ZAKKWYLDE Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Κι ομως εδω ζω! Η συντριπτικη πλειοψηφια των εργων ναι, πιστευω οτι δουλευουν χωρις μιζες, οσο κουφο και αν σου ακουγεται αυτο. Οχι φυσικα γιατι οι διαδικασιες ειναι αδιαβλητες, αλλα τελος παντων δεν ειναι και τοσο ευκολο πια ωστε να αξιζει τον κοπο. Εχεις κανενα παραδειγμα συγκεκριμενο? Για τους δημους με τα site του εκατομυριου ξερουμε. Εξ αλλου και ο διαγωνισμος να διενεργηθει σωστα και χωρις να πεσει μιζα δεν σημαινει οτι αυτο που παιρνουμε παντα αξιζει τα λεφτα του. Αλλα αυτο δεν εχει παντα να κανει με δωροδοκια. Μπορει να δωσουμε πχ ενα σκασμο λεφτα για την αναπτυξη συγκεκριμενου λογισμικου η ολοκληρωμενου πληρ/κου συστηματος και τελικα να παραλαβουμε κατι που ειναι πρακτικα αχρηστο γιατι: κανεις δεν ηξερε να γραψει σωστες προδιαγραφες, κανεις δεν ηξερε τι ηταν αυτο που παραλαμβανε και τελεια να δουλευε, κανεις δεν σκεφτηκε ποτε ουτε ηταν προθυμος να αλλαξει καποιες διαδικασιες και ροες εργασιων ωστε να του δωσει μια ευκαιρια. Αλλα δεν μπερδευω την αναρμοδιοτητα σε βαθμο κακουργηματος που χαρακτηριζει αρκετους τομεις του δημοσιου (και δεν φταιει παντα ο υπαλληλος, πιστεψε με) με τη διαφθορα. Είσαι βαθειά νυκτωμένος. Οι τεχνικές για να στηθεί ένας διαγωνισμός είναι πάμπολλες. Πρώτ'απόλα έως 45.000 είναι πρόχειρος διαγωνισμός (εθνικός), που σημαίνει ότι δημοσιεύεται σε 2 τοπικές εφημερίδες και το διαδίκτυο και η προθεσμία υποβολής προσφοράς είναι μόλις 15 μέρες απο την δημοσίευση. Οπότε αντί να βγάλεις ένα έργο 250.000 ευρώ το σπάς σε 5 υποέργα και κάνεις πρόχειρους διαγωνισμούς. Δεύτερο και σημαντικότερο. Τα τεύχη προκήρυξης ως επι το πλείστον ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ που έχουν δώσει τη μίζα και θα παρουν το διαγωνισμό. Άρα είναι αυτό που λέμε φωτογραφική προκήρυξη με βάση το προφίλ της εταιρείας και την έτοιμη λύση που παρέχουν. Τρίτον, τα κριτήρια αξιολόγησης μπορούν πολύ εύκολα να διαμορφωθούν έτσι ώστε να είναι εύκολο να έχουν μεγαλύτερο συντελεστή τα υποκειμενικά κριτήρια. Για παράδειγμα η "ομάδα έργου" και η "μεθοδολογία υλοποίησης" μπορεί να έχουν μεγαλύτερο συντελεστή απο την "ποιότητα του προσφερθέντος εξοπλισμού". Η όλη τέχνη εκεί είναι. Ναι μεν κλέβουμε...αλλά μην βγαίνουμε και κάρτα. Να φαίνεται ότι ο διαγωνισμός είναι νομιμότατος! Απο εκεί και πέρα να μην αναφέρουμε και σεμινάρια επιμορφωτικά που τάχα γίνονται και απλά υπογράφουν οι Δ.Υ. ότι παρακολούθησαν (και παιρνουν και το δωράκι τους). EDIT: Προσωπικά ξέρω διαγωνισμό όπου ΠΛΗΡΩΣΑΝ Open Office (γιατί τα σεμινάρια που τάχα έγιναν θα γίνονται σε Open Office)...Α και Linux έχω δει να πληρώνουν. Τι να λέμε τώρα. Τα λαμόγια εδώ θα έβρισκαν τρόπο να πληρώσουμε μια χαρά και το Linux και το OO.
argirisparxas Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Κάποιος με "κορόιδευε" για τα οφέλη που μπορεί να έχει το ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό στον δημόσιο τομέα. Ορίστε ένα ακόμα παράδειγμα ξένης χώρας που το κάνει αυτό και τα οικονομικά και όχι μόνο οφέλη.
Lanike71 Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Λες και ξέρει από windows ο μέσος υπάλληλος και θα μπερδεύεται όταν ψάχνει τα αρχεία του με ls αντί για dir σε cli 5 μηχανικές κινήσεις κάνει ο κάθε χρήστης pc σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως τις έκανε στο ένα θα τις κάνει και στο άλλο. Συμφωνώ. Και πιο εύκολα θα μάθει ένας αδαής(θα συνηθίσει μάλλον) παρά ένας γνώστης.
Arv@s Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Αυτο ειχε ξαναγινει παλι σε δημο στην Γερμανια δεν θυμαμαι να σας πω που δυστυχως εχει πανω απο 2 χρονια που το διαβασα, και στο τελος αναγκαστηκαν να ξαναγυρισουνε σε windows γιατι για Linux δεν υπηρχαν drivers για κατι εκτυπωτες που χρησιμοποιυσαν και παρολο που κατεβαλαν μεγαλη προσπαθεια να φτιαξουνε (προσλαβανε προγραμματιστες και δεν συμμαζευεται) δεν καταφεραν να κανουν compile drivers. Οι εκτυπωτες αν θυμαμαι καλα ηταν μαρκας Lexmark.
argirisparxas Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Αυτο ειχε ξαναγινει παλι σε δημο στην Γερμανια δεν θυμαμαι να σας πω που δυστυχως εχει πανω απο 2 χρονια που το διαβασα, και στο τελος αναγκαστηκαν να ξαναγυρισουνε σε windows γιατι για Linux δεν υπηρχαν drivers για κατι εκτυπωτες που χρησιμοποιυσαν και παρολο που κατεβαλαν μεγαλη προσπαθεια να φτιαξουνε (προσλαβανε προγραμματιστες και δεν συμμαζευεται) δεν καταφεραν να κανουν compile drivers. Οι εκτυπωτες αν θυμαμαι καλα ηταν μαρκας Lexmark. Εδώ κάνεις λάθος και όπου το διάβασες αυτό δεν ισχύει γιατί με τον πυρήνα του Linux έρχονται και όλοι οι drivers.
ge-orgio Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Δημοσ. 2 Απριλίου 2012 Δεν είναι φρέσκια η είδηση αλλά νομίζω ότι έχει τη σημασία της και μπορεί αν θέλει κάποιος να διερευνήσει, τι ισχύει σήμερα εν μέσω κρίσης http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/specialreports/microsoft/
Arv@s Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Εδώ κάνεις λάθος και όπου το διάβασες αυτό δεν ισχύει γιατί με τον πυρήνα του Linux έρχονται και όλοι οι drivers. Δεν κανω καθολου λαθος. Και ομως δεν παιζανε οι εκτυπωτες. Απο κει και περα τραγουδιστε λινουξαδες. ΝΑΙ το λινουξ εχει καλα χαρακτηριστικα αλλα δεν ειναι για ολους. Οσο και να προσπαθησουνε να το κανουν φιλικο στον χρηστη δεν θα γινει ποτε. Με το λινουξ τον κωλο σου να βαρας Games δεν παιζεις (οχι με WINE δεν θεωρω οτι παιζει σε λινουξ οταν κανεις εξομοιωση τα windows) και μια στο εκατομμυριο μπορει καποιο παιχνιδι να σου παιξει ελαφρως καλυτερα στο λινουξ αλλα δεν αξιζει. Για να μην ξεφευγουμε απο το θεμα : Οι υπαλληλοι θα πρεπει να συνηθισουν το καινουργιο περιβαλλον, τις καινουργιες εφαρμογες και πιστεψε γιατι κατι παραπλησιο εγινε στην Ελλαδα οταν ο αλλος δεν θελει να το μαθει δεν θα το μαθει γιατι απλα δεν γουσταρει σε κανεναν δεν αρεσουν οι αλλαγες αν και μπορει να γινονται για οφελος του. Μην μπειτε στον κοπο να απαντησετε απο δω και στο εξης δεν θα αναφερθω σε αυτο το ποστ ξανα.
tritonas00 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Οσο και να προσπαθησουνε να το κανουν φιλικο στον χρηστη δεν θα γινει ποτε. Με τον ορο "φιλικο" εννοεις κλικι κλικι και ετσι? Ο ορος "φιλικοτητα" ειναι υποκειμενικος.
DIMITRISG Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Πιστεύω ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι να υπάρξει εγχώρια τεχνική υποστήριξη. Από κει και πέρα όλα λύνονται. Οι εκτυπωτές δεν νομίζω να είναι ένα πρόβλημα από τη στιγμή που πολλοί κατασκευαστές υποστηρίζουν επίσημα το Linux. Και σε μένα στη δουλειά μας άλλαξαν πρόσφατα το σύστημα διάγνωσης αυτοκινήτων (Citroen) αλλά δεν με ρώτησαν αν θέλω να συνηθίσω το καινούργιο. Α ξέχασα, δεν δουλεύω στο Ελληνικό δημόσιο...
pournaras Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δεν κανω καθολου λαθος. Και ομως δεν παιζανε οι εκτυπωτες. Απο κει και περα τραγουδιστε λινουξαδες. ΝΑΙ το λινουξ εχει καλα χαρακτηριστικα αλλα δεν ειναι για ολους. Οσο και να προσπαθησουνε να το κανουν φιλικο στον χρηστη δεν θα γινει ποτε. Με το λινουξ τον κωλο σου να βαρας Games δεν παιζεις (οχι με WINE δεν θεωρω οτι παιζει σε λινουξ οταν κανεις εξομοιωση τα windows) και μια στο εκατομμυριο μπορει καποιο παιχνιδι να σου παιξει ελαφρως καλυτερα στο λινουξ αλλα δεν αξιζει. Για να μην ξεφευγουμε απο το θεμα : Οι υπαλληλοι θα πρεπει να συνηθισουν το καινουργιο περιβαλλον, τις καινουργιες εφαρμογες και πιστεψε γιατι κατι παραπλησιο εγινε στην Ελλαδα οταν ο αλλος δεν θελει να το μαθει δεν θα το μαθει γιατι απλα δεν γουσταρει σε κανεναν δεν αρεσουν οι αλλαγες αν και μπορει να γινονται για οφελος του. Μην μπειτε στον κοπο να απαντησετε απο δω και στο εξης δεν θα αναφερθω σε αυτο το ποστ ξανα. Δεν εχει απολυτως καμμια σχεση το αν ειναι φιλικο η οχι προς το χρηστη. Δεν το εχει για να κανει παιχνιδακια και να περασει ωραια, το εχει για να κανει καποιες συγκεκριμενες διαδικασιες, ειτε αυτες ειναι σε windows ειτε σε linux, ειτε σε dos ειτε σε mac. Απο τη στιγμη που θα τρεξει η εφαρμογη που θελει, αδιαφορο του ειναι σε ποιο λειτουργικο θα τρεξει, 99 στους 100, αν δεν τρεξει η εφαρμογη τους, δεν καθονται να ασχοληθουν παραπερα, φωναζουν τον τεχνικο να τους το ξεκολλησει. Για αυτο ειπα και πριν, το προβλημα ουτε ηταν ποτε, ουτε ειναι τωρα, ο υπαλληλος, αλλα τα προγραμματα. Οσα ειναι σε browser, δεν εχουν ιδιαιτερα προβληματα, οσα ομως ειναι φτιαγμενα για ενα συγκεκριμενο λειτουργικο, εκει υπαρχει σοβαρο προβλημα, και αυτο ειναι το κομματι που μπορει να σε κολλησει.
gnsX Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Επειδή πέσατε να με φάτε με την διαφθορά στο Ελλάντα,σημασία έχει ότι οι Γερμανοί ΔΕΝ είναι αδιάφθοροι και όχι ποιος την έχει πιο μεγάλη την διαφθορά,οπότε σχόλια του τύπου "Εμ εκεί είναι Γερμανία και δεν έχει μίζες" δεν ισχύουν. Συνεχίζω,επειδή πέσατε να φάτε και τον άλλο φίλο που είπε ότι κάπου διάβασε ότι το migration σε κάποια πόλη απέτυχε. Είναι ένα καντόνι(lol) στην Ελβετία και η Βιέννη οι δύο γνωστές τουλάχιστον που απέτυχαν και μετά απο χρόνια ξαναγύρισαν σε Windows. http://linux.slashdot.org/story/10/09/18/0239243/Swiss-Canton-Abandons-Linux-Migration http://limuxwatch.blogspot.com/2009/03/vienna-soft-migration-failed-softly_31.html Επίσης θέλω να ρωτήσω τους γνώστες Πως επειδή το Linux χρειάζεται λιγότερους πόρους αυξάνει το κόστος για μηχανήματα που έχουν Windows; Δλδ συμβιβάζεται με Ubuntu ας πούμε αλλά όχι με XP που θα υποστηρίζονται ως δεν ξέρω πότε και μετράει στα 4 εκ την διαφορά βάζοντας την αναβάθμιση σε 7 και το καινούριο PC που θα αγοράσει; Επίσης υποθέτω ότι είναι ΟΚ το OpenOffice αλλά το MS Office 2003 που έχει ΗΔΗ αγορασμένο δεν του κάνει και θέλει να αγοράσει το 2010. Οι κλήσεις είναι 46 και 70 αντίστοιχα,κλάιν μάιν,το νούμερο 4 εκ. ευρώ σε ένα χρόνο διαφορά όχι απλά δεν βγαίνει για 14.000 υπολογιστές αλλά απλά δεν βγαίνει. Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το νούμερο και τπτ άλλο,αλλά ΟΚ,πανηγυρίστε!
pigeon Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δημοσ. 3 Απριλίου 2012 Δυο-τρείς κουβέντες: 1. Οταν αποτυχαίνει ένα migration δεν φταίει έτσι εύκολα το εργαλείο. Οι συνήθεις λόγοι είναι η άγνοια του IT προσωπικού, οι μίζες, το pebkac των χρηστών, η αρτηριοσκλήρωση στον εγκέφαλο των προς τη σύνταξη υπαλλήλων και τελευταίο έρχεται το εργαλείο που αστοχεί να κάνει αυτό που σχεδιάστηκε να κάνει. Θελω να πω, μερικές φορές σ'ένα migration οι εμπλεκόμενοι κάνουν το παν ώστε να αποτύχει, μόνο και μόνο για να φανεί η φοβερή αναγκαιότητα του προηγούμενου συστήματος. 2. Βασικός νόμος είναι "if it aint broke, don't fix it", όμως, η παραμονή σε ένα παλιό και πλέον χωρίς υποστήριξη σύστημα μόνο ασφάλεια και μακροπρόθεσμα οφέλη δεν προσφέρει (πχ. winxp+office2003). Με τη λογική licensing της MS απαιτείται συνεχώς η αγορά αδειών που αυτόματα σημαίνει αύξηση προυπολογισμού των δαπανών. Εφόσον υπάρχει εναλλακτικό δωρεάν και συνεχώς υποστηριζόμενο σύστημα (linux+openoffice), είναι λογικό να κοιτάνε όλοι προς τα εκεί. Αν μπορούν τελικά να το καταφέρουν; Βλέπε το 1 πιο πάνω. 3. Ολα αυτά τα πράγματα θέλουν καλό σχεδιασμό και διορατικότητα από τους τεχνικούς ως τους διευθυντάδες. Πως γίνεται στην Αγγλία η γιαγιά να δουλεύει με υπολογιστή και στην Ελλάδα να του κάνει εξορκισμό και απεντόμωση; Δηλαδη ακόμα και το καλύτερα σχεδιασμένο migration να σκεφτούμε, στην Ελλάδα θα αποτύχει! (Το ξέρει μέχρι και ο ΟΠΑΠ το έχει φράξει στο πάμε-στοίχημα )
DIMITRISG Δημοσ. 14 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2012 Στο 09:45 μιλάει για το Linux http://www.youtube.com/watch?v=1jeRdHP9f9M
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα