Προς το περιεχόμενο

Kickstarter, Indiegogo, Fig και άλλα crowd funding projects

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.
Ετσι και αλλιώς όταν βγουν θα τα διαθέσουν δλδ μπορείς να τα αγοράσεις και τότε. Εγώ χρηματοδοτώ μόνο τίτλους που μου αρέσουν να παίξω και φυσικά όταν θα έχω λεφτά :P

Δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα κυκλοφορήσουν ούτως ή άλλως. Ας πούμε, στην περίπτωση του Thorvalla (εντάξει, ίσως να μην είναι το καλύτερο παράδειγμα, υπό την έννοια πως είχαν τεθεί εξαρχής σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το συγκεκριμένο project) έχουμε μείνει στο ότι, εφόσον το project δεν χρηματοδοτήθηκε, δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι με αφορμή ένα άρθρο που διάβαζα αυτές τις μέρες. Οταν χρηματοδοτείς κάτι δεν είναι και σίγουρο ότι θα βγει ποτέ το τελικό προιόν.

Είναι μια μεγάλη ιστορία αυτή, η οποία δυστυχώς δεν έχει επαρκή εξήγηση ως τώρα: στο FAQ του Kickstarter, από τη μία αναφέρεται πως "το Kickstarter δεν εγγυάται τα project, ούτε διερευνά την ικανότητα του δημιουργού να ολοκληρώσει το project".

Ταυτόχρονα, όμως, λίγο πιο κάτω στο ίδιο κείμενο γράφει ότι "οι Όροι Χρήσης του Kickstarter προβλέπουν την υποχρέωση των δημιουργών να παραδώσουν όλα τα rewards ή να επιστρέψουν τα χρήματα σε όλους τους υποστηρικτές τα rewards των οποίων δεν παραδίδουν".

Όπως γίνεται αντιληπτό, στην κατηγορία των games, όταν λέει ο δημιουργός πως "στα Χ δολάρια/λίρες reward είναι το παιχνίδι", προκύπτει υποχρέωση παράδοσής του. Αυτός είναι και ο λόγος που στην περίπτωση του Haunts: the Manse Macabre, όπου κάποια στιγμή ανακοινώθηκε πως η ανάπτυξη δεν μπορεί να προχωρήσει (τώρα προσπαθούν κάτι σε στυλ open source) ο project creator προσφέρθηκε να επιστρέψει τα χρήματα σε όποιον δεν ήταν ικανοποιημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων, "no questions asked".

Το Kickstarter μπορεί να θέλει να εμφανίζεται ως μια πλατφόρμα όπου απλά οι δημιουργοί παρουσιάζουν ιδέες και όσοι πιστοί προσέρχονται, όμως και στην υπόθεση της μήνυσης που υποβλήθηκε εναντίον των δημιουργών του FORM 1 φαίνεται ότι, από τη στιγμή που εισπράττει μερίδιο από τα χρήματα που συγκεντρώνει το κάθε project, η τακτική του "νίπτω τας χείρας μου" ίσως να μην είναι αρκετή να το γλιτώσει από μελλοντικά προβλήματα.

Γενικά, παρότι υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής της λογικής του crowd funding, και εξακολουθώ να πιστεύω πως θα μας δώσει καλά αποτελέσματα μελλοντικά, δεν είμαι και τόσο ευχαριστημένος με την τακτική του Kickstarter: ενώ έχουν διακινηθεί δεκάδες εκατομμύρια σε games projects, οι όροι και οι υποχρεώσεις τόσο του ίδιου του site όσο και των ανθρώπων που χρηματοδοτούν σχέδια μέσω αυτού παραμένουν ασαφείς και αντιφατικοί.

Το ρίσκο είναι δεδομένο, το έχω αποδεχτεί, όμως το πλαίσιο όλης αυτής της ιστορίας έχει αρχίσει να με προβληματίζει πολύ σοβαρά.

• Απαντ. 924
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Να πω και γω την άποψη μου. Βρίσκω απόλυτα θετικό την δημιουργία νέων μικρών εταιρειών, με φρέσκιες ιδέες που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα που έχουν δημιουργήσει οι μεγάλοι EA-Bliz-Ubi. Καταλαβαίνω ότι χρειάζονται στήριξη οικονομική και πραγματικά θα ήμουν μέσα σε πολλά kickstarter. Εδώ όμως έχουμε τζόγο. Ρίχνεις ζαριά και δεν ξέρεις αν θα χάσεις τα λεφτά σου, είτε δεν βγει καλό το παιχνίδι είτε δεν βγει καθόλου! Απαιτούν 50-60€ για physical copy, όσα δηλαδή και τα μεγάλα studio στα οποία όμως ξέρεις τί θα παίξεις, είτε από video με gameplay, είτε reviews είτε demo. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είναι ανάγκη να προπαραγγείλεις.

Έχοντας γλυτώσει 2 φορές τη φόλα (ME3+DA2) σταμάτησα να προπαραγγέλνω. Δεν θέλω να με πιάνουν κορόιδο ή να στεναχωριέμαι που πλήρωσα για κάτι που δεν μου αρέσει.

Πιστεύω ότι αν έριχναν πολύ τις τιμές ίσως να έβρισκαν περισσότερους διατεθειμένους να ρισκάρουν-επενδύσουν στα project τους. Ας είχαν μια τιμή 15€ για physical copy, τα 60€ είναι υπερβολικά!

Δημοσ.

Το Black Isle Video δεν είναι kickstarter για παιχνίδι αλλά...για την ίδια την εταιρεία...

$10+ contributions will receive:

• Access to a special Black Isle forum. You can read about the ongoing fight to save the world. (And PV13.)

• A copper BIMAR forum badge.

• A Certificate of Recognition at the end of 30 days.

$20+ contributions will receive:

• Access to the private forums as well as posting privileges.

• A silver BIMAR forum badge.

• A Certificate of Merit at the end of 30 days.

ελπίζω να το σκεφτούν καλύτερα...

Δημοσ.

Επομενη κινηση kickstarter για να αγορασει ο developer μια Ferrari.

Me 10$ θα μπορεις να την βλεπεις απεξω...με 15$ θα μπορεις να θαυμαζεις και το εσωτερικο της...με 30$ θα μπορεις να κανεις ολα τα απο πανω και επιπροσθετα να ακους και τον ηχο της μηχανης.

• Like 1
Δημοσ.

Το elite είναι πλέον κοντά στο ένα μύριο και του έχουν μείνει 10 μέρες μπροστά του να πιάσει τον στόχο. Εύχομαι να τα καταφέρει. 

• Like 1
Δημοσ.

Άντε να βγει και το Larry τώρα απο το καινούργιο έτος , νομίζω οτι εχει σχεδόν ολοκληρωθεί !!!!!

Επίσης ο λαος θέλει remake η καινούργιο Day of the Tentacle :wub: :wub:

• Super Moderators
Δημοσ.

Yπάρχει και η κόπωση (οικονομική και ψυχολογική) πολλών, αν κρίνω από περιπτώσεις φίλων -αλλά και τη δική μου, ως ένα βαθμό.

Έπεσαν πολλά μαζί, κι ακόμη και αν κανείς κρατήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο (εγώ σε δύο περιπτώσεις ξέφυγα και ανέβηκα αρκετές κλίμακες) έφυγαν χρήματα, την απόδοση των οποίων δε θα δούμε για αρκετό καιρό ακόμη. Συν του ότι, θα το πω, γιατί δικαίως τα χώνουμε μεν στους άκαρδους παραγωγούς, αλλά και οι devs δεν είναι άμοιροι ευθυνών, από 20 project που παρακολουθώ ή/και στήριξα από τις αρχές του '12, μόνο ΕΝΑ παραδόθηκε ολοκληρωμένο στην ώρα του. Στην καλύτερη περίπτωση στα υπόλοιπα είμαστε σε ανώριμες beta, στη χειρότερη σε απαντήσεις του στυλ "done when it's done" -να το πω αλλιώς, έχω αρχίσει να αισθάνομαι μια, αν όχι συμπάθεια, τουλάχιστον κατανόηση για τη στάση των παραγωγών.

Καλές ιδέες εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά δε γίνεται να στηρίζουμε επ' αόριστο νέες προσπάθειες, με ορίζοντα χρόνου-χρόνων.

Εντωμεταξύ, το Elite ζητάει 2 εκατομμύρια δολάρια για κάτι που ένας άνθρωπος με τo Limit Theory υποσχόταν να κάνει με 50.000. Ο νεαρός έκλεισε στο 300%+, το Elite αγκομαχάει. Πάντως, έτσι όπως κλείνουν στο τέλος, με τα "ξεπετάγματα", εκτός κι αν τελματώσει τελείως το επόμενο 3μερο (που δεν το βλέπω) θα τον πιάσει το στόχο το Elite. Και το Godus δυσκολευόταν και στο τέλος τα κατάφερε.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...