Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημερα.

Επεσε στα χερια μου ενα λαπτοπακι της Dell, παλιο αλλα το λεγε η ψυχη του ακομα, το dell latitude d400, 1.4Ghz Pentium M, 12αρα οθονη κλπ.

Χθες το βραδυ ειπα να το αναβαθμισω λιγο, προσθετοντας του μια μνημη 512ΜΒ που ειχα, οποτε μαζι με την 1GB που ειχε πριν, πηγαμε στα 1,5GB. Το εβαλα μπροστα και ολα δουλευαν οκ. Ειχε σκληρο δισκο 40αρι στις 4200 και ειπα να τον αλλαξω κ αυτον, αντικαθιστωντας τον με εναν 80αρι στις 5400.

Πρωτου λοιπον γινει κ αυτο, συνδεσα ενα εξωτερικο cd-rom και εναν εξωτερικο σκληρο δισκο με εξωτερικη τροφοδοσια και τα δυο. Πηρα ενα image file με το Acronis και αφου τελειωσα, εκλεισα το pc και αντικατεστησα το δισκο.

Βυσματονω τις usb, βαζω και το βυσμα του τροφοδοτικου και μετα απο κανα 5αρι δευτερολεπτα ακουω ενα "ΜΠΟΟΟΥΦΦΦ" πισω μου απ' το πολυμπριζο και μυρωδια καμμενου! Βλεπω πως το τροφοδοτικο του δισκου εχει μολις καει και πριν προλαβω να το βγαλω, ακουω ενα "ΤΖΖΖΖΖΖΖΣΣΣΣ" απ το λαπτοπ και βλεπω καπνους απ' την πλαινη USB!!!

Ξεβυσματωνω τα παντα (ολα αυτα εγιναν σε κλασματα δευτερολεπτου...) και νιωθω το λαπτοπ να καιει στο σημειο τριγυρω απ το βυσμα τροφοδοσιας και τη usb, αφου ειναι κοντα μεταξυ τους..

"-Μα δε μπορει να συνεβει αυτο που μολις ειδα??!"

Ξεκιναω να λυνω τα παντα. Το τροφοδοτικο του δισκου πρωτα, ενα πηνιο αν δεν κανω λαθος (επειδη μοιαζει αρκετα με αντισταση) ειναι σκασμενο στη μεση (δεν πηρα μετρησεις για αλλα εξαρτηματα, μονο οτι φαινεται με το ματι).

Γυριζω το λαπτοπ για λυσιμο και παω να βγαλω τη μνημη που μολις ειχα βαλει και δουλευε κανονικα και τη βλεπω ζεστη. Κοιταζω καλα και βλεπω σημαδια καμμενου. Ξεκολλαω το αυτοκολλητο, φουσκωμενα σχεδον ολα τα τσιπακια της! Λυνω το λαπτοπ, βλεπω τις παρακατω εικονες... Τα λογια πιστευω ειναι περιττα...

IMG_5107.JPG

IMG_5108.JPG

IMG_5109.JPG

IMG_5092.JPG

IMG_5098.JPG

IMG_5099.JPG

IMG_5106.JPG

IMG_5105.JPG

Εχω μεινει μ@λ@κ@ς και προσπαθω να συνειδητοποιησω τι ακριβως συνεβει εκεινη τη στιγμη, γιατι δεν ειχα κανει κατι λαθος, ουτε βραχυκυκλωσα κατι..

"-Μυστηριο, δε μπορει να συνεβει αυτο.. μα πως συνεβει?" αναρωτιεμαι και αρχιζω να κοιταζω αν ειχα αλλες παραπλευρες απωλειες, προσπαθωντας να καταλαβω πως εγινε. Βλεπω πως ο δισκος ο εξωτερικος ειναι οκ, παρολο που εσκασε το τροφοδοτικο του, το cd-rom μια χαρα, ο εσωτερικος δισκος δουλευει και το τροφοδοτικο του λαπτοπ αθικτο!

Αν ειχε βραχυκυκλωσει κατι στις usb, θα ειχα μαυριλες στους ακροδεκτες του βυσματος, αλλα δεν εχω. Αν ειχε γινει κατι με το δισκο και τα πινακια του παλι θα ειχα μαυριλες και στραβα pins, ομως δεν εχω.. Αρα το συμπερασμα πιο ειναι??

Ψαχνοντας αρκετη ωρα και σπαζοντας το κεφαλι μου να καταλαβω τι σκ@τ@ εγινε, το μυαλο μου πηγε στη ΔΕΗ.

Υπαρχει λετε περιπτωση να εγινε αποτομη αυξηση τασης εκεινη τη στιγμη και εσκασε το τροφοδοτικο του δισκου πρωτα και μετα περασε λιγο παραπανω ρευμα στο τροφοδοτικο του λαπτοπ και τα τιναξε ολα?

Παρατηρησα πως το aftermarket τροφοδοτικο του λαπτοπ, ηταν ρυθμισμενο στα 20 volt και εβγαζε 20,5 περιπου, ενω κανονικα το λαπτοπ δουλευει με 19,5. Οταν το βαζεις στο 19, τοτε παει στα 19,25 οποτε ισως το ειχαν βαλει στα 20 για καλυτερα, δεν ξερω ομως αν παιζει τοσο μεγαλο ρολο 1 μολις volt. Αυτο που σκεφτομαι ειναι το εξης: υπαρχει περιπτωση λογω αυξησης της τασης να ανεβηκε απο 20.5 στα 22-23 volt το τροφοδοτικο και να τα πεταξε ολα ή συνεβει κατι αλλο που δε θελω ή δε μπορω να δω?

-Αν ειχε ξεκινησει το κακο απ' το λαπτοπ, πως γινεται να εσκασε το τροφοδοτικο του εξωτερικου δισκου, αλλα ο δισκος και το κυκλωμα του να μην επαθαν τιποτα, αφου ηταν συνδεδεμενα στη usb?

- Γιατι στο τροφοδοτικο του εξωτερικου δισκου, εσκασε το πηνιο που βρισκεται κοντα στην εισοδο των 220volt και οχι κατι αλλο προς την εξοδο του? Μηπως οντως τελικα υπηρξε αυξηση τασης? Αν ομως εγινε αυτο, γιατι δε μου καψε την τηλεοραση ή το hi-fi, λογω μεγαλυτερης ανοχης?

Ποια η γνωμη σας?

Δημοσ.

Μπορεί και απλά να τα τίναξε από κόπωση το τροφοδοτικό του δίσκου,αν ήταν καινούργιο τότε πάλι μπορεί να είναι από λάθος στην κατασκευή ή κακή ποιότητα,πάντως αντί να στείλει τα 5-12V έστειλε 220V στην μητρική οπότε λογικά όλα τα υπόλοιπα που συνέβησαν.

γκαντεμιααααααααααααααααααααααααααααα :fear:

Δημοσ.

Βασικα το τροφοδοτικο ηταν ελαφρως μεταχειρισμενο και δουλευε μια χαρα. Πες ομως πως χαλασε και εστειλε 220 στην εξοδο, εφοσον πρωτα το ρευμα περνα απ το κυκλωμα του εξωτερικου δισκου ωστε να δωσει την απαιτουμενη ενεργεια στο δισκο για να δουλεψει, πως γινεται ο δισκος και το κυκλωμα του να μην εχουν παθει τιποτα και να δουλευουν κανονικα? Αν οντως ειχε φτασει εκει 220volt και ειχαν περασει μεσω της usb του εξωτερικου δισκου στο λαπτοπ, δε θα πρεπε τωρα να ειναι καρβουνο ο εξωτερικος?

Δημοσ.

Όπως ξέρουμε το ρεύμα παίρνει τον δρόμο της λιγότερης αντίστασης δεν πάει δηλαδή παντού μόνο και μόνο για να κάνει ζημιά.

Άσε που δυστυχώς μπορεί να έκανε και ζημιά στον δίσκο και αυτή να φανεί μετά από κάποιο διάστημα.

Δημοσ.

Δηλαδη πιστευεις πως αν περνουσαν 220 απ το δισκο και το κυκλωμα που εχει εσωτερικα του ωστε να δουλεψει και να στειλει δεδομενα μετα στο λαπτοπ, πως δε θα το αγγιζε καθολου? Εγω πιστευω παντως πως αν περνουσαν εκει τα 220, οχι απλα θα τον αγγιζε, αλλα θα του χε πεταξει τα ματια! :rolleyes:

edit: μου φαινεται πως μαλλον σε μπερδεψα με την περιγραφη μου.

Ο τροπος που τροφοδοτειται ο δισκος ο εξωτερικος ειναι ο εξης: το καλωδιο του τροφοδοτικου δεν ειναι ενιαιο με αυτο της usb, δεν ειναι δηλ αυτο το διπλο usb που δινει ρευμα στο δισκο απ την ιδια θυρα. Ειναι ξεχωριστο το βυσμα του τροφοδοτικου και ξεχωριστη η usb και το καθενα εχει το δικο του βυσμα στην πλακετα της εξωτερικης θηκης που φιλοξενει το δισκο..

Δημοσ.

Την κατάλαβα την συνδεσμολογία,απλά λέω ότι ενδέχεται αυτός να ήταν ο ποιο εύκολος δρόμος για το ρεύμα, από την τροφοδοσία στην θύρα usb χωρίς να περάσει από την υπόλοιπη πλακέτα,αλλά όπως λέω και πάνω μπορεί και να πέρασε και απλά η ζημιά να φανεί αργότερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...