέτηση του Nihilist
-nick- Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Nihilist, αλλο να σεβεσαι το θρησκευτικο συναισθημα και αλλο την (οργανωμενη) θρησκεια και τα θρησκευτικα δογματα ...
N3k21 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Μέσες άκρες βλέπω την όλη φάση όπως ο Nihilist. Μιας και γράφουμε σε τεχνολογικό forum ας το περιγράψω ως εξής: Αντιμετωπίζω τις θρησκείες ως "frameworks", πάνω στα οποία μπορεί να πατήσει ο άνθρωπος βάσει της δικής του κοσμοθεωρίας, προκειμένου να προσεγγίσει έννοιες όπως το θείο, ο θάνατος, η ψυχή κλπ. Γενικά δέχομαι την πίστη των συνανθρώπων μου και δεν σνομπάρω. Με ενοχλούν ωστόσο οι φανατικοί, με τέτοιους τύπους αδυνατώ να συννενοηθώ. Αντίστοιχα βέβαια αντιμετωπίζω και τους φανατικά άθρησκους/άθεους, τους φανατικά κολλημένους με πολιτικές ιδεολογίες κλπ. Προσωπικά πιστεύω στην ύπαρξη Θεού αλλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου πιστό κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας. Είχα περάσει μάλιστα από μια φάση που διάβαζα όσο περισσότερα μπορούσα για διάφορες θρησκείες, προσπαθώντας να δω αν ταυτίζομαι με το δόγμα κάποιας.
..MementoMori.. Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Και γω ρίχνω χριστοπαναγιές, αλλά κατα βάθος τις σέβομαι τις θρησκείες. Εντάξει τώρα κάποιοι τρόμπες θα αρχίσουν να μιλάνε για ιερά εξέταση, σταυροφορίες, κτλ αλλά άλλο τα μουνόπανα οι εκπρόσωποι και άλλο οι θρησκείες. Οι θρησκείες πρέπει να υπάρχουν για μένα, επειδή είναι μια ελπίδα ειδικά στον σημερινό σκοταδισμό που υπάρχει. Πάντως θρησκείες επικίνδυνες είναι ο ισλαμισμός ο οποίος αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, ο σατανισμός για τα φαινόμενα που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε ακούσει και η επιστήμη. Όταν λέω επιστήμη εννοώ ότι για να προοδεύσει η επιστήμη δεν διστάζουν να κάνουν πειράματα σε μάζες ανθρώπων. Εντάξει τώρα κάποιοι τρόμπες θα αρχίσουν να μιλάνε για ιερά εξέταση, σταυροφορίες Πολυ γαματο να αποκαλεις τρομπα οποιον εχει καποιο επιχειρημα που ειναι αντιθετο με τις αποψεις σου. αλλά άλλο τα μουνόπανα οι εκπρόσωποι και άλλο οι θρησκείες Η θρησκεια δεν ειναι κατι αοριστο που προυπηρχε του ανθρωπου. Οι ιδιοι οι ανθρωποι ειναι αυτοι που δημιουργουν τις θρησκειες, οποτε ειναι λιγο ακυρο να προσπαθεις να τα διαχωρισεις. Αν θες μπορεις να λες για καλους και κακους ανθρωπους. Οι θρησκείες πρέπει να υπάρχουν για μένα, επειδή είναι μια ελπίδα ειδικά στον σημερινό σκοταδισμό που υπάρχει. Εδω συγγνωμη, αλλα θα κανω τον τρομπα, και θα γελασω με τις λεξεις "σημερινος σκοταδισμος" και "ιερα εξεταση" που εχεις βαλει στην ιδια παραγραφο. Επισης, οπως ειπες ο ιδιος πιο πανω, οι θρησκειες ειναι μια ελπιδα για μετα τον θανατο. Αυτο δεν εχει σχεση με τα οσα προβληματα εχουμε στην εποχη μας. Αν καποιος πρεπει να περιμενει την θρησκεια να του πει τι ειναι ηθικα σωστο και τι λαθος, δυσκολευομαι να πιστεψω οτι θα το ακολουθησει ετσι και αλλιως. ο σατανισμός για τα φαινόμενα που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε ακούσει Χωρις Χριστουλη δεν θα υπηρχε και Σατανισμος. Ασε που ποτε ηταν η τελευταια φορα που ακουσες για Σατανιστες? Εγω τον Δημητροκαλη θυμαμαι πριν 20(?) χρονια. Όταν λέω επιστήμη εννοώ ότι για να προοδεύσει η επιστήμη δεν διστάζουν να κάνουν πειράματα σε μάζες ανθρώπων. Σοβαρα τωρα βαζεις στην εξισωση τις λεξεις "μαζες ανθρωπων" για να πεις οτι η επιστημη κανει κακο? Αλλα ξεχασα οποιος μιλησει για σταυροφοριες (μεταξυ πολλων αλλων πολεμων για την καθε θρησκεια) ειναι τρομπας. Τελος το οτι προσπερναμε τις σταυροφοριες σαν να περασαν και να μην ακουμπησαν, αλλα φοβομαστε τον ισλαμισμο, βαριεμαι να το σχολιασω.
pappous_soulis Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Οι θρησκείες πρέπει να υπάρχουν για μένα, επειδή είναι μια ελπίδα ειδικά στον σημερινό σκοταδισμό που υπάρχει. Μόνο που θρησκείες = σκοταδισμός. Πολλές θρησκείες έχουν εμφανιστεί και οι περισσότερες με το καιρό χάθηκαν. Το ίδιο θα γίνει στο μέλλον και με τις υπάρχουσες κι επικρατέστερες θρησκείες. Ο μοναδικός λόγος που υπάρχουν ακόμα είναι γιατί ο άνθρωπος έχει τη τάση να διαλέγει τα παρήγορα ψέμματα έναντι της αλήθειας. (βλ. πολιτική, αστρολογία, κτλ) Προσωπικά δεν έχω θέμα με όποιον θέλει να πιστεύει σε κάποια ανώτερη ύπαρξη, όπως αυτός την ορίζει, κι ας το θεωρώ χαζό, αρκεί να έχει προσεγγίσει το θέμα με μια λογική. Δηλαδή να έχει απορρίψει το ανθρωποκεντρικό στοιχείο, που είναι ο κοινός παράγοντας όλων των θρησκειών. Θέλω να πω, ακόμα κι αν υπάρχει θεός, το σίγουρο είναι πως δεν είμαστε το κέντρο του ενδιαφέροντος του. Ειδικά με τη πρόοδο των επιστημών και την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση το βρίσκω θλιβερό η πλειοψηφία των ανθρώπων να καταφεύγει για τα υπαρξιακά του ερωτήματα στις απαρχαιωμένες κοσμοθεωρίες κάποιων βιβλίων κι ανθρώπων που πολλάκις στάθηκαν εμπόδιο στη πρόοδο του ανθρώπου διαμέσου της ιστορίας.
Nihilist Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Memento mori να ξεκαθαρίσω ότι ΔΕΝ είμαι χριστιανός αλλά το τρόμπες το τοποθέτησα για αυτό που έπεται να γίνει. Να πέσουν όλοι να φάνε τον χριστιανισμό(οι άθεοι κυρίως). Σαφώς και δεν υπερασπίζομαι τον χριστιανισμό απλά σαφώς και οι σταυροφορίες πχ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ καμία σχέση με τις ΑΞΙΕΣ του χριστιανισμού όπως και ο στάλιν δεν έχει καμία σχέση με αυτά που πρεσβεύουν οι κομμουνιστικές αρχές οπότε απόρριπτεται ότι λες. Την θρησκεία την τοποθετώ καθαρά ως ελπίδα στα υπαρξιακά θέματα και τα φιλοσοφικά. Δεν το έρμηνευσα καλά στην αρχή οπότε δεκτή η παρατήρηση σου. Διαχωρίζω τους ανθρώπους από την θρησκεία. Η θρησκεία εμφανίστηκε μαζί με τον άνθρωπο. Βασικά τα υπαρξιακά ζητήματα τα οποία με την σειρά τους δημιούργησαν τις θρησκείες. Εννοείται ο ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ σαν ισλαμισμός είναι επικίνδυνος όπως και ο σατανισμός αφού θα επικροτηθεί αν κάποιος πιστός τους δολοφονήσει κάποιον άπιστο και αυτό που λες για τον σατανισμό ότι είναι αποτέλεσμα του χριστιανισμού είναι μεν αληθές αλλά δεν ξέρω τι προσπαθείς να αποδείξεις. Και ο κομμουνισμός είναι γέννημα του καπιταλισμού αλλά τι πάει να πει αυτό; Γενικά δεν κατάφερες να αποδειξεις τίποτα από αυτά που λες οπότε ή να σκέφτεσαι περισσότερο την άλλη φορά πριν μιλήσεις ή σταμάτα να κάνεις ποζεριές επειδή βαριέμαι και να γράφω.
-nick- Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Προσωπικά δεν έχω θέμα με όποιον θέλει να πιστεύει σε κάποια ανώτερη ύπαρξη, όπως αυτός την ορίζει, κι ας το θεωρώ χαζό, αρκεί να έχει προσεγγίσει το θέμα με μια λογική. Δηλαδή να έχει απορρίψει το ανθρωποκεντρικό στοιχείο, που είναι ο κοινός παράγοντας όλων των θρησκειών. Αυτο ακριβως. Πρεπει να παρουμε χαμπαρι οτι θεος-προστατης,τιμωρος,πατερουλης,κριτης,νταβατζης, δεν υπαρχει. Προσωπικα ειμαι κατι μεταξυ αθεου,αγνωστικιστη και πανθειστη. Μπορω να αναπτυξω για το καθε τι αλλα βαριεμαι.
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Η θρησκεια προερχεται απο συγκεκριμενες αναγκες του ανθρωπου. Τα διαφορα ειδη θρησκειων διαμορφωθηκαν βαση του πολιτισμου, των παραδοσεων και των αναγκων του καθε λαου. Η αποψη μου σχετικα με τις θρησκειες και ειδικοτερα την ορθοδοξια, ειναι περιπου απαξιωτικη, αλλα κραταω πισινη γιατι ως νεος νιωθω οτι κρατω τον κοσμο στα χερια μου. Ξερω οτι σε καποια δυσκολη στιγμη της ζωης μου (που μαθηματικα βεβαιο οτι θα ερθει αργα η γρηγορα) θα χρειαστω να βρω καπου να εναποθεσω τις ελπιδες μου, οταν δεν θα υπαρχουν τετοιες πουθενα αλλου. Και οτι ισως ναναι το μονο πραγμα που θα μου δινει δυναμη να συνεχιζω, παροτι ανυπαρκτο imho. Γενικα δεν πιστευω σε καποια θρησκεια, ωστοσο πιστευω στην τεραστια δυναμη της πιστης. Και οταν οι ρεαλιστικες σκεψεις ειναι εναντιον σου, μια πιστη καπου, μπορει να σε κανει δυνατο να αντιμετωπισεις καταστασεις. Τελος αν οι εκπροσωποι της ορθοδοξιας δεν ηταν αυτοι που βλεπουμε στα καναλια, θεωρω οτι θα υπηρχε περισσοτερος σεβασμος γενικα.
Nihilist Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Μόνο που θρησκείες = σκοταδισμός. Πολλές θρησκείες έχουν εμφανιστεί και οι περισσότερες με το καιρό χάθηκαν. Το ίδιο θα γίνει στο μέλλον και με τις υπάρχουσες κι επικρατέστερες θρησκείες. Ο μοναδικός λόγος που υπάρχουν ακόμα είναι γιατί ο άνθρωπος έχει τη τάση να διαλέγει τα παρήγορα ψέμματα έναντι της αλήθειας. (βλ. πολιτική, αστρολογία, κτλ) Προσωπικά δεν έχω θέμα με όποιον θέλει να πιστεύει σε κάποια ανώτερη ύπαρξη, όπως αυτός την ορίζει, κι ας το θεωρώ χαζό, αρκεί να έχει προσεγγίσει το θέμα με μια λογική. Δηλαδή να έχει απορρίψει το ανθρωποκεντρικό στοιχείο, που είναι ο κοινός παράγοντας όλων των θρησκειών. Θέλω να πω, ακόμα κι αν υπάρχει θεός, το σίγουρο είναι πως δεν είμαστε το κέντρο του ενδιαφέροντος του. Ειδικά με τη πρόοδο των επιστημών και την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση το βρίσκω θλιβερό η πλειοψηφία των ανθρώπων να καταφεύγει για τα υπαρξιακά του ερωτήματα στις απαρχαιωμένες κοσμοθεωρίες κάποιων βιβλίων κι ανθρώπων που πολλάκις στάθηκαν εμπόδιο στη πρόοδο του ανθρώπου διαμέσου της ιστορίας. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τον θάνατο επειδή θα χαθεί το εγώ τους. Όταν η επιστήμη δεν ξέρει ακόμα τι γίνεται μετά τον θάνατο τότε αυτοί οι άνθρωποι θα καταφύγουν στην θρησκεία ή σε κάποια ανώτερη μορφή που δεν έχει γίνει θρησκεία. Είναι αυτό που είπε ο βούδας ότι η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση είναι αυτή του "εγώ". Όταν ο καθένας μας πιστεύει ότι είναι μοναδικός, δεν θέλει να χάσει ποτέ αυτή τη μοναδικότητα του.
Cossutius. Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Αυτο ακριβως. Πρεπει να παρουμε χαμπαρι οτι θεος-προστατης,τιμωρος,πατερουλης,κριτης,νταβατζης, δεν υπαρχει. Βασικά αυτό δε το γνωρίζεις ούτε μπορείς να το αποδείξεις. Το ίδιο δε μπορεί να αποδείξει και αυτός που πιστεύει οτι υπάρχει (Οκ ναι μεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές κτλ κτλ, για τον υιο του Θεού αλλά και αυτές δεν αποδεικνύουν οτι όντως ηταν αυτός που έλεγε. Απλά αποδεικνύουν ένα ιστορικό πρόσωπο που δίδαξε κάποια πράγματα) Εξού και ο λόγος που ΠΡΕΠΕΙ και ειμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τα πιστεύω των άλλων σε τέτοια λεπτά ζητήματα. Διότι κανεις δε μπορει να αποδείξει το αντίθετο.
tolis_01 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Δημοσ. 27 Μαΐου 2012 Γιατί ο Ισλαμισμός θεωρείται επικίνδυνος και ο Χριστιανισμός όχι; Επειδή επιλέγουμε να τονίζουμε τα κακά σημεία του κορανιου και να αγνοούμε την παλαιά διαθήκη; Υπάρχουν εξτρεμιστές μιλιταριστές αλλά και ειρηνιστές και από τις δυο πλευρές.
Προτεινόμενες αναρτήσεις