Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να συνδέσω δύο σημεία που βρίσκονται περίπου 4,5 χιλίομετρα απόσταση με χρήση wireless link. Είδα διάφορα προϊόντα αλλά δεν μπορεσω να βρω πουθενά το πως κεντράρονται οι κεραίες μεταξύ τους. Οπτική επαφή ναι μεν υπάρχει αλλά σε τέτοια απόσταση μόνο με κιάλια.

Το πρόβλημα είναι ότι για να γίνει η σύνδεση θα πρέπει η μία κεραία να μπει σε στήλο, οπότε οι τυχόν μικρορυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν μάλλον νωρίτερα.

Υπάρχει κάποιος οδηγός; Τι εργαλεία χρειάζομαι;

Δημοσ.

- τι κεραιες ειναι ?

- επανω σε τι εξοπλισμο θα κουμπωσεις αυτες τις κεραιες ?

φυσιολογικα ο εξοπλισμος που θα χρησημοποιησεις θα εχει δείκτη του σηματος λήψης. ετσι θα μπορεσεις να στοχεύσεις αναλογα με το καλυτερο δυνατο που θα σημα που θα πιασεις.

Δημοσ.

Ελεγα 2 από αυτές:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.535022

Από ότι είδα έχουν RJ45 βίσμα και μάλλον θέλουν POE για να λειτουργήσουν. Θα συνδεδούν με switch σε κεντρικό rack. Δεν έχω αποφασίσει ακριβώς τον εξοπλισμό γιατί θέλω να δω πρώτα την διαδικασία εγκατάστασης και αν μπορώ να την κάνω μόνος μου.

Δημοσ.

Ελεγα 2 από αυτές:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.535022

Από ότι είδα έχουν RJ45 βίσμα και μάλλον θέλουν POE για να λειτουργήσουν. Θα συνδεδούν με switch σε κεντρικό rack. Δεν έχω αποφασίσει ακριβώς τον εξοπλισμό γιατί θέλω να δω πρώτα την διαδικασία εγκατάστασης και αν μπορώ να την κάνω μόνος μου.

Σου προτεινω κατι σε panel type παντως και οχι grid. Απο οση εμπειρια εχω για τη δουλεια που θες, κρινω πιο effective τα panel κι αν εχω λαθος ας με διορθωσει καποιος.

Κατ'επεκταση σου προτεινω κατι σε nanostation αν θες ubiquiti η σε 5210 αν θες φθηνοτερη λυση απο την tplink. Προσοχη τα poe καλωδια ως το rack να μην εχουν ιδιαιτερα μεγαλο μηκος (εως 30-40 μετρα ειναι καλα). Το ιδιο ισχυει και για την grid.

Στο ερωτημα σου τωρα. Κεντραρισμα με το ματι δεν θα κανεις. Υπαρχουν καποιοι "ψαγμενοι" τροποι ακριβειας (πχ laser) αλλα δεν χρειαζεται να μπλεξεις. Κατα την εγκατασταση θα βαλεις ενα ατομο στην πλευρα του access point και εσυ θα εισαι στην πλευρα του client. Τα panel που σου προτεινα εχουν επανω τους leds που σου δειχνουν την ισχυ του σηματος σε db. Θα μιλατε στο τηλεφωνο κανοντας πρωτα ο ενας και μετα ο αλλος ελαφρες κινησεις αριστερα-δεξια μεχρι να δεις την μεγιστη ισχυ στο client. Τωρα αν δεν κοιταζονται "απολυτα" δεν μας κοφτει. Σημασια εχουν τα db.

Δημοσ.

απο την στιγμη που μας διαβεβαιωνει οτι υπαρχει οπτικη επαφη τοτε ειναι "μονοδρομος" να παει σε μια κατευθυντικη κεραια. οχι οτι δεν θα παιξει με το panel αλλα με την κατευθυντικη θα εχει αποιρος καλύτερο σημα πραγμα που ειναι και το ζητούμενο.

σε σχεση με την κεραια τωρα θα σου ελεγα οτι μπορεις να πας και σε αγορα αξιόπιστης λυσης με σχεδον τα μισα χρηματα. αυτο βεβαια εχει να κανει καθαρα με την τσεπη σου.

οταν θα καταλυξεις σε εξοπλισμο περαν της κεραιας καλο θα ειναι να μας το πεις για πιο ολοκληρωμένες απαντησεις.

Δημοσ.

απο την στιγμη που μας διαβεβαιωνει οτι υπαρχει οπτικη επαφη τοτε ειναι "μονοδρομος" να παει σε μια κατευθυντικη κεραια. οχι οτι δεν θα παιξει με το panel αλλα με την κατευθυντικη θα εχει αποιρος καλύτερο σημα πραγμα που ειναι και το ζητούμενο.

σε σχεση με την κεραια τωρα θα σου ελεγα οτι μπορεις να πας και σε αγορα αξιόπιστης λυσης με σχεδον τα μισα χρηματα. αυτο βεβαια εχει να κανει καθαρα με την τσεπη σου.

οταν θα καταλυξεις σε εξοπλισμο περαν της κεραιας καλο θα ειναι να μας το πεις για πιο ολοκληρωμένες απαντησεις.

Γιατι το panel τι ειναι?!

Δημοσ.

πολυκατευθυντικη.

εαν ανατρεξεις σε συγκριση καποιου γραφήματος για την εμπομπη η λήψη τους σηματος για το καθε ενα θα καταλάβεις την διαφορα πιο ευκολα και πιο καλυτερα.

Δημοσ.

πολυκατευθυντικη.

εαν ανατρεξεις σε συγκριση καποιου γραφήματος για την εμπομπη η λήψη τους σηματος για το καθε ενα θα καταλάβεις την διαφορα πιο ευκολα και πιο καλυτερα.

Eγω γνωριζω τη διαφορα και τα γραφηματα και μπορω να σου αναφερω οτι τεχνικο χαρακτηριστικο χρειαζεσαι απο το ποια υποδιαρεση του μηκους κυματος εχει το καθε στοιχειο, μεχρι το πεδιο της καθε κεραιας σε μοιρες, αλλα και τους πλευρικους λοβους της. Στη διαθεση σου για οτιδηποτε ρωτησεις.

Εσυ ξερεις τι εννοουμε με τον ορο πολυκατευθυντικη κεραια? Εαν ξερεις, επιμενεις οτι το πανελ ειναι τετοια?

Περα απτα θεωρητικα, τα οποια καλο ειναι διευκρινιζονται οταν γινεται λαθος χρηση ορων, σημειωσε οτι στο πρωτο ποστ εγραψα κατι που μαλλον δεν προσεξες, μιλησα για την εμπειρια μου και με τα 2 ειδη κεραιας.

ΥΓ. Αν μια κεραια βγαζει παραπανω dbi στα νουμερα, δε σημαινει οτι πιο effective κιολας. Το ιδιο ισχυει και με την κατευθυντικοτητα να σημειωσω.

Δημοσ.

για να ξεκαθαρισουμε λιγο τα πραγματα και βεβια να καταλυξουμε και καπου και στα μεταξυ μας αλλα και στο να βοηθησουμε.

με κεραια τυπο GRID το σημα στοχεύετε σε δεσμη οπου εχει ενα πολυ συγκεκριμενο σημειο.

γιαυτο το λογο εαν μετα την στοχευση (εαν υποθεσουμε οτι ηταν καλη), κουνηθει εστω και στο ελάχιστο μια κεραια απο τις δυο πλευρες, τοτε βλεπουμε οτι αμεσως το σημα χαλαει σε -db.

με ενα panel δεν το βλεπουμε αυτο. εχει πολυ μεγαλυτερη (ανοιχτή) δεσμη και η αποκληση "λαθους" ειναι πολυ μεγαλυτερη. γιαυτο βλεπουμε οτι εαν αρχισουμε να γυρναμε το panel απομακρύνοντας το απο το σημείο της στοχευσης, παρατηρουμε οτι το σημειο που τα -db θα αρχισουν να πεφτουν ειναι αρκετα πιο μετα απο την στιγμη που κουνησαμε το panel.

γιαυτο panel συνηθυζεται να τοποθετητε σε σημεια που:

- υπαρχει μεγαλο φασμα περιοχης που θα πρεπει να κανουμε εκπομπη το σημα μας (π.χ. μια πλατεια για ενα access point 2,4)

- εαν εχουμε εμπόδια στην οπτικη μας, οποτε με το panel λογο τις αυτης της συμπεριφορας του σηματος καταφερνει το σημα να περεσει με τροπο τετοιο που με την GRID η κεραια με FEEDER δεν υπηρχε περιπτωση να το κανει.

σαφος και δεν αμφισβητώ ουτε τις γνωσεις σου αλλα ουτε και την εμπειρία σου. δεν εχω κανενα λογο αλλωστε. Απλος μεταφερω και εγω τις δικες μου γνωσεις μεσα απο τις δικες μου εμπειρίες. το συγκεκριμενο που σηζηταμε με το panel το εχω συναντήσει πολλες φορες και ειναι κατι που το κανω παντα οταν δεν υπαρχει καλη οπτικη.

φιλικα.

Δημοσ.

Well, εσυ λοιπον αναφερεσαι στο beam η αλλιως κυριο λοβο. Αυτο συνηθως ειναι 8μοιρες στον οριζοντια και 8 στον καθετο αξονα για τις grid και 30μοιρες στον οριζοντιο με 60 στον καθετο για τις panel. Και οι 2 τυποι κεραιων ειναι κατευθυντικοι κατα τ'αλλα. Πολυκατευθυντικη/πανκατευθυντικη/ισοτροπικη/omnidirectional ειναι η κεραια που εκπεμπει ομοιμορφα προς ολες τις κατευθυνσεις, η αλλιως εχει beam 360 μοιρων. Απλα η grid ειναι πιο strict/κλειστη στον κυριο λοβο ακτινοβολιας.

Ομως, περα απο το "πλατος" του beam/κυριου λοβου, μεγαλη σημασια εχει και το ποσο effective ειναι μια κεραια. Μπορει να εχεις κεραια που να εχει ανοιγμα 1μοιρας στον κυριο λοβο της αλλα να ακολουθει καποια ξεπερασμενη τεχνικη ως κατασκευη και τελικα να μην ειναι τοσο αποδοτικη οσο μια αλλη με μεγαλυτερο ανοιγμα στο λοβο της αλλα πιο αποτελεσματικο σχεδιασμο.

Βαση των παραπανω και οσων εχω δοκιμασει, καταληγω στο οτι τα panel για τετοιες δουλειες μαλλον ειναι πιο αποδοτικα. Ισως να εχω και λαθος σε αυτο, αλλα σε καθε περιπτωση τα παραπανω ποστ μου αφορουσαν στο να διορθωσω στη λανθασμενη χρηση καποιων ορων και να αποφευχθει συγχυση (οτι πχ το πανελ ειναι πολυκατευθυντικο τη στιγμη που ειναι κατευθυντικοτατο).

Δημοσ.

Φίλοι βάζελοι :rolleyes:

Φυσικά και οι δύο κεραίες είναι κατευθυντικές και όχι πολυκατευθυντικές/ πανκατευθυντικές κτλ. Σημείωση εδώ ότι ισοτροπική κεραία δεν υπάρχει. Είναι μία θεωρητική κεραία η οποία εκπέμπει σε σχήμα σφαίρας, δλδ παντού και χρησιμοποιείται ως κεραία αναφοράς. Δεν υπάρχει πρακτικά.

Το μόνο που θα ήθελα εγώ να προσθέσω είναι ότι πέρα από τις γωνίες εκπομπής (που σαφώς υπερτερεί η Grid, τώρα αν εσύ δεν μπορείς να την ευθυγραμίσεις ή να την στηρίξεις σωστά είναι δικό σου θέμα) ένα άλλο στοιχείο είναι το Front to Back ratio. Δηλαδή αν εκπέμπουν και προς τα πίσω. Εδώ οι Grid είναι ακόμη καλύτερες διότι δεν εκπέμπουν/λαμβάνουν σχεδόν τίποτα από πίσω σε αντίθεση με τις panel όπου μαζεύουν RF από μπρος/πίσω/πλάγια κτλ.

Σε point to point links η λύση είναι Grid. Το θέμα ευθυγράμμισης δεν είναι δύσκολο στα WiFi. Εδώ για link με ΠΟΛΥ στενότερο λοβό (38GHz) δεν χρησιμοποιούν laser στα 5GHz θα χρησιμοποιήσεις;;

Δημοσ.

Φίλοι βάζελοι :rolleyes:

Φυσικά και οι δύο κεραίες είναι κατευθυντικές και όχι πολυκατευθυντικές/ πανκατευθυντικές κτλ. Σημείωση εδώ ότι ισοτροπική κεραία δεν υπάρχει. Είναι μία θεωρητική κεραία η οποία εκπέμπει σε σχήμα σφαίρας, δλδ παντού και χρησιμοποιείται ως κεραία αναφοράς. Δεν υπάρχει πρακτικά.

Οι κεραιες στα ρουτερ ειναι omnidirectional. Ναι δεν ειναι πανκατευθυντικες με την θεωρητικη ενοια του ορου (η οποια υπαρχει κυριως για να μας βοηθα σε υπολογισμους ισχυος με τη μοναδα μετρησης dbi), ωστοσο εκπεμπουν ισοδυναμα προς ολες τις κατευθυνσεις (ενος επιπεδου) με συγκεκριμενη πολικοτητα.

Σε point to point links η λύση είναι Grid. Το θέμα ευθυγράμμισης δεν είναι δύσκολο στα WiFi. Εδώ για link με ΠΟΛΥ στενότερο λοβό (38GHz) δεν χρησιμοποιούν laser στα 5GHz θα χρησιμοποιήσεις;;

Προφανως δε θελει laser το wifi, αλλα αν ο αλλος για Χ, Υ λογους θελει να βεβαιωθει οτι εκανε ρυθμιση ακριβειας, υπαρχει αυτη η επιλογη.

Δημοσ.

1ον ξεκολλήστε με το "βάζελοι", παναθηναϊκοί είμαστε! :P

2ον panel και grid είναι κατευθυντικές κεραίες *σκέτο*, θα συμφωνήσω με ό,τι είπαν οι 2 προλαλήσαντες (χωρίς να επαναλάβω τα θεωρητικά), απλά σε κοντινά links συνηθίζονται τα panel σαν πιο φτηνά. Για την απόσταση που θέλει ο φίλος το grid είναι προτιμότερο. Τουλάχιστον στα links που είχα παλία για το AWMN, πάνω από 3-4km έβαζα grid. Παίζει βέβαια ρόλο και η συμφόρηση/τοπολογία της περιοχής...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...