Haldol Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Βοηθάτε διότι θα τρελαθώ. Ένας φίλος μου ζήτησε να του σετάρω μια διανομή GNU/Linux για τη σχολή του. Ε, ξεκινάω από την τυπική εγώ, και βάζω ένα LiveCD Ubuntu (το πιο πρόσφατο). Πάει να bootάρει, τίποτα. Μαύρη οθόνη. Λέω εγώ μάλλον δε θα 'χει drivers για τη VGA, δε πειράζει, σιγά μην ασχοληθώ, έχουμε κι άλλες διανομές. Mint. Τα ίδια. Arch. Τα ίδια. Debian. Τα ίδια. Luckily, το Debian έχει και text-mode installer, οπότε κάνω από εκεί εγκατάσταση. Έτοιμο το σύστημα, και με το που μπαίνει ο GRUB μπαίνω να αλλάξω τα entries του (με `e`). Βγάζω το quiet να βλέπω τι γίνεται, περνάω και παράμετρο xforcevesa για να μην έχω κανένα θέμα κι εκεί. Αμ δε... Λέω χέσ' το, ξανακάνω ένα install στα γρήγορα μόνο κονσόλα, να έχω ένα σύστημα τουλάχιστον να μπορώ να δουλέψω για να βρω τι παίζει. Βάζω λοιπόν μόνο το system base, χωρίς ούτε desktop environment, ούτε καν τα standard system utilities. Τίποτα. Αγνό. ...αμ έλα που δεν, ξανά τα ίδια! Πως είναι δυνατόν αυτό; Δεν υπάρχει GNOME. Δεν υπάρχει GDM (ή όποιος manager υπάρχει στο GNOME 3). Δεν υπάρχει ούτε καν ο X. Και bootάρει το σύστημα, αντί όμως να μου δώσει login prompt, αυτό... βγάζει μια μαύρη οθόνη. Και σα να μην έφτανε αυτό, δε βρίσκω και στο Google πως να εισάγω καθυστέρηση κατά το boot, μπας και προλάβω να διαβάσω όσα λέει (τα οποία και περνάνε αέρας από την οθόνη).
twiner Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 δοκίμασε και με pcie_aspm=force mint = ubuntu στην υποστήριξη υλικού τέτοια προβλήματα μπορείς να τα προσεγγίσεις googlάροντας: <ακριβές μοντέλο laptop> + ubuntu + black screen <ακριβές μοντέλο μητρικής> + ubuntu <ακριβές μοντέλο της κάρτας γραφικών> + ubuntu ή + arch linux κτλ. καλή επιτυχία.
Haldol Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Τελικά έχω εικόνα δίνοντας παράμετρο nomodeset. Yay, επιτέλους τερματικό μπροστά μου. Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Ας δοκιμάσω να περάσω και γραφικό περιβάλλον τώρα.
tritonas00 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 yeap, νομος. παντα κλειστο το KMS , και ανοιγμα μονο αν το χρειζεται ο X driver για να δουλεψει. ποια καρτα γραφικων εχει?
Haldol Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Αυτήν: >01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc NI Seymour [AMD Radeon HD 6470M] Αφού πρέπει να είναι κλειστό το KMS για ποιο λόγο δεν είναι έτσι το default; Off-topic: Ρε συ, τι πράγμα είναι αυτό με το Arch; Όλα τα πακέτα με το χέρι θα πρέπει να τα βάλω; Στην εγκατάσταση είχε μια οθόνη που έπρεπε να διαλέξω τι πακέτα θέλω... είχε απ' ότι κατάλαβα βασικά πακέτα του συστήματος, wtf; Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να σετάρει μόνο του ένα «βασικό» σύστημα;
tritonas00 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Kernel Mode Setting (KMS) is a method for setting display resolution and depth in the kernel space rather than user space.KMS enables native resolution in the framebuffer and allows for instant console (tty) switching. KMS also enables newer technologies (such as DRI2) which will help reduce artifacts and increase 3D performance, even kernel space power-saving. Τον χρειαζονται ανοιχτοι drivers (nouveau, intel, ati κλπ) Για να αποφευχθουν προβληματα οπως αυτο που ειχες, παντα κλειστος οταν χρησιμοποιεις κλειστο driver, και αν θες να αλλαξεις την αναλυση στο tty σου για να το κανεις πιο ομορφο τοτε vga= XXX στον grub σου.Απλα και ωραια. Εδω πανε να βαλουν απο default, τον απαραδεχτο nouveau μεσα στον kernel. Οχι.ετσι ειναι το arch.Ενα base-καθαρο συστημα και μετα κανεις οτι θες.Βεβαια αν δεις στο wiki πως να βαλεις xorg και καποιο DE/WM,θα δεις οτι ειναι πανευκολο το ολο στησιμο.Και το debian παλια ετσι το εστηνα, απο το 0.Σοβαρα πραματα.
CMD Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Σε τι pc το βάζεις; πχ αν είναι παλιό laptop με amd δεν πρόκειται να σου παίξει.
xouskarle Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 ... αν θες να αλλαξεις την αναλυση στο tty σου για να το κανεις πιο ομορφο τοτε vga= XXX στον grub σου.Απλα και ωραια. Μόνο απλά κι ωραία δεν είναι. Αν έχεις οθόνη ανάλυσης 1920x1080 τι vga code θα βάλεις; Εδω πανε να βαλουν απο default, τον απαραδεχτο nouveau μεσα στον kernel. Αν δεν απατώμαι είναι στον πυρήνα από την 2.6.33, σα να λέμε από προ χριστού.
tritonas00 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 (επεξεργασμένο) Αν δεν απατώμαι είναι στον πυρήνα από την 2.6.33, σα να λέμε από προ χριστού. Ναι, στο staging.Θα μπει στο mainline ομως και τρεχα tritona για extra-ultra blacklisting Τι καθονται και ασχολουνται με reverse engineering του κλειστου δεν μπορω να καταλαβω.Αφου δεν προκειται ποτε να φτασει στην ποιοτητα του driver που δινει η ιδια η εταιρια και δουλευει απροβληματιστα εδω και χρονια. Για λογους ανοιχτο-ιδεολογικο-σταλλμανικους? Τσαμπα κοπος. Μα ειναι ποτε δυνατον, σε ενα τοσο βασικο hardware οπως η gpu να μην χρησιμοποιει κανεις τον καλυτερο δυνατο driver που στην περιπτωση της nvidia ειναι ο κλειστος? Μόνο απλά κι ωραία δεν είναι. Αν έχεις οθόνη ανάλυσης 1920x1080 τι vga code θα βάλεις; Και να βλεπω τα γραμματα με μεγενθυτικο φακο? Επεξ/σία 28 Μαρτίου 2012 από tritonas00
firewalker Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δεν υπάρχει λόγος να μην περάσει o Nouveau στον mainline. Συντηρείτε καλά, ακολουθεί τις γενικές "οδηγίες" κ.τ.λ. κ.τ.λ.
martinoff Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Μόνο απλά κι ωραία δεν είναι. Αν έχεις οθόνη ανάλυσης 1920x1080 τι vga code θα βάλεις; vga=ask @tritona έχεις λάθος, πρέπει να μπει ο driver εκτός από vdpau και 3D δεν του λείπει κάτι θα μου πεις τι μένει ? ε αυτό το 2D που μένει εφόσον παίζει καλά ναι πρέπει να υπάρχει υπάρχουν και παλιές κάρτες που δεν υποστηρίζονται από το κλειστό
tritonas00 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 υπάρχουν και παλιές κάρτες που δεν υποστηρίζονται από το κλειστό Οπως η δικια μου (geforce4 420) οπου το lag πει συννεφο με τον nouveau. Αντιθετως, εχω παγωσει τον xorg και τα σχετικα απαραιτητα deps σε 1.10, εχω χτισει τον 96xx για τον τρεχων kernel και παει αερα το xmbc Επισης πως δεν του λειπει? Στην 9600 GT στο desktop μου ο ανεμιστηρας δουλευει στο τερμα και κανει σαν τρακτερ.
xouskarle Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Και να βλέπω τα γράμματα με μεγεθυντικό φακό? Μυωπία έχουμε; vga=ask Το δοκίμασες και σου βγάζει code για 1920x1080; Αν ναι δίνεις screenshot στο λαό και κερδίζεις 100€. Στην 9600 GT στο desktop μου ο ανεμιστήρας δουλεύει στο τέρμα και κάνει σαν τρακτέρ. Με την 250GTS πάντως δεν έχω τέτοιο θέμα, κάνει ελάχιστο παραπάνω θόρυβο απ' ότι με τον κλειστό.
martinoff Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Μυωπία έχουμε; Το δοκίμασες και σου βγάζει code για 1920x1080; Αν ναι δίνεις screenshot στο λαό και κερδίζεις 100€. τα 100€ τα τρως χαλαρά καραμέλες όταν πάρω τέτοια οθόνη θα δοκιμάσω εάν δεν έχει 1920Χ1080 αλλά έχει 1650Χ900 σε χαλάει από την 800Χ640 ? για να ξέρουμε δλδ τι σου απάντησε το framebuffer
twiner Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2012 Στην 9600 GT στο desktop μου ο ανεμιστηρας δουλευει στο τερμα και κανει σαν τρακτερ. εμένα η 8600gt έκανε σαν κομπρεσέρ...με τον κλειστό οδηγό. πάρθηκαν λοιπόν δραστικά μέτρα: πέρασε σχεδόν 1 χρόνος από τότε και ακόμη κρατάει η κατασκευή.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα