Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν κατασκευάσει ένα μηχανισμό από μικροσκοπικά κρύσταλλα ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως κβαντικός υπολογιστής, τόσο ισχυρός που θα απαιτούσε έναν παραδοσιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή μεγέθους όσο ολόκληρου του σύμπαντος για να μπορέσει να το φτάσει σε επιδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, η προγραμματιστική ισχύς που έχουν να προσφέρει το κρύσταλλο αυτό είναι μεγαλύτερη από τους σημερινούς υπερυπολογιστές της τάξεως του 1080. Λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο κρύσταλλο που έχει περιέχει 300 άτομα τοποθετημένα ένα - ένα, έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature.

“Η κβαντική πληροφορική είναι ένας κλάδος της επιστήμης πληροφοριών και βασίζεται σε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη της πραγματοποίησης υπολογισμών, σε σύγκριση με το πως δουλεύουν οι σημερινοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές” αναφέρει ο Dr Michael Biercut, ένας από τους επικαφαλείς της συγκεκριμένης μελέτης. Ο προσομοιωτής του κρυστάλλου χρησιμοποιεί μια ιδιότητα της κβαντικής μηχανικής όπου ο αριθμός των καταστάσεων μπορεί να αυξάνεται εκθετικά. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαράσταση της πληροφορίας 2 qubits τα οποία μπορούν να έχουν ταυτόχρονα 4 καταστάσεις, 3 qubits 8 καταστάσεις, κλπ.

Σύμφωνα με τον Biercuk η υπολογιστική ισχύς 300 ατόμων που διαθέτει ο προσωμοιωτής κρυστάλλου που δημιουργήθηκε, αφήνει αρκετά πίσω τις δυνατότητες της σημερινής τεχνολογίας. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια τεχνολογία που θα δούμε σύντομα στους οικιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μπορεί να βοηθήσει όμως στην εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών και στην επίλυση ορισμένων από των πιο δύσκολων προβλημάτων όλων των κλάδων όπου αναζητούνται λύσεις.

Link.png Site: abc.net.au

• Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Στο μέλλον θα παίρνεις cpu πχ με 50 ατομα ή με 200 , 400 κλπ. Πανε τα mhz :)

Αποστολή από SGS2 με τη χρήση Insomnia App

Δημοσ.

Κάτι δε καταλαβαίνω.

Διαβάζω ότι με 2 qubits έχουμε 4 καταστάσεις, με 3 qubits θα έχουμε 8, γενικά έχουμε 2 ^ (n qubits) καταστάσεις. Με τη σημερινή τεχνολογία, με 2 bits έχουμε 4 πιθανές τιμές, με 3 bits 8 πιθανές τιμές, κλπ. Δηλαδή τα ίδια, που είναι η διαφορά;

Καταλαβαίνω κάτι λάθος;

Ή το όλο point είναι στο «ταυτόχρονα», δηλαδή ενώ τα 2 bits μπορούν να μου δώσουν 00, 01, 10, 11 (μία τιμή από αυτές), τα qubits να μου δίνουν ταυτόχρονα τα ίδια, άρα και να πολλαπλασιάζεται εκθετικά ο όγκος της πληροφορίας που μπορεί να επεξεργαστεί την ίδια στιγμή;

Δημοσ.

Ή το όλο point είναι στο «ταυτόχρονα», δηλαδή ενώ τα 2 bits μπορούν να μου δώσουν 00, 01, 10, 11 (μία τιμή από αυτές), τα qubits να μου δίνουν ταυτόχρονα τα ίδια, άρα και να πολλαπλασιάζεται εκθετικά ο όγκος της πληροφορίας που μπορεί να επεξεργαστεί την ίδια στιγμή;

αυτο ακριβως ;)

Δημοσ.
Κάτι δε καταλαβαίνω.

Διαβάζω ότι με 2 qubits έχουμε 4 καταστάσεις' date=' με 3 qubits θα έχουμε 8, γενικά έχουμε 2 ^ (n qubits) καταστάσεις. Με τη σημερινή τεχνολογία, με 2 bits έχουμε 4 πιθανές τιμές, με 3 bits 8 πιθανές τιμές, κλπ. Δηλαδή τα ίδια, που είναι η διαφορά;

Καταλαβαίνω κάτι λάθος;

Ή το όλο point είναι στο «ταυτόχρονα», δηλαδή ενώ τα 2 bits μπορούν να μου δώσουν 00, 01, 10, 11 (μία τιμή από αυτές), τα qubits να μου δίνουν ταυτόχρονα τα ίδια, άρα και να πολλαπλασιάζεται εκθετικά ο όγκος της πληροφορίας που μπορεί να επεξεργαστεί την ίδια στιγμή;[/quote']

Αφού καταλαβαίνεις και αυτά, μπραβω γιατί εγω δε καταλαβαίνω τίποτα.. :D Πολυ περισσότερο που γραφει ότι ο κβαντικός επεξεργαστης των 300 ατόμων ειναι ισχυρότερος απο κλασικό επεξεργαστή μεγέθους σύμπαντος.. Παντως παω στοίχημα ότι αυτος ο σύμπαντικος επεξεργαστής tetris ΔΕΝ μπορεί να παιξει ακόμα...

Αποστολή από SGS2 με τη χρήση Insomnia App

Δημοσ.

Άντε επιτέλους να βρούμε λύσεις στα σιχαμένα NP-hard προβλήματα χωρίς να ψάχνουμε χίλιους-δυο τρόπους να τα απλοποιούμε...

Δημοσ.

Κάτι δε καταλαβαίνω.

Διαβάζω ότι με 2 qubits έχουμε 4 καταστάσεις, με 3 qubits θα έχουμε 8, γενικά έχουμε 2 ^ (n qubits) καταστάσεις. Με τη σημερινή τεχνολογία, με 2 bits έχουμε 4 πιθανές τιμές, με 3 bits 8 πιθανές τιμές, κλπ. Δηλαδή τα ίδια, που είναι η διαφορά;

Καταλαβαίνω κάτι λάθος;

Με ένα bit έχεις δύο καταστάσεις την 0 και την 1

Με ένα q-bit θεωρητικά μπορείς να έχεις πολλές παραπάνω. Δηλαδή 0,1,2,3,4....

Άρα τα bit είναι 2^v ενώ τα q-bit είναι Χ^v όπου ν: ο αριθμός των bit/q-bit και Χ:ο αριθμός των καταστάσεων.

πχ q-bit με 4 καταστάσεις:

2 x bit

00

01

10

11

2 x q-bit

00

01

02

03

10

11

12

13

20

21

22

23

30

31

32

33

Δημοσ.

Κάτι δε καταλαβαίνω.

Καταλαβαίνω κάτι λάθος;

Με πολυ απλα λογια νομιζω πως ειναι αυτο που ειπες στο τελος. Μπορεις να εχεις ταυτοχρονα σε ενα q-bit 2 τιμες ενω στα απλα bits ,μια τιμη καθε φορα. Πχ φανταζομαι

με το q-bit θες 1 χρονικη στιγμη για να εχεις 2 τιμες (0,1) ενω

με το bit θες 2 χρονικες στιγμες για να παρεις 2 τιμες(πρωτα το 0 και μετα το 1)

Χωρις να ειμαι ειδικος βεβαια :P

Δημοσ.

Απ'ότι έχω διαβάσει και δεν είμαι ειδική στο θέμα δεν θα είναι πολύ καλά για την επίλυση απλών μαθηματικών προβλημάτων αλλά υπερέχουν στη αποκρυπτογράφηση, στην πρόβλεψη καιρού κλπ. Δηλαδή μπορεί να μην παίζεις τέτρις αλλά μπορείς να σπάσεις οποιοδήποτε κρυπτογραφημένο μήνυμα ή να προβλέψεις την άνοδο της τάδε μετοχής. Και πάλι είμαι άσχετη και απλά μεταφέρω ότι έχω διαβάσει, οπότε μην πυροβολείτε. :rolleyes:

Δημοσ.

Άντε επιτέλους να βρούμε λύσεις στα σιχαμένα NP-hard προβλήματα χωρίς να ψάχνουμε χίλιους-δυο τρόπους να τα απλοποιούμε...

Τι σε κάνει να νομίζεις οτι θα βρεις λύση στα προβλήματα που αναφέρεις?

Δημοσ.

Απ'ότι έχω διαβάσει και δεν είμαι ειδική στο θέμα δεν θα είναι πολύ καλά για την επίλυση απλών μαθηματικών προβλημάτων αλλά υπερέχουν στη αποκρυπτογράφηση, στην πρόβλεψη καιρού κλπ. Δηλαδή μπορεί να μην παίζεις τέτρις αλλά μπορείς να σπάσεις οποιοδήποτε κρυπτογραφημένο μήνυμα ή να προβλέψεις την άνοδο της τάδε μετοχής. Και πάλι είμαι άσχετη και απλά μεταφέρω ότι έχω διαβάσει, οπότε μην πυροβολείτε. :rolleyes:

καλα αυτο δε γινεται... εφοσον μιλαμε για υπολογιστη σιγουρα μιλαμε για υπολογιστική ισχυ. Το πλεονεκτημα του κβαντικου υπολογιστη , οταν σταθεροποιηθει η λειτουργια του, ειναι η εκθετικα πολλαπλασια ισχυς του σε συγκριση με τους σημερινους υπολογιστες. Οποτε προφανως θα μπορει να παιξει ΚΑΙ τετρις ΚΑΙ καθε εφαρμογη που ειναι συμβατη το λειτουργικο του συστημα.

Εγω παντως το πιστευω πως ακομα κι αν προχωρησει γρηγορα η αξιοποιηση του δε θα το δουμε ουτε σε 10 χρονια. Σαν τα ηλεκτρικα αυτοκινητα ενα πραγμα, τεχνολογια-τεχνογνωσια υπαρχει , ομως οι κολοσοι με τα καρτελ δεν τα αφηνουν...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...