dimitris2006 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Η πρώτη χειρουργική επέμβαση με τη χρήση τρισδιάστατης οθόνης πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σκορπίζοντας χαμόγελα σε γιατρούς αλλά και τον ασθενή. Πρόκειται για μια εγχείρηση αφάιρεσης προστάτη που, όπως δηλώνουν οι γιατροί η χρήση 3D προβολέα τους βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην βελτίωση της ακρίβειας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιήθηκαν ειδικά γυαλιά για τη θέαση σε οθόνη τριών διαστάσεων, αλλά επίσης και μια νέα τεχνολογία ενός χεριού ρομπότ. Είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιείται σε επέμβαση στην Αγγλία το ρομποτικό αυτό χέρι, το οποίο εκτός από βελτιωμένη ακρίβεια έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης περισσότερων κινήσεων από τον ανθρώπινο καρπό και με μεγαλύτερη ευελιξία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια πιο φθηνή λύση από άλλες ρομποτικές τεχνολογίες που έχουν ανακαλυφθεί, η αποτελεσματικότητά της όμως έχει επιβεβαιωθεί από αρκετές δοκιμαστικές χειρουργικές επεμβάσεις. Η ίδια τεχνολογία του ρομποτικού χεριού με ενσωματωμένη κάμερα έχει χρησιμοποιηθει επιτυχημένα και παλαιότερα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια επέμβασης για τη θεραπεία καρκίνου του στομάχου σε αρχικό στάδιο. Site: BBC
Antonis_V Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 WOW θα με βλέπουν σε 3D όταν θα είμαι μπροστά τους!
PCharon Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 WOW θα με βλέπουν σε 3D όταν θα είμαι μπροστά τους! Αρχηγέ, ο σκοπός είναι να χειρουργούν με μεγαλύτερη ακρίβεια (μεγαλύτερη επιτυχία συν μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών) και με μικρότερες τομές (αισθητικοί λόγοι συν μικρότερη πληγή άρα μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης). Εσύ επειδή δεν ενδιαφέρεσαι, άμα σου τύχει ζήτα να σε ανοίξουν με καμιά χατζάρα σα τους αρχαίους Αιγύπτιους. Και πέρα από αυτά που λέω εγώ ή θα πει όποιος τυχάρπαστος εδώ στο φόρουμ, είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ πως επιστήμονες άνθρωποι δε βαρέθηκαν και είπαν «ά, ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε αυτό για πλάκα», κάποιο γαμημένο λόγο έχουν να το παλεύουν.
Spyros_tz Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 WOW θα με βλέπουν σε 3D όταν θα είμαι μπροστά τους! Είσαι άσχετος.
PaZaRiOTiS Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Το θέμα μας εδώ είναι οι robot-assisted προστατεκτομές, κ ότι το κυρίαρχο robot αυτή τη στιγμή είναι το davinci (που κ αυτό νομίζω έχει πλεόν 3d) το οποίο κοστίζει $1.4m κ $100k έξοδα συντήρησης το χρόνο. Μπορεί λοιπόν αυτό το τρυπανάκι άραγε να κρατήσει τα πλεονεκτήματα του ρομπότ με χαμηλότερο κόστος? ο χρόνος θα δείξει...
Πέτρος Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Να πω κι εγώ? Το άρθρο αποτυγχάνει/παραλείπει να εξηγήσει πως αναφέρεται (πιθανότατα) στην εισαγωγή 3d τεχνολογίας σε επεμβάσεις οι οποίες μέχρι τώρα γίνονται "έμμεσα" μέσα από οθόνη και χχχ-σκόπια (λαπαροσκοπικές, αρθροσκοπικές κλπ). Σε αυτές η αίσθηση του βάθους έχει χαθεί λόγω των οπτικών (η εικόνα από την εκάστοτε κοιλότητα/θέση φτάνει στα μάτια του χειρουργού μέσω κάμερας), ενώ επιπλέον πρόβλημα είναι και οι μεγεθύνσεις που χρησιμοποιούνται οι οποίες δοκιμάζουν σε μεγάλο βαθμό την ακρίβεια και σταθερότητα των χεριών του (να σημειωθεί πως η κάθε κίνηση/πράξη πραγματοποιείται μέσω βραχιόνων/τηλεσκοπικών εργαλείων). Η 3d απεικόνιση εφόσον υλοποιηθεί σωστά θα προσφέρει σίγουρα πάρα πολλά στην εξάλειψη αυτών των προβλημάτων.
geoal1973 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 παντως εγω ζαλιζομε μετα απο θεαση 3D ταινιων δεν θελω να φανταστω τι θα γινει αν ζαλιστει ενας χειρουργος κατα την διαρκεια μιας τετοιας επεμβασης...
alcemist Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 παντως εγω ζαλιζομε μετα απο θεαση 3D ταινιων δεν θελω να φανταστω τι θα γινει αν ζαλιστει ενας χειρουργος κατα την διαρκεια μιας τετοιας επεμβασης... κι εγώ ζαλίζομαι όταν βλέπω ανθρώπινα συκώτια και άντερα που βλέπουν αυτοί κάθε μέρα...
21century Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Έχει μεγάλη διάφορα καθώς η τεχνολογίας βελτιώνει την ακρίβεια και την θέαση...
argirisparxas Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Το θέμα μας εδώ είναι οι robot-assisted προστατεκτομές, κ ότι το κυρίαρχο robot αυτή τη στιγμή είναι το davinci (που κ αυτό νομίζω έχει πλεόν 3d) το οποίο κοστίζει $1.4m κ $100k έξοδα συντήρησης το χρόνο. Μπορεί λοιπόν αυτό το τρυπανάκι άραγε να κρατήσει τα πλεονεκτήματα του ρομπότ με χαμηλότερο κόστος? ο χρόνος θα δείξει... Πόσο?? Πάντως βοηθάει στην λεπτομέρεια της εγχείρησης.Μπράβο τους.
dr lag Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 Με όλο τον σεβασμό στον "μοδερεΪτορ", αλλά ο τίτλος του thread καλό θα ήταν να αλλάξει, γιατί απέχει από την πραγματικότητα... Επεμβάσεις με 3D οθόνες (βλέπε το DaVinci που αναφέρθηκε παραπάνω) αποτελούν καθημερινότητα πλέον, εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμα και στην Ελλάδα. παντως εγω ζαλιζομε μετα απο θεαση 3D ταινιων δεν θελω να φανταστω τι θα γινει αν ζαλιστει ενας χειρουργος κατα την διαρκεια μιας τετοιας επεμβασης... Όχι μόνο δεν ζαλίζουν, αλλά η εικόνα είναι τόσο τέλεια (χωρίς χρήση γυαλιών), που νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε μια τεράστια κοιλιά. Χώρια που η όλη διαδικασία είναι πολύ ξεκούραστη για τον χειρουργό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της επέμβασης, καθώς ο χειρισμός γίνεται με joystick δαχτυλίδια που τα φοράς στο χέρι. Θα έλεγα ότι πιο πολύ η όλη διαδικασία θυμίζει videogame με την καλύτερη κάρτα γραφικών και οθόνη και που έχετε φανταστεί ποτέ!
tolis_01 Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 Μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα αδιαμφισβητήτως, βέβαια, όταν αρχίσω κι εγώ να γεννάω 500ευρα, θα αισθάνομαι πως μπορεί να αφορά κι εμένα
oneofthem Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 προφανώς δεν έχω χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες τεχνολογίες γιατί δεν είμαι χειρούργος.. όμως γνωρίζοντας αρκετά περί stereoscopy (3D προβολή) ξέρω πως συνήθως η ακρίβεια δυσχεραίνεται με τη χρήση stereo (εννοείται μιλάω μόνο για συνδυασμό οθόνης + υαλιών γιατί οτιδήποτε άλλο δεν έχει σχέση με stereo δεν πα να λέγεται οθόνες '3D' ή και '15D'.. btw αυτό είναι που εννοεί και ο τίτλος φαντάζομαι) γιατί ναι μεν ο χρήστης λαμβάνει μια αίσθηση βάθους, αλλά αυτή είναι λανθασμένη για διάφορους τεχνικούς λόγους (όπως για παράδειγμα ότι αντικείμενα σε διαφορετική απόσταση από τις κάμερες θα πρεπε να αντιστοιχούν και σε διαφορετικές γωνίες για τα μάτια του χρήστη πράγμα που δεν συμβαίνει κι έτσι δεν μπορεί να ξεχωρίσει ακριβώς τις αποστάσεις πράγμα που είναι πιο εφικτό με τη χρήση απλής προβολής και περιστρέφοντας την κάμερα) επομένως οι 'απλές' οθόνες (απλές σε σχέση με τις stereo οθόνες που έχουν και υαλιά) για τις οποίες μιλάει ο φίλος πιο πάνω που διευκρινίζει ότι είναι χωρίς υαλιά είναι πιθανό να δίνουν καλύτερη ακρίβεια και ο λόγος είναι ακριβώς ότι δεν είναι 3D με τη γνωστή έννοια (κι ας λέγονται έτσι εννοώντας κάτι άλλο) άρα έχω τις αμφιβολίες μου για την είδηση αυτή καθ'αυτή
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα