nakostyphoon Δημοσ. 3 Ιουνίου 2003 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2003 Παρήγγειλα από ΠΛΑΙΣΙΟ δύο 40άριδες Western Digital 8MB cache και το όνειρό μου είναι να τους συνδέσω σε RAID. Καταρχάς μπορώ να κάνω πάνω σε RAID εγκατάσταση του O.S. ; Έχω και τον παρόντα 60άρη Western Digital , ένα DVD και ένα CD-RW. Θα μπορέσω να τα βάλω όλα αυτά πάνω, μαζί με το RAID;
dpolal Δημοσ. 3 Ιουνίου 2003 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2003 Πρώτον: Τι RAID θέλεις; 0 ή 1 - RAID 0: Stripping --> δύο ή παραπάνω δίσκοι όπου τα δεδομένα γράφονται παράλληλα με αποτέλεσμα να έχεις πάρα πολύ καλές επιδόσεις read/write. Μείον: αν πάθει κάτι ο ένας από τους δύο χάνεις τα δεδομένα όλα (όχι και τον δεύτερο δίσκο αλλά μόνο όλα τα δεδομένα σου). - RAID 1: Mirroring --> τα δεδομένα γράφονται και στους δύο δίσκους ταυτόχρονα οι οποίοι είναι identical αντίγραφα, άρα αν πάθει κάτι ο ένας τα δεδομένα δεν χάνονται.Έχεις καλύτερες επιδόσεις στο read αλλά το write παραμένει σταθερό και φυσικά 100% ασφάλεια.Το μέγεθος όμως του χώρου σου παραμένει ισοδύναμο με τον ένα δίσκο δηλαδή οι 2 40άρηδες δημιουργούν χώρο 40GB συνολικά. - RAID 0/1: συνδυασμός των παραπάνω με μεγάλες επιδόσεις και 100% ασφάλεια αλλά απαιτούνται 2 ζευγάρια δίσκων (4 συνολικά).Ουσιατικά έχεις δύο Raid0 arrays που το ένα γίνετε mirroring στο άλλο. - JBOD: Just a Bunch Of Disks, ουσιαστικά μπορείς να βάλεις πολλούς μικρούς δίσκους και να δημιουργήσεις ένα logical drive που θα αποτελείται από το άθροισμα της χωριτικότητας τους. Υπάρχουν και άλλα, RAID 2,3,5 αλλά θα τα βρείς μόνο σε πολύ ακριβούς RAID Controllers και όχι σε υλοποιήσεις που βλέπουμε τελευταία πάνω σε Μ/Β. Το λειτουργικό σου μπορείς άνετα να το τρέχεις από το raid αλλά μπορεί να χρειαστεί εγκατάσταση από την αρχή λόγο ασυμβατότητας μεταξύ των ΑΤΑ και raid controllers. Τώρα για το τελευταίο που ρωτάς (αν μπορείς να βάλεις πάνω στο RAID cd-rom,dvd) αυτό εξαρτάται από τις προδιαγραφές του raid controller που έχεις αλλά καλύτερα να ΜΗΝ βάλεις γιατί έτσι θα ρίξεις την ταχύτητα του διαύλου. Ελπίζω να σε βοήθησα.
plentagr Δημοσ. 3 Ιουνίου 2003 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2003 Το Μ/Β σου έχει RAID Controller? Αν έχει τότε μπορείς να φτιάξεις RAID συστοιχία και να σηκώσεις λειτουργικό πάνω σ'αυτή. Αλλά ο παλιός σου δίσκος δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο RAID.
nakostyphoon Δημοσ. 3 Ιουνίου 2003 Μέλος Δημοσ. 3 Ιουνίου 2003 Ευχαριστώ να διαυκρινίσω κάτι:Δεν θέλω να βάλω τα cdrom στο raid αλλά δεν ξέρω πώς συνδέεται και αν θα περισσέψουν υποδοχές.Δηλαδή να έχω δύο raid σκληρούς , έναν κανονικό, ένα cdrom , και ένα dvdrom. Αυτό που θέλω εγώ να κάνω είναι RAID 0 και να έχω τον 60άρη σκληρό για bakcup των σημαντικών αρχείων. Το M/B μου είναι αυτό στην υπογραφή μου και έχει RAID controller.
LEFteriz Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Θα συνδέσεις τον κάθε 40αρη στο master κανάλι του IDE RAID controller... Αλλα γιατί έχω την εντύπωση ότι το Asus p4pe (http://www.asus.com/products/mb/socket478/p4pe/overview.htm) εχει Raid controller αλλα για εναν IDE σκληρό και έναν Serial ATA?
nakostyphoon Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Αυτό που δείχνεις είναι το m/b που έχω.Και τι θές να μου πείς.Δεν πa;iρνει raid!!!!!!!!! Κάτι βλέπω στις οδηγίες και ανησυχώ.Δεν πιστεύω να την πάτησα και αν πήρα τζάμπα δύο σκληρούς!!!!!!!!!!!! :confused:
dpolal Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Κανονικά θα έπρεπε το Μ/Β σου να έχει δύο υποδοχές για τις ΑΤΑ συσκευές (τα γνωστά IDE 0 και IDE 1) και από 1 έως δύο έξτρα υποδοχές για το raid (θα έχουν το ίδιο μέγεθος με τις ide αλλά πιθανότατα άλλη ονομασία). Εκεί θα βάλεις τους δίσκους με τους οποίους θα φτιάξεις το λεγόμενο raid array. Τώρα για το Μ/Β που έχεις νομίζω ότι το raid υλοποιείται μέσω του SATA controller (Serial ATA). Δηλαδή θα πρέπει να συνδέσεις το έναν δίσκο τουλάχιστον σε μια SATA υποδοχή (μικρή σε μέγεθος και νομίζω πράσινου χρώματος αν και δεν θυμάμαι καλά). Συμβουλέψου το manual του Μ/Β καλύτερα όπου θα περιγράφεται η διαδικασία αναλυτικά.
nakostyphoon Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Εμένα είναι το μοντέλο ASUS P4PE/GL/SATA/GD . Θές να μου πείς ότι ο ένας σκληρός θα είναι IDE και ο άλλος serial ATA ; Δηλαδή με δύο IDE σκληρούς δεν μπορώ να στήσω RAID σε αυτό το m/b ;
LEFteriz Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 [παράθεση]nakostyphoon said: Εμένα είναι το μοντέλο ASUS P4PE/GL/SATA/GD . Θές να μου πείς ότι ο ένας σκληρός θα είναι IDE και ο άλλος serial ATA ; [/παράθεση] Έτσι ακριβώς είναι.. Τωρα ο SATELLITE2SATELLITE είδα σε αλλο thread πουλαει κατι Covertors αλλα δενν ξερω τι μετατρέπει ακριβώς σε τι Κοίτα εδώ: http://www.insomnia.gr/ubbthreads/showflat.php?Cat=&Board=hd&Number=272587&page=0&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=1
nakostyphoon Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Για γίνε πιο σαφής. Που είδες τον convertor ;
GothicCrusader Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 nakostyphoon said: Παρήγγειλα από ΠΛΑΙΣΙΟ δύο 40άριδες Western Digital 8MB cache και το όνειρό μου είναι να τους συνδέσω σε RAID. Καταρχάς μπορώ να κάνω πάνω σε RAID εγκατάσταση του O.S. ; Έχω και τον παρόντα 60άρη Western Digital , ένα DVD και ένα CD-RW. Θα μπορέσω να τα βάλω όλα αυτά πάνω, μαζί με το RAID; Λοιπόν.. αρχικά μπορείς να εγκαταστήσεις το os στους δίσκους στον raid controller. Στον raid controller της P4PE μπορεί να συνδέσεις: α) έναν δίσκο IDE με array 0 (ως primary master), είτε σε ένα sata connector. β) δύο δίσκους είτε με raid 0 είτε raid 1 αλλά ΟΧΙ με 0/1 .Τους δίσκους μπορείς να τους συνδέσεις με οποιοδήποτε συνδυασμό πάνω στα 2 sata και στο 1 ide του raid controller. γ) ide στο sata με convertor (και το αντίθετο) αλλά καλύτερα να το αποφύγεις γιατί μόνο προβλήματα θα σου δημιουργήσει. Για την περίπτωσή σου τώρα: 2 ide δίσκους δεν μπορείς να τους συνδέσεις στον raid controller. Η ιδανική λύση είναι ΜΟΝΟ 2 sata ενώ η λύση 1IDE+1SATA θα σου φέρει πολλούς πονοκέφαλους και πολλά προβλήματα. Πάντως, αν και το όνειρό σου είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί, εγώ οφείλω να σε προειδοποιήσω: έχει ΠΟΛΛΑ αρνητικά ακόμα η τεχνολογία. Το πιο σημαντικό είναι το εξής: Ενας δίσκος χωρίς array είναι εντελώς ανεξάρτητος από τον controller της μητρικής. Τον βγάζεις τον πας βόλτα, τον βάζεις σε άλλη μητρική, τον ξαναβάζεις στη δική σου και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ένας δίσκος με array (δηλ σε raid) είναι παντελώς εξαρτημένος από τον controller σου ενώ στο raid 0 είναι και εξαρτημένος και από τους υπόλοιπους δίσκους του raid array. Αν χτυπήσει ο controller, η μητρική, ή άλλος δίσκος του array τότε αρχίζουν οι προσευχές και τα ακροβατικά... Ενώ το να βγάλεις τον δίσκο βόλτα το ξεχνάς εξ ορισμού. Επίσης, διαφορά ταχύτητας με τους 40αρες σε raid 0 δεν θα δεις. Το πιο σημαντικό από όλα είναι το access time, οι 40άρηδες έχουν πολύ μεγάλο, οπότε ακόμα και σε stripping στις καθημερινές εργασίες δεν θα δεις διαφορά ταχύτητας. Καλύτερα να έχεις πολύ χαμηλά access times (δηλ. δίσκους καλύτερης τεχνολογίας) παρά να έχεις raid. Αν έχεις ήδη χαμηλά access times τότε βάζεις και raid για να έχεις ακόμα περισσότερη ταχύτητα. Εξαίρεση σε αυτό: αν κάνεις εργασίες που απαιτούν πολλά b/s (video etc) οπότε δεν έχει πια σημασία τόση σημασία το access time. Αυτά, ελπίζω να βοήθησα.
nakostyphoon Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Το ότι κάνω video είναι αλήθεια. Όμως οι τιμές των serial ata είναι τρελές και δεν μπορώ να ανταποκριθώ.Μάλλον θα ακυρώσω τους 2 40άριδες και θα πάρω έναν 80 άρι τις λές;
LEFteriz Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Θα πρότεινα να ακυρώσεις την παραγγελία και να πας σε εναν 80αρη SerialATA Seagate και όταν έχεις λεφτά παίρνεις άλλον εναν και μετα ..... άντε γεια
nakostyphoon Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Οι serial ata είναι γρηγορότεροι από τους ide έτσι ; Τώρα είμαι ΠΛΑΙΣΙΟ και τσεκάρω τιμές. Ελπίζω να δεχθούν την ακύρωση της παραγγελίας που έκανα μόλις τώρα, αφού το πεωί τους παρήγγειλα και άυριο θα έφευγαν. Α το είδα στο ΠΛΑΙΣΙΟ. Καλή η τιμή και μάλλον αυτό θα κάνω, άμα μου ακυρώσουν την παραγγελία. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν αφού το έχω ξανακάνει και μάλιστα είχα προλάβει να ακυρώσω, την ακύρωση :grin: :grin:
GothicCrusader Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2003 Θεωρητικά οι sata είναι πιο γρήγοροι. Τα πρώτα μοντέλα πάντως είχαν απογοητευτικές διαφορές στην ταχύτητα. Ειδικά αν ψάξεις για sata θα βρεις άπειρα sites στο νετ. Έπειτα, τα πιο νέα που ακολούθησαν παρουσιάστηκαν από τα sites ως αρκετά πιο γρήγορα (εντελώς αντιφατικά με τις ίδιες τους τις προβλέψεις). Γίνεται δηλαδή αυτό που γίνεται κάθε φορά: Επειδή είναι καινούργια τεχνολογία μπαίνει και το marketing στη μέση και πολύ δύσκολα μπορείς να βγάλεις άκρη αν δεν έχεις τα μοντέλα σπίτι σου να τα μετρήσεις εσύ! Κοίταξε τώρα να δεις τι γίνεται. Κατ' αρχήν οι baraccuda είναι σκληροί που φημίζονται για τον χαμηλό θόρυβό τους αλλά όχι για την ταχύτητά τους. Ακόμα και σε sata ο χρόνος αναζήτησης είναι για κλάματα (>9ms @ 7200!!!) τη στιγμή που οι τελευταίοι κλασικοί ide έχουν φτάσει ταχύτητες αναζήτησης πολύ κοντά στους top scsi δηλαδή βρίσκονται σχεδόν στο μισό χρόνο!! ʼρα αν αντί για έναν 80άρη barracuda sata πάρεις έναν 120-180άρη wdd ide, ο 180άρης θα πηγαίνει πιο γρήγορα είτε βρίσκεται στη μητρική είτε βρίσκεται στο ide του raid c. Όταν βάλεις τον δεύτερο barracuda επάνω σε raid 0, τότε είναι τόσοι παράγοντες που αν δεν μετρηθεί δεν μπορείς να ξέρεις τι υπερισχύει. Θα έχεις λοιπόν από την μία δύο δίσκους των 9ms και από την άλλη (με λιγότερο κόστος) έναν ide των 4ms. Προσωπικά πιστεύω ότι και πάλι ο ide θα πηγαίνει πιο γρήγορα γιατί μιλάμε για σχεδόν το μίσο χρόνο αναζήτησης! Επομένως π.χ. στο boot ο ide θα πηγαίνει πιο γρήγορα. Τώρα σε streaming (write) π.χ. η λογική λέει ότι οι sata θα πηγαίνουν πιο γρήγορα ενώ σε streaming (read) θα εξαρτάται από το fragmentation. Όσο πιο πολύ fragmentation τότο πιο πολύ υπερ του ide. Από ότι καταλαβαίνεις δεν υπάρχει ιδανική λύση ακόμα, αλλά επειδή σε μεγάλες χωρητικότητες το fragmentation συνήθως είναι μεγάλο χάνουν έδαφος οι baraccuda χαλαρά. Το καλύτερο πιστεύω είναι αν γινόταν να περιμένεις μέχρι να βγούν αρκετοί sata των 4-5ms (όπως π.χ. της wdd) ώστε να υπάρχουν επιλογές εκεί που σίγουρα οι sata θα υπερέχουν. Αφού έχεις κάνει όμως την παραγγελία νομίζω είναι μονόδρομος: Αν αποκλειστικά θες ταχύτητα και τίποτα άλλο η καλύτερη λύση είναι να πάρεις τον raptor (sata) της wdd με τίμημα φυσικά την χαμηλή χωρητικότητα. Μιλάμε για sata 4ms @ 10000!! Αξιοζήλευτο ακόμα και για τους scsi freaks! Αν από την άλλη θες ησυχία τότε βάζεις baraccuda και watercooling raptor seagate 80MB
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.