Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φέτος δίνει ο αδερφός μου πανελλήνιες και θέλει να περάσει ΤΕΙ Δομικών Έργων. Είχαμε λοιπόν μια συζήτηση επί του θέματος και μου ανέφερε οτι ένας καθηγητής του, του είπε οτι οι απόφοιτοι του τμήματος δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής δημοσίων έργων. Έκανα λοιπόν μια αναζήτηση και βρήκα από το ΕΚΕΠ το παρακάτω απόσπασμα σε ένα φυλλάδιο:

Οι Μηχανικοί Δομικών Έργων καλύπτουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την ειδίκευσή τους, ως εργολάβοι δημοσίων έργων (αφού αποκτήσουν σχετική άδει 5 χρόνια μετά την λήψη του πτυχίου τους) και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αναφέρει όμως και ότι

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Δομικών Έργων καθορίζονται από το Π.Δ. 318, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 167 Α', στις 07-10-1994 αλλά είναι ακόμα σε νομική αμφισβήτηση.

Επειδή το φυλλάδιο δεν αναφέρει ημερομηνία επάνω (αν και δεν πιστεύω να άλλαξε πολλά από όταν γράφτηκε μιας και μοιάζει σχετικά νέο), ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος κάτι πάνω στο θέμα. Κατά προτίμηση κάποιος του κλάδου που να μπορεί να φέρει εμπεριστατωμένη γνώμη. Ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον ασχοληθεί.

Δημοσ.

Άρα μπορεί να αναλάβει να εκτελέσει το έργο. Δεν μπορεί απλά να κάνει την μελέτη και να υπογράψει γι' αυτήν.

Αυτό ισχύει μετά την πενταετία που αναφέρεται στο παραπάνω απόσπασμα;

Δημοσ.

Άρα μπορεί να αναλάβει να εκτελέσει το έργο. Δεν μπορεί απλά να κάνει την μελέτη και να υπογράψει γι' αυτήν.

Αυτό ισχύει μετά την πενταετία που αναφέρεται στο παραπάνω απόσπασμα;

Μελετητές γενικά δεν μπορούν να γίνουν γιατί ισχύουν περιορισμοί βάσει κάποιων παλιών ΒΔ. Ο απόφοιτος δομικών έργων μπορεί μέχρι 2 ορόφους να υπογράψει, αλλα΄δεν μπορεί να υπογράψει τα αντισεισμικά οπότε και εκεί προκύπτει θέμα, γενικώς έχουν πρόβλημα.

Αυτό με την πενταετία ισχύει αλλά για να μπορέσει να γραφτεί στα ΜΕΚ-ΜΕΠ για να μπορεί να λάβει το δημόσιο έργο πρέπει να υπάρχει εμπειρία νομίζω αλλιώς δε σου δίνουν το δικαίωμα.

Δημοσ.

Δικαίωμα υπογραφής δεν θα εχει φιλε μου.

Ουτε τωρα,ουτε και με την παρελευση 5ετιας)

Η υπογραφή είναι αυτή που σε πληρώνει.

Εργολάβος είναι τελείως διαφορετικό πράγμα.

Δημοσ.

Περί δημοσίων έργων δεν υπάρχει ο όρος..."υπογραφή".

Στα 3 χρόνια απο τη λήψη του πτυχίου, παίρνει το λεγόμενο νομαρχιακό πτυχίο για έργα προϋπολογισμού 45.000ε + ΦΠΑ.

Επειτα,αφού εκτελέσει κάποια έργα, στη 5ετία εκδίδει το επίσημο εργοληπτικό το Α1 και έπειτα εξελίσσεται όπως ένας αντίστοιχος του ΑΕΙ.

Περί οικοδομικών αδειών,μια χαρά υπογράφει. Ισως σε κάποια να χρειαστεί συνυπογραφή ίσως και όχι. Δε γνωρίζω λεπτομέρειες βέβαια,μιας και δνε ασχολούμαι με άδειες.

Γενικότερα,αν παίζει χρήμα, στείλτε τον σε κάποιο κολλέγιο στην Ελλάδα, απ'οπου είναι θέμα χρόνου να πάρει επαγγελματικα΄δικαιώματα πολ/μηχ, επειδή έιμαστε ένα μικρό μπουρδέλο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...