Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στην Σελ. 206 του King έχει ενα καλο παράδειγμα σχετικα με το 1ο μονο ομως βήμα

του αλγοριθμου.

Το καταλαβα αυτο , ηταν πολυ ευκολο μετα μπερδευτηκα ομως.

Έψαξα και άλλες πηγες

http://www.piperies.gr/posts/o-xoros-quicksort

και

http://www.mycstutorials.com/articles/sorting/quicksort

στο 2ο δεν καταλαβαινω οταν φτανει στο σημειο ->

> 3  1   2   5  9  4  8  7 

Οπου ο ένας δείκτης (ο χαμηλος) βρισκεται στο 5 και ο αλλος στο 4

γιατι δεν κάνει την αντιμετάθεση? 4 5 και το αφηνει ως έχει? Αφου γινεται αντιμεταθεση κανονικα εκτος και αν το αριστερο ειναι μικροτερο απο το δεξι οπως εγινε στην περιπτωση της συγκρισης με το 4 και το 7 (αμα καποιος τον κανει trace στο χαρτι) και συνεχιζει μετα

να διατρέχει μέχρι να βρει καποιο μικροτερο απο το pivot και σταματα τελικα στο 1 .

Στο μεταξυ αυτο εδω στην αρχη ->

3 1 4 5 9 2 6 8 7

The search for the first large element continues rightwards. The

value of i gets incremented as the search moves to the right.

3 1 4 5 9 2 6 8 7

Since 4 is greater than the pivot, the rightwards search

stops here. Thus the value of i remains 2.

δεν το γραφει στο αλλο βιβλιο του King πρωτη φορα το βλεπω...

με λιγα λογια θελω να βρω πως δουλευει ο αλγοριθμος απο την αρχη ως το τελος.

Δημοσ.

Για δες κι αυτο που ανεβασα ;)

quicksort.pdf

Θα το τσεκάρω. Αλλα ψαχνω κανενα απλο παραδειγματακι με 7-8 στοιχεια

το πολυ. Ευχαριστω παντως ;)

Υ.Γ Ο King το εξηγει πολυ καλα αλλα δεν το συνεχιζει :(

Δημοσ.

Ο αλγοριθμος ειναι αναδρομικος και "γρηγορος¨ .Το ποσο γρηγορος βεβαια ειναι σχετικο,γιατι αν του δωσεις εναν πινακα που ειναι "αναποδα" ταξινομημενος, τοτε γινεται ΠΟΛΥ αργος.

Σε καθε βημα του ενα στοιχειο "καθεται" στη σωστη ταξιμομημενη θεση. Αυτο το στοιχειο ονομαζεται στοιχειο διαχωρισμου. Σε καθε αναδρομικη κληση,ο πινακας σπαει σε 2 μερη ( αριστερο/δεξι) και επιλεγεται το στοιχειο διαχωρισμου(συνηθως ειναι το δεξιοτερο του υποπινακα , αλλα δεν ειναι δεσμευτικο)

Αρχικα επιλεγεται ως στοιχειο διαχωρισμου το δεξιοτερο στοιχειο του πινακα. Εχοντας 2 δεικτες , τον i και j , ξεκινας τον i απο τα αριστερα μεχρι να βρεις ενα στοιχειο μεγαλυτερο του στοιχειου διαχωρισμου και τον j μεχρι να βρεις ενα μικροτερο . Οταν συμβει αυτο κανεις swap τα στοιχεια του πινακα i,j και συνεχιζεις το ιδιο μεχρι ο j να ξεπερασει τον i .

Οταν ο j ξεπερασει τον i , τοτε κανεις swap το στοιχειο διαχωρισμου με το στοιχειο που δειχνει ο i.Επειτα "μαρκαρεις" τη θεση i ως "ταξινομημενη" και αναδρομικα κανεις το ιδιο πρωτα για το κομματι που βρισκεται στα αριστερα του i και μετα για το δεξι.

Για το παραδειγμα που λες :

Αν αρχικα εχεις :

3 1 2 5 9 4 8 7

το στοιχειο διαχωρισμου ειναι το 7. Ο i ξεκιναει απο το 3 και ο j απο το 8.

O i σταματαει στο 9 και ο j στο 4 και γινεται swap και εχεις :

3 1 2 5 4 9 8 7

και συνεχιζεις το ιδιο. Ο i σταματαει παλι στο 9 και ο j στο 4 .Τωρα επειδη ο j "περασε" τον i κανεις

swap το 7 με το 9 και συνεχιζεις αναδρομικα για το αριστερο κομματι.

3 1 2 5 4|7 8 9

δηλαδη το 3 1 2 5 4 . Αφοτου τελειωσεις με αυτο , τοτε κανεις τα ιδια παλι για το 7 8 9 !

Με παρομοιο τροπο μπορεις να βρεις ποιο ειναι π.χ το 5ο μεγαλυτερο στοιχειο του πινακα , αδιαφοροντας για τα υπολοιπα.Αυτο που αλλαζει στο παραπανω ειναι οτι "διαλεγεις" ποιο κομματι του πινακα σε βολευει σε καθε αναδρομικη κληση ( αριστερο / δεξι ). Σαν τη δυαδικη αναζητηση ας πουμε

Ελπιζω να μην εχω γραψει καμια ΠΑΤΑΤΙΑ λογω της περασμενης ωρας και με παρουν με τις πετρες οι υπολοιποι

:mrgreen:

Δημοσ.

Λοιπον βρήκα ένα καλό στο youtube

http://http://www.youtube.com/watch?v=Z5nSXTnD1I4

Δεν ξέρω γιατι αλλα δεν μ αρεσει ετσι οπως υλοποιει τον αλγοριθμο εδω ->

εγω το έκανα "αλλιως"

Αρχικά

> 3  1  4  5  9  2  6  8  7 

Σε αυτη την αταξινόμητη λίστα το 1ο στοιχείο ειναι το 3 στο οποίο μπαίνει ο δείκτης low

ενω το τελευταίο ειναι το 7 στο οποίο μπαίνει ο δείκτης high (καμια σχέση με δεικτες στην C! )

Η λογικη έχει ως εξής . Το high θα κινείται ωσπου βρει κάποιο μικρότερο απο το pivot , το pivot ή patitioning element στο βιβλίο του King επιλέγεται στις νεότερες εκδόσεις του αλγοριθμου ως το 1ο στοιχείο (εδω το 3 ) σαφως η επιλογη αυτη δεν ειναι η καλυτερη δυνατη ως προς την επιδοση απο οσο διάβασα αλλα ειναι απλή και κατανοήσιμη. Το low κινείται επισης ωσπου βρει κάτι το οποιο ειναι μεγαλυτερο απο το pivot - ένα στοιχειο - . Αρχικα θα ξεκινήσουμε απομονώνοντας το στοιχείο pivot αφηνοντας του στο χαρτι την θέση του κενή. Στην συνέχεια θα ξεκινήσουμε απο τον high και θα κάνουμε την διαδικασία που μολις περιγράφτηκε.

Στην περιπτωση που ο high βρει αυτο που πρέπει να βρεί ωστε να σταματήσει (το μικρότερο του pivot) βάζει αυτο που βρήκε εκει που δείχνει ο άλλος ο low και μετα αυτος αρχίζει να προχωρά.

Όταν σταματά ο ένας προχωρά ο άλλος.

Αρχικά

> 3       1      4    5     9    2    6   8     7 

low                                           high       

- Θα βγάλω - απομονώσω το pivot

>  ___    1     4     5    9    2    6    8       7     |  3 -> p

low                                           high       

- Ξεκινάμε απο τα δεξιά (κίνηση του high απο δεξια -> αριστερά )

>  ___   1      4     5    9    2   6     8      7      |  3 

low                                    high             

- Δεν βρίσκουμε κάποιο στοιχείο μικρότερο του pivot ? συνεχίζουμε

>  ___  1      4     5     9   2    6     8     7      | 3 

low                             high                  

- Keep Walking ή καλύτερα Keep scaning :D

>  ___  1     4      5     9    2     6    8    7      | 3 

low                          high                      

-Επειδή βρέθηκε στοιχείο μικρότερο του pivot 2 < 3 αυτο μπαίνει στην θέση που θα δείχνει ο low

ενω το high μένει κενό. Επίσης σταματάει ο ένας (high) ξεκινάει ο άλλος (low).

>  2    1    4      5     9   ____     6     8    7     | 3

low                   high                       

- Εφοσον δεν βρίσκει κάτι μεγαλύτερο απο το pivot συνεχίζει

> 2    1    4       5     9   ____     6     8    7    | 3

low                high                      

- Επειδή 4 > 3 το 4 μπαίνει εκει που δείχνει ο high ενω αυτο που δείχνει ο low μένει κενό. Στην συνέχεια ο high μετακινείται προς τα αριστερά.

> 2    1   ___     5     9      4      6     8    7    | 3

low          high                     

- O high τωρα προχωρά (κλασσικά μέχρι να βρεί μικρότερο απο το pivot )

> 2    1   ___    5     9      4      6     8    7     | 3

low   high                            

- Keep scaning ...

εφοσον 5 > 3 ...

> 2   1   ______    5     9    4      6     8    7   | 3

low  high                                       

- Σε αυτο το σημείο παρατηρούμε οτι ο high δείχνει ακριβως στο στοιχείο οπου δείχνει και ο low , χωρις να έχει βρει κάποιο μικρότερο απο το pivot , σε αυτη τη περίπτωση σταματάμε και βάζουμε σε αυτή τη θέση το pivot το οποίο και φυλάγαμε σαν κρατούμενο τοση ώρα.

H Λίστα ειναι λοιπον :

>  2    1    3    5   9   4    6   8   7  

Και το 1ο βήμα του αλγοριθμου έχει τελειώσει. Γιατι τα μικρότερα στοιχεία βρισκονται αριστερά του pivot ενω τα μεγαλύτερα δεξιά.

P.S Ελπιζω να μην έχω κανει καμια πατατά.

Δημοσ.

Ευχαριστω παιδια ;)

βασικα το βιβλιο του King και το βιντεάκι που έδωσα και

πιο πάνω με βοήθησαν στο να τον καταλάβω 100% ωστοσο εχω 2 ερωτησεις

καταρχην στο βιντεο οταν τελειώσει το βημα 1 και ο πινακας ειναι πλεον διχοτομημένος ως προς το pivot

2 3 1 4 6 7 8 5

τοτε μετά ξεκινά να ταξινομεί τον δεξί υποπίνακα αντι για τον αριστερό οπως γραφει στο βιβλιο του KIng

φανταζομαι αυτο δεν έχει ιδιαιτερη σημασία έτσι? Επειδη ο τυπος στο βιντεο μιλάει σιγανα και δεν βγάζω τα αγγλικα του 100%

επισης αυτο το αναδρομικο δεν εχω καταλαβει... την εννοια την ξέρω αλλα εδω δεν καταλαβαινω που παιζει αυτο το διαιρει και βασιλευε ειναι μετα την διχοτομηση που εχει πλεον 2 υποπινακες να ταξινομησει ξεχωριστά.

@Chris6

Βασικα αν μιλάμε για την αρχικη έκδοση του αλγοριθμου (Οπου το pivot επιλέγεται σαν το αριστερότερο) τοτε εγω θα έπαιρνα το 3

σε αυτο που λες και θα το εκανα οπως παρουσιασα πιο πανω... Η αληθεια ειναι πως δεν θελω να μείνω πολυ στον αλγοριθμο περα απο τα βασικα του και να μπλέξω για αυτο και έψαχνα κατι πολυ βατο απο το youtube σαν παρουσιαση :P και αρα θα περιοριστώ στην αρχικη του εκδοση χωρις να κατσω να ψάξω πιο pivot θα τον βελτιστοποιεί κτλπ.... αυτα ισως στο μελλον προς το παρον θελω κάτι basic :P

p.s Μηπως οταν κανει λογο για αναδρομικοτητα εννοει πως σπάει το προβλημα σε υποπροβλήματα και σε αυτά χρησιμοποιεί τον ίδιο αλγόριθμο και άρα προγραμματιστικά αυτο θα σημαίνει πως η συνάρτηση που υλοποιεί τον Quicksort καλεί τον εαυτό της ξανα και ξανά?????

Aυτο το ρωταω επειδη αρχικα οταν μπαινει στον αλγοριθμο ο King λεει (αν καταλαβα καλα τα αγγλικα) οτι ξερεις ... η δυναμη και το παραγοντικο δεν ειναι ακριβεις αναδρομικες συναρτησεις και δεν χρειαζονται αναδρομη. Επειδη καλουν τον εαυτο τους μονο μια φορα.

Δημοσ.

Ναι , η εκδοση που βλεπεις ειναι αναδρομικη. Μπορεις βεβαια να το φτιαξεις και χωρις αναδρομη !

Το προβλημα ειναι απο τα all time classic "διαιρει και βασιλευε" ( divide / conquer/ combine ). Το ποια "πλευρα" του υποπινακα θα αποφασισεις να ταξινομησεις αναδρομικα δεν εχει καμια λογικη εξαρτηση,δηλαδη διαλεγεις οποια θελεις.

Για βελτιστοποιηση τετοιων προβληματων μπαινουν στο παιχνιδι και αλλες τεχνικες , οπως αυτη του δυναμικου προγραμματισμου ή της απληστιας .

Δημοσ.

Δεν ξέρω γιατι αλλα δεν μ αρεσει ετσι οπως υλοποιει τον αλγοριθμο εδω ->

εγω το έκανα "αλλιως"

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείς να υλοποιήσεις τον quicksort και πολλές παραλλαγές όπως ποιο στοιχείο επιλέγεις για pivot, κτλ. Άλλοι τρόποι πιο αποδοτικοί άλλοι λιγότερο. Αν και ο king με το παραπάνω link είναι σχεδόν ίδια, εμένα μου φάνηκε πιο κατανοητή η περιγραφή του link (και του chris6) από αυτήν του king που περιέγραψες :)

καταρχην στο βιντεο οταν τελειώσει το βημα 1 και ο πινακας ειναι πλεον διχοτομημένος ως προς το pivot

2 3 1 4 6 7 8 5

επισης αυτο το αναδρομικο δεν εχω καταλαβει... την εννοια την ξέρω αλλα εδω δεν καταλαβαινω που παιζει αυτο το διαιρει και βασιλευε ειναι μετα την διχοτομηση που εχει πλεον 2 υποπινακες να ταξινομησει ξεχωριστά.

p.s Μηπως οταν κανει λογο για αναδρομικοτητα εννοει πως σπάει το προβλημα σε υποπροβλήματα και σε αυτά χρησιμοποιεί τον ίδιο αλγόριθμο και άρα προγραμματιστικά αυτο θα σημαίνει πως η συνάρτηση που υλοποιεί τον Quicksort καλεί τον εαυτό της ξανα και ξανά?????

Ο αλγόριθμος στο κύριο βήμα του απλά φέρνει τον πίνακα σε τέτοια κατάσταση ώστε αριστερά από το pivot να υπάρχουν μικρότερα στοιχεία και δεξιά μεγαλύτερα. Για αυτό όπως βλέπεις το 1 είναι δεξιά από το 3. Το αναδρομικό κολάει στο ότι μετά από αυτό ξανακαλείς τον αλγόριθμο αλλά για τους πίνακες "2 3 1" και "6 7 8 5".

Aυτο το ρωταω επειδη αρχικα οταν μπαινει στον αλγοριθμο ο King λεει (αν καταλαβα καλα τα αγγλικα) οτι ξερεις ... η δυναμη και το παραγοντικο δεν ειναι ακριβεις αναδρομικες συναρτησεις και δεν χρειαζονται αναδρομη. Επειδη καλουν τον εαυτο τους μονο μια φορα.

Δεν λέει ότι δεν είναι αναδρομικές συναρτήσεις αλλά ότι δεν εκμεταλλεύονται / δεν χρειάζονται την αναδρομή ("neither function makes much of a case for recursion, because each calls itself just once"). Και το παραγοντικό και την δύναμη (και τη σειρά fibonacci, κτλ) μπορείς να τις υλοποιήσεις πολύ εύκολα με μια απλή ανακύκλωση.

• 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

καλησπερα παιδια! Για να μην ανοιξω κι αλλο θεμα αφου υπαρχει εδω,

Εχω θεμα με την quicksort γιατι δεν ειμαι σιγουρος αν κανω σωστα τα βηματα, και θελω να μου πειτε αν τα κανω σωστα!!
Η ασκηση μου δινει τους αριθμους 11,11,12,32,22,23,24,84,14,54,15,25,26 ωραια;;

Βρισκω τον ενδιαμεσο αριθμο (pivot αν το λεω σωστα) που ειναι το 23!

Μετα αρχιζω και ψαχνω απο τα αριστερα προς τα δεξια (δηλαδη το 11) για καποιον αριθμο μεγαλυτερο του 23 οταν βρω (στην περιπτωση μου το 32) αρχιζω και ψαχνω απο τα δεξια προς τα αριστερα για καποιον μικροτερο του 23 (στην περιπτωση αυτη το 15);;

οποτε τους αλλαζω και γινεται 11,11,12,15,22,23,24,84,14,54,32,25,26;;

αυτο το εκανα μεχρι να βγαλω το αποτελεσμα 11,11,12,15,22,14,23,84,24,54,35,25,26 (θα παρακαλουσα οποιον εχει χρονο και μπορει να το δει μην εχω κανει καποιο λαθος!! 

Απο δω και περα τωρα επιλεγω πχ απο την αριστερη παλι τον μεσαιο αριθμο, τον τελευταιο ή τον πρωτο;;

Edit:Τους αριθμους που ειπα αλλα μεχρι να βγαλω το αποτελεσμα που σας ειπα ειναι οι εξις:

Αρχικη σειρα: 1)  11,11,12,32,22,23,24,84,14,54,15,25,26   ->το 15 με το 32
                      2)  11,11,12,15,22,23,24,84,14,54,32,25,26   ->το 23 με το 14
                      3)  11,11,12,15,22,14,24,84,23,54,32,25,26   ->το 24 με το 23
                      4)  11,11,12,15,22,14,23,84,24,54,32,25,26   ->τελικο αποτελεσμα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...