Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν έχω καταλάβει κάτι και θέλω βοήθεια...

Σε μεγάλους δίσκους πχ 2ΤΒ που λένε ότι υποστηρίζουν 4Κ sector size και εφόσον προορίζονται για σύστημα με Windows 7, πρέπει εγώ να κάνω κάτι συγκεκριμένο? ΠΧ να κάνω κάποιο είδικό format? Ή όλα γίνονται εσωτερικά στο δίσκο (απο το δικό του firmware)?

Aν πχ πάω στιν επιλογή format των Win7 βγάζει επιλογές γις 512b sector, για 4096b sector κλπ. Εκεί είναι η υπόθεση ή δεν έχει να κάνει?

Δημοσ.

Ναι εκεί ακριβώς είναι αυτό που λες. Μπορείς να επιλέξεις από το format utility των Windows ή κάποιο άλλο formatting tool το sector size. 4K ή μικρότερο. Εσύ δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Το προεπιλεγμένο μέγεθος νομίζω είναι 4Κ. Τώρα το ποιο μέγεθος είναι βέλτιστο είναι άλλη κουβέντα & έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες...

Δημοσ.

Σίγουρα βρίσκεται εκεί που λέει ο gtsamour; Νομίζω ότι το advanced format έχει να κάνει με το μέγεθος των sectors που «κανονικά» είναι 512B κι ως τώρα ομαδοποιούνταν σε 8άδες, οπότε έβλεπες τελικά 4K sector size. Αυτό δε νομίζω να ρυθμίζεται από κείνο το menu.

Έχω την εντύπωση πως εξαρτάται απ το λειτουργικό και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν tools της κατασκευάστριας εταιρίας που βοηθάνε για παλιότερα λειτουργικά.

Δημοσ.

Ναι ρε παιδιά, και σε έναν του 1TB που έχω πάλι τα win7 βγάζουν επιλογή για 4096b στο φορμάτ. Δηλαδή ποιά η διαφορά με τα νέα drives που λένε ότι υποστηρίζουν 4Κ sector? Μήπως είναι ανεξάρτητο απο τα windows και εχουν να κάνουν με τον ίδιο το δίσκο εσωτερικά τελικά?

Δημοσ.

Έχω την εντύπωση πως εξαρτάται απ το λειτουργικό και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν tools της κατασκευάστριας εταιρίας που βοηθάνε για παλιότερα λειτουργικά.

Ναι εξαρτάται από το λειτουργικό, το ίδιο το file system & το μέγεθος του δίσκου. Παράδειγμα: από win 2000 & μετά, για δίσκους μέχρι 16ΤΒ (!) το προεπιλεγμένο μέγεθος είναι 4Κ, για μεγαλύτερες χωρητικότητες μπορεί να φτάσει & 64Κ, ενώ για FAT32, για ένα δίσκο 20GB, το προεπιλεγμένο μέγεθος είναι 16Κ.

Το λάθος που κάνουμε εδώ (συμπεριλ. & εμένα) είναι ότι μιλάμε για sectors, ενώ θα έπρεπε να λέμε clusters.

Δημοσ.

Οπότε απότι κατάλαβα το μονο που χρειάζεται να κάνει κάποιος που πάει να βάλει έναν τέτοιο δίσκο είναι απλά να τον κάνει φορμάτ με 4096b sector που είναι και το default στα 7.

Μπερδεύτηκα γιατί διάβαζα για head allignment σε τετοιους δισκους και δεν εβγαζα άκρη.

Και όταν πάμε να κάνουμε καθαρή εγκατάσταση των 7 σε τετοιο δίσκο φαντάζομαι έχει προβλεφθεί απο τα 7 και κάνουν φορμάτ με 4Κ sector?

Δημοσ.

Νομίζω ότι το advanced format έχει να κάνει με το μέγεθος των sectors που «κανονικά» είναι 512B

Αυτό είναι πολύ σωστό που λες & αυτό είναι που μπερδεύει τον gtsamour επειδή έχει ακούσει για τους νέους δίσκους που ενσωματώνουν το advanced format των 4Κ (& δε σχετίζεται με το cluster size των 4Κ).

Πάνω σ'αυτό όμως δε μπορεί να κάνει κάτι. Αν έχει τέτοιο δίσκο έχει καλώς. Αν όχι, πάλι δε τρέχει τίποτα.

Μην μπερδεύεσαι gtsamour, εσύ απλά θα φορμάρεις το δίσκο σου με το προεπιλεγμένο cluster size το οποίο είναι 4Κ. Αν ο δίσκος σου έχει 4Κ sector size (advanced format) απλά πιστεύω δε θα σε αφήσει να φορμάρεις σε μικρότερο cluster size, πράγμα που δε σε ενδιαφέρει έτσι & αλλιώς.

Δημοσ.

Δυστυχώς σε αφήνει να κάνεις φορμάτ σε 512b ακομα και αν ο δίσκος είναι 4Κ sector. Μόλις είδα (με το Disk Sentinel)ότι ο 2TB Seagate που ήδη έχω επάνω σαν δεύτερο δίσκο, έχει γίνει φορμάτ με 512b. Θα τα πετάξω όλα στον καινούργιο και θα του κάνω φορμάτ σε 4096b. Ευτυχώς τον έχω ενα παρτίσιον ολόκληρο.

Δημοσ.

Ο Seagate που έχεις πολύ πιθανόν δεν έχει 4Κ sector size. To HD Sentinel το αναφέρει ως bytes per sector. Τσέκαρε τον & πες μας.

Δυστυχώς σε αφήνει να κάνεις φορμάτ σε 512b ακομα και αν ο δίσκος είναι 4Κ sector.

Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε το sector size να είναι μεγαλύτερο από to cluster size. Γι'αυτό άλλωστε & η μικρότερη επιλογή στο allocation unit size είναι 512 (το ελάχιστο που μπορείς να φορμάρεις ένα "παλιότερο" δίσκο)

Αν ο δίσκος έχει 4Κ sectors τότε αυτή τη τιμή θα σου δίνει ως ελάχιστη για format.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...