salig Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη! Μετά από αρκετό καιρό, αποφάσισα να προχωρήσω στο στήσιμο από την αρχή ενός καλού συστήματος με προοπτική χρήσης κάποιων ετών. Θα είμαι αρκετά αναλυτικός, οπότε υπομονή για το σχετικά μεγάλο post. Τα δεδομένα και τα ζητούμενα είναι τα εξής: Σύνθεση: Πλήρης μονάδα, χωρίς οθόνη-πληκτρολόγιο-ποντίκι-ηχεία, χωρίς λειτουργικό (υπάρχουν ήδη Win 7 x64). Χρήση: (α) Καθημερινή γενική χρήση, (β) Video processing (από camcorder, από DVD/BD σε mkv ή avi κλπ), (γ) Flight Simulator Budget: Σχετικά ελεύθερο, χωρίς υπερβολές όμως, στην περιοχή των 1500 ευρώ τελική τιμή με ΦΠΑ. Το σύστημα δεν προορίζεται για overclocking (είμαι πολύ γέρος για τέτοια πλέον ). Γα να βοηθήσω όσους θα έχουν την καλοσύνη να σχολιάσουν, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο στόχος είναι να στηθεί ένα ποιοτικό, στιβαρό και ισορροπημένο σύστημα το οποίο να καλύπτει με σχετική άνεση τις παραπάνω απαιτήσεις. Το σύστημα αυτό θα ήθελα να αντέξει τουλάχιστον 2 χρόνια, αν φτάσει 3 θα είμαι ικανοποιημένος. Σε ότι αφορά τη χρήση για video processing, αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι η επεξεργασία-κωδικοποίηση με πηγή τη βιντεοκάμερα που θα πάρω σύντομα, όχι όμως κάτι εξεζητημένο, καθώς και η δυνατότητα σχετικά άνετης μετατροπής σε mkv ή avi ταινιών που έχω ήδη σε πρωτότυπα δισκάκια DVD και BD. Επίσης, σε ότι αφορά το Flight Simulator, επειδή πρόκειται για κάτι αρκετά "ιδιαίτερο", το αναφέρω μόνο και μόνο για να καταστήσω σαφή τον semi-gaming χαρακτήρα του συστήματος. Με τον όρο semi-gaming εννοώ ότι δεν θα χρειαστώ κάτι εξεζητημένο στον τομέα των γραφικών (SLI ή Crossfire) ούτε κάποια κάρτα "τούμπανο". Στο τωρινό σύστημα έχω αρκετά αξιοπρεπείς επιδόσεις με μία 8800GT μαζί με έναν Q9450 και 4GB RAM. Ελπίζω να έδωσα ένα καθαρό στίγμα. Προχωρώ στο τι έχω σκεφτεί μέχρι τώρα, με ορισμένες τροποποιήσεις βάσεις των πρώτων απαντήσεων: Case Ευρύχωρο, ευάερο (πολύ σημαντικό), με USB 3.0, με καλό cable management. Σκέφτομαι κάτι σε Corsair (Grafite, Obsidian) ή Cooler Master, χωρίς να αποκλείω άλλες προτάσεις. PSU Από έναν πρόχειρο υπολογισμό βλέπω ότι χρειάζομαι περίπου 700W. Θέλω κάτι πολύ καλό και αξιόπιστο, με το ανάλογο τίμημα βέβαια. Σκέφτομαι Corsair Gold AX750. CPU + Motherboard Καταλήγω σε socket 1155 (σκεφτόμουν socket 2011 αλλά δεν βλέπω προφανή οφέλη για τη χρήση που το θέλω και προτιμώ να δώσω τη διαφορά χρημάτων σε κάτι άλλο). Το ερώτημα είναι: Sandy Bridge σήμερα, ή αναμονή για Ivy Bridge σύντομα; Motherboard Με δεδομένο το socket 1155, μάλλον είναι μονόδρομος το chipset Z77 λόγω των επερχόμενων Ivy (ακόμη και αν δεν βάλω Ivy, ας έχω τη δυνατότητα). Ποιά μητρική θα προτείνατε ως αξιόπιστη; CPU Cooler Βασικό κριτήριο η καλή απόδοση και η κατά το δυνατόν ήσυχη λειτουργία. Αναμένω προτάσεις αερόψυξης. RAM 8GB DDR3 Dual Channel. Προτάσεις; Hard Disk Σκέφτομαι OCZ Vertex 3 Series 240GB ή εναλλακτικά Samsung 830 Series 256GB. VGA Card Όχι κάτι το τρομερό, εφόσον το Flight Simulator δεν εξαρτάται τόσο πολύ από αυτή. Σκέφτομαι nVidia GTX 560 ή κάτι ανάλογο σε AMD. Κατά τα λοιπά, θα χρησιμοποιηθούν δύο υπάρχοντες WD 2TB Green για αποθήκευση, και για optical drive ίσως τολμήσω να πάω σε ένα BD-RW (αυτό δεν επηρρεάζει την άσκηση). Το σύστημα θα συναρμολογηθεί από εμένα, οπότε δεν περιορίζομαι στην αγορά των parts από ένα μόνο κατάστημα. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχω έως τώρα. Περιμένω τις προτάσεις και τις ιδέες σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Και πάλι Χριστός Ανέστη! Φιλικά, Σωτήρης Επεξ/σία 16 Απριλίου 2012 από salig
Thanos1972 Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Φιλε μου επειδη δινεις ενα πολυ μεγαλο ποσο εγω θα σου ελεγα να περιμενεις μεχρι τελος του μηνος που θα κυκλοφορησουν οι καινουργιοι ivy bridge οπου θα εχουν στις ιδιες τιμες ενα 10-15% επανω. Στα αλλα καλα τα σκεφτεσαι αλλα μπορεις με πολυ λιγοτερα να κανεις την δουλεια σου. Μην σου πω οτι αλλαζεις στο τωρινο συστημα μια καρτα γραφικων και καθαρισες.για τα παιχνιδια εννοω.
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Χρονια πολλα και σε εσενα. Γενικα το ολο συστημα μου μοιαζει overkill , οπως και η τιμη των 2000 ευρω για τη χρηση που το προοριζεις. Θα ξεκινησω διορθωνοντας αυτα που χρειαζονται διορθωση αντικειμενικα: 1. 2 εως 3 χρονια θα σου βγαλει με ανεση και συστημα των 700 ευρω. 2. Καρτα γραφικων θα πρεπει σε ενα τετοιο συστημα να βαλεις κατι ανωτερο απο την 560, εφοσον θα ασχολεισαι και με games. Προσωπικα σαν value for money θα σου ελεγα να πας προς ATI μερια. Μια καλη περιπτωση ειναι η 6870, και μετα ανεβαινεις σιγα σιγα σε 6950/6970. Με προοπτικη για crossfire αν ξαφνικα στο μελλον δεν σου αρκουν οι επιδοσεις της μιας. 3. Υπερβολη η υδροψυξη σε συστημα που δεν θα κλοκαριστει. Παιρνεις μια καλη αεροψυκτρα με 120mm ησυχο ανεμιστηρα και εισαι υπερκαλυμενος στον τομεα αυτο 4. Σε ssd κοιτα σε samsung 820 series εφοσον υπαρχει μπατζετ. 5. Εαν κανεις υπομονη 1-2 μηνες ισως και λιγοτερο, θα καταφτασει Ελλαδα η νεα σειρα cpu της intel. Μιας και μιλαμε για future proof συστημα.
SpirosLouis Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 φίλε μου salig επείδη είμαι και εγώ Flight Simulator X gamer, θα σου πρότεινα να πάρεις αρκετά καλό επεξεργαστή της Intel για καλά FPS. Η κάρτα γραφικών με το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν έχει σχεδόν κανένα ρόλο. Επίσης σταθερότητα - απόδοση και σιγουριά στον χρόνο θα σου τα προσφέρει η intel. (και όμως έχω amd επεξεργαστή)
Thanos1972 Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Μα εαν ειναι να δωσει τοσα λεφτα φυσικα και θα παρει καλο επεξεργαστη.και ιντελ.δεν κοιταμε να κοψουμε. και απο καρτα,το hawx τουλαχιστον τα παει πολυ καλυτερα με τις nvidia.
SpirosLouis Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Μα εαν ειναι να δωσει τοσα λεφτα φυσικα και θα παρει καλο επεξεργαστη.και ιντελ.δεν κοιταμε να κοψουμε. και απο καρτα,το hawx τουλαχιστον τα παει πολυ καλυτερα με τις nvidia. το λέω να υπάρχει στα πρακτικά
salig Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Καλησπέρα, και ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις! @MiDi_MiLiZ 1. Συμφωνώ απόλυτα. Δεν συσχέτισα ποτέ το κόστος με το πόσα χρόνια θα με βγάλει. Δεν το ανέφερα βέβαια... 2. Δεκτή η παρατήρηση, αν και το μόνο game που θα παίξει είναι το Flight Simulator και αυτό δεν εξαρτάται και πολύ από την κάρτα γραφικών. Δες και το σχόλιο του SpirosLouis. 3. Συμφωνώ ότι η υδρόψυξη είναι υπερβολή. Προτάσεις για αερόψυξη; 4. Καμία αντίρρηση να διαθέσω εκεί budget, αλλά θα ήθελα να αξίζει πραγματικά το παραπάνω σε σχέση με OCZ Vertex 3. Θα ψάξω για reviews, αλλά και ένα παραπάνω σχόλιο από γνώστες δεν θα έβλαπτε. 5. Αναφέρεσαι στους Ivy Bridge; Δεν είναι άλλη "κατηγορία", ας το θέσω έτσι, σε σχέση με τους socket 2011; Μπορεί να σου φαίνεται overkill το σύστημα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να φτάσει τα 2000 ευρώ. Απλά έβαλα ένα μεγάλο άνω όριο. Τροποποίησα ελαφρώς το αρχικό μου post με βάση τα πρώτα σχόλια. Εν αναμονή νέων απαντήσεων... Φιλικά, Σωτήρης
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 H αεροψυκτρα που θα βαλεις εξαρταται απο το σοκετ στο οποιο θα καταληξεις τελικως. Οι ivy bridge πραγματι θα ειναι αλλη κατηγορια απο το s2011, αλλα δεν ξερω μηπως λανσαριστει καποιο εξισου δυνατο μοντελο με αυτο που εχεις στο μυαλο σου σημερα (δεν εχω ιδεα για το τι ειδους μοντελα ετοιμαζουν να παρουσιασουν τελος του μηνα, στη θεση σου θα ανεμενα λιγες μερες μεχρι να παρω τελικες αποφασεις). Τωρα για σοκετ2011 και ψυκτρες:Στο σκρουτζ απτη μια εχουμε καποια thermaltake που ποτε δε τη συμπαθησα ως μαρκα, με 50 ευρω και μετα πας στην σταθερη αξια noctua αλλα στα 90 ευρω και με υπερβολικη ψυκτρα για ενα cpu που δεν παει για o/c. Ισως η thermaltake frio εν προκειμενω να ειναι αρκετη. Πιο χαμηλου μπατζετ ειναι η arctic freezer i30 που κι αυτη δεν μου φαινεται καθολου κακη, ενω τα 22db θορυβου δειχνουν πολυ κολακευτικα. Απο κει και περα, για αυτο που ρωτας για τους δισκους. Ενας κανονας λεει οτι τον απλο χρηστη ενα ssd τυπου vertex 3 με εναν samsung series 830 δεν θα τον κανουν να δει καμια διαφορα. Στην πραξη ειναι ιδιοι στις ταχυτητες. Ο samsung θεωρητικα ενσωματωνει πιο εξελιγμενο controller και αν δεν απατωμαι καλυτερο τυπο flash μνημης (πιο συγχρονο). Γενικα σε ακριβα συστηματα προτιμαται απο τους sandforce based ssds.
salig Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Οι ivy bridge πραγματι θα ειναι αλλη κατηγορια απο το s2011, αλλα δεν ξερω μηπως λανσαριστει καποιο εξισου δυνατο μοντελο με αυτο που εχεις στο μυαλο σου σημερα (δεν εχω ιδεα για το τι ειδους μοντελα ετοιμαζουν να παρουσιασουν τελος του μηνα, στη θεση σου θα ανεμενα λιγες μερες μεχρι να παρω τελικες αποφασεις). Αυτό ακριβώς θα κάνω, θα περιμένω λίγες ημέρες. Δεν βιάζομαι. Τωρα για σοκετ2011 και ψυκτρες:Στο σκρουτζ απτη μια εχουμε καποια thermaltake που ποτε δε τη συμπαθησα ως μαρκα, με 50 ευρω και μετα πας στην σταθερη αξια noctua αλλα στα 90 ευρω και με υπερβολικη ψυκτρα για ενα cpu που δεν παει για o/c. Ισως η thermaltake frio εν προκειμενω να ειναι αρκετη. Πιο χαμηλου μπατζετ ειναι η arctic freezer i30 που κι αυτη δεν μου φαινεται καθολου κακη, ενω τα 22db θορυβου δειχνουν πολυ κολακευτικα. Είχα Thermaltake σε παλιότερα συστήματα, δε νομίζω να ξαναβάλω... Η Noctua μου αρέσει, και ας είναι λίγο τσιμπημένη η τιμή της, θα δω τις προτάσεις της με προσοχή. Στο τωρινό σύστημα έχω Cooler Master V8, ευχαριστημένος είμαι, οπότε και αυτή η μάρκα είναι στα υπ'όψιν... Απο κει και περα, για αυτο που ρωτας για τους δισκους. Ενας κανονας λεει οτι τον απλο χρηστη ενα ssd τυπου vertex 3 με εναν samsung series 830 δεν θα τον κανουν να δει καμια διαφορα. Στην πραξη ειναι ιδιοι στις ταχυτητες. Ο samsung θεωρητικα ενσωματωνει πιο εξελιγμενο controller και αν δεν απατωμαι καλυτερο τυπο flash μνημης (πιο συγχρονο). Γενικα σε ακριβα συστηματα προτιμαται απο τους sandforce based ssds. Ευχαριστώ για το σχόλιο, το λαμβάνω σοβαρά υπ'όψιν.
Thanos1972 Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Εαν δεν κανεις Overclock Και μια αεροψυχτρα των 30 euros σου κανει ανετα (ακομη και για overclock).δεν υπαρχει λογως να δωσεις παραπανω.πιο λιγα ναι,παραπανω οχι.
salig Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Εαν δεν κανεις Overclock Και μια αεροψυχτρα των 30 euros σου κανει ανετα (ακομη και για overclock).δεν υπαρχει λογως να δωσεις παραπανω.πιο λιγα ναι,παραπανω οχι. Σωστός. Ευχαριστώ!
salig Δημοσ. 16 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Απριλίου 2012 Ενημερώθηκε το αρχικό post σε ότι αφορά πλατφόρμα. Πάω για socket 1155, δε νομίζω ότι το (σημαντικό) επιπλέον κόστος του socket 2011 θα μου προσφέρει κάτι. Αναμένω σχόλια...
terry308 Δημοσ. 16 Απριλίου 2012 Δημοσ. 16 Απριλίου 2012 Καλημέρα 3 προτάσεις από εμένα με μερικές διαφορές @~1105€ @~1236€ @~1237€
salig Δημοσ. 16 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Απριλίου 2012 Καλημέρα 3 προτάσεις από εμένα με μερικές διαφορές @~1105€ @~1236€ @~1237€ Πολύ καλές προτάσεις! Σε ευχαριστώ πολύ! Αρχίζει να βγαίνει μια άκρη τώρα... Παρατηρώ μία προτίμηση σε Samsung SSD, και άλλος φίλος εδώ πρότεινε Samsung. Αξίζουν όντως σε σχέση με τον ανταγωνισμό;
SpirosLouis Δημοσ. 16 Απριλίου 2012 Δημοσ. 16 Απριλίου 2012 Κουτί: http://www.skroutz.gr/s/407366/Akasa-VenomToxic.html Επεξεργαστής: http://www.skroutz.gr/s/313283/Intel-Core-i7-2600.html Ψύξη επεξεργαστή: http://www.skroutz.gr/s/428704/Deepcool-IceEdge-400-XT.html Μητρική: http://www.skroutz.gr/s/444640/Gigabyte-GA-Z77X-D3H.html Μνήμες RAM: http://www.skroutz.gr/s/327655/Corsair-Vengeance-8GB-Dual-Channel-DDR3-Kit-CMZ8GX3M2A1600C9B.html Κάρτα γραφικών: http://www.skroutz.gr/s/342754/Asus-GeForce-GTX560-1GB.html Τροφοδοτικό: http://www.skroutz.gr/s/302037/Corsair-Builder-Series-CX500.html Οπτικό μέσω: http://www.skroutz.gr/s/285221/LG-BH10LS30.html Τώρα για ssd..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα