Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδια καλησπερα. εχω ηλεκτρολογους στο σπιτι μου στο οποιο κανω ανακαινιση και περναω utp cat 5e Καλωδια.

Επειδη εχω καει κυριολεκτικα με οσα μου λενε, πειτε μου σας παρακαλω καποιος.

απο ενα καλωδιο UTP cat5e τι ακριβως μπριζα μπορει να βγει;

δικτυου,τηλεφωνου,τι αλλο;

• Απαντ. 137
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

αρχικα να σου προτείνω να ΜΗΝ βαλεις cat5e αλλα να βαλεις cat6 μιας και ειναι σχεδον στην ιδια τιμη αλλα με το cat6 μπορεις να υποστήριξης ταχυτητα δικτυου 1000mbps

απο εκει και περα, το καλωδιο UTP περιεχει 4 ζευγαρια. το πως θα τα χρησιμοποιήσεις ειναι καθαρα δική σου επιλογη.

μπορεις να βαλεις 1 καλωδιο δικτυου 1000mbps η μπορεις να βαλεις 4 σταθερα τηλεφωνα.

εχει να κανει καθαρα με τις αναγκες σου.

μπορεις να χρησιμοποιήσεις τα 4 ζευγαρια σε οποιαδηποτε χρηση που θελει ζευγαρια χαλκου.

συναγερμος θυροτηλέφωνο κα

επισης κατι αλλο που σου προτείνω, ειναι παλι με σχεδον το ιδιο κοστος, πες στους ηλεκτρολογους να σου περασουν 2 καλωδια UTP στο καθε σημειο για να εχεις παραπανω σε περιπτωση που το χρειαστεις. τωρα που ειναι τα κουτια στους τοιχους ανοιχτά ειναι απείρως πιο ευκολο απο το να τα ανοιγεις μετα.

ελπιζω να βοήθησα.

Δημοσ.

Φιλε μου εχω ΗΔΗ περασει παντου cat5e οποτε τωρα δεν γινεται να τα αλλαξω σε cat6. Δουλευουν ηδη 3 μερες για διαφορα που ηθελα καια υριο πρεπει να τελειωσουμε.

1)Σε ενα καλωδιο cat5e αν τι συνδιασμο μπορω να κανω για δικτυο και τηλεφωνο; απο ενα μονο καλωδιο δηλαδη μπορω να βγαλω και μπριζα δικτυου και μπριζα τηλεφωνου;

και αν το κανω αυτο σε τι ταχυτητα δικτυου περιοριζομαι;

2)αν τους πω να μου βαλουν και 2ο UTP ανα σημειο τι μπορει να χρειαστω στο μελλον το δευτερο καλωδιο;

Δημοσ.

1) το καλωδιο δικτυου 1000mbps χρησιμοποιεί και τα 4 ζευγαρια. οποτε αυτο το ξεχνας.

για 100mbps δικτυο μπορεις να χρησιμοποιησεις τα 2 ζευγαρια (απο τα 4) μιας και αυτα χρειάζεται μονο και τα αλλα 2 ζευγαρια να τα κανεις για τηλεφωνα (2 τηλεφωνα).

στην περιπτωση που φτιάξεις εσυ τα πριζακια δικτυου να ξερεις οτι τα ζευγαρια που χρησιμοποιεί θα πρεπει να τα βαλεις στης πριζα του τοιχου αλλα και στο clip στις θεσης 1, 2, 3, 6

β)το 2ο καλωδιο στο μελλον δεν μπορω να γνωριζω εγω στο που μπορει να το χρησιμοποιησεις. αυτο οπως σου ειπα και παραπανω εχει να κανει με τις αναγκες σου.

εγω που εφτιαξα προσφατα συγγενικό μου σπιτι βαλαμε 4 καλωδια UTP σε καθε δωματιο.

τι θα τα κανω ? οτι και να θελησω να κανω μπορω μιας και ετσι εχω την δυνατότητα.

ουτος η αλλος το κοστος ειναι σχεδον ιδιο...

Δημοσ.

Σχετικα με την 1η απαντηση σου.

Δηλαδη μου λες οτι απο ενα μονο καλωδιο δικτυου cat5e μπορω να βγαλω μια πριζα δυκτιου (μεχρι 100mbit) και 2 πριζες τηλεφωνων;;;

Δημοσ.

ναι.

θα χωρισεις τα 4 ζευγαρια σε 2 για δικτυο και τα αλλα 2 για τηλεφωνο που λες οτι θελεις.

βεβαια μπορεις να βαλεις και 2Χ δικτυο εαν προτιμάς ^_^

Δημοσ.

Να φανταστω φιλε μου οταν λες εβαλες 4 utp καλωδια σε ενα δωματιο εννοεις 4 cat6;

Αν ναι δηλαδη εχεις 4 αναμονες σε 4 διαφορετικα σημεια του δωματιου?

Αποστολή από το GT-S5830 με τη χρήση Insomnia App

Δημοσ.

ειναι 2 διπλες πριζες σε καθε δωματιο. οποτε ειναι μονο σε 2 σημεία οποτε δεν φαινεται και ασχημα.

ενα θα ειναι δικτυο υπολογιστων. το δευτερο θα ειναι μελλοντικα για voip τηλεφωνια μεσο τηλεφωνικου κεντρου, που θελει καλωδιο δικτυου και αλλα 2 για καθε περιπτωση.

υπερβολικο ισως το βρει κανεις. αλλα στα χουνερια που ειχαμε πεσει απο παλιες εγκαταστασεις, ειπαμε καλυτερα να περισσεύει καλωδιο παρα να το τραβας μετα εξωτερικα...

Δημοσ.

Point 1: Με ενα καλωδιο cat5 μπορεις να μεταφερεις 2 γραμμες ιντερνετ των 100mbps

Point 2: Με ενα καλωδιο cat5 μπορεις να μεταφερεις 1 γραμμη ιντερνετ 100mbps + εως 2 τηλεφωνικες γραμμες

Point 3: Σε διπλη πριζα (με 2 εξοδους δικτυου) μπορεις την μια να την βαλεις να δουλευει ως ιντερνετ και την αλλη ως τηλεφωνο (κι ας ειναι rj45 η υποδοχη, μπορει ο ηλεκτρολογος να σου φτιαξει μερικα καλωδια με ethernet στη μια πλευρα και τηλεφωνικα βυσμα απτην αλλη).

Point 4: Mε μαγκα ηλεκτρολογο* μπορεις με την καλωδιωση cat5 του σπιτιου να βγαζεις σε καθε πριζα και δικτυο και φιλτραρισμενη γραμμη τηλεφωνου, για να μην αναγκαζεσαι να βαζεις φιλτρα οπου τοποθετεις τηλεφωνο.

*Χλωμο εως αδυνατο να βρεις ηλεκτρολογο να ξερει/να εχει ορεξη/μερακι να σου κανει τετοια δουλεια. Συνηθως μερακληδες δικτυαδες ή τεχνικοι τηλ/νιων που ΚΑΤΕΧΟΥΝ και που πιανει το χερι τους, θα σου κανουν αυτη τη δουλεια σωστα. Ο ηλεκτρολογος το πιθανοτερο ειναι να μην ξερει και αν ξερει θα σου κανει πασαλειματα, το 95% βαριεται να ασχοληθει με ενα τετοιο προτζεκτ γιατι ειναι φασαριοζικο.

• Like 1
Δημοσ.

+1

ενα τετοιο προτζεκτ γιατι ειναι φασαριοζικο.

και βεβαια θα ειναι κατι που δεν θα μπορει και να στο χρεωσει, οποτε γιαυτο δεν τα κανουν.

Δημοσ.

Οποτε πειραζει να παρω διπλες πριζες rj45 και τη μια rj45 να τη χρησιμοποιω για να βαζω καλωδιο δικτυου ενω στην αλλη ναβαζω rj11 τηλεφωνο;

Τι χρωματακια συνδεονται απτο cat5e για data και τι για τηλεφωνο;

Δημοσ.

+1

και βεβαια θα ειναι κατι που δεν θα μπορει και να στο χρεωσει, οποτε γιαυτο δεν τα κανουν.

Σαφως και στο χρεωνει, με τις εργατοωρες του. Δεν ειναι δουλεια που τελειωνει στο τσακ μπαμ.

Απλα λιγοι ξερουν να το κανουν οπως πρεπει και ακομα λιγοτεροι εχουν την ορεξη να ασχοληθουν.

Οποτε πειραζει να παρω διπλες πριζες rj45 και τη μια rj45 να τη χρησιμοποιω για να βαζω καλωδιο δικτυου ενω στην αλλη ναβαζω rj11 τηλεφωνο;

Τι χρωματακια συνδεονται απτο cat5e για data και τι για τηλεφωνο;

rj11 σε μπριζα rj45 δεν μπορεις να βαλεις. Το τηλεφωνικο σου καλωδιο θα εχει rj45 κανονικα στην μια πλευρα και στην αλλη rj11. Πρεπει να στο φτιαξει ο ηλεκτρολογος, μαζι με ολη την υπολοιπη δουλεια, αν την αναλαβει.

Τα χρωματα (και τη σειρα τους μεσα στο rj45) θα τα ξερει αυτος. Αν δεν τα ξερει τοτε μη του αναθεσεις τη δουλεια διοτι, ή μπακαλοδουλεια που θα στην χρεωσει θα κανει (και θα εχεις διαφορα προβληματα) ή δεν θα τα καταφερει και θα χρειαστει να ξαναπερναει καλωδια.

Η μαγκια σε μια τετοια δουλεια δεν ειναι να γνωριζεις τη σειρα των χρωματων. ΕΙναι να ξερεις να φιλτραρεις την τηλεφωνικη γραμμη, να ξερεις ποσα σημεια δικαιουσαι να ενωσεις σε μια τηλεφωνικη γραμμη, να ξερεις να στησεις τη διακλαδωση δικτυου και τηλεφωνου στο ιδιο κουτι, να ξερεις πως να βαλεις τις πολικοτητες, να ξερεις να ξυνεις το καλωδιο εκει που πρεπει και να κολλας με το κολητηρι χωρις να βραχυκυκλωνεις τη γραμμη, να ξερεις να σπας ενα cat5 στα 2 εκει που πρεπει και να το πρεσαρεις στα σωστα σημεια πανω στην μπριζα για να δουλευει το ενα ως τηλεφωνο και το αλλο ως δικτυο και πολλα ακομα...

Θελει εμπειρια επι του θεματος για να μπορεσει να στο κανει. Ενα ~50% των ηλεκτρολογων, δεν ξερει καν την τυπικη σειρα των χρωματων σε ενα rj45. Απλως περνανε τα καλωδια και αφηνουν για αλλους τη δουλεια.

Δημοσ.

Bασικα μολις δοκιμασα και rj11 καλωδιο μπαινει κανονικα σε πριζα rj45.

Αυτο δε σημαινει οτι δουλευει κιολας

Δημοσ.

Bασικα μολις δοκιμασα και rj11 καλωδιο μπαινει κανονικα σε πριζα rj45.

οπως λεει πολυ σωστα ο MiDi_MiLiZ εχει να κανει με τη θεση που εχουν τα ζευγαρια μεσα στο πριζακια.

για παραδειγμα το τηλεφωνο θελει ενα ζευγαρι που να ειναι στην θεση 4,5 εαν το πριζακι ειναι δικτυου η στην 2,3 εαν το πριζακι ειναι τηλεφωνου.

αλλα απο την αλλη μερια, απο εκει που θα δωσεις την γραμμη θα πρεπει να την δωσεις στο συγκεκριμενο ζευγαρι, αλλιως δεν θα παιξει.

εαν ξερει ο ηλεκρολογος και θελει θα στο φτιαξει...

MiDi_MiLiZ παραπωνο που ιλησα για το κοστο εννοουσα οτι, ναι και βεβαια ζητανε παραπανω χρηματα, αλλα πολλες φορες αυτο ειναι κατι που δυσαρεστεί τον πελατη μιας και δεν ειναι στην τιμη που εχει προσυμφωνηθείκαι επηδει ο πελατης δεν καταλαβαινει την διαφορα επιμενει. εχω δει λοιπον πολλους ηλεκτρολογους να μην θελουν να μπουν σε αυτη τη διαδικασια, να λενε ενα "δεν γινεται" η να δινουν μια λυση που να απαιτεί χρονο η πολλα χρηματα ουτος ωστε να αποτρεωουν τον πελατη απο το να το κανει.

αυτο σε καθε περιπτωση δεν πρεπει να αποτρεψει τον φιλο μας απο το τους το ζητησει....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...