dpolal Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Μου έδωσαν ένα Dell Inspiron mini 910 με πεθαμένο ssd να το αναστήσω. Ο δίσκος είναι μικροσκοπικός και έχει ένα περίεργο βύσμα, όχι το κλασσικό sata που ξέρουμε και φυσικά το μηχανάκι δεν έχει χώρο για κανονικό δίσκο. To μηχανάκι έχει διπύρηνο atom, του έβαλα ένα 2gb DDR2 ram stick και δοκίμασα live-usb ubuntu 11.10 όπου τρέχει πολύ καλά και έχει βρεί όλους τους drivers. Πρώτη προσπάθεια. - Του εγκατέστησα ένα micro sdHC 8gb στικ πάνω στο οποίο μπήκε με επιτυχία το ubuntu 11.10. Στο τέλος διαπίστωσα ότι το BIOS ΔΕΝ βλέπει την κάρτα για να μπουτάρει από εκεί... (άρα τζίφος) Δεύτερη προσπάθεια. Πήρα ένα Kingston DataTraveller micro usb stick 16Gb όπου και πέρασα το ubuntu 11.10 με επιτυχία. Διαπίστωσα ότι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ αργό, τόσο κατά την εκκίνηση όσο και στη λειτουργία του, καμμία εχέση με το live-usb που δοκίμασα αρχικά, εντελώς αδύνατο να το χρησιμοποιήσεις. Τρίτη προσπάθεια. Πέρασα LUBUNTU 11.10 επάνω στο Kingston όπου τα πράματα είναι κάπως καλύτερα, πάλι το σύστημα είναι αργό αλλά όχι τόσο όσο πριν. Θεωρώ πως ευθύνεται το usb stick που είναι απαράδεκτα αργό για την δουλειά που το θέλω αλλά είναι και η μόνη λύση που διαθέτω. Επόμενη κίνηση είναι να περάσω ένα λειτουργικό που φορτώνει αποκλειστικά στη ram και τρέχει από εκεί και είμαι στο τσάκ να του περάσω puppy (slako.5.3.1), το έχω δοκιμάσει από παλιά και το ξέρω, είναι αστεράκι. Το θέμα είναι πως το μηχανάκι θα δωθεί σε κάποιον ο οποίος ΔΕΝ έχει σχέση με linux και δεν πολυασχολείται. Από όσο θυμάμαι το puppy απαιτούσε μια κάποια εξοικείωση. Έχετε να προτείνεται κάποια άλλη έκδοση με κατά προτίμηση ελληνικό περιβάλλον ;;;;;; Ευχαριστώ...
sYn Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Εγώ πέρασα στο TOSHIBA NB550D-105 (AMD C50 - 1GHz, RADEON HD6250, 4GB RAM), UBUNTU 12.04LTS (64-bit) και όλα τρέχουν ρολόι. ΥΓ: Αν δε το εγκαταστήσεις στον δίσκο μην περιμένεις ταχύτητα..
jim_p Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Παρε εναν καρτο-ssd να αντικαταστησεις αυτον που χαλασε, αν και απ' οτι εχω ακουσει, δεν ειναι το ιδιο γρηγοροι με κανονικους ssd. http://www.skroutz.gr/s/389615/OCZ-Nocti-mSATA-SSD-30GB.html Το προβλημα του bios που δεν βλεπει την sd σαν σκληρο ισως να λυνεται με καποιο bios update.
tr3quart1sta Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Επόμενη κίνηση είναι να περάσω ένα λειτουργικό που φορτώνει αποκλειστικά στη ram και τρέχει από εκεί και είμαι στο τσάκ να του περάσω puppy (slako.5.3.1), το έχω δοκιμάσει από παλιά και το ξέρω, είναι αστεράκι. Το θέμα είναι πως το μηχανάκι θα δωθεί σε κάποιον ο οποίος ΔΕΝ έχει σχέση με linux και δεν πολυασχολείται. Από όσο θυμάμαι το puppy απαιτούσε μια κάποια εξοικείωση. αυτο θα σουλεγα και γω.. το puppy δεν ειναι και τοσο δυσκολο.. εξαλλου σου εχει ηδη περασμενα τα περισσοτερα προγραμματα που θα χρειαστεις..
mandos Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Γενικά θα πρώτεινα να αποφύγεις το Ubuntu σε μια τέτοια περίπτωση, εκτός και βάλεις δίσκο. Ένα πιο απλό σύστημα (arch? puppy? το vector αν υπάρχει ακόμα) ενδέχεται να τρέχει πολύ πιο γρήγορα αν το βάλεις σε άλλο medium και όχι σε δίσκο. Προϋπόθεση είναι ότι θα έχεις LXDE και όχι KDE/GNOME και πάει λέγοντας
dpolal Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Υπάρχων δίσκος no go. Λεφτά για νέο δίσκο ΝΟ ΝΟ ΝΟ go. USB or bust που λένε. - Το slako που δοκίμασα δεν με ικανοποίησε και μου έβγαλε και ένα θέμα με το localization. - Τώρα τρέχω το Lucid puppy αλλά έχω κολλήσει με τoν broadcomm wireless adapter που δε λέει να παίξει.
dpolal Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Αφενώς έδωσα ήδη 15ευρώ για το Kingston, αφετέρου ο ιδιοκτήτης του φορητού δεν θέλει να δώσει μία. Το Lubuntu, δουλεύει σχετικά ικανοποιητικά όσο κάνεις απλά πράματα, π.χ. να ανοιγκλείνεις το menu, άντε να φορτώσεις και 1 σελίδα στον περιηγητή. Από εκεί και μετά χάνει τη μπάλα μόλις πας να κάνεις κάτι ποιό βαρύ και από ότι κατάλαβα από τα μηνύματα τραβάει τρομερό ζόρι όταν πάει να γράψει/διαβάσει στο pagefile πάνω στο usb παρόλο που το μηχάνημα διαθέτει 2gb ram. Σαν λειτουργικό πάντως δούλεψε άψογα με όλα τα περιφερειακά, ακόμα και με το περίεργο broadcomm wireless. Το lucid puppy, είναι απείρως γρηγορότερο, αφού τρέχει όλο από τη ram, τραβάει ένα μικρό ζόρι όταν πας να εγκαταστήσεις κάτι αλλά όχι τόσο όσο το προηγούμενο. Δυστυχώς όμως, ότι και αν δοκίμασα δεν κατάφερα να κάνω την ασύρματη κάρτα να παίξει, ακόμα και το ndiswrapper δεν έκανε τίποτα, οπότε λέμε αντίο και εδώ αφού ο ιδιοκτήτης το δούλευε μόνο ασύρματα. Τα παρατάω τελικά, έχω ήδη σπαταλήσει πάνω από 15ώρες χθές και σήμερα σε αυτό...
tr3quart1sta Δημοσ. 14 Απριλίου 2012 Δημοσ. 14 Απριλίου 2012 για δοκιμασε και το SliTaz. 35mb ειναι μονο..
Hlapatsas Δημοσ. 14 Απριλίου 2012 Δημοσ. 14 Απριλίου 2012 Πες του ιδιοκτήτη να δώσει <<μία>> γιατί δεν θα δει άσπρη ημέρα, άποψη μου πάντα Πέραν της πλάκας, περισσότερο θα είναι το παίδεμα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα