giso Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Share Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Σύνθεση υπολογιστή ===>> CPU: Intel i7 3.50GHz, RAM: 16GB, Disks: OCZ 120GB SSD, 1TB HDD. Ο προβληματισμός μου είναι η επιλογή της βέλτιστης κατάτμησης των δίσκων για τη φιλοξενία των windows 7 64Bit και archlinux 64Bit. Πρωτίστως ενδιαφέρομαι για την ταχύτερη ανταπόκριση των εφαρμογών στο archlinux και δευτερευόντως στα windows 7. Άλλη μία παράμετρος που πρέπει να ικανοποιείται στο Linux, για ένα διάστημα 6 μηνών περίπου όσο θα διαρκέσει η υλοποίηση ενός project, είναι η διατιθέμενη στις εφαρμογές RAM να είναι η μεγίστη δυνατή. Σκέφτομαι τα εξής 2 σενάρια. 1ο σενάριο: SSD ===>> windows partition (60GB), /(root) (20GB), /home (40GB). HDD ===>> /boot (256MB), /var (15GB), /tmp (πόσο άραγε; ), data partition (ότι απομένει). Γνωρίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να “καρφώνεται” το /tmp στην RAM, αλλά έτσι θα μου σπαταλά κάποια ποσότητά της, κάτι που δεν επιθυμώ στην παρούσα φάση. 2ο σενάριο: SSD ===>> /(root) (30GB), /home (90GB). HDD ===>> windows partition (100GB), /boot (256MB), /var (15GB), /tmp (πόσο άραγε; ), data partition (ότι απομένει). Έχω διαβάσει ότι η απόδοση των SSDs πέφτει με την αύξηση των περιεχομένων τους και αυτό με οδήγησε στη σκέψη του 2ου σεναρίου. Θα ήθελα τη γνώμη σας για τους παραπάνω προβληματισμούς μου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Sordnaxela Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Share Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Γιατι var και temp στον HDD; Μονο απο τις συνεχεις προσπελασεις στον HDD θα χανεις σε ταχυτητα. Και αφου σε ενδιαφερει το Arch, γιατι οχι ολο στον SSD και το Windows ολο στον HDD; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mandos Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Share Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Με κοντινό hardware με το δικό σου (και σπάνια χρήση windows... Diablo3) αποφάσισα και κατέληξα στην εξής λύση: SSD: / (120gb, όλος, BTRFS) HDD: /home (300gb), /srv (80gb), /var (36gb) Τα windows τα εβαλα σε εξωτερικό esata δίσκο μόνο τους και μέσω BIOS μπορώ να επιλέξω αν θέλω να μπω στα Win7 (boot override και είμαι έτοιμος). Έτσι κράτησα τον SSD μου καθαρό από τα Win. Αντιλαμβάνομαι ότι έχω άλλες άναγκες, γιατί και καθόλου windows να μην είχα δεν θα με ένοιαζε. Λέω όμως να μην σπασεις τον SSD. Ξεκίνα λοιπόν σκεπτόμενος τι θες από τα Win και πόσο ανάγκη τα έχεις. Μετά θα βρούμε νομίζω το ιδανικό σενάριο. Όσο για το /home /var δεν θα χάσεις και τίποτα αν το βάλεις σε άλλο δίσκο. Το boot σε εμένα είναι ακαριαίο και ενώ δεν ταλαιπωρώ τον SSD μου με logfiles κτλ. Δεν έφτιαξα /boot και /tmp ξεχωριστά, τα θεωρώ αδιάφορα και έβαλα το /home σε HDD αφενός γιατί δεν βλέπω το λόγο να φυλάω τα JPGS σε SSD αφετέρου γιατί έτσι μπορώ να στήσω το σύστημα από την αρχή χωρίς κανένα φόβο να χάσω κάτι (μέχρι και οι ρυθμίσεις μου θα διατηρηθούν!). Όσο για την ram, δεν θα φτάσεις τα 16gb ποτέ (εκτός αν έχεις VMs) οπότε μην αγχωθείς για το τι θα πέφτει εκεί μεσα Αν θες περισσότερα info από το δικό μου setup μου το λες. Είμαι ~45 με αυτό το pc και δεν μετάνιωσα για την επιλογή. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Share Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 semi-offtopic Το btrfs ειναι ετοιμο - stable για / και καθημερινη χρηση? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
giso Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Γιατι var και temp στον HDD; Μονο απο τις συνεχεις προσπελασεις στον HDD θα χανεις σε ταχυτητα. Και αφου σε ενδιαφερει το Arch, γιατι οχι ολο στον SSD και το Windows ολο στον HDD; Για το /var, από τον οδηγό εγκατάστασης του archlinux": The /var filesystem will contain, among other data, the ABS tree and the pacman cache. Keeping cached packages is useful and versatile as it provides the ability to downgrade. As a result, /var tends to grow in size. The pacman cache in particular will grow as the system is expanded and updated. It can, however, be safely cleared if space becomes an issue. If you are using an SSD, you may wish to locate your /var on an HDD and keep the / and /home partitions on your SSD to avoid needless read/writes to the SSD. Για παρόμοιο λόγο και για το /temp. semi-offtopic Το btrfs ειναι ετοιμο - stable για / και καθημερινη χρηση? Αυτή την απορία έχω και εγώ. Μάλλον θα προτιμήσω ext4. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mandos Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Share Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Το btrfs ειναι ετοιμο - stable για / και καθημερινη χρηση? Δεν έχει chkdsk utility, αλλά δεδομένου ότι έχω UPS ή μπατταρία (στο netboοκ) δεν φοβάμαι ιδιαίτερα. Έχει μεγάλη διαφορά ταχύτητας σε διάφορα θέματα. Η mysql πετάει όπως πετάει και το να φτιάξεις ένα αρχείο 10gb. To system το έχω σε btrfs, το /home το έχω σε EXT4, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Στο θέμα μας τώρα. To /tmp δεν θα το έβγαζα μόνο του. Σε εμένα είναι 300mb (σίγα τα πράγματα) και όλα αφορούν τους browsers (φυσικά εσύ θα και profile-sync-daemon). Τα /var και /home όπως είπαμε είναι πράγματα που δεν τα θες να τα έχεις σε ακαριαίο read. Αν εχεις mp3 στο /home κρίμα είναι να παει στον SSD, αν έχεις autocad-projects τότε ναι, βάλτο στον SSD. Ειδικά για τον SSD προτίνω BTRFS πάντως και όχι EXT4. Γλυτώνεις τα επιπλέον writes του EXT4. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
martinoff Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Share Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 κάτι κοντά σε δικό σου hardware είναι /boot -> hdd /root -> 26GB /tmp -> on ram /home -> 20GB (o hdd γίνετε mount σαν φάκελος στο home για να έχω στο sdd μόνο τα conf αρχεία) /win -> 80GB (το master collection θέλει 30~35gb) όλα σε btrfs εδώ και ένα χρόνο περίπου για το btrfs ένα καλό άρθρο εδώ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
giso Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 κάτι κοντά σε δικό σου hardware είναι /boot -> hdd /root -> 26GB /tmp -> on ram /home -> 20GB (o hdd γίνετε mount σαν φάκελος στο home για να έχω στο sdd μόνο τα conf αρχεία) /win -> 80GB (το master collection θέλει 30~35gb) όλα σε btrfs εδώ και ένα χρόνο περίπου για το btrfs ένα καλό άρθρο εδώ Αγαπητέ martinoff το δικό σου σύστημα νομίζω πως μου ταιριάζει. Τον /home του HDD το προσαρτάς μέσω Fstab; Τα conf αρχεία πώς περιέχονται στον SSD; Δηλαδή ο SSD περιέχει 2 μόνο partitions; Το partition των Windows και το partition του /(root); Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
martinoff Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Share Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 τρία partition /root /home win να ξέρεις τα partition δεν κάνουν καλό σε ssd από τι διαβάζω αλλά προσωπικά δεν παίρνω δεύτερο ssd τώρα. (λειτουργικό σε hdd δεν βάζω, ο ssd δεν σου αφήνει περιθώρια για πισωγύρισμα) με btrfs μπορείς να έχεις ένα μόνο partition για όλα και να κάνεις subvolume τα /boot,/root,/home και ότι άλλο θες αλλά διάλεξα να τα έχω ξεχωριστά για ασφάλεια με btrfs επίσης αλλάζεις online και τα μεγέθη από τα subvolume εάν χρειαστεί ο hdd είναι μέσο fstab στο /home/hdd και εκεί είναι όλα τα file,downloads,video κτλ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
giso Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 τρία partition /root /home win να ξέρεις τα partition δεν κάνουν καλό σε ssd από τι διαβάζω αλλά προσωπικά δεν παίρνω δεύτερο ssd τώρα. (λειτουργικό σε hdd δεν βάζω, ο ssd δεν σου αφήνει περιθώρια για πισωγύρισμα) με btrfs μπορείς να έχεις ένα μόνο partition για όλα και να κάνεις subvolume τα /boot,/root,/home και ότι άλλο θες αλλά διάλεξα να τα έχω ξεχωριστά για ασφάλεια με btrfs επίσης αλλάζεις online και τα μεγέθη από τα subvolume εάν χρειαστεί ο hdd είναι μέσο fstab στο /home/hdd και εκεί είναι όλα τα file,downloads,video κτλ Μπορείς να δείξεις τον fstab; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
martinoff Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Share Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 ># <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 bla bla bla περί tmp sys κτλ UUID=εδω ειναι το sda2 / btrfs defaults 0 1 UUID=εδω ειναι το sda3 /home btrfs 0 0 UUID=εδω ειναι απο hdd 100MB /boot ext2 defaults 0 1 UUID=εδω ειναι το hdd /home/files btrfs defaults 0 0 αν πας για btrfs πρέπει να βγάλεις το fsck από το /etc/mkinitcpio.conf στα hooks και να βάλεις btrfs_advanced αφού βάλεις αυτό Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
bendersteed Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 Share Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 Δυο παρατηρήσεις: Το boot νομίζω καλό είναι να βρίσκεται στον SSD για ταχύτερο φόρτωμα του πυρήνα κατά το boot. Να ενεργοποιήσει, όποιος δεν έχει SSD πχ της Samsung με ενσωματωμένο στο firmware garbage collector, την επιλογή, στα options του fstab, discard που ενεργοποιεί το trim. Αυτά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
giso Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 Για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των SSDs. Windows: http://www.hwbox.gr/controllers-drives/14010-ssd-performance-tips-tricks.html Linux : http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?54379-Linux-Tips-tweaks-and-alignment Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mandos Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 Share Δημοσ. 4 Απριλίου 2012 Άντε να βάλω και εγώ το fstab: ># <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass> tmpfs /tmp tmpfs nodev,nosuid,size=10G 0 0 #SSD Corsair 128 # DEVICE DETAILS: /dev/sda1 UUID=ed096be6-3d0b-4a4a-9ca8-1996972f749a LABEL=ssd UUID=ed096be6-3d0b-4a4a-9ca8-1996972f749a / btrfs defaults,discard,noatime,ssd 0 1 # #HDD SG 500 - BTRFS and EXT4 UUID=82348a6f-ffa0-438c-9dac-4968ec4d2091 /home ext4 defaults 0 1 UUID=cb7ae461-c8b6-43bd-83f1-954211ccb23c /srv btrfs defaults 0 1 UUID=d677ebe5-2b2d-4ecf-82f9-55395cc91f71 /var btrfs defaults 0 1 Δεν θα δεις τα windows σε εμένα βέβαια, μιας και όπως είπα τα έχω σε έναν δικό τους 80άρι μόνα τους. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
capthookb Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 Share Δημοσ. 15 Απριλίου 2012 αν πας για btrfs πρέπει να βγάλεις το fsck από το /etc/mkinitcpio.conf στα hooks και να βάλεις btrfs_advanced αφού βάλεις αυτό Γιατί αυτό; Που χρειάζεται; Πήρα κι εγώ έναν ssd και αφού έφτιαξα ένα partition σε btrfs, κατά την εγκατάσταση του kernel, είδα κάποια errors, πως το mkinitcpio έλειπε, απ'όσο πρόλαβα να δω. (ένα αρνητικό με τους ssd είναι πως δε βλέπεις πλέον τι γίνεται στο boot και μηνύματα λάθους ). Απ' ότι είδα στο btrfs-progs του archlinux υπάρχει ένα εκτελέσιμο btrfsck. To check utility δεν είναι αυτό; Επίσης πως βλέπει κάποιος αν το/τα partition είναι σωστά aligned με το erase block size του σκληρού; Το partition το έφτιαξα με το gdisk αλλά δεν έχω καταλάβει αν τα έκανα σωστά. Αα, και χρόνια πολλά σε όλους! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα