Προς το περιεχόμενο

Αύξηση διαθέσιμου χώρου στο δίσκο σε OS X SL

Haldol

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα παιδιά. Καλοί και χρυσοί οι SSD, αλλά όταν τελειώνει ο χώρος υπάρχουν και κάποια θεματάκια. :rolleyes:

Έχω <1 GB διαθέσιμο και θέλω να εγκαταστήσω Adobe Fireworks. Η αλήθεια είναι ότι δε κοίταξα αν χωράει, αλλά πάω στοίχημα ότι ούτε καν να το κατεβάσω δε θα γίνεται. Οπότε ξεκίνησα να ψάχνω τι μπορώ να σβήσω.

:)

post-190405-0-05566400-1336458661_thumb.png

Α. Βλέπω εδώ ότι έχω 20+ GBs από κάτι που χαρακτηρίζεται "iTunes Document". Είναι σίγουρα η μουσική μου και διάφορα backups από το iPhone. Υπάρχει περίπτωση να έχει κρατήσει πολλαπλά backups, δηλαδή και παλιότερα; Και να μου τρώει τσάμπα χώρο; Επίσης, θα μπορούσα άραγε να σβήσω επιλεκτικά ό,τι δε θέλω να κρατάει; Π.χ. text messages, φωτογραφίες και τηλεφωνικό κατάλογο φυσικά και τα θέλω backed up. Αλλά όχι τις εφαρμογές, αυτές τις ξανακατεβάζω! Ιδίως οι μεγάλες (π.χ. το NAVIGON) είναι πραγματικά σπατάλη χώρου στο δίσκο!

Β. Παρακάτω υπάρχουν ~15 GBs από κάτι που χαρακτηρίζεται "Document". Τι σκ*** όλα έτσι τα χαρακτηρίζει αυτό το πρόγραμμα; Μπορεί κάτω από την ταμπέλα "Document" να κρύβονται τα πάντα όλα; Διότι σίγουρα δεν έχω ~15 GBs έγγραφα (δηλ. αρχεία PDF, Pages / Word, Numbers / Excel, etc.)

Γ. Πως μπορώ να αφαιρέσω διάφορα προγράμματα που έχουν μπει «πιο μέσα»; Κάποτε είχα κατεβάσει το Qt Framework, το οποίο τελικά δε με ενθουσίασε και τόσο. Δεν ασχολήθηκα μαζί του, οπότε μου τρώει ~2 GBs χώρου.

Δ. Μπορώ να σβήσω packages από updates ή χρειάζονται; Βρίσκω μπόλικα .pkg αρχεία από updates που έχω ήδη περάσει. Αυτά χρειάζονται ή τσάμπα κάθονται εκεί;

ΥΓ1: Πριν αρκετούς μήνες απενεργοποίησα το paging και έσβησα όλα τα σχετικά αρχεία. Γλύτωσα μπόλικα GBs, ενώ το σύστημα αποκρίνεται καλύτερα, αφού τα πάντα μπαίνουν στη RAM. Στο SL με 4+ GBs RAM το paging είναι άχρηστο.

ΥΓ2: Έχω κατεβάσει το OS X Lion, αλλά λόγω 4 GBs RAM φοβάμαι να το περάσω ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσα να έχω 6-8 GBs βάση όσων ακούω. Οπότε άσ'το να κάθεται μέχρι να πάρουμε μνήμη. Ή θα είναι οκ και με 4 GBs; Φυσικά θα κάνω fresh install, δε θα το περάσω πάνω από το SL.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να σε ρωτήσω λίγο για paging?

Γιατί λες ότι είναι άχρηστο στα 4gb? σκέφτομαι να το κάνω και γω αλλά έτσι όπως το περιγράφουν (όταν τελειώνει η ram, βοηθάει ο δίσκος) μου φαίνεται χρήσιμο.

Τι γίνεται σε περίπτωση που φτάσω στα όρια τη ram και δεν έχω paging? Μόνη λύση το restart? Αξίζει το give n take?

Είναι ανάλογα την κάθε περίπτωση. Εγώ έκρινα ότι με τη χρήση που κάνω δεν θα έρθω αντιμέτωπος με τέτοιο πρόβλημα ποτέ μου. Και η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου, δεν κάνει χρήση στο μηχάνημα που να απαιτεί 4+ GBs RAM. Τώρα εντάξει, εάν έχεις δουλεύεις καμιά αφίσα Α0 στα 300 DPI στο Photoshop χωρίς pagefile... παίζει να κολλήσουν όλα τα σύμπαντα μαζί.

Για μένα αξίζει. Δυστυχώς τα περισσότερα λειτουργικά χρησιμοποιούν αλγορίθμους paging που δεν φτάνουν τη μνήμη στα όριά της πριν επέμβουν. Άρα γίνεται συνεχής χρήση του δίσκου. Κακό σε SSD, μιας και σου "δεσμεύει" αρκετό χώρο χωρίς λόγο, κακό και σε HDD διότι είναι αργός.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το δοκιμάσεις για κάνα μήνα. Κρίνεις μόνος σου εάν σου κάνει ή όχι.

Πάντως σου λέω ότι αν δεν χρησιμοποιείς προγράμματα που να ξεσκίζουν τη μνήμη, δε θα 'χεις θέμα.

Έχεις palarells στον υπολογιστή σου η έβαλες ποτέ ?? αν ναι αυτό είναι που σου τρώει πολύτιμο χώρο και ας έχεις κάνει απεγκατάσταση.

Μια άλλη λύση της τάξος όμως του μισού Giga είναι το clean my mac.

Σε αυτή την καρτέλα θα δεις αν και πόσα backup έχεις από τις συσκευές σου.

post-227308-0-74345000-1336466401_thumb.jpg

Οκ φίλος, θα το δοκιμάσω αν είναι. Το activity monitor μου δίνει χαμηλό swap memory (158mb) οπότε δεν νομίζω να χω μεγάλο πρόβλημα μνήμης.

Καλή τύχη με το καθάρισμα του δίσκου σου. Μην ξεχνάς κ το dropbox αν τυχόν το χρησιμοποιείς. cloud-ξεcloud τα αρχεία μένουν και στο mac σου...

@Haldol

A. Τα apps μπορείς ασφαλώς να τα σβήσεις, αν είσαι σίγουρος ότι θα τα ξαναβρεις. Αν δεν αλλάζεις συχνά playlists και apps, δοκίμασε να πετάξεις το itunes folder σε ένα εξωτερικό δίσκο/NAS.

B. Μήπως μετράει το /Developer (xcode) στα documents;

Γ. sudo /Developer/Tools/uninstall-qt.py

Δ. Καλύτερα δοκίμασε λύση τύπου cleanmymac

Μετά από μερικές επεμβάσεις φτάσαμε στα 9,17 GBs χώρου. :)

Βρήκα τρία backups του iPhone, έσβησα τα δύο πιο παλιά. Πιο μετά θα το συνδέσω να πάρω ένα φρέσκο για να σβήσω κι αυτό που έμεινε. Το Clean My Mac μου γλύτωσε άλλα 500 MBs από caches προγραμμάτων, για περισσότερα ήθελε 30€. Δε το νομίζω. Έσβησα και όλες τις εφαρμογές του iPhone που για κάποιο λόγο το iTunes τις κρατάει στον υπολογιστή (ενώ τις ξαναβρίσκω όποτε θέλω στο App Store). Έφυγε και το Qt.

Είδα ότι το /Developer μου τρώει περίπου 5,40 GBs, θα σκεφτώ μήπως πάρει και το Xcode πόδι.

Parallels δεν είχα βάλει ποτέ, είχα όμως VirtualBox. Λογικά δεν έχει αφήσει τίποτα πίσω του, θα μου το έλεγε το Clean My Mac. Με τα αρχεία του Dropbox δε μπορεί να γίνει κάτι, έχω αρχεία που χρειάζομαι μέσα. Δε σβήνονται αυτά.

Με τα αρχεία του Dropbox δε μπορεί να γίνει κάτι, έχω αρχεία που χρειάζομαι μέσα. Δε σβήνονται αυτά.

Σε περίπτωση που τα Dropbox αρχεία τα έχεις διπλά στο δίσκο σου, ένα καλό tip είναι να βάλεις symbolic links των original αρχείων/φακέλων μέσα στο φάκελο dropbox: ln -s από το terminal ή create alias από το finder

Όχι, όχι, τα αρχεία μέσα στο φάκελο του Dropbox υπάρχουν μόνο εκεί. Το χρησιμοποιώ κυρίως για να μπορώ να μοιράζομαι εύκολα συγκεκριμένα αρχεία ανάμεσα σε όλες τις συσκευές μου, δε θα είχε νόημα να κρατάω το ίδιο αρχείο 2-3 φορές.

Αλλά και αυτό να έκανα μιλάμε για μεγέθη κάτω από 2-3 MBs. Δε με ενοχλούν δηλαδή. Το πρόβλημα είναι στα GBs.

:P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...