DIMITRISG Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 (επεξεργασμένο) Η Samsung καταδικάστηκε για δεσμευμένη πώληση και άρνηση της ισότιμης αποζημίωσης του καταναλωτή ο οποίος είχε αρνηθεί την αποδοχή των αδειών χρήσης του προεγκατεστημένου λογισμικού. Για το Aful (Γαλλόφωνη οργάνωση χρηστών ελεύθερου λογισμικού), αυτή η δικαστική απόφαση θεωρείται «ιστορική» διότι ορίζει ρητά τη δεσμευμένη πώληση ως μια αθέμιτη πρακτική. Η γαλλική δικαιοσύνη απέμεινε μια μείζουσα απόφαση σχετικά με τη δεσμευμένη πώληση, όπως αναφέρει το Aful, έπειτα από τη μήνυση που είχε υποβάλει ένας καταναλωτής στο τοπικό δικαστήριο του Saint Denis. Ο συγκεκριμένος καταναλωτής είχε αγοράσει το 2009 έναν υπολογιστή Samsung σε ένα κατάστημα από τη μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων του Auchan. Ο χρήστης αρνήθηκε, κατά την πρώτη εκκίνηση του υπολογιστή, την αποδοχή της άδειας χρήσης των Windows και ζήτησε την επιστροφή χρημάτων από τον κατασκευαστή. Η Samsung πρότεινε στον πελάτη της 60€, με τα μεταφορικά έξοδα εις βάρος του αγοραστή. Καταδικάστηκε για «προϊόντα που δεν ζητήθηκαν» Αφού της ασκήθηκε αγωγή, η Samsung καταδικάστηκε τον Ιανουάριο 2012 (90€ επιστροφή χρημάτων για τα Windows, 500€ αποζημίωση και 1500€ έξοδα δικαστηρίου), βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Σύμφωνα με το Aful, η δικαστική απόφαση είναι «ιστορική» και ξεχωρίζει από προηγούμενες αποφάσεις σε παρόμοιες υποθέσεις. «Για πρώτη φορά σε μια υπόθεση για δεσμευμένη πώληση υλικού και λογισμικού, ο δικαστής καταλήγει να δηλώσει ρητά ότι η μεταπώληση του λειτουργικού συστήματος από τον κατασκευαστή χωρίς να έχει ζητηθεί από τον πελάτη θεωρείται ως μια πρακτική «αθέμιτη υπό οποιονδήποτε συνθηκών λόγω του επιθετικού χαρακτήρα της»» εξηγεί η οργάνωση. Ο δικαστής ικανοποιήθηκε από το επιχείρημα της «παροχής μη ζητηθέντων προϊόντων» (εξαναγκαστική πώληση), πιο άμεσο και καθοριστικό από αυτό της «δεσμευμένης πώλησης»» προσθέτει το Aful για το οποίο σηματοδοτεί μια εις βάθος και ικανοποιητική εξέλιξη στο νομικό πεδίο. Πηγή: Vente liée : une pratique jugée « déloyale en toute circonstance » par la justice [fr] Επεξ/σία 9 Απριλίου 2012 από Hal9000
copydisk Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Για να καταλάβω ο δικαστής δέχτηκε ότι ο πελάτης έπεσε θύμα «δεσμευμένης πώλησης» γιατί π.χ ένα αυτοκίνητο τις τάδε μάρκας (οποία δεν έχει μονοπώλιο στην κατασκευή αυτοκινήτων) έχει ρόδες που επέλεξε αυτή ότι είναι οι καταλληλότερες και για αυτό δεν πωλεί το αυτοκίνητο χωρίς αυτές ??. Δεν ξέρω γαλλικά για διαβάσω το κανονικό κείμενο και αυτό πραγματικά δεν μπορώ βγάλω άκρη.
DIMITRISG Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δεν είμαι δικηγόρος αλλά φαίνεται ότι ο δικαστής «πιάστηκε» από το γεγονός ότι το υλικο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο υπολογιστής samsung δεν μπορεί να πωληθεί εξαναγκαστικά με το λογισμικό λόγω της διαφορετικής φύσης των αδειών. Ο υπολογιστής με την αγορά σου ανήκει, ενώ το λογισμικό (του συγκεκριμένου υπολογιστή) δεν σου ανήκουν αλλά αποδέχεσαι την άδεια χρήσης. Δηλαδή θεωρείται ως προσφερόμενη υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό, Από την δικαστική απόφαση σελίδα 4 : «Qu'ainsi, l'ordinateur et le logiciel doivent etre regardè comme constituant deux éléments distincts tant dans leur nature que dans leur régime juridique» «Έτσι, ο υπολογιστής και το λογισμικό θα πρέπει να θεωρηθούν ως δύο ξεχωριστά στοιχεία ως προς την φύση τους και ως προς το νομικό τους καθεστώς» Τα επιχειρήματα του τύπου «Δεν δουλεύει ο υπολογιστής χωρίς τα Windows... κλπ» τα εξάντλησε η Samsung αλλά ο δικαστής βασει της ευρωπαικής νομοθεσίας http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:149:0022:0039:el:pdf «κατάφερε» να τα εξουδετερώσει.
copydisk Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Μπούρδες απίστευτου βαθμού !!! Άμα είναι τόσο μάγκες οι λινουξάδες τις aful γιατί δεν τα βάζουνε με την apple που οχι μονο δεν σου ανήκει το λειτουργικό σου απαγόρευση να του πειράξεις το παραμικρό ε? Μήπως επειδή τα τσεπώνουν? ....λέω ένα conspiracy theory
Bspus Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δεν μπορουν ετσι ξεκαρφωτα να κινηθουν εναντιον της Apple η οποιασδηποτε εταιριας χωρις να υπαρχει καταγγελια. Εχεις ακουσει ποτε καποιος να θελει να αγορασει apple αλλα να θελει μονο το hardware και να αρνειται να αγορασει το λειτουργικο? Η αληθεια ειναι οτι με τετοιο προηγουμενο ισως πλεον να στεκει μια τετοια καταγγελια, εφοσον η Apple αρνηθει να αφαιρεσει το λειτουργικο. Βεβαια κανενας λογικος ανθρωπος δεν θα ζητουσε κατι τετοιο οποτε μπορει να μην το δουμε ποτε. Απο την αλλη, σε αντιθεση με τη Samsung και τη MS, δεν προκειται για μεταπωληση λειτουργικου γιατι η ιδια εταιρια παρεχει τοσο το λειτουργικο οσο και το Hardware.
Heatspreader Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 @copydisk Οι υπολογιστές της Apple δεν ξεκινούν χωρίς να βάλεις το δικό της λειτουργικό. Και Windows να θες να βάλεις, γίνεται μέσω του OSX και πιο συγκεκριμένα μέσω του Bootcamp. Είναι ένα πράμα δηλαδή το Hardware με το Software. Εμένα πάντα μου έκανε εντύπωση ότι αν θέλω να αγοράσω ένα Laptop για παράδειγμα, πρέπει να πάρω και το λειτουργικό. Εγώ θέλω να το πάρω κενό το μηχάνημα και να μην πληρώσω τα Windows. Απ' ότι κατάλαβα γι' αυτό μιλάμε.
ektor7 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Το κακο της υποθεσης ειναι,να αναγκαστει η ms,να παντρευει και αυτη τα μηχανηματα της,οπως θα ειναι λογικα τα windows 8 arm tablet,ωστε να μπορει να πουλει το προιον της! Και το μονο,λογισμικο που θα μπορουμε να βαλουμε στα κενα λαπτοπ που θα περνουμε,θα ειναι το linux!
atheatos Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Μπούρδες απίστευτου βαθμού !!! Άμα είναι τόσο μάγκες οι λινουξάδες τις aful γιατί δεν τα βάζουνε με την apple που οχι μονο δεν σου ανήκει το λειτουργικό σου απαγόρευση να του πειράξεις το παραμικρό ε? Μήπως επειδή τα τσεπώνουν? ....λέω ένα conspiracy theory Θα πάς να πάρεις Apple που κοστίζει κοντά στο χιλιαρικο και θα κολλήσεις στα 30 ευρω περιπου που κάνει το λειτουργικό? Αν τα mac κανενα 500ρικο πίστεψε με θα τα απαιτουσα τα 30 ευρώ, γιατί μπορώ να τον κάνω να δουλέψει windows( και όχι μόνο) χωρις να υπαρχει το OS x.
DIMITRISG Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Αρχικά η Samsung έδινε 60€ επιστροφή για τα windows αλλά ο δικαστης εκρινε οτι σκοπιμα για εμπορικους λογους η Samsung δεν θέλει να αποκαλύψει την πραγματικη τιμη, και όρισε για το αντίτιμο των Windows τα 90€
Heatspreader Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Θα πάς να πάρεις Apple που κοστίζει κοντά στο χιλιαρικο και θα κολλήσεις στα 30 ευρω περιπου που κάνει το λειτουργικό? Αν τα mac κανενα 500ρικο πίστεψε με θα τα απαιτουσα τα 30 ευρώ, γιατί μπορώ να τον κάνω να δουλέψει windows( και όχι μόνο) χωρις να υπαρχει το OS x. Και 4 (τέσσερα) Ευρώ να έχει, δεν έχει να λέει. Μιλάμε για την όλη κατάσταση. Για μένα μπορεί και τα 200€ να είναι πολλά.
atheatos Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Και 4 (τέσσερα) Ευρώ να έχει, δεν έχει να λέει. Μιλάμε για την όλη κατάσταση. Για μένα μπορεί και τα 200€ να είναι πολλά. βασικά το κόστος του OS X σε κάθε νέο mac είναι γύρω στα 5 ευρώ,γιατί 25ευρώ κάνουν νομίζω οι 5 άδειες.Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Αnyway έχεις δίκιο...
Heatspreader Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 Για να πούμε την αλήθεια ξέρεις τι νομίζω; Όταν αγοράζεις το νέο λειτουργικό της Apple, το οποίο όπως είπε κάποιος κάνει 30€, δεν κάνει τόσο, κάνει πολύ παραπάνω. Το έχεις πληρώσει με την αγορά του Mac και απλά τόσο ας πούμε είναι το Update. Από τη στιγμή δηλαδή που δεν μπορείς να το βάλεις σε άλλο μηχάνημα, πέρα από Apple, δεν μπορείς να ορίσεις την τιμή του.
Bourdoulas Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 @copydisk Οι υπολογιστές της Apple δεν ξεκινούν χωρίς να βάλεις το δικό της λειτουργικό. Και Windows να θες να βάλεις, γίνεται μέσω του OSX και πιο συγκεκριμένα μέσω του Bootcamp. Είναι ένα πράμα δηλαδή το Hardware με το Software. Εμένα πάντα μου έκανε εντύπωση ότι αν θέλω να αγοράσω ένα Laptop για παράδειγμα, πρέπει να πάρω και το λειτουργικό. Εγώ θέλω να το πάρω κενό το μηχάνημα και να μην πληρώσω τα Windows. Απ' ότι κατάλαβα γι' αυτό μιλάμε. Linux δεν περνάς απευθείας;
Heatspreader Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 Απ΄ ότι ξέρω το Bootcamp είναι μόνο για Windows. Ένα Apple Computer παίρνει Linux, άρα ίσως γίνεται. Δεν το ξέρω όμως.
atheatos Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 Linux δεν περνάς απευθείας; Δεν ξέρω αν έχει αλλαξει κάτι στα καινούργια μηχανήματα αλλα στα μοντέλα μέχρι το 2009 πέρναγες linux ανετα,ακόμα και σε παλαιοτερα με powerpc.....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα