migf1 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 @defacer: Μα εγώ αυτά τα points που έθιξα ( έχω κι άλλα αν χρειαστεί ) αποδίδουν στον ίδιο η μικρότερο χρόνο από τα δικά σου points με τα οποία τα αντιπαράθεσα. IMHO, είναι τελείως άστοχα τα παραδείγματα του τελευταίου σου ποστ.
defacer Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Μα εγώ αυτά τα points που έθιξα ( έχω κι άλλα αν χρειαστεί ) αποδίδουν στον ίδιο η μικρότερο χρόνο από τα δικά σου points με τα οποία τα αντιπαράθεσα. IMHO, είναι τελείως άστοχα τα παραδείγματα του τελευταίου σου ποστ. Θα προτιμούσα να το δικαιολογούσες αυτό (ή τουλάχιστον να αναφερόσουν και στο παράδειγμα του HDD) αλλά στην τελική ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του. Με τρώει όμως να κάνω μια ερώτηση: έχεις κάνει σοβαρή δουλειά (ας πούμε 1 μήνα συνέχεια) σε πολλές οθόνες για να έχεις και το μέτρο σύγκρισης, ή μιλάς ακαδημαϊκά;
migf1 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 ...Βεβαια υπαρχει ενα θαμε με τα ταμπς οπως ειπαν πιο πανω, αλλα σε γενικες γραμμες ειμαι κομπλε On demand split screening ΥΓ. Πάντως δεν υπάρχει πανάκεια. Προφανώς και οι μεγάλες αναλύσεις και τα πολλά παράθυρα εξυπηρετούν όταν κάνεις π.χ. web-development, αλλά από την άλλη μεριά εδεν χρειάζονται όταν π.χ. κάνεις system programming. Και πάει λέγοντας... εγώ απλά ήθελα να θέσω στη συζήτηση την προσωπική μου διαπίστωση πως κατά μέσο όρο δεν χρειάζονται τερατώδεις αναλύσεις, πολλές οθόνες και πολλά ανοιχτά παράθυρα για να είναι κάποιος παραγωγικός. EDIT: Θα προτιμούσα να το δικαιολογούσες αυτό (ή τουλάχιστον να αναφερόσουν και στο παράδειγμα του HDD) αλλά στην τελική ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του. Πόσο περισσότερο να το δικαιολογήσω από όσο έχω κάνει μέχρι τώρα. Δεν σε κάλυψαν τα 2 points που έθιξα ήδη; Με τρώει όμως να κάνω μια ερώτηση: έχεις κάνει σοβαρή δουλειά (ας πούμε 1 μήνα συνέχεια) σε πολλές οθόνες για να έχεις και το μέτρο σύγκρισης, ή μιλάς ακαδημαϊκά; Λέω να σε αφήσω με την απορία Σοβαρά τώρα, εσύ τι νομίζεις, πως μιλάω ακαδημαϊκά;
defacer Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Πόσο περισσότερο να το δικαιολογήσω από όσο έχω κάνει μέχρι τώρα. Δεν σε κάλυψαν τα 2 points που έθιξα ήδη; Προφανώς όχι. Είπες ότι μπορείς να δεις την τεκμηρίωση on demand -- δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες "τεκμηρίωση", αλλά στο χωριό μου αυτό (τυχαίο παράδειγμα) πιάνει τουλάχιστον μισή οθόνη για να μπορείς να λες ότι το "βλέπεις". Τι θα πρωτοκάνεις με την άλλη μισή; Επίσης είπες ότι το split screening είναι "στη χειρότερη εξίσου παραγωγικό με 2 ανοιχτά παράθυρα", πράγμα το οποίο με κάνει να υποθέσω ότι κάτι δεν κατάλαβα καλά γιατί αυτό που κατάλαβα είναι εντελώς αστείο (ότι δηλαδή το να βλέπεις π.χ. 2 websites σε μία οθόνη χώρο είναι στη χειρότερη(!!!) το ίδιο καλό με το να τα βλέπεις σε 2 οθόνες χώρο). Μόνο που δεν είπες ότι η δεύτερη οθόνη είναι απλά χειρότερη γιατί καίει και παραπάνω ρεύμα ενα πράγμα. Σοβαρά τώρα, εσύ τι νομίζεις, πως μιλάω ακαδημαϊκά; Ναι, δεν είναι προφανές; Τέλος πάντων δεν έχει νόημα νομίζω να συνεχίσουμε σαν τα κοκόρια. Είπαμε τις απόψεις μας, εγώ προσωπικά δε νιώθω την ανάγκη να προσθέσω κάτι. **Edit:** Για να είμαι δίκαιος, συμφωνώ με κάποια από αυτά που είπες (π.χ. "η παραγωγικότητα δεν βρίσκεται σε 1 προς 1 αντιστοίχιση ούτε με το πλήθος των ανοιχτών παραθύρων στην οθόνη, ούτε με την ανάλυση"). Αλλά το όχι 1 προς 1 δε σημαίνει πως δεν είναι μεγάλη η διαφορά.
moukoublen Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Μερικές φορές υπάρχει λόγος όμως, π.χ. αν στη native ανάλυση το κείμενο είναι πολύ μικρό για να το διαβάσεις (think γιαγιά). Ή στην παλιά μου CRT όπου δούλευα μικρότερη ανάλυση από τη μέγιστη γιατί από τα 60Hz refresh (max στη μέγιστη ανάλυση) καλύτερα θα ήταν να έβγαζα τα μάτια μου ο ίδιος. Εξαιρούνται αυστηρά οι CRT και οι CRT εποχές. Οι CRT δεν έχουν native ανάλυση. Για την ακρίβεια θα έλεγα έχουν "καμπύλη" βολικότητας ως προς την αύξηση της ανάλυσης. Αλλά όταν βλέπω σήμερα οθόνη TFT και τον χρήστη να μην την έχει στη native ανάλυση ... ... ... Είναι ενα μικρό κόλλημα που έχω για το οποίο όμως έχω σοβαρότατα επιχειρήματα. Όσο για τα μικρά γράμματα, ας μεγαλώσουν το DPI ή ας πάρουν μικρότερης ανάλυσης οθόνη!!! Κατ τα άλλα ναι... Δεν βολεύομαι και εγώ σε λιγότερο χώρο πλέον! Απλά ήθελα να πω πως (γενικά): Αν δεν έχει κατανοήσει κανείς πλήρως γιατί χρειάζεται τον παραπάνω χώρο και δεν έχει την -δε θα πω ικανότητα- εξοικείωση να τον αξιοποιήσει, δεν χρειάζεται να ψάχνεται με δεύτερη (τρίτη...ν-οστή) οθόνη.
defacer Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Είναι ενα μικρό κόλλημα που έχω για το οποίο όμως έχω σοβαρότατα επιχειρήματα. Όσο για τα μικρά γράμματα, ας μεγαλώσουν το DPI ή ας πάρουν μικρότερης ανάλυσης οθόνη!!! Σε καταλαβαίνω πλήρως, αλλά η στεγνή αλήθεια είναι ότι στην πράξη υπάρχουν κι άλλα εμπόδια (το text scaling στα Windows απλά δεν δουλεύει με third party apps και καμία εταιρία δε σου επιτρέπει να επιλέξεις μέγεθος ανεξάρτητα native ανάλυσης) λόγω των οποίων κατ' εξαίρεση θα μπορούσα να το δικαιολογήσω για κάποιους ανθρώπους. Κατ τα άλλα ναι... Δεν βολεύομαι και εγώ σε λιγότερο χώρο πλέον! Απλά ήθελα να πω πως (γενικά): Αν δεν έχει κατανοήσει κανείς πλήρως γιατί χρειάζεται τον παραπάνω χώρο και δεν έχει την -δε θα πω ικανότητα- εξοικείωση να τον αξιοποιήσει, δεν χρειάζεται να ψάχνεται με δεύτερη (τρίτη...ν-οστή) οθόνη. Το έθεσες νομίζω τέλεια.
migf1 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Δεν το βλέπω ως κοκορομαχία εγώ, ως ενδιαφέρουσα συζήτηση σε ένα φόρουμ συζητήσεων το βλέπω Προφανώς όχι. Είπες ότι μπορείς να δεις την τεκμηρίωση on demand -- δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες "τεκμηρίωση", αλλά στο χωριό μου αυτό (τυχαίο παράδειγμα) πιάνει τουλάχιστον μισή οθόνη για να μπορείς να λες ότι το "βλέπεις". Τι θα πρωτοκάνεις με την άλλη μισή; Εννοώ πως το παράθυρο της τεκμηρίωσης το ανοίγεις on-demand αυτοματοποιημένα μόνο όταν και για όσο το χρειάζεσαι και μετά το ξανακλείνεις. Δεν το χρειάζεσαι μόνιμα ανοιχτό. Επίσης είπες ότι το split screening είναι "στη χειρότερη εξίσου παραγωγικό με 2 ανοιχτά παράθυρα", πράγμα το οποίο με κάνει να υποθέσω ότι κάτι δεν κατάλαβα καλά γιατί αυτό που κατάλαβα είναι εντελώς αστείο (ότι δηλαδή το να βλέπεις π.χ. 2 websites σε μία οθόνη χώρο είναι στη χειρότερη(!!!) το ίδιο καλό με το να τα βλέπεις σε 2 οθόνες χώρο). Μόνο που δεν είπες ότι η δεύτερη οθόνη είναι απλά χειρότερη γιατί καίει και παραπάνω ρεύμα ενα πράγμα. Οκ, να δώσω ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα: όταν θέλεις να συγκρίνεις το diff 2 εκδόσεων του ίδιου αρχείου τα 2 παράθυρα είναι αντιπαραγωγικά. Ομοίως και τα tabs. Το vertical split-screening είναι το πλέον παραγωγικό σε αυτή την περίπτωση. Άλλο παράδειγμα. Όταν θέλεις να βρεις σε πόσα αρχεία εμφανίζεται μια συνάρτηση, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε διαφορετικό παράθυρο είναι αντιπαραγωγικό. Ομοίως και η παρουσίασή τους σε διαφορετικό tab. To horizontal split-screening (ή και το vertical) σε αυτή την περίπτωση είναι το πλέον παραγωγικό. Άλλο παράδειγμα, όταν έχεις μεγάλη ανάλυση και θες να κάνεις debug το πρόγραμμά σου, το να τρέχει το εκτελέσιμο σε διαφορετικό παράθυρο από τον κώδικα και να τα εναλλάσσεις είναι πιο αντιπαραγωγικό από το να βλέπεις και τα 2 μέσα σε 2 split sections της ίδιας οθόνης (παραθύρου). Προφανώς δεν είναι όλα εφικτά παντού, για αυτό μίλησα εξαρχής και για την εξάρτηση κι από είδος των projects που προγραμματίζεις.
bikey77 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Επίσης, με Win7 έχεις δύο "έτοιμες" θέσεις όπου μπορείς να στείλεις παράθυρα σε κάθε οθόνη με Win + Left / Win + Right. Περισσότερες οθόνες = περισσότερες θέσεις όπου μπορείς εύκολα να σουτάρεις παράθυρα. Ωραίο αυτό, δεν το ξερα!
computeras13 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Εννοώ πως το παράθυρο της τεκμηρίωσης το ανοίγεις on-demand αυτοματοποιημένα μόνο όταν και για όσο το χρειάζεσαι και μετά το ξανακλείνεις. Δεν το χρειάζεσαι μόνιμα ανοιχτό. Σε αυτό διαφωνώ και εγώ μαζί σου. Πιστεύω μια δεύτερη οθόνη βολεύει περισσότερο στο συγκεκριμένο εφόσον δεν χρειάζεται να χάσεις χώρο ούτε από τον κώδικά σου ούτε από το παράθυρο τεκμηρίωσης. Οκ, να δώσω ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα: όταν θέλεις να συγκρίνεις το diff 2 εκδόσεων του ίδιου αρχείου τα 2 παράθυρα είναι αντιπαραγωγικά. Ομοίως και τα tabs. Το vertical split-screening είναι το πλέον παραγωγικό σε αυτή την περίπτωση. Εδώ νομίζω το έχασα λίγο. Πιο βολικό για μένα είναι η χρήση μιας (οποιασδήποτε) εφαρμογής σύγκρισης αρχείων (πχ diff). Αυτό δεν χρειάζεται δύο οθόνες σαφώς. Δεν ξέρω αν λέμε το ίδιο όμως Άλλο παράδειγμα, όταν έχεις μεγάλη ανάλυση και θες να κάνεις debug το πρόγραμμά σου, το να τρέχει το εκτελέσιμο σε διαφορετικό παράθυρο από τον κώδικα και να τα εναλλάσσεις είναι πιο αντιπαραγωγικό από το να βλέπεις και τα 2 μέσα σε 2 split sections της ίδιας οθόνης (παραθύρου). Σε αυτό διαφωνώ καθέτως. Η δεύτερη οθόνη βολεύει πολύ περισσότερο για μένα στο συγκεκριμένο θέμα. Έχεις όλον τον απαραίτητα χώρο που χρειάζεσαι για να βλέπεις τον κώδικα και όλα τα απαραίτητα παράθυρα για το debug και στην άλλη οθόνη τρέχεις την εφαρμογή σου. Είτε πρόκειται για ιστοσελίδα, είτε για desktop application πιστεύω η δεύτερη οθόνη σε αυτό το θέμα προσφέρει πολλά. Εν κατακλείδι, ο καθένας δουλεύει όπως τον βολεύει. Προσωπικά οι δύο οθόνες μου φαίνονται πολύ χρήσιμες για προγραμματισμό μιας και αρκετές φορές έχω βρεθεί να χρειαστεί να έχω τα μάτια μου σε 2 ή 3 παράθυρα και το alt+tab ή το να τα στοιχίζω στην οθόνη δεν βολεύει πάντα. Ειδικά σε μικρές οθόνες, δεν το συζητάω καν
migf1 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Δημοσ. 23 Μαΐου 2012 Σε αυτό διαφωνώ και εγώ μαζί σου. Πιστεύω μια δεύτερη οθόνη βολεύει περισσότερο στο συγκεκριμένο εφόσον δεν χρειάζεται να χάσεις χώρο ούτε από τον κώδικά σου ούτε από το παράθυρο τεκμηρίωσης. Μάλλον δεν αναφερόμαστε στο ίδιο πράγμα. Αυτό που υποστήριξα είναι πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει μόνιμα ανοιχτό παράθυρο με την τεκμηρίωση, διότι σε όλα τα σοβαρά περιβάλλοντα ανάπτυξης λογισμικού υπάρχει (είτε έτοιμη είτε customizable) context sensitive help. Πάτας πάνω στο keyword/function/κπ και σου ανοίγει απευθείας το help του συγκεκριμένου keyword/function/κλπ. Το διαβάζεις και το κλείνεις. Δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα από το να διατηρείς ανοιχτό το παράθυρο του help μόνιμα. Το έγραψα σε απάντηση σε ποστ του defacer που έγραφε πως κατ' ελάχιστον χρειάζονται 3 ανοιχτά παράθυρα (1 εκ των οποίων είναι της τεκμηρίωσης). Εδώ νομίζω το έχασα λίγο. Πιο βολικό για μένα είναι η χρήση μιας (οποιασδήποτε) εφαρμογής σύγκρισης αρχείων (πχ diff). Αυτό δεν χρειάζεται δύο οθόνες σαφώς. Δεν ξέρω αν λέμε το ίδιο όμως Κι εγώ δεν ξέρω αν αναφερόμαστε στο ίδιο πράγμα. Απλώς έδωσα ένα συνηθισμένο παράδειγμα (από τα πολλά που υπάρχουν) όπου το multi-windowing (πόσο μάλλον το multi screenset) δεν αποφέρει κανένα κέρδος έναντι του split-screening. Π.χ... http://1.bp.blogspot.com/_xcMOgL0aFSs/TL72lMTaluI/AAAAAAAAAPY/EhXOMM-QJAg/s1600/diff+cmp.JPG Σε αυτό διαφωνώ καθέτως. Η δεύτερη οθόνη βολεύει πολύ περισσότερο για μένα στο συγκεκριμένο θέμα. Έχεις όλον τον απαραίτητα χώρο που χρειάζεσαι για να βλέπεις τον κώδικα και όλα τα απαραίτητα παράθυρα για το debug και στην άλλη οθόνη τρέχεις την εφαρμογή σου. Είτε πρόκειται για ιστοσελίδα, είτε για desktop application πιστεύω η δεύτερη οθόνη σε αυτό το θέμα προσφέρει πολλά. Εν κατακλείδι, ο καθένας δουλεύει όπως τον βολεύει. Προσωπικά οι δύο οθόνες μου φαίνονται πολύ χρήσιμες για προγραμματισμό μιας και αρκετές φορές έχω βρεθεί να χρειαστεί να έχω τα μάτια μου σε 2 ή 3 παράθυρα και το alt+tab ή το να τα στοιχίζω στην οθόνη δεν βολεύει πάντα. Ειδικά σε μικρές οθόνες, δεν το συζητάω καν Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη ανάλυση διαθέτεις τόσο μειώνεται η ανάγκη για χρήση πολλών παραθύρων ή/και οθονών. Διότι το ιδανικό παραγωγικά είναι να έχεις τα πάντα ορατά σε μια οθόνη, ή έστω τα περισσότερα εκ των αναγκαίων, περιορίζοντας έτσι σημαντικά περιττές κινήσεις (και των δακτύλων αλλά και του κεφαλιού). Αυτό προφανώς είναι ανέφικτο φυσικά, αλλά το παράδειγμα το οποίο έδωσα με το debugging (με το οποίο διαφωνείς καθέτως) έγκειται ακριβώς σε αυτή τη διαπίστωση. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα του ότι όσο μεγαλύτερη η ανάλυση τόσο μικρότερη η ανάγκη πολλών οθονών/παραθύρων είναι το screenshot που ακολουθεί... Όπως έγραψα και παραπάνω, εξαρτάται κι από το project που έχεις να δουλέψεις. Δεν υπάρχει δηλαδή μόνο άσπρο και μαύρο όπως υπαινίχθηκαν ή άφησαν να εννοηθεί τα ποστς στα οποία απάντησα
thanocaster Δημοσ. 24 Μαΐου 2012 Δημοσ. 24 Μαΐου 2012 Μην ξεχνάμε το σημαντικότερο: IDE στη μια οθόνη, facebook/youtube στην άλλη, ώστε με το που θα μπουκάρει ο αφεντικός να κλείνεις απλά τη δεύτερη.
defacer Δημοσ. 24 Μαΐου 2012 Δημοσ. 24 Μαΐου 2012 Εννοώ πως το παράθυρο της τεκμηρίωσης το ανοίγεις on-demand αυτοματοποιημένα μόνο όταν και για όσο το χρειάζεσαι και μετά το ξανακλείνεις. Δεν το χρειάζεσαι μόνιμα ανοιχτό. Θα μπορούσαμε να το συζητάμε μήνες νομίζω χωρίς να καταλήξουμε κάπου γιατί μου φαίνεται ότι έχουμε άλλα κριτήρια στο μυαλό μας. Καταλαβαίνω και συμφωνώ ότι δεν το χρειάζεσαι μόνιμα ανοιχτό, αλλά προσωπικά μου φαίνεται σα να λέμε ότι δε χρειάζεσαι νερό στο ψυγείο το καλοκαίρι: δεν πρόκειται να σου συμβεί κάτι κακό αν δεν έχεις, αλλά θα ήταν καλύτερα να είχες. Όπως έγραψα παραπάνω, το δικό μου κριτήριο είναι όχι αν χρειάζεται αλλά αν αυξάνει την παραγωγικότητα (επίσης όπως έγραψα: αφού όλοι μας έχουμε κάνει επιτυχημένο development σε 17" CRT, με τη δική σου λογική μπορούμε να πούμε ότι ούτε η 1080 23" LCD χρειάζεται). Οκ, να δώσω ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα: όταν θέλεις να συγκρίνεις το diff 2 εκδόσεων του ίδιου αρχείου τα 2 παράθυρα είναι αντιπαραγωγικά. Ομοίως και τα tabs. Το vertical split-screening είναι το πλέον παραγωγικό σε αυτή την περίπτωση. Άλλο παράδειγμα. Όταν θέλεις να βρεις σε πόσα αρχεία εμφανίζεται μια συνάρτηση, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε διαφορετικό παράθυρο είναι αντιπαραγωγικό. Ομοίως και η παρουσίασή τους σε διαφορετικό tab. To horizontal split-screening (ή και το vertical) σε αυτή την περίπτωση είναι το πλέον παραγωγικό. Πρώτο και σημαντικότερο: κανείς δε σε αναγκάζει να χρησιμοποιήσεις κάτι με τρόπο που δε σε βολεύει. Ας υπάρχει ο χώρος και τον αξιοποιείς όπως σου αρέσει. Απο κει και πέρα, δεν καταλαβαίνω τι διαφορά έχει στα πλαίσια της συζήτησης το αν δύο λογικά διαχωρισμένες περιοχές της οθόνης τις βαφτίσουμε παράθυρα, tabs, ή ο,τι άλλο μας αρέσει. O diff viewer μου εμφανίζει το side by side σε ένα παράθυρο χωρισμένο κάθετα στη μέση. Αν τελείως υποθετικά αυτό ήταν technically δύο παράθυρα αλλά σα συμπεριφορά προς το χρήστη δούλευε με τον ίδιο τρόπο θα άλλαζε κάτι; Πάλι vertical split screening δε θα ήταν στην ουσία; Τέλος, αν και δεν έχει σημασία για την κουβέντα, περι ορέξεως κολοκυθόπιτα. Εμένα πολλές φορές με βολεύει να εμφανίζονται τα find results σε νέο παράθυρο (στη δεύτερη οθόνη) για να δω π.χ. αν βρέθηκαν και πόσα και μετά να το κλείσω με keyboard shortcut, και χαίρομαι πολύ που το VS2010 σου επιτρέπει να "βγάλεις" όποιο τμήμα του interface θέλεις σε ξεχωριστό παράθυρο και να το μετακινήσεις εκτός του κεντρικού window του IDE (παρένθεση: ένα ζόρικο νέο feature το οποίο επέλεξαν να κάνουν ακριβώς για να υποστηρίζονται καλύτερα οι πολλαπλές οθόνες). Με τον τρόπο αυτό μπορώ να βλέπω find results και ότι άλλο μου καπνίσει ταυτόχρονα με τον κώδικα πάνω στον οποίο δουλεύω χωρίς να στριμώχνομαι. Άλλο παράδειγμα, όταν έχεις μεγάλη ανάλυση και θες να κάνεις debug το πρόγραμμά σου, το να τρέχει το εκτελέσιμο σε διαφορετικό παράθυρο από τον κώδικα και να τα εναλλάσσεις είναι πιο αντιπαραγωγικό από το να βλέπεις και τα 2 μέσα σε 2 split sections της ίδιας οθόνης (παραθύρου). Εδώ φτάσαμε στην πεμπτουσία της συζήτησης: όταν τα "εναλλάσσω" δεν κάνω τίποτα διαφορετικό απ' αυτό που κάνεις και συ (και ο Σαμαράς καλη ώρα): στρέφω το βλέμμα μου πιο δεξιά. Απλώς στη δική μου περίπτωση το πιο δεξιά είναι στην άλλη οθόνη. Κλείνοντας: Έχεις αναφερθεί πάρα μα πάρα πολλές φορές στις τυχόν διαφορές ανάμεσα σε multi-windowing και split screening, και γιατί το split screening είναι καλύτερο κλπ. Αυτό όμως δεν έχει καμία απολύτως σχέση μ' αυτό που λέω και γω και τα άλλα παιδιά παραπάνω γιατί δε σε υποχρεώνει κανείς να έχεις παραπάνω title bars στο οπτικό σου πεδίο αν έχεις δεύτερη οθόνη. Μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις τον παραπάνω χώρο με όποιο τρόπο εσύ θεωρείς καταλληλότερο. Θες να κάνεις split screening σε 10 τμήματα αντί για 5; Κάντο.
migf1 Δημοσ. 24 Μαΐου 2012 Δημοσ. 24 Μαΐου 2012 Θα μπορούσαμε να το συζητάμε μήνες νομίζω χωρίς να καταλήξουμε κάπου γιατί μου φαίνεται ότι έχουμε άλλα κριτήρια στο μυαλό μας. Καταλαβαίνω και συμφωνώ ότι δεν το χρειάζεσαι μόνιμα ανοιχτό, αλλά προσωπικά μου φαίνεται σα να λέμε ότι δε χρειάζεσαι νερό στο ψυγείο το καλοκαίρι: δεν πρόκειται να σου συμβεί κάτι κακό αν δεν έχεις, αλλά θα ήταν καλύτερα να είχες. Η κουβέντα γίνεται θεωρώ για την παραγωγικότητα και όχι για την γενικότερη αναγκαιότητα. Οπότε, από ποια άποψη είναι καλύτερο παραγωγικά να υπάρχει μόνιμα ανοιχτό παράθυρο τεκμηρίωσης; Δηλαδή πως ακριβώς σε βοηθάει να γίνεις πιο παραγωγικός στην ανάπτυξη της εφαρμογής; Ακόμα και το ίδιο το παράθυρο, μόνιμα ή προσωρινά ανοιχτό, έρχεται στο peak χρησιμότητας μόνο όταν εξοικειώνεται κάποιος με το api/γλώσσα που χρησιμοποιεί. Για έναν ήδη εξοικειωμένο στη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν χρειάζεται καν το παράθυρο, αρκεί ένα note-tag με σύντομη περιγραφή στο mouseover του keyword/function/κλπ για να επισπεύεσει την παραγωγικότητα. Όπως έγραψα παραπάνω, το δικό μου κριτήριο είναι όχι αν χρειάζεται αλλά αν αυξάνει την παραγωγικότητα (επίσης όπως έγραψα: αφού όλοι μας έχουμε κάνει επιτυχημένο development σε 17" CRT, με τη δική σου λογική μπορούμε να πούμε ότι ούτε η 1080 23" LCD χρειάζεται). Δες παραπάνω που ρωτάω επί τούτου για το πως ακριβώς αυξάνει την παραγωγικότητα το μόνιμα ανοιχτό παράθυρο της τεκμηρίωσης. Μου εξηγείς αν θες γιατί το έχω πραγματική απορία το πως το εννοείς. Για το 2ο σκέλος της ερώτησης, νομίζω έχω ξεκαθαρίσει εξαρχής πως δεν θεωρώ αντι-παραγωγικά τα πολλά παράθυρα και τις πολλές οθόνες, ειδικά σε συγκεκριμένα είδη εφαρμογών (όπως π.χ. το web-development, προσθέτω τώρα και το gui development, και αρκετά ακόμα). Αλλά δεν θεωρώ και apriori αντι-παραγωγικά τα πιο λιτά "μονο-οθονικά" περιβάλλοντα, όπως έχω καταλάβει πως τα θεωρεί ο αντίλογος. Πρώτο και σημαντικότερο: κανείς δε σε αναγκάζει να χρησιμοποιήσεις κάτι με τρόπο που δε σε βολεύει. Ας υπάρχει ο χώρος και τον αξιοποιείς όπως σου αρέσει. Απο κει και πέρα, δεν καταλαβαίνω τι διαφορά έχει στα πλαίσια της συζήτησης το αν δύο λογικά διαχωρισμένες περιοχές της οθόνης τις βαφτίσουμε παράθυρα, tabs, ή ο,τι άλλο μας αρέσει. O diff viewer μου εμφανίζει το side by side σε ένα παράθυρο χωρισμένο κάθετα στη μέση. Αν τελείως υποθετικά αυτό ήταν technically δύο παράθυρα αλλά σα συμπεριφορά προς το χρήστη δούλευε με τον ίδιο τρόπο θα άλλαζε κάτι; Πάλι vertical split screening δε θα ήταν στην ουσία; Με αυτή την παράγραφο συμφωνούμε σε όλα, με την προϋπόθεση πως το IDE σου επιτρέπει να σκρολάρεις (και) ταυτόχρονα τα 2 ξεχωριστά παράθυρα, όπως είναι το αυτονόητο για το συγκεκριμένο παράδειγμα στο split-screening. Τέλος, αν και δεν έχει σημασία για την κουβέντα, περι ορέξεως κολοκυθόπιτα. Εμένα πολλές φορές με βολεύει να εμφανίζονται τα find results σε νέο παράθυρο (στη δεύτερη οθόνη) για να δω π.χ. αν βρέθηκαν και πόσα και μετά να το κλείσω με keyboard shortcut, και χαίρομαι πολύ που το VS2010 σου επιτρέπει να "βγάλεις" όποιο τμήμα του interface θέλεις σε ξεχωριστό παράθυρο και να το μετακινήσεις εκτός του κεντρικού window του IDE (παρένθεση: ένα ζόρικο νέο feature το οποίο επέλεξαν να κάνουν ακριβώς για να υποστηρίζονται καλύτερα οι πολλαπλές οθόνες). Με τον τρόπο αυτό μπορώ να βλέπω find results και ότι άλλο μου καπνίσει ταυτόχρονα με τον κώδικα πάνω στον οποίο δουλεύω χωρίς να στριμώχνομαι. Υποθέτω αναφέρεσαι στο docking/undocking. Λέω "ϋποθέτω" γιατί με το VS έχω δουλέψει ελάχιστα (είτε από επιλογή είτε από συγκυρία). Αν ναι, υπάρχει πολλά χρόνια σε διάφορα Apps (IDE or not). Δεν διαφωνώ ούτε εδώ με κάτι. Όταν έγραφα αυτό το παράδειγμα είχα υποσυνείδητα & εσφαλμένα στο μυαλό μου μικρότερες αναλύσεις, κάτι που κάνει defeat το argument του νήματος. Εδώ φτάσαμε στην πεμπτουσία της συζήτησης: όταν τα "εναλλάσσω" δεν κάνω τίποτα διαφορετικό απ' αυτό που κάνεις και συ (και ο Σαμαράς καλη ώρα): στρέφω το βλέμμα μου πιο δεξιά. Απλώς στη δική μου περίπτωση το πιο δεξιά είναι στην άλλη οθόνη. Και μετά το ξαναστρέφεις αριστερά Δηλαδή κάνεις 2 επιπλεόν κινήσεις για κάθε έλεγχο. Στο context της παραγωγικότητας αυτό πιστεύω γίνεται άνετα qualified ως λιγότερο παραγωγικό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα υποχρεώσω εγώ κάποιον να δουλεύει όπως βολεύει εμένα. Αυτό ούτε ήταν ούτε είναι η πρόθεσή μου σε αυτό το νήμα. Κλείνοντας: Έχεις αναφερθεί πάρα μα πάρα πολλές φορές στις τυχόν διαφορές ανάμεσα σε multi-windowing και split screening, και γιατί το split screening είναι καλύτερο κλπ. Αυτό όμως δεν έχει καμία απολύτως σχέση μ' αυτό που λέω και γω και τα άλλα παιδιά παραπάνω γιατί δε σε υποχρεώνει κανείς να έχεις παραπάνω title bars στο οπτικό σου πεδίο αν έχεις δεύτερη οθόνη. Μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις τον παραπάνω χώρο με όποιο τρόπο εσύ θεωρείς καταλληλότερο. Θες να κάνεις split screening σε 10 τμήματα αντί για 5; Κάντο. Αιτιολογώ το σκεπτικό μου στις προηγούμενες παραγράφους. ΥΓ. Αν δεν διαβάσετε τίποτε άλλο, παρακαλώ κρατήστε πως δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν απλώς καταθέτω την δική μου άποψη στα πλαίσια της κουβέντας.
geo1st487 Δημοσ. 24 Μαΐου 2012 Δημοσ. 24 Μαΐου 2012 Ανάλογα τη δουλειά. Εμένα 2x23" συχνά δε μου φτάνουν... Αναρωτιεμαι τι σουπερ ντουπερ προγραμματα δημιουργεις που δεν σου φτανουν 2 23αρες οθονες. Μπορεις να εχεις και 2-3 τηλεορασεις την μια διπλα στην αλλη οι οποιες θα παιζουν διαφορετικα τηλεοπτικα προγραμματα. Ετσι θα ελαττωσεις το ζαπιγκ
defacer Δημοσ. 25 Μαΐου 2012 Δημοσ. 25 Μαΐου 2012 Η κουβέντα γίνεται θεωρώ για την παραγωγικότητα και όχι για την γενικότερη αναγκαιότητα. Οπότε, από ποια άποψη είναι καλύτερο παραγωγικά να υπάρχει μόνιμα ανοιχτό παράθυρο τεκμηρίωσης; Δηλαδή πως ακριβώς σε βοηθάει να γίνεις πιο παραγωγικός στην ανάπτυξη της εφαρμογής; Όταν θέλεις να κάνεις "context switch" από τον κώδικα στην τεκμηρίωση δε νομίζω ότι υπάρχει τρόπος με λιγότερο overhead από το απλώς να στρέψεις το βλέμμα σου. Σαν overhead δεν εννοώ μόνο το ότι χρειάζεται ενδεχομένως να δώσεις κάποιο keyboard shortcut αλλά και τον καθαρά ανθρώπινο παράγοντα του ότι είναι πολύ ευκολότερο να πάει το μάτι κατευθείαν πάνω σ' αυτό που θέλεις όταν έχεις ήδη το στόχο στο οπτικό σου πεδίο (ακόμα κι αν δεν εστιάζεις εκεί). Βεβαίως μπορείς να επιλέξεις να έχεις το doc μόνιμα ή ημιμόνιμα ανοιχτό αλλά τότε α) χάνεις χώρο από άλλα σημαντικά πράγματα και β) έχεις μια παραπάνω έγνοια στο μυαλό σου (τη διαχείριση του χώρου βασικά). Θα ήθελα να επιμείνω λίγο στο ότι ο προγραμματισμός είναι δύσκολη υπόθεση και όσο λιγότερα μη-εντελώς-απαραίτητα πράγματα έχεις στο μυαλό σου τόσο ευκολότερα και γρηγορότερα δουλεύεις. Έχουμε επικεντρωθεί λίγο στο θέμα του doc window, αλλά η γενική ιδέα είναι πως υπάρχουν 3-4-5-Ν πράγματα που είναι χρήσιμα να βλέπει κανείς κάθε τόσο χωρίς όμως να το κάνει συνέχεια. Εκεί λοιπόν η μεγάλη επιφάνεια desktop δείχνει την αξία της γιατί σου επιτρέπει να τα έχεις όλα απλωμένα και όταν θέλεις να δεις κάπου απλά στρέφεις το βλέμμα -- χωρίς να χρειάζεσαι shortcuts, ανοιξε/κλείσε, κλπ κλπ. Μπορεί να μην ακούγεται φαντασμαγορικό αλλά βάσει προσωπικής εμπειρίας κάνει μεγάλη διαφορά. Υποθέτω αναφέρεσαι στο docking/undocking. Λέω "ϋποθέτω" γιατί με το VS έχω δουλέψει ελάχιστα (είτε από επιλογή είτε από συγκυρία). Αν ναι, υπάρχει πολλά χρόνια σε διάφορα Apps (IDE or not). Όχι στο "απλό" undocking, αλλά στο γεγονός ότι τα undocked παράθυρα μπορείς να τα μετακινήσεις εκτός του κυρίως παραθύρου του IDE. Για παράδειγμα, στο VS συνήθως έχω το βασικό παράθυρο μπροστά μου ("αριστερά") και έχω γκρουπάρει output/find results/watch σε ένα ξεχωριστό παράθυρο που βρίσκεται στην άλλη οθόνη (δεξιά) αλλά στην ουσία είναι "κολλημένο" στο πλάι του IDE. Κάποια στιγμή χρειάστηκε να δουλέψω σε 2x1280x1024 και μετακίνησα στη δεύτερη οθόνη τον solution explorer γιατί απλά δεν άντεχα με τόσο μικρό πλάτος. Και μετά το ξαναστρέφεις αριστερά Δηλαδή κάνεις 2 επιπλεόν κινήσεις για κάθε έλεγχο. Στο context της παραγωγικότητας αυτό πιστεύω γίνεται άνετα qualified ως λιγότερο παραγωγικό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα υποχρεώσω εγώ κάποιον να δουλεύει όπως βολεύει εμένα. Αυτό ούτε ήταν ούτε είναι η πρόθεσή μου σε αυτό το νήμα. Δεν είμαι σίγουρος γιατί το λες αυτό, όπως γράφω παραπάνω είμαι της άποψης πως πιο εύκολο από απλή στροφή βλέμματος απλά δεν παίζει για "προφανείς" λόγους. Αναρωτιεμαι τι σουπερ ντουπερ προγραμματα δημιουργεις που δεν σου φτανουν 2 23αρες οθονες. Μπορεις να εχεις και 2-3 τηλεορασεις την μια διπλα στην αλλη οι οποιες θα παιζουν διαφορετικα τηλεοπτικα προγραμματα. Ετσι θα ελαττωσεις το ζαπιγκ Δεν ξέρω αν απλά τρολλάρεις, πάντως το αν σου φτάνουν οι οθόνες ή όχι δεν έχει να κάνει με το τι γράφεις αλλά με το πώς το γράφεις. Πάντα δουλεύω με τον καλύτερο τρόπο που ξέρω. Όταν αυτός υπαγορεύει ότι θέλω 10 πράγματα ανοιχτά μπροστά μου τότε αυτό θα γίνει είτε γράφω software για διαστημόπλοια είτε για website πιτσαρίας. Επίσης, πολλές τηλεοράσεις για ελάττωση του zapping δε χρειάζονται γιατί τηλεόραση βλέπω σπανίως και ποτέ δεν την ανοίγω χωρίς να θέλω να παρακολουθήσω κάτι συγκεκριμένο. -------------- ΥΓ: Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει περισσότερα από κάποιον υποστηρικτή της αξίας των πολλαπλών monitors μπορεί να δει αυτό (ακολουθήστε και τα links για τα υπόλοιπα posts όμως).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα